Sidor

tisdag 27 december 2016

SAS Preferensaktie (SAS Pref) köpa eller inte?

Jag har ca: 10% av min portfölj i preferensaktier som jag började köpa för drygt ett år sedan. Många håller sig långt borta från preferensaktier och jag kan förstå det, men för egen del tycker jag att risken är rimlig i förhållande till den potentiella avkastningen. Du kan läsa mer om mina preferensaktier här.

I det här inlägget tänkte jag gå igenom mina tankar när det gäller SAS Pref. och varför jag har den i portföljen. Jag köpte senaste fler då kursen var nere och vände runt 505kr/aktie, men har även köpt på 525kr. SAS Pref. delar ut 50kr/aktie och år, vilket på dagens kurs om 517kr ger en direktavkastning på 9,67%.SAS Pref. kommer troligen att lösas in vid första utdelningen 2018, det betyder att chansen är stor att man bara kommer vara ägare i drygt ett år om man köper idag. Inlösenkursen är satt till 525kr, det betyder att ett inköpspris under 525kr inte kommer innebära någon kursförlust så länge som inlösen blir av. Skulle det vara så att SAS inte löser in sina preffar så höjs utdelningen i en trappa med 5kr per år fram till 2023, men detta bör ses som ett riktigt svaghetstecken och jag hoppas att detta inte kommer att ske. Om finanserna är sunda så borde SAS istället försöka få ut nya preffar för att kunna lösa in de gamla och på så sätt skapa bättre villkor för sig själva.

Risken - Enligt mina tankar ligger alltså risken i om SAS vid 2018 har så pass dåliga finanser att de ej kan lösa in preffarna och i och med detta även har svårt att övertyga marknaden och på så sätt emittera nya (för sig själva) förmånligare preffar. Detta för att bli av med de nuvarande och kostnaderna kopplat till dessa.

Jag ser risken som stor i aktien men eftersom jag äger SAS preferensaktie så ser jag möjligheten som större. Med det sagt så har jag för närvarande endast ca: 1,5% av portföljen i deras preferensaktie. Är det så att de inte löser in den 2018 så får vi troligtvis se en stark nedgång i aktien och det lär finnas en anledningen bakom det. Min tro nu är dock att den kommer att lösas in och baserat på den teorin kommer mina köp att bli en bra affär.

Hur går era tankar kring SAS Preferensaktie?


* Obs! Detta är mina egna tankar och bär ej användas i ett köpbeslut. Gör alltid din egen bedömning angående risk och möjlighet innan du köper en aktie.

Läs även:

6 kommentarer:

 1. Känns som för hög risk för min egen del. Men högre risk kan ju även ge mer avkastning. Flygbolag har dock haft fördel när oljan blev billig i jämförelse med några år sedan. Inte alls insatt i denna preferensaktie men hoppas för din skull att du får en bra utveckling på din investering :-) Mvh Slimis

  SvaraRadera
  Svar
  1. Ja hög risk absolut, det är därför den utgör en sån loten del av portföljen. Jag siktar dock på överlevnad för sas. Tack för kommentaren!

   Mvh / Frihetsmaskinen

   Radera
 2. Jag resonerar i princip som dig här och tror också att de kommer bli inlösta. Den största risken som jag ser det är en strejk som knäcker bolaget.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Ja det är väl det man måste tro om man ska vara beredd att investera i den. Ja risken för strejk finns ju alltid. Tack för kommentar!

   Mvh / Frihetsmaskinen

   Radera
 3. Risken är högre än den verkar - var det inte någon nyhet nyligen att SAS inte längre var största flygbolag på den nordiska marknaden samtidigt som någon analytiker spekulerade i att det antagligen fanns motvilja att rädda företaget om pengar behöver skjutas till?

  Tycker dock den är intressant till över nio procent över ett års sikt. Kanske chansar med fem aktier vilket motsvarar knappt en procent av portföljen. Noterar att ex-datum är först i februari och då är det ingen brådska att köpa före årsskiftet.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Jo precis! Det blev också ett läge att köpa den 20kr billigare i samband med det uttalandet.

   Nej nu när den ligger såpass nära inlösen är det väl egentligen ingen brådska, taket på kursen borde ju inte stiga över 525kr nu när vi närmar oss inlösen och analytiker börjar prata ner preffen.

   Mvh / Frihetsmaskinen

   Radera