lördag 11 februari 2017

Hög utdelning eller Utdelningstillväxt? - Fortum vs Johnson & Johnson (JNJ)

Efter mitt senaste inlägg som ni kan läsa här kom det upp intressanta kommentarer som har diskuterats både här på bloggen och andra ställen tidigare. Är det bättre att satsa på en initialt hög direktavkastning framför en bättre utdelningstillväxt? Alltså, vad är bäst? Hög utdelning eller utdelningstillväxt?

För att få fram svaret tänkte jag ta exemplet som jag har hört talas om i Marcus Hernhags bok, Fortum vs Johnson & Johnson. Jag har inte läst boken själv men vad jag förstått det som så skulle det ta 20-25år innan JNJ kom ikapp. Istället för att grubbla på det använder jag Stefan Thelenius grymma verktyg Sparkalkylator Deluxe.





Följande nyckeltal har jag matat in i kalkylatorn:

Johnson & Johnson (JNJ)
  • Utdelningstillväxt 7% (7,1% senaste 5-åren, 22% senaste 10 åren)
  • Direktavkastning 2,8%
  • Återinvesterad utdelning
  • 1.200.000kr investerat från dag 1
  • 1000kr investeras per månad
Fortum
  • Utdelningstillväxt 0,5% (2% senaste 5 åren, -1% senaste 10 åren)
  • Direktavkastning 7,7%
  • Återinvesterad utdelning
  • 1.200.000kr investerat från dag 1
  • 1000kr investeras per månad


1=5år, 2=10år, 3=15år, 4=20år, 5=25år


Svaret vi får från kalkylatorn är väldigt intressant. Om vi vill leva på utdelningarna så kan Fortum se ut som ett självklart val. Fortum levererar en hög direktavkastning på en gång och mycket tillgängligt kapital via utdelningar. I mitt fall skulle jag kunna leva på utdelningarna redan efter 5 år om jag köpte endast Fortum. Skulle jag däremot investera allt i Johnson  & Johnson så skulle det ta 15-16 år innan utdelningarna gjorde mig ekonomiskt fri.

Det intressanta är att JNJ börjar från dag 1 att ge en bättre totalavkastning och utdelningstillväxt och efter 25år har JNJ levererat drygt 50% bättre totalavkastning. Fortum levererar värde främst genom utdelade pengar medan JNJ skapar mer tillväxt.


Att bedöma hur ett företag kommer att prestera under så här lång tid är jättesvårt men det här ger ett tydligt exempel på hur det skulle kunna bli. Jag väljer som sagt att investera i både aktier med hög utdelning samt aktier med bra utdelningstillväxt. I slutändan får jag något mitt emellan, jag både äter kakan, har den kvar och kastar den lite typ.

Tillägg: I fredags sålde jag 50st Fortum, jag har nu 100st Fortum kvar i portföljen. Vinsten blev runt 13% så det har varit en helt ok investering då jag köpte dom för nåt år sedan. Ev. fortsätter jag att sälja av resterande aktier i Fortum.


Hur försvarar man en investering i Fortum, har jag gjort ett brutalt räknefel?

6 kommentarer:

  1. Bra sammanställning och mycket intressant inlägg! Utdelning vs. utdelningstillväxt är verkligen en av huvudfrågeställningarna så verkligen intressant att se ett konkret och bra presenterat exempel!

    Fortum är väl inte det bästa valet med tanke på att det mer eller mindre är klart att de inte kommer bibehålla samma höga utdelning som idag. Tycker det vore intressant att jämföra t.ex. Hemfosa med JNJ som normalt har ungefär halva utdelningen i procent räknat. Eller för den delen hur många år det skulle ta att komma ikapp en rent utpräglat defensiv aktie som Axfood som också höjer utdelningen (jag fick det till åtminstone fem år före Axfoods utdelningshöjning med 20 procent, nu är det sannolikt det dubbla vilket visar hur svårt det är i praktiken att sia om).

    Jag har en enda JNJ-aktie i min portfölj som jag köpte under Black Friday-kampanjen utan courtage. Tycker allmänt att de är för högt värderade och ökar just nu hellre i aktier med en högre utdelning av just det skälet. Dessutom är USD högt värderad mot en svag krona just nu och avvaktar hellre en mer normal valutakurs innan jag ökar mer.

    Precis som du skriver är det jättesvårt att bedöma hur JNJ kommer att prestera ens om 10 år fram i tiden. Därför köper jag någon liten skvätt på riktigt lång sikt om ett tillfälle uppstår men prioriterar annars aktier med högre utdelning i nuläget. Det är i det korta perspektivet viktigare att portföljen växer snabbare under de kommande fem åren så kan jag vikta om till aktier som JNJ allteftersom. En anledning till att jag alls tittar på JNJ just nu är att det är en av mycket få bra aktier med utdelning i juni, som är min sämsta utdelningsmånad.

    SvaraRadera
    Svar
    1. Tack för en grym kommentar!

      Jag håller med om att Fortum är ett halvdant exempel, men nu tog jag det då det var det exemplet som kom på tal i kommentarerna.

      Jag tycker ändå att det funkar som jämförelse och jag har i detta exemplet varit snäll mot Fortum då jag satt en utdelningstillväxt på 0,5% under hela perioden. I nuvarande läge får ju också Fortum ses som "lågt" värderad i förhållande till JNJ, vilket också gynnar Fortum i denna jämförelse tycker jag.

      Det som kan vara JNJ:s nackdel under perioden är ju helt klart valutarisken.

      Det här var dock mer tänkt som en jämförelse mellan hög utdelning och utdelningstillväxt. Jag tycker det blir tydligt att totalavkastningen är avgörande och i det här fallet tycker jag JNJ:s framtida tillväxt är lik säker/osäker som Fortums bibehållna utdelning.

      Bra ide med Hemfosa och Axfood. Hemfosa känns alldeles för svår dock med sin korta historik.

      Det tydliga tycker jag visar dock att totalavkastningen är det som spelar roll. Kanske är naturligt men inte alltid.

      Med vänlig hälsning / Frihetsmaskinen

      Radera
  2. Grymt bra inlägg och kul att kalkylatorn kommer till användning!

    SvaraRadera
    Svar
    1. Tack Stefan! Kalkylatorn är grym, använder den ofta!

      Mvh / Frihetsmaskinen

      Radera
  3. Bra inlägg i den senaste debatten.. frågan är vad som är den perfekta mixen?

    SvaraRadera
    Svar
    1. Tack! :) Ja det är svårt, det bästa är väl att ha lite av varje.

      Radera