lördag 1 februari 2020

Vad är en bra lön? Varför statistiken inte stämmer!



Jag satt och funderade lite igår över vad som egentligen är en bra lön. Visst, det finns ju snabba svar på det om vi ska gå på statistik och jämföra oss med andra, men vad säger det förutom lite siffror?

Om vi kollar statistiken, vad är en bra lön då? Den genomsnittliga lönen (medellönen) i Sverige var enligt Statistiska Centralbyrån34.600kr i månaden (2018). Om vi tittar på de med högst lön så var det chefer inom finans, bank och försäkring med medellöner kring 130.000kr i månaden.

Så en bra lön borde ju börja över medellönen och bli bättre ju högre upp vi kommer, så kanske kring 35-40.000kr i månaden? Samtidigt beror det ju på var vi bor eftersom lönerna skiljer sig åt i landet. Sen kan man ju räkna in andra saker och då blir allting ganska luddigt...

Innehåller affiliatelänkar

Vad avgör vad som är en bra lön?


Ok, om vi tittar på statistiken så är det ju ganska tydligt vilka som tjänar mest och vad en bra lön på pappret är. Enkelt kan vi ju säga att ju mer ansvar och ju högre utbildning du har ju högre lön kommer du troligtvis att få.

Sen beror det också på vart i landet du bor, generellt sett är lönerna för samma yrke högre ju mer tätbefolkat det är, som i storstäderna. 

Som jag sa tidigare så känns det nog rimligt att säga att en bra lön i Sverige ligger någonstans vid 35.000kr i månaden och uppåt, om vi ska söka ett generellt svar och se på statistiken hos SCB. Dessutom ser vi att lönerna har ökat enligt Avanza så kanske vi ska räkna lite högre än så.

Vad offrar du för en bra lön?


Problemet som jag ser är att vi bara tittar på siffror när vi bedömer vad en bra lön är. Om vi dessutom ser på vad vi offrar för vår lön så blir allting ganska luddigt. Är din ekonomi- eller din ekonomiska frihet viktigast?

Ta de mest välbetalda som t.ex. chefer inom bank och finans. Jag antar att de får jobba väldigt hårt och under stor press, det är dessutom en bransch som omsätter stora pengar. Jag kan tänka mig att det kan bli väldigt stor press på de cheferna. Är lönen då bra eller bara hög?

Samtidigt tjänar en trafikvakt betydligt mindre, men där är ansvaret och den personliga pressen inte alls lika stor. Inte heller följer arbetet med hem på samma sätt. Borde vi inte räkna in vad vi offrar för vår lön, en hög lön är inte lika med bra lön...

Sen har vi yrken inom t.ex. vården med både låg lön och högt ansvar och personligt engagemang...

Genomsnittslönen i Sverige


Bara för att få en uppfattning om hur det ligger till visar jag lite screenshots från SCB:s hemsida här nedanför, medellönen ligger som sagt strax under 35.000kr i månaden. Här är medellönerna för de bäst betalda- och de sämst betalda yrkena i Sverige 2018.

Bland de med högst lön hittar vi som sagt mestadels olika chefer och bland de med lägst lön är bland annat café- och restaurangbiträden, servicepersonal etc.




Är månadslönen eller timlönen viktigast?


Det jag tycker att man ska fundera över är om det är månadslönen eller timlönen som är viktigast. I stort sätt är det inget konstigt med den här listan, men samtidigt skulle jag själv aldrig vilja ha ett jobb som chef på en bank eller VD som anställd på ett företag, om det inte var mitt eget företag.

Jag vet att många inte tänker som jag men jag vill bara ventilera mina tankar. Självklart hade jag inte haft något emot att tjäna mer under mina år som anställd, men inte till vilket pris som helst. Samtidigt gick jag in i väggen trots att jag inte var finanschef, så frågan är vad jag vill komma fram till egentligen...

Hur värdesätter vi stressen vi utsätts för?


Vad jag har lärt mig är att med högre lön kommer mer ansvar. Med mer ansvar finns det risk för ökad stress. Jag säger att det finns risk för det eftersom det absolut inte betyder att det måste vara så. 

Sen vet jag att många kommer att säga emot mig om jag skulle säga att risken för stress ökar med mer ansvar. Tyvärr kommer många av de som säger så att förstå mig först när de går in i väggen.

Vi är många som redan gjort det och en gemensam faktor för många av oss är att det var kopplat till jobbet. Däremot vet jag faktiskt inte om lönen hade så mycket att göra med det...

Utbildning ger högre lön


Hur som helst så går det inte att förneka att en hög utbildning ofta leder till en hög lön. Sen finns det undantag, om man kör eget verkar inte utbildningen ha samma betydelse.

Jag har själv ingen utbildning och har genom livet haft en låg lön så det stämmer in ganska bra på mig själv. Samtidigt har jag kompenserat min låga lön genom att jobba övertid så att jag kommit lite närmre genomsnittslönen.

Kanske var det anledningen till att jag gick in i väggen, men jag vet inte om det hade blivit bättre för att jag haft en högre lön. Kanske om jag hade utnyttjat det på rätt sätt, men troligtvis hade jag inte gjort det.

Vad är en bra lönehöjning / löneökning?


Nu kommer vi in på något ganska intressant, nämligen lönehöjningar. Jag vet att jag själv gjorde vad jag kunde när jag var yngre för att öka lönen. Tillslut kom jag till en punkt där jag inte ville öka lönen eftersom det tog mer än det gav.

Varje gång jag fick en liten symbolisk höjning förväntades det mer av mig, jag fick mer ansvar och mer stress. Jag fick lite högre lön och därmed "lite mer att förlora". Skatten ökade också och det kändes helt enkelt inte värt det.

Jag gick in lite på det här när jag var med i podden "Verkligheten i P3" på Sveriges Radio, jag tar upp det vid 13 min och 33 sekunder in.



Vi säljer oss själva varje gång vi prioriterar jobbet framför något annat vi vill göra


Problemet som jag ser med löneökningar är att varje gång vi ställs inför valet att ta emot en löneförhöjning, så ställs vi inför valet att prioritera livet eller pengar. Nu pratar jag om alla oss som inte ser vårat jobb som det viktigaste i livet.

Jag har känt så i alla fall. Det är grymt jobbigt att behöva prioritera bort delar av sitt liv mot pengar, det känns som att man säljer sig själv... för pengar. Jag vet inte hur det kan undvikas så länge man är anställd faktiskt, så länge man klättrar mot en högre lön. Förr eller senare måste man välja, livet eller pengarna.. vad är egentligen viktigast?

Vid vilken lön ska vi vara nöjda?


Det svåra med höga löner är ju att redan när vi har passerat medellönen så jobbar vi för att förbättra våra siffror, inte för att få mat på bordet eller för att ha råd att resa på semester. Om vi sen ska bli höginkomsttagare så förstår jag inte vart vi ska sätta gränsen, livet pågår utanför sifferbubblan och karriärskuvösen...

Att gå från låginkomsttagare till medelinkomsttagare gör oss av förklarliga skäl lyckligare eftersom livet blir enklare. Att sen gå från medelinkomsttagare till höginkomsttagare gör oss lite lyckligare, men till en viss gräns. Det verkar som att man är som lyckligaste när man har "lite mer" än de man umgås med.

Problemet med att titta på de här siffrorna är att det inte tar hänsyn till allt annat. Om du har en hyffsat hög lön men vantrivs på jobbet så kommer du antagligen att vara lyckligare med en lägre lön på ett annat jobb eller som egen företagare.

Mår vi bättre av att kunna köpa mycket prylar?


Det finns två olika sorters materialism och vad den betyder för oss. Det finns ju kopplingar till att viss materialism gör oss lyckliga men på olika sätt. På ett sätt gör det oss lyckliga, men på ett annat sätt kan materialismen göra oss olyckliga (Källa).

Jag tror att det här kan kopplas till vilket umgänge vi har. Om vi umgås med folk som har mycket prylar och spenderar mycket pengar så kan nog en låg lön göra oss olyckliga medan samma lön kommer att vara fullt tillräcklig i ett annat umgänge.

Vissa personer har ju en väldigt hög konsumtion och efter en viss gräns köper man mer för att ersätta något annat, kanske förlorad tid?




Är 40.000kr i månaden en bra lön?


Nej! 40.000kr i månaden är en kass lön, om du själv känner att du klarar dig bra på hälften men jobbar med något du inte trivs med... men accepterar det på grund av lönen. Om du däremot trivs och känner att det är vad du vill ha så är det helt rätt!

Jag trivdes själv väldigt bra med mitt jobb när jag tjänade lite och jobbade 270 timmar i månaden. Men sen gick jag in i väggen och kunde inte fortsätta, trots att jag gått ner till att jobba 170-180 timmar i månaden och hade högre timlön.

Problemet är att när man själv märker att något är fel är det försent.

Vilka tjänar mest?


De som tjänar mest är de som har flest siffror på lönekuvertet, det är ganska enkelt. Det handlar enbart om siffror och inget annat. En person med 100.000kr i lön tjänar bättre än någon med 10.000kr helt enkelt.

Vilka har bäst lön?


De som har bäst lön är de som trivs på sina jobb och har tid för det de vill i livet samtidigt som de har råd att betala allt de behöver. Det här har ingenting med siffror att göra så länge de kan leva exakt så som de vill.

En person med 10.000kr i lön kan utan problem ha en bättre lön än någon som tjänar 100.000kr. Allt beror på hur de själva känner. Personen med 10.000kr i lön kanske känner att den lever sitt drömliv och vaknar lyckliga varje morgon medan personen med 100.000kr i lön vaknar med ångest och känner att den säljer sin själ varje vaken timme.

Är inte en passiv lön värd mer per krona?


För oss som investerar i aktier finns det ju en till typ av lön, den passiva lönen. Alltså den som vi får när vi sover. Om vi blandar in den här i ekvationen så blir allting ännu mer luddigt. Ofta siktar vi ju på att få en viss summa i månaden, jag har t.ex. som mål att få 9.250kr varje månad i passiv inkomst.

Men att jämföra den här lönen med en vanlig lön känns helt fel eftersom den är passiv och inte kräver något arbete. I min värld skulle jag utan tvekan byta en lön på 30.000kr i månaden mot 10.000kr i passiv lön. Betyder det att den är värd 3 gånger så mycket?

I mitt fall skulle jag säga att min passiva lön är ovärderlig eftersom jag inte ens skulle byta bort den mot en lön på 200.000kr i månaden. Hur skulle du göra?

Läs mer! Hur du bygger en pengamaskin och passiva inkomster!

Vad spelar lönen egentligen för roll?


Ok, egentligen vet jag inte vad jag ville ha sagt med det här inlägget. Jag tror att jag ville säga att lönen får alldeles för stor del i våra liv, jag vet själv hur det var. Lönehöjningar kan bli beroendeframkallande och det är farligt. 

Att vara anställd kan vara en enorm inlåsningseffekt i livet och att bli för fixerad vid sin lön förstärker den. Kanske är det jag som är konstig, jag vet inte. Kanske är jag mer av en frihetsperson än en trygghetsperson...

Hur känner ni, vad är en bra lön?

22 kommentarer:

  1. Spännande inlägg! Jag känner att jag idag har en bra lön för det arbete jag gör till skillnad från när jag var sjuksköterska och hade väldigt mycket högre lön. Arbetet jag gör idag kräver otroligt mycket mindre av mig och jag kan ofta pyssla med andra saker under tiden som att läsa, lyssna på poddar och reflektera över sakernas tillstånd :). Jag kan också jobba mycket övertid utan att för den delen känna mig utarbetad vilket inte var möjligt tidigare. Älskar min livssituation nu. Andra tycker det är konstigt att jag hellre är personlig assistent än sjuksköterska vilket har mycket med statusen att göra. Men jag struntar i det, lönen kan inte blir bra nog för att jag ska gå tillbaka till syrra, inte som det känns nu iallafall så jag är helt med på ditt resonemang!

    Vänligen Annelie

    SvaraRadera
    Svar
    1. Tja Annelie,

      Kul att du gillade inlägget! :) Vad kul att höra om hur du bytt jobb och hur bra det blivit. Jag kan känna igen mig i mycket av det du skriver. Jag bytte också ner mig i lön, men då mot att jobba färre timmar.

      Jag känner igen just det där med att stressen försvunnit helt. Det är jobbigt att vara på ett jobb där man aldrig vet när den kan dyka upp.

      Det låter som du har gjort ett grymt val och det är inspirerande att höra om :).

      Med vänlig hälsning / Frihetsmaskinen

      Radera
  2. Det här inlägget rörde vid något inom mig. Jag befinner mig i listan över de med lägst löner och har nog alltid gjort det, trots att jag nu är dryga 40. Men ändå har jag aldrig egentligen velat ha det annorlunda. Jag möter dagligen människor i mitt jobb, sönderstressade karriärmänniskor som befinner sig mitt i ekorrhjulet, och inser att det livet aldrig har varit något för mig. Jag har alltid värdesatt min fritid och att kunna ägna den åt kreativitet och skapande högre än att göra karriär och leva den sortens liv som man förväntas göra. Och trots min med alla mått jättelåga lön har jag inte levt på marginalerna på många år. Tvärtom har jag inga skulder alls, varken för bostad eller studier, och har länge haft som vana att spara en viss procent av lönen så fort den kommer. Så jag förstår nog precis vart du vill komma med ditt inlägg. Tror också att många skulle må bättre och vara lyckligare med mindre stress och krav och statusjagande och istället mer tid åt att förverkliga sig själva och sina drömmar.

    SvaraRadera
  3. En bra lön för mig är att den ska täcka mina dagliga behov. Har under livet tjänat bra vissa perioder och andra mindre bra.

    Oavsett vad folk tycker så var det störst positiv skillnad när man tjänade mindre. Man värdesatte inköp mer, hittade på saker med familjen som inte kostade pengar och lärde sig att hantera pengar mer varsamt.

    När lönen låg runt 33/34k så slösade man mer och kunde köpa mer än man behövde, men ändå tyckte jag pengarna räckte längre med låg lön.

    Man blir ju klokare ju äldre man blir dock och nu när lönen återigen ligger under medel så känns det ändå som om att jag tjänar bra.

    SvaraRadera
  4. Hej Frihetsmaskinen
    vilket är ditt modersmål?

    mvh
    anonym

    SvaraRadera
  5. Hej,

    Toppenbra inlägg!

    Jag har läst att den så kallade lycko-gränsen vad gäller lön ligger vid ca. 60 000 kronor i månaden. Alltså efter det så spelar det ingen roll hur mycket man tjänar för man blir inte lyckligare för det. Jag tror att det säkert är kopplat till att människor med högre lön har positioner med som kräver mycket ansvar, hög prestation och större tillgänglighet. De byter bort för mycket av det personliga livet mot pengar helt enkelt. Det är mycket av den anledningen varför jag själv aldrig har varit intresserad av jobb i ledande position. Min egen tid och frihet är för värdefull.

    Bra inlägg!

    Mvh,

    Anneli

    SvaraRadera
  6. Jag och min fru drar in tillsammans drygt 60k efter skatt i månaden (snickare +sjuksköterska) trivs makalöst bra på våra jobb, visst är ju aldrig fel att tjäna mer men vår fritid är vår och om det skulle bli övertid så får våra arbetsgivare hosta upp så det blir ytterst sällan.

    SvaraRadera
  7. Har ett vanligt kontorsjobb men drar ändå in 50k efter skatt pgs eget AB och går som egen konsult på heltid på långs heltidskontrakt. Tjänar förmodligen mer netto än chefer på företaget. Skatteoptimering gör stor skillnad.

    SvaraRadera
  8. Tack! För ett grymt inlägg!

    Jag själv jobbar i butik med en enligt snittet usel lön, men i min värld är lönen kanon då jag ändå med OB-tillägg kommer upp i 180-190kr/timma i snitt och får ut precis så mycket som jag behöver. Och har ett kul jobb som jag aldrig tar med hem. Jobbar lagom mycket

    SvaraRadera
    Svar
    1. Jobbar du inget just nu själv förresten? :)

      Radera
  9. Att flygledare kan tjäna 70 papp i månaden får en som till vardagen att arbeta som it-specialist att börja undra. Visst, de har ett direkt ansvar över människoliv. Men låt säga att en programmerare som övervakar sjukhussystem, journalsystem etc. tjänar 45-50 papp. Dags att försöka sadla om?

    SvaraRadera
  10. Min erfarenhet är att det är vad man får ut netto efter alla omkostnader som räknas.

    Jag kan till exempel bo billigare, med lägre matutgifter och inkomstskatt utomlands, det gör att bruttolönen blir värd mer än vad motsvarande lön skulle vara värd i Stockholm.

    SvaraRadera
  11. Måste man inte också kolla på medelåldern när man tittar på medelinkomsten? Utan att googla på det antar jag att snittåldern ligger någonstans mellan 42-44 år i Sverige.

    Jag själv får ut strax över 23000kr i månaden och har ett väldigt roligt jobb som jag kan glömma när jag går hem för dagen. Med låga levnadskostnader och bostad nära till jobbet snor det inte mycket tid vad gäller pendling och varje lön jag får kan jag gå runt 2,5 månad på.

    Vänner och familj undrar om jag inte ska plugga vidare och få något annat jobb eftersom jag fortfarande är ung (26 år) men jag känner inget behov av det då jag som sagt verkligen gillar mitt jobb och det räcker med de pengar jag får ut. Jag har tid på min fritid att pyssla med mina intressen och hobbys, något som man inte skall underskatta vikten av.

    SvaraRadera
  12. Talande citat du hade där: " Det verkar som att man är som lyckligaste när man har lite mer än de man umgås med. " Så är det nog för många av alla de som är fast i ekorrhjulet. Dvs man springer på snabbt för att lyckas upprätthålla den där fasaden.
    Mvh investera-pengar.blogspot.com

    SvaraRadera
  13. Hej Frihetsmaskinen!
    Intressant inlägg, som vanligt.

    Jag själv har gjort en resa under de senaste åren där både jag och min fru bytt jobb, gått ner i lön men med mindre ansvar.

    Så alltså mindre pengar i lön men gladare och piggare individer. Så på det sättet har vi bättre liv idag men lägre inkomster.

    Det intressanta är också att vi faktiskt sparar mer pengar idag än vad vi gjorde men högre löner.

    Pappa betalar? Bloggen om privatekonomi

    SvaraRadera
  14. Intressant inlägg! Jag har insett att jag inte är så brydd om hög/bra inkomst; det är inte min drivkraft. Till skillnad från många andra, så valde jag självmant att gå ner i tid till 50% för några år sedan & jobbade enbart 50% under 2 år & 4 månader. Ändå så sparade/investerade jag 3000 kr/månad under den perioden. Jag värderade & uppskattade friheten & fritiden högre än en högre inkomst. Just nu så håller jag på att omskola mig till ett yrke där jag kommer att få lägre lön men jag är ok med det, för att jag tycker att det är viktigast att trivas bra på jobbet samt må bra på jobbet. Samt som sagt så spelar inte hög/bra inkomst stor roll för mig. Och jag skulle vilja jobba max 75% efter att utbildningen är klar; få se om det önskemålet går i lås. /Anna B.

    SvaraRadera
  15. Tycker en viktig aspekt i detta är skatt! På
    google kan man söka på: räkna ut din skatt. Gränsen går strax över 40 000 kr innan det brakar iväg skattemässigt och största anledning att gå upp i lön är att gå ner i tid om man ligger runt där!
    40 000 kr ger ca 29 700 netto
    80 000 kr ger ca 48 400 netto
    120 000 kr ger ca 66 000 netto
    3 ggr mer i lön ger långt ifrån 3 ggr mer på kontot!
    Ända sättet att tjäna stora pengar är via företag eller... börsen!
    Har man barn har man rätt att gå ner till 75%.

    SvaraRadera
  16. Många intressanta tankar. Jag vet många på mitt jobb som går till jobbet och otrivs. Pratar ofta om att byta jobb, tjäna mer osv. En person har t.o.m. en lista (offentlig handling) på vad alla har fått i löneförhöjning, vi har nämligen individuell lönesättning. Enligt honom får han alltid minst. Chefen tycker jag är negativ berättar han alltid förvånat. Han drömmer dessutom om att vinna på lotto. Då skulle han bli lycklig, tror han. Sorgligt. Få kan förstå min situation, jag jobbar bara de nätter jag behöver. En del skojar om mej: Det är bara ... som klarar sej på tre nätter i månaden :-) Det gör jag givetvis inte men ibland blir det inte mer då vi reser mycket. Nästa månad kan det bli 12 nätter (120 timmar). Jag gillar till 100% dina tankar. Varför jobba mer än man absolut behöver när det finns så mycket roligare saker att göra. Därmed inte sagt att man kan ha roligt på jobbet oxå.

    SvaraRadera
  17. Jag studerade länge för att uppnå mina drömmar, men halkade in på en annan banan och jag älskar mitt jobb! Får allt jag drömt om: roligt, stimulerande, stort ansvar, händer mycket nytt, skift (passar inte mig att jobba 8-17 varje vardag i veckan...), många lediga dagar, väldigt socialt och vilken gemenskap vi har på jobbet! Vill nog aldrig byta jobb! Har inga lån förut CSN och väldigt låga utgifter trots bra boende och tjänar 40-50k i månaden så kan spara en 15-20k i månaden till fantastiska resor eller vad jag vill.

    Att plugga till min dröm hade nog inte varit möjligt, jag hade fått jobba jättemycket och antagligen inte kunnat jobba skift, men förmodligen tjänat betydligt mer. Lönen är inte allt utan det som passar ens livsstil och person!

    SvaraRadera
    Svar
    1. @victoria

      vad jobbar du med?

      Radera
  18. Jag jobbar som Lärarassistent. Utbildningskrav: Gymnasieutbildning. Ålder: 29 år. Lön: 28.000 kr/månaden innan skatt. Om två månader är det löneförhöjning, så förmodligen kommer lönen ligga på cirka 28.500.

    SvaraRadera
  19. 30 år, Anställd IT Branschen 55.000 kr/månad, ingen utbildning, arbetar hemifrån utan stress & mycket tid över, men kan jobba på kontoret om jag vill.

    Spar ca 20-25.000 kr månad utan att veta till vad...

    SvaraRadera