torsdag 26 juli 2018

Nya all time high rätt ofta nu

Nu känns det som att portföljen plockar nya all time high (ath) varje dag ungefär. Det var knappt en vecka sedan jag skrev om att portföljen passerat 1,7 miljoner och sen dess är den upp 40k till. Det är farligt om man börjar räkna på det. 40.000 kronor räcker för 4 månaders levnadskostnader för mig, man får inte på något sätt tro att det kommer att fortsätta så här.

Det är alltid kul när värdet ökar, det jobbiga är att man får mindre för sina pengar vid nyköp. En aktie som för några månader sen kostade 100 kronor och delade ut 4 kronor, kan i dagsläget kosta 120 kronor men med samma utdelning. Vi får nu alltså bara 3,3% direktavkastning för samma hundralapp. Visst hade det varit skönare att få 4% direktavkastning även denna gång vi köper? Samtidigt vet vi ju inte om aktien kommer att kosta 140 kronor om ytterligare 3 månader, det är så många faktorer mer än företagets värdering som avgör.

Hur ska man då tänka? Ska man bara köpa vid rätt värdering? Ska man köpa hela tiden? Själv köper jag så fort jag har pengar. Jag köper det jag vill och känner för vid tillfället, ofta något jag "tror" är ett bra köp, för jag vet ju inte. Jag vet att aktier historiskt har varit en grym investeringsform. Jag vet inte om timingen är rätt, men om företaget fortsätter att leverera så kommer det förr eller senare ändå att växa sig in i ett dåligt tajmat köp. Om jag tajmar rätt så är det bara bra att man gick på direkt och inte väntade.

Hur tänker ni kring tajming av marknaden?

13 kommentarer:

 1. Tajmar inte alls marknaden! Köper i ur och skur (helt utan tanke) fler aktier i mina redan befintliga innehav för mina lönepengar och utdelningar, ofta flera gånger i månaden.

  Skulle jag ge mig på en ny aktie så kanske jag försöker tajma lite.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Tja Utdelningsmålänningen,

   Snart taktik! Du köper alltså i princip alltid i samma innehav? Själv köper jag också så fort jag har pengar oftast i befintliga innehav.

   Tack för kommentaren! Mvh / Frihetsmaskinen

   Radera
  2. Precis, i princip alltid köp i samma innehav.

   Alla mina innehav är ju utvalda av mig enligt vissa kriterier och så länge det inte händer något, t ex en utdelningssänkning så är det bara att köpa på.

   Radera
  3. Hej, jag är Theresa Williams Efter att i förhållande till Anderson i flera år, han gjorde slut med mig, jag gjorde allt för två genererande himlen tillbaka men allt var förgäves, jag ville sky tillbaka så mycket Fordi av den kärlek du har för honom, Jag frågade honom med allt, jag gjorde löften men han vägrade. I forklarte mitt problem med min vän och föreslog hon ATT jag inte bör hellre kontakta spell caster ATT Kan hjälpa mig kasta en spell två generera sky tillbaka men jag är den typ som aldrig mente stavnings, hade jag inget annat val än två prova det, jag postas passet caster och han tullen mig det var inga problem aTT allt kommer att bli bra innan tre dagar, att mitt ex kommer att återvända till mig innan tre dagar, kastade han förtrollningen och överraskande i den andra dagen var det runt 16:00. Mitt ex ringde mig, jag blev så förvånad, jag Svarte samtalet och allt han sa var ATT han var så ledsen för allt ATT hände på han ville att jag skulle återvända till himlen, Att han älskar mig så mycket. Jag var så glad och gick till honom som var hur vi började leva tillsammans lyckligt igen. Sedan dess har man gjort löftet ATT någon jag känner thathave en relation problem, skulle jag vara till hjälp två sådana personer stad hänvisning himlen eller här två den enda verkliga och kraftfull spell caster SOM hjälpte mig med min egen problem. Hans e-post: {} drogunduspellcaster@gmail.com Kan e himlen är det om du behöver hjälp i hans eller din relation något annat fall.
   1) kärleksspell
   2) Lost Love Spells
   3) Skilsmässa Spells
   4) Äktenskapsstavar
   5) Bindande stavar
   6) Breakup Spells
   7) Förvisa en tidigare älskare.
   8.) Du vill bli befordrad på ditt kontor
   9) för att tillfredsställa din älskare
   Kontakta den här stora mannen om du har något problem för en bestående lösning
   genom {drogunduspellcaster@gmail.com}

   Radera
 2. Håller med ovanstående, GAV blir bra med tiden om man köper regelbundet och långsiktigt än att försöka tajma marknaden. Oddsen är emot sig och det är lätt att vara efterklok.

  Enda jag kan tänka mig är att ha en liten krigarkassa vid ev. börsfall, men även här är det svårt att veta när botten är nådd.


  Mvh

  SvaraRadera
  Svar
  1. Tja Investmentbolagsinvesteraren,

   Ja, det är lätt att det blir fel när man ska tajma marknaden. Krigskassa och inte tajma är en svår kombination ;)!.

   Tack för kommentaren! Mvh / Frihetsmaskinen

   Radera
 3. Tajmar inte alls, då det är i princip omöjligt. Ibland ökar ens inneha (som med tele2) och ibland rasar de (som med Nobina och Dedicare). Håller på bolag jag tror på och som har bra med utdelningar.

  En fråga, din portfölj är inte uppdaterad sedan mars. Kanske dags att fräscha upp den lite? Är nyfiken på vilka av dina inehav som gått bäst senaste månaden.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Tja Snålgrisen,

   Ja det blir framförallt lättare om man inte försöker tajma.

   Ja, det är dags för uppdatering, helt klart. Jag ska försöka fixa det när jag kommer hem från semestern så jag har tillgång till datorn. Ka ske kommer jag hem en snabbis innan jag drar iväg igen inom nån vecka :).

   Tack för kommentaren! / Frihetsmaskinen

   Radera
 4. Hej!
  Ja det är svårt det där när aktierna ökar i värde. Det är ju det man vill att de ska göra, annars hade vi inte köpt dem. men samtidigt vill man ju inte köpa dem dyrare när man fortfarande är i fasen att bygga upp sin portföljen.
  Mvh PB?

  SvaraRadera
  Svar
  1. Tja Pappa betalar,

   Haha precis och det är lika jobbigt varje gång det händer :).

   Tack för kommentaren! Mvh / Frihetsmaskinen

   Radera
 5. Tänker inte så mycket på det här med tajming. Vet med mig att jag inte kommer att lyckas tajma oavsett hur mycket man försöker.

  Sitter däremot med en krigskassa, precis som investment skriver, och är redo för märkliga dippar. Likt Tele2 när de annonserade fusion med ComHem.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Grattis förresten till ath! 😁

   Radera
  2. Tja Casette,

   Det låter som att du har en bra strategi och plan som du är trygg med! Lär bli bra det där!

   Tack! Och tack för kommentaren! Mvh / Frihetsmaskinen

   Radera