måndag 28 augusti 2017

Att jobba mer är inte lösningen för ekonomisk frihet

Du blir inte (ekononiskt) fri genom att jobba mer! Lyssna själv hur dumt det låter. Om ditt mål är att jobba mindre eller att sluta jobba så borde du jobba mindre eller inte alls, inte jobba mer. (Jag lyckades få in "jobba" fyra gånger i en mening!) Genom att jobba mer så kommer vi bara längre bort från målet. Visst kan det fungera under en period för att kicka igång avkastsningen men om du bara fokuserar på att tjäna pengar så missar du det viktigaste! Det viktigaste för att uppnå frihet från arbete är att jobba mindre eller att sluta helt. Om ditt mål är att jobba 80% och men du kör 120% så har du i praktiken tagit dig 20% längre bort från målet. Om du istället drar ner dina kostnader så att du klarar dig på 80% av din nuvarande lön så har du i teorin uppnått målet. Sen gäller det bara att anpassa arbetssituationen till din nya kostnadsnivå och Voila! Du har nu helt plötsligt 3 dagars helg varje vecka!


Folk kommer att gå upp och ner för den här jävla rulltrappan
även om 100 år, men betyder det att du också måste göra det?

 
Jag ska berätta vad jag tycker är tankefelet i att jobba över för att snabbare uppnå ekonomisk frihet. Jag gjorde själv exakt det när jag var yngre, men det var även en kombination med att jag tyckte att det var roligare att arbeta då, inte bara för att tjäna pengar. Felet är att om vi jobbar tex. 120% för att vi vill uppnå frihet är att vi automatiskt kommer att skjuta undan andra saker vi vill göra i livet, vi kommer inte att ha samma tid och energi för det. Som sagt, självklart kan det funka att i perioder köra på hårt, men jag tror knappast att du efter 5 års övertid på ett jobb som du innerst inne inte brinner för, kommer att säga att du trivs med din livssituation? Du måste också vara ärlig mot dig själv och inse att om du kör över 25% varje månad så kommer du att ha förlorat motsvarande 8 timmar per dag var fjärde år. Tid som du kunde spenderat med dina barn, eller göra det du brinner för istället. Det är sanning, inget skitsnack!

Men vad gör man då för att inom rimlig tid uppnå frihet utan att arbeta bort sitt liv? Finns det ens en lösning för oss som inte är födda med ett fett bankkonto? Jag tycker återigen att övertid kan vara en bra kickstart under en period och gärna tidigt i livet när man har mycket energi. Ett till argument för att jobba mer när man är yngre är att ränta på ränta effekten blir optimal, du låter pengarna arbeta istället för att slita ut dig själv. Jag tycker alltid man ska tänka igenom sina beslut och alltid se till att pengarna jobbar och man själv har kul. Kanske är det bättre att jobba halvtid under 20 års tid (och sen sluta) än att jobba övertid i tio år och vara ett vrak när man efter tio år tar sin planerade pension?
Det viktigaste enligt mig och varför jag inte inte tycker att jobba mer är lösningen för ekonomisk frihet är att låga kostnader ger mer effekt än höga inkomster. Det är mycket lättare att sänka kostnaderna med 1000kr än att höja inkomsten med 1000kr. Skattemässigt är det även gynnsamt att tjäna lite pengar. 


Mitt helt seriösa råd till dig som känner dig trött på jobbet och mår dåligt av att gå dit är att tänka efter. Tänk efter på riktigt. Många vill uppnå ekonomisk frihet och ekonomisk frihet är enligt de flesta att spara ihop och investera pengar så att man sluta arbeta helt. Om man är på ett jobb som man inte alls mår bra på och har kommit halvvägs, så kanske man fortfarande har 13 år kvar till friheten. Kan det inte vara läge att omvärdera situationen då, kan man dra ner på lite kostnader-, kan man effektivisera livspusslet- eller kan det vara ett alternativ att gå ner på halvtid redan idag? Jag har tidigare skrivit om varför jag bara jobbar halvtid och enligt mig är det fantastiskt! Istället för att jag på en måndag för 6 år sedan skulle ha gått upp klockan sex för att åka till ett jobb jag vantrivdes med så går jag nu upp vid nio och gör vad jag vill med dagen. I mitt fall fanns inte alternativet att jobba vidare, även om det var det långsiktiga målet. Det är bra att ha drömmar, men man måste leva lite på vägen också.


Vad ska jag med pengar till om jag inte använder dem?
Vad ska jag med tid till om jag inte använder den?


Om du i dagsläget sparar 30% av din inkomst kommer du då enligt beräkningen jag gjorde i inlägget Sluta jobba vid 40 att bli ekonomiskt fri på 26 år, ännu tidigare om du redan hunnit spara kapital innan. Det är bara du som vet hur du vill att ditt liv ska se ut, men kom ihåg att du kan påverka utgången precis som du vill. Vill du vara fri så känns det bakvänt att jobba ännu mer, men kanske är det just att du inte vill vara fri som gör att du väljer att jobba så mycket? Om ditt mål är frihet och du har möjlighet att gå ner på halvtid, varför gör du det inte? Är du rädd att inte uppnå det stora målet som helt fri?

Vi människor är väldigt inrutade på att vi alltid ska prestera vårat bästa, vara vårat bästa jag och liknande saker. Men är inte det bästa vi kan göra att på riktigt lyssna på oss själva? Bara lyssna på vad vi innerst inne vill, våra innersta drömmar! Om vi gör det och bara skiter i vad som förväntas av oss och vad alla andra tycker så borde vi ju bli vårat bästa jag, eller? Då borde vi även bli bättre i alla delar av vårat liv, som föräldrar, makar, flickvänner och människor. Jag kanske har fel? Det är skitlätt att sätta mål men svårt att infria dom. Vi jobbar mer för att jobba mindre, när vi kan jobba mindre för att uppnå friheten. Jag har motarbetat mina drömmar tidigare i livet och gör det fortfarande ibland, även om jag blir bättre dag för dag.

På vilket sätt motarbetar du din egen frihet- och av vilken anledning?


Läs också:
Leva på lite pengar
Låg lön - Hemligheten till ekonomiskt oberoende
Tid är pengar - Lura inte dig själv

13 kommentarer:

  1. Väldigt bra blogginlägg. Jobbar själv 4 dagars vecka sedan några år tillbaka och kan verkligen rekommendera att gå ner i tid. Höjer livskvaliteten rejält. Och faktum är att genom att gå ner i arbetstid så kommer jag totalt sett jobba mindre timmar under min livstid pga ränta på ränta effekten. Tror inte många tänker på detta men om man tex jobbar heltid i 10 år för att sen pensionera sig, kontra jobba deltid så motsvara det inte 20 års deltidsarbete på 50% för att uppnå samma kapital. Skillnaden ligger i att man får en lägre skatt per arbetad timme och speciellt i att kapitalet/aktieportföljen får mer tid på sig att jobba för dig. Som om man jobbar halvtid kanske man kan pensionera sig redan efter 15-16 år i exemplet ovan. Det ger många extra timmar av ledighet i livet. Alltså att jobba mindre nu gör också att du måste jobba mindre timmar totalt sett i livet. Win - Win som jag ser det.

    SvaraRadera
  2. Tack Dön Pots, kul att du gillar det!

    Jag håller med dig om att gå ner i arbetstid är underskattat, det är på ett sätt en variant av ekonomisk frihet.

    Bra poäng! Du tar upp en stor del av vad jag ville ha fram med hela inlägget faktiskt, tack! Precis som du säger så är det totalt sett bättre att jobba halvtid nu än att jobba mer och vara helt fri lite tidigare. Vi kommer som du sa att arbeta mindre del av vårt liv då i slutändan. Möjligtvis har kanske majoriteten av oss gjort en tankevurpa och fastnat i tänket att vi ska sluta jobba helt så fort som möjligt, till varje pris?

    Med vänlig hälsning / Frihetsmaskinen

    SvaraRadera
  3. Har hittat en annan lösning som jag nu tycker funkarmkt bra (För tillfället, målet är att sluta helt om några år), men jag har sedan ett antal år börjat jobba i Norge. Mitt skift är 14/14, vilket innebär 14 dagar jobb och 14 dagar ledigt, med dubbel lön mot Sverige. Resor, Boende och Mat betalt. Detta ger mig mkt fritid, inte bara helger, där man kan göra trevliga saker som att paddla några dagar, fjällvandra, resa, bygga hus, eller bara mysa på stan en helt vanlig vardag. Nackdelen är ju såklart att man bara har 2 lediga helger er månad, men här får man planera. Jag trivs med detta iaf, och det blir ju en del över att lägga i maskinen.

    SvaraRadera
    Svar
    1. Den lösningen låter ju helt grym! Härligt att vara ledig 2 veckor och jobba två, då kan man ju tom åka utomlands varje månad om man skulle vilja :).

      Vad jobbar du inom?

      Med vänlig hälsning / Frihetsmaskinen

      Radera
    2. ByggEntrepenad, Mätingenjör, just nu håller vi på med en tunnel. Ja vore det bara jag, skulle jag nog åka iväg på varje friperiod, skulle förmodligen kunna få företaget att stå för resan också, iaf delvis.

      Radera
    3. Ok intressant! Ja jag förstår det, ofta det som försvårar saker om man har fler att tänka på, man har inte alltid samma förutsättningar. Och tyvärr är det ju ofta jobbet som inkräktar ;). Jag skulle tex gärna att bpde jag och min flickvön jobbade halvtid på damma dagar, då kunde vi utnyttjat långhelger bättre tex.

      Kul att du kommenterar!

      Radera
  4. Det var ett bra inlägg. Det väcker tankar att många sliter ut sig i unga år, och drömmen om frihet senare i livet tränger undan allt man vill göra här och nu. Med det sagt tycker jag att argumentet om ränta-på-ränta-effekten är vettigt, alltså att en arbetad timme i ungdomen ger mer frihet än en arbetad timme längre fram i livet, förutsatt att de ger samma lön. Pengarna hinner ju förränta sig under många år och växa sig många gånger större. Det är en svår, nästan omöjlig balansgång.

    SvaraRadera
    Svar
    1. Jag hpller med Kaizenliv, det är en jättesvår balansgång. Därför tycker jag ändå på något sätt att det kan vara bra att passa på att jobba i unga år så länge man mår bra av det och tycker att det är kul. Samtidigt ska man göra allt man vill, inye skjuta upp saker. Istället kan man försöka ta smarta ekonomiska beslut och inte bränna pengar på skit utan sådant som betyder något och även investera en del.

      Många unga tänker att de ska jobba heka livet för att de tycker det är kul ö, men om man någon gång lessnar och vill göra något nytt så är det inte lika lätt när man är mitt i karriären utan kapital.

      Som du säger, en balans mellan allt är det bästa, även om man inte vet vad man vill om 10 år så kab man förbereda så att möjligheter finns.

      Mvh / Frihetsmaskinen

      Radera
  5. Beror så klart lite på hur man ser det, jag har jobbat halvtid nu i rätt många års tid. Om jag inte hade gjort det utan jobbat heltid i stället så hade jag befunnit mig i ett läge där jag i dag hade kunnat levt på min avkastning. Nu är jag i stället runt 10 år från att kunna leva på avkastningen.

    Kan ärligt säga att även om det varit gott att jobba halvtid så länge så hade det nog varit ännu goare att ha jobbat på för fullt senaste åren och i stället varit i en position där jag kunnat slutat hela i dag om jag velat.

    Men det finns så klart inga rätt eller fel i frågan utan är nog väldigt individuellt.

    SvaraRadera
    Svar
    1. Ja det är högst individuellt, precis som du säger. Intressant att vi verkar befinna oss i en likadan sits då jag också jobbat halvtid de senaste 5-6 åren.

      Jag känner igen mig i dina tankar, men för mig är det ett lätt val då jag vet att livet kan ändras snabbt. När tror du att du kunnat vara fri om du inte jobbat halvtid?

      Med vänlig hälsning / frihetsmaskinen

      Radera
    2. Jag har gått på halvtid/deltid lite längre än dig. Sett till hur min sparkvot legat och den utveckling min portfölj haft under perioden så hade jag, om jag velat, kunnat leva på avkastningen från och med slutet av 2018 skulle jag gissa på, kanske lite tidigare, kanske något senare.

      Nu är planen att gå upp på heltid igen från och med nästa höst och därefter blir målet att kunna leva på avkastningen inom max tio år.

      Radera
  6. Väldigt intressant inlägg. Är i början av min resa mot n ekonomisk frihet och har tänkt precis tvärt om, att jag borde jobba mer så att jag får in mer pengar. Ser dock över mina utgifter för att dra ner på allt jag kan.

    SvaraRadera