torsdag 26 oktober 2017

5 tips på budgetresor i Europa

Jag tänkte ge 5 restips i Europa och självklart eftersom det är en ekonomiblogg så ger jag budgettips. För mig är det alltid upplevelsen som är det viktiga när jag reser så vad det kostar speglar sällan värdet jag får ut av resa. Av den anledningen gillar jag verkligen Östeuropa.

Nedan kommer 5 tips på länder som jag gillar utan inbördes ordning...


1. Grekiska öarna


Jag älskar klimatet på sommaren och den goda maten i Grekland, gärna gyros eller souvlaki med en Mythos. Det är riktigt bra priser på restauranger, mat, hyra vespa osv. Om man vill komma riktigt billigt undan kan man satsa på Rhodos då det finns ett enormt utbud av boenden och det är enkelt att ta sig runt ön.

Något du inte får missa när du besöker Rhodos är att utforska ön på riktigt. Hyr en moppe en dag eller två och besök olika stränder, besök grottorna och den charmiga landsbygden som ändå finns.






2. Kroatiska öarna


Kroatien har bland de bästa fiskrätterna jag ätit utomlands och det klaraste vattnet i Europa. Kombinera det med sol, kullerstensgator och en kall Karlovacko så är man mer än nöjd.

Kroater pratar överlag väldigt bra engelska. Tyvärr har Kroatien hypats lite de senaste åren och priserna gått upp lite, vilket märks på populära öar som t.ex. Hvar. Däremot finns det andra alternativ, som Hvis, Brac och Korcula.

Ett hett tips är att boka boende via AirBnb, Hostels.com, Hotels.com eller direkt via hotellen och sedan ta dig ner till Split. Väl där tar du bara en färja från hamnen ut till önskad ö.

En ö jag kan rekommendera om man vill ha kristallklart vatten, god mat och en lugn semster är Korcula.

Ett tips! 💰 Jag bokar nästan alltid mitt boende via booking.com, Hotels.com eller AirBnb eftersom det brukar vara bäst priser där. Om du använder Refunder när du bokar så brukar man få 5-6% återbäring på köpet och ofta har de kampanjer som gör det ännu billigare!

Refunder - Använd min inbjudningslänk så får du 50kr när du handlat för 100kr via Refunder.




3. Norge


Världens finaste land? Norge har otroligt fin natur, men är väldigt dyrt. Om du däremot åker dit på sommaren och inte är rädd för att tälta så kommer du undan för 200-350kr/natt.

Norge är otroligt fint om man åker till rätt ställen och jag kan rekommendera området kring Geirangerfjorden med sina vattenfall och höga berg. Hit åker man med bil och det finns hur mycket som helst att se.

Tänk på att köpa med dig alkohol då det är extremt dyrt, en Ringnes kostar som ett 6-pack folköl i Sverige, även vissa matvaror kan vara bra att köpa med. Tält är ett hett alternativ om man vill bo på bästa läget och till bästa pris.

Om du vill bo mer bekvämt kan du spana in bra boenden hos Sembo som har både hotell och stugor.

Det norska vädret kan vara "spännande" ibland vilket kan vara bra att tänka på. Ta med dig funktionella kläder, lämna finskjortan hemma, fyll bilen med mat, vin och grill så kommer du få uppleva "svalkande" bad och en mäktig naturupplevelse.



4. Prag/Tjeckien


Prag är en otroligt fin stad med mängder av restauranger och saker att se. Det är förhållandevis billigt, speciellt ölen. Så slå dig ner och avnjut en Urquell eller Krusivice med en kringla på en av de klassiska ölhallarna (Rekommenderas!). 

Tidig vår kan vara perfekt för en weekend/långhelg då det är väldigt mycket turister på sommaren. Våga utforska staden, det finns massa saker att se!







5. Albanien


Vad vore denna budget-rese-lista utan ett väldigt billigt land. Albanien är inte så utvecklat för turism som Grekland, Spanien mm. men det är billigt. Här behöver man inte tänka på vad varken boende eller mat kostar, jag skulle jämföra priserna med bulgarien för 10 år sedan.

Här dricker du bl.a. Tirana och kan få en få en stor stark på restaurangen för 5-10kr. Ett tips är att ta färjan från Korfu och stanna ett par dagar i Saranda om du ändå är i Grekland. Färjan går från Korfu stad så det är en väldigt smidig resa. 

I matväg rekommenderar jag fisk, färsk havsabborre känns vettigt att äta här. Var beredd på att folk kör hetsigt och tävlar i om vem som kan spela högst musik, men de är trevliga.

..Förresten, missa inte ett besök i Ksamil som ligger någon halvtimme utanför stan, där finns väldigt trevliga stränder.

Tips! Om du vill ha ett riktigt bra tips på ett hotell som vi stannade på så ska du kolla in Seaside Saranda!




Har ni varit i någon av dessa länder, vilket är erat favoritland/stad?


Läs liknande inlägg:
Tågluffa i Europa - Kostnader?
Hur blir man ekonomiskt fri?
Sälja lägenheten och flytta utomlands
Bo halva året utomlands, vilka länder bör man kolla in?

16 kommentarer:

  1. Jag älskar Grekland, har åkt dit dem senaste 5 åren på sommaren, senast åkte vi till Korfu. Tog aldrig en tripp över till ALbanien men fanns i tankarna.
    Är man ute efter en billig weekendresa så kan jag tippsa om Riga i Lettland. Väldigt fin stad och har även kusten.

    /Emelie

    SvaraRadera
    Svar
    1. Nice, Grekland är underbart och Korfu är grymt! Riktigt stor skillnad på vegetationen i norra och södra Korfu.

      Kul med Riga vi tänkte åka dit i somras men det blev annat. Tallin är väldigt fint också :).

      Med vänlig hälsning / Frihetsmaskinen

      Radera
  2. Grekland är toppen! Mitt budgettips ärr att sätta ihop resan själv, dvs inte köpa via paketresebolagen. Kan man sedan resa utanför högsäsong så kan man få en prisvärd resa.
    Exemplevis går det att flyga reguljärt Köpenhamn-Aten för 1000 Kr/pers ToR.
    En barnfamilj med två barn kan få en greklandsvecka för 10000 kr inkl. hotll med frukost och flyg. Ännu billigare om man väljer fastlandet. Då sparas det in på färjebiljetter med. Iofs så åker barn under 8 år gratis på båtarna.
    Paketresebolagen tar betalt för allt numera.

    SvaraRadera
    Svar
    1. Hej Mangea, grymma tips du listar där! Vi undviker också resebolagen och bokar allt själv istället som er. Förhoppningen är att man kan resa mycket lågsäsong framöver :).

      Tack för kommentaren!

      Radera
  3. Har många vänner som varit i Polen och varit supernöjda. Sägs att Warsawa är som Stockholm fast allt kostar en tredjedel.

    Prag är toppen, superfint och gott om sevärdheter! Allt från konst till ett besök på Staropramen-bryggeriet.

    SvaraRadera
    Svar
    1. Ja Polen verkar grymt, känner lite folk därifrån som pratat gott om det.

      Ja Prag är ett av våra favoritresemål som vi besökt flera gånger, vi åker gärna dit med tåg och tar lite andra ställen på vägen. det ligger ganska nära Sverige :).

      Tack för kommentaren! :)

      Radera
  4. Vilken härlig lista om värme och sol när det är grått och trist ute! Själv älskade jag kroatien! Fantastiskt fint land och prisvärt, dock satte vi ihop resan själv. Grekland gillar jag också just för att det finns så många olika öar, samt att det är relativt lätt (och billigt) att öluffa där. Norge är ju något dyrt men ett fantastiskt land, om inte gubben var så kär i sin hemort hade vi nog bott kvar där än idag..

    SvaraRadera
    Svar
    1. Hej O, Vad kul att du gillar listan! :) Jag håller med om att det är härligt att läsa om resor när det börjar bli mörkt och kallt ute.

      Har ni bott i Norge? Grattis i så fall, som sagt troligtvis ett av världens vackraste länder. Jag älskar Grekland också. Mina topp i vackraste får nog bli just Norge, Kroatien och Österrike.

      Med vänlig hälsning / Frihetsmaskinen

      Radera
  5. Albanien är spännande och billigt. Men Makedonien är ett bra mycket mer prisvärt alternativ än Kroatien, som är relativt dyrt, så länge du kan acceptera att det är sjö istället för hav. Baltikum och Slovenien rekommenderas också bland prisvärda länder.

    SvaraRadera
    Svar
    1. Härligt, har faktiskt flera gånger tänkt att besöka Makedonien med inte blivit av, Slovenien har jag åkt igenom då jag tågluffat till Kroatien och det är enormt vackert. Nästa gång stannar jag där. Estland har jag varit i vackert, men tyvärr inte besökt Lettland eller Ukraina än men det kommer :).

      Tycker faktiskt att Kroatien var ganska prisvärt senast jag var där, bara man kan hålla sig ifrån de mest kaotiska ställena. Men senast var iofs för 3 år sedan.

      Med vänlig hälsning / Frihetsmaskinen

      Radera
  6. Nu blev jag ressugen! Har precis börjat titta lite på resmål för vintern, blir ju dock längre bort då, för jag vill ha garanterad värme om vi ska lägga pengar på resa!

    SvaraRadera
    Svar
    1. Ja ressuget brukar krypa sig på nu! ;) Vart har ni tänkt att åka? min dröm är att vara ledig på höst vår så man kan besöka massa platser i Europa utan all hets som brukar vara på sommaren.

      Med vänlig hälsning / Frihetsmaskinen

      Radera
  7. Jättebra tips, ska kolla in det mer..

    SvaraRadera
    Svar
    1. Tja Mrs Doubtfire,

      Kul att du gillade tipsen! Återkom om du har några egna bra tips på resor eller besöker något av resmålen! :)

      Med vänlig hälsning / Frihetsmaskinen

      Radera
  8. Om man ska åka till ön Korcula kan man även ta sig till staden Korcula. Fin liten stad med "gamla stan" känsla. Goda restaurangen och framför allt grym utsikt över hav och grannö.
    Favoritstaden är ändå Berlin, billig flygresa ned, billigt boende och billig mat (än så länge). Även utmärkt kollektivtrafik men det går även bra att hyra cykel då cykelbanorna är många.

    SvaraRadera
    Svar
    1. Tja Sarah,

      Absolut, det får man inte missa! Korcula är en otroligt mysig liten stad :). När jag har åkt dit så har vi kommit direkt in vid hamnen i gamla stan. Det är ganska billigt med boende där och eftersom staden är väldigt liten så tar mig sig runt det mesta på 5-10 minuter om man hänger kring gamla stan.

      Bra tips för övrigt, jag skulle vilja åka tillbaka och utforska mer av ön. Folket det är grymt trevliga och vi har verkligen trivts där! :)

      Tack för kommentaren! Med vänlig hälsning / frihetsmaskinen

      Radera