fredag 8 maj 2020

Livet som ekonomiskt oberoende - Tankar efter 2 månader i total frihet

Nu var det längesen jag skrev på bloggen och tänkte förklara lite varför. Jag har ju kört livet som ekonomiskt oberoende sedan i början på mars ungefär då jag pausade mitt jobb helt. Jag är inte permitterad eller något sånt utan valde helt enkelt att inte ta in några fler jobb i firman och har varit ledig istället.

Så, hur är livet som ekonomiskt oberoende? Är det som förväntat, bättre eller sämre? Helt ärligt så var det inte så mycket förändringar den första tiden och jag kan väl säga att jag kanske gled in lite i vanliga rutiner. De senaste veckorna däremot har jag gått in helt i det oberoende, mycket tack vare bra väder. Det har varit fullt fokus på fritidsaktiviteter och sambon och jag har faktiskt helt glömt allt det andra...



Innehåller affiliatelänkar


Hur är livet som ekonomiskt oberoende?


Det är bra, det är riktigt avslappnande! Det påminner mig väldigt mycket om när jag tog ett sabbatsår och bara var helt ledig och gjorde vad jag ville. Känslan är ungefär likadan, man blir kreativ på ett annorlunda sätt eftersom det inte finns några måsten i hjärnan.

De första veckorna lekte jag med lite nya projekt och var helt inne i det medan jag de senaste veckorna har varit totalt inne i utomhusaktiviteter och inte haft tid för något annat. Det är just det här jag gillar med att vara ekonomiskt fri eller oberoende, att inte ha några måsten eller något som måste göras.

Att kunna släppa en sak och börja på en annan utan att känna pressen att det hela tiden måste slutföras är frihet! Visst, jag jobbade ju bara 10 timmar i veckan innan, men det är inte samma sak...

Är jag över den ekonomiska gränsen för ekonomiskt oberoende?


Nja, de flesta skulle säga att jag inte alls är ekonomiskt oberoende. Efter Coronakraschen och lite uttag från portföljen så är värdet på knappa 2 miljoner. Men frågar du mig så känner jag mig väldigt oberoende. Pengarna lär fortsätta växa över tid och jag känner mig inte alls orolig.


Grejen är att ekonomisk frihet har med så mycket mer än pengar att göra, mycket sitter i huvudet och att lyckas koppla bort saker som tryckts in i oss under hela vårat liv. Att bli fri kräver hårt jobb, inte minst mentalt.

Hur oberoende du är har med dina kostnader att göra


De flesta vet redan om att kostnaderna påverkar enormt mycket hur ekonomiskt bundna vi är. Men det har inte bara med matematiken att göra utan även om hur det känns psykologiskt. Själv har jag jämförelsevis väldigt låga fasta kostnader om vi går efter någon sorts snitt.

Det gör att jag känner mig väldigt lugn nu när jag inte har någon inkomst alls och dessutom "i andras ögon" inte har ett så stort kapital att leva på. I mina ögon däremot känns det som att jag har goda marginaler, just eftersom mina månatliga kostnader inte känns så stressande.





Hur mycket pengar behöver man för att sluta jobba?


..då kommer vi in på det stora frågan, hur mycket pengar behöver man för att sluta jobba? Som sagt, svaret på den frågan är så individuell. Det skiljer helt enkelt beroende på livssituation, hobbys, familjesituation, Tidigare investeringar, boende etc.

Nicklas "Investeraren" Andersson går in på just det här i den här artikeln. Där nämner han några bra punkter för att komma fram till hur mycket pengar just du behöver. Den viktigaste frågan du bör ställa dig är: Hur mycket pengar vill jag kunna spendera varje månad?

Det är alltså vad du vill spendera varje månad som avgör när du är ekonomiskt oberoende, inte vad du spenderar just nu. Det här är viktigt och jag ska förklara mer om det nedanför...


Är dina kostnader idag vad du vill att de ska vara imorgon?


Något som jag har märkt för egen del är att det är lätt att sitta och räkna på ekonomiskt oberoende men att det inte alltid blir exakt som man tänkt sig. Jag var ledig ett drygt år under mitt sabbatsår och ett vanligt argument mot att den ekonomiska kalkylen inte håller då man blir fri är att man "kommer att bränna mer pengar när man är ledig".

I mitt fall stämde det inte alls då jag låg perfekt inom budget trots att jag i princip gjorde roliga saker varje dag. Om jag kollar på de två månader jag har varit ledig nu började den första månaden extremt ekonomiskt medan jag bränt väldigt mycket pengar den senaste veckan. De kommer dock att sprida ut sig lång tid framöver.

Jag räknar på års- eller två-års budgetar


Det jag ville komma fram till var att det är jättesvårt att sätta en fast budget för varje månad. För mig är det omöjligt, jag har inte ens plockat lön varje månad när jag jobbade utan plockade ofta ut lön var 3:e-5:e månad.

Däremot är det bra att ha en budget för att se att man ligger rimligt till för ett helår eller två. Om jag köper en cykel- eller en skidutrustning så är det ju tänkt att de köpen ska hålla i flera år. Därför sprids ju kostnaden ut vilket kan göra att året efter inköpen hamnar betydligt lägre än "budgeterat".

Sparkvot för ekonomiskt oberoende


När vi pratar om att spara oss till ekonomisk frihet vilket jag själv har gjort och gör så är sparkvoten det avgörande för hur lång tid det tar. Ju mer du sparar, ju fortare går det att nå målet.

Här gäller det dock att veta vad mer betyder och det är just det som är sparkvot. Sparkvoten avgör hur stor del av din totala inkomst du sparar. Om du har en inkomst på 20.000kr efter skatt och spara 10.000kr så är din sparkvot 50%.

Om en annan person har en inkomst på 40.000kr efter skatt och sparar 10.000kr så sparar ni lika mycket, men han har bara en sparkvot på 25%. Det här innebär att du kommer att bli ekonomiskt oberoende snabbare än den personen trots att du har en lägre inkomst.




4% regeln avgör hur stort kapital du behöver för att bli ekonomiskt oberoende


Normalt sett när man räknar på hur mycket pengar som behövs för ekonomiskt oberoende så räknar man på den så kallade 4-procents regeln. Det innebär att om börsen presterar som den gjort historiskt så kan vi plocka 4% av vårat sparade kapital varje månad utan att kapitalet minskar i värde.

Genom att veta det här kan vi ganska enkelt räkna ut hur stort kapital vi själva behöver innan vi kan sluta jobba. Om du vill räkna ut hur mycket pengar du behöver så gör du det enklast genom att ta dina total årliga kostnader delat med 0,04.

  • Totala årliga kostnader / 0,04 = Kapitalkrav för ekonomiskt oberoende / Ekonomisk frihet

Hur räknar jag ut mina årliga kostnader?


Som jag skrev innan så kan det vara svårt att räkna ut sina månatliga kostnader så själv räknar jag på minst ett år eller slår ihop två år. Lättaste sättet att göra det här på är genom att titta bakåt på sina kontoutdrag för att få en ärlig bild på hur man spenderar sina pengar.

Det ger också ett grymt bra tillfälle för att justera kostnader. Det är lätt att spendera pengar på rutin som blir stora summor i längden. Grejen som de flesta missar är att om man kan sänka sina kostnader så går det grymt mycket snabbare att nå målet.

Bli ekonomisk oberoende snabbare


Bara för att visa på hur stor skillnaden blir för en väldigt ekonomisk person och en som bara spara en liten del av sin lön så tar jag två exempel.

Person 1
  • Har en inkomst på 20.000kr/mån
  • Sparar 10.000kr/mån (50%)
  • Med en avkastning på 9% så blir den här personen ekonomiskt oberoende på 13,5 år.

Person 2
  • Har en inkomst på 20.000kr/mån
  • Sparar 4.000kr/mån (20%)
  • Med en avkastning på 9% så blir den här personen ekonomiskt oberoende på 19,5år.

Mitt sparhack som gett mig frihet gratis!


Ok, mycket som jag har skrivit är ju ganska självklara grejer men en sak som verkligen boostat min frihet är timingen. Jag gick medvetet all in i mitt sparande under några tuffa år ganska tidigt för att få igång pengamaskinen.

Att få igång pengamaskinen tidigt gör att den så kallade ränta-på-ränta effekten kommer att ge dig gratis pengar utan att du behöver jobba för det. Ju tidigare du lyckas bygga upp ett betydande kapital, ju tidigare kommer du att få skörda frukten av det.

Börja tidigt och bli belönad


Att komma igång idag och starkt ger ofta ett bättre resultat än att spara lite i resten av ditt liv. Om du t.ex. sparar 13.000kr/mån till 9% avkastning så har du en miljon efter drygt 5 år.

Säg att du slutar spara helt när du nått miljonen och bara låter den ligga investerad, efter 20 år har du 5,6 miljoner. Trots att du bara har investerat 900.000kr. En person som sparar 5000kr varje månad i 25 år har 5,3 miljoner och har totalt investerat 1,5 miljoner.

Att köra hårt från dag ett lönar sig alltså, men självklart ska det vara rimligt och allt sparande är bättre än inget...

Vill du köra igång? Öppna ett konto hos Avanza här!

Vill du räkna på ditt sparande och se när du blir ekonomiskt oberoende? Gör det i kalkylatorn här!


Håller ni med om att ekonomiskt oberoende är lika mycket mentalt som siffor på kontot?

12 kommentarer:

  1. Bra inlägg. De flesta bloggar inklusive min egen handlar om vägen till FIRE; och det kan snabbt bli lite enformigt att skriva om sparkvoter, barnsparande och månadsrapporter. Kul att läsa om livet efter...

    För egen del är vädret nästan det som styr mitt liv mest. Är det fint väder har jag hur mycket som helst att göra, är det dåligt väder eller höst, vinter, kall vår, ja då klättrar jag nästan på väggarna där hemma, mycket TV och dator blir det. Jobbar gärna övertid på vintern just för att det är så drygt att sitta inne. Avskyr allt vad vintersporter innebär, och här nere i södern får vi ändå ingen snö så man kan åka skidor.

    Den dagen jag blir "fri" kommer jag antagligen att bygga ut garaget som första "projekt". Jag har lite tankar om att syssla med bilar, både rekond och mindre reparationer, och då duger det inte med det trånga villagaraget vi har idag. Då får jag en lokal jag kan hålla till i oavsett om det är sommar eller vinter.

    En utmaning helt klart att få så mycket fritid jämfört med 40 timmars arbetsvecka.

    SvaraRadera
    Svar
    1. Tja Snålgrisen,

      Tack, alltid kul att det uppskattas! :) Jag håller med dig om vädret, det avgör helt klart hur dagarna ser ut. även om jag inte har något emot några regniga dagar då och då så man med gott samvete kan sitta inne och ta det lugnt ;). Sen gillar ju jag vintern iofs och bor lite längre norr över :).

      Vad grym plan du har för framtiden, det låter ju perfekt. Man behöver något att göra och det är kul när det finns tid till det!

      Tack för kommentaren! Med vänlig hälsning / Frihetsmaskinen

      Radera
  2. Det låter väldigt lockande! Ser verkligen framemot dagen då passerkortet lämnas in och kapital finns för ett trivsamt FIRE liv.

    SvaraRadera
    Svar
    1. Tja Kalkyl,

      Yes, det är nice! När tror du att det blir för din del? :)

      Med vänlig hälsning / Frihetsmaskinen

      Radera
    2. Om planen håller bör det kunna ske 2024.

      Radera
  3. Väldigt inspirerande inlägg, både lite DIY och "Hur gick det sen?" :) Har du lagt arbetskläderna på hyllan för gott, eller är det på obestämd tid? Har du kvar möjligheten att gå tillbaka till ditt gamla jobb om det skulle bli kris, eller om ni skulle få för er att omprioritera?

    Tack för trevlig läsning!
    Mvh Fumlan

    SvaraRadera
    Svar
    1. Tja Fumlan,

      Kul att du gillade det! :) Just nu är det på obestämd tid och har väl hyffsad möjlighet att gå tillbaka till lite jobb. Jag kommer troligtvis att köra igång litegrann förr eller senare men har det öppet och har startat lite nya hobbyprojekt som kanske kan ge någon liten inkomst.. eller inte ;).

      Tack själv! Med vänlig hälsning / Frihetsmaskinen

      Radera
  4. Hej Frihetsmaskinen!

    Kul att höra hur du njuter av livet. Flickvännen, är hon också ledig något?
    Minns att hon inte visste om bloggen och din sparsamhet förut, är det fortfarande så?

    Pappa betalar? - Bloggen om privatekonomi

    SvaraRadera
    Svar
    1. Tja PB,

      Tack! Yes, hon jobbar men bara deltid. Sparsamheten och målet vet hon om men inte bloggen.

      Med vänlig hälsning / Frihetsmaskinen

      Radera
    2. Hej!
      Härligt. Då har ni mycket tid tillsammans.

      Då är jag med. Får man fråga varför du inte vill berätta om bloggen?
      Vet hon om hur mycket pengar du har på kontot?

      Du kanske redan har svarat på detta, kanske bara jag som är glömsk.

      Mvh PB?

      Radera
  5. Kul att du lever ett friare liv nu 😃 Det har helt klart vart mycket jobb bakom ditt sparande. Men med långsiktighet och tålamod blir man tids nog belönad. Hoppas själv också tids nog nå ekonomiskt oberoende. Men med 2 barn behövs lite mer pengar än om jag vore själv. Vad kommer du göra framöver om dagarna nu när du inte jobbar?

    Mvh Slimis

    SvaraRadera
  6. Varför flyttar du inte utomlands? Det finns ju länder där är det billigare att bo och som har bättre klimat.... T.ex Bulgarien, du kan multiplicera din månad inkomst som du har här med 2.

    SvaraRadera