Sidor
tisdag 31 januari 2017
Investor höjer utdelningen med 10%
måndag 30 januari 2017
H&M - Vad blir morgondagens utfall och hur ser framtiden ut?
- Hemsidan finns där, likaså potentialen
- Man håller svensk profil genom att inte sticka ut åt något håll
- Mobilsidan är skönt avslappnad och man behöver inte känna sig stressad, lite urban chill sådär
Jag gjorde som sagt bara en snabbkoll, men jämför gärna själv med Sportamore, Junkyard, mfl. Jag kan själv tycka att dessa sidor är lite för rakt på och att man nästan kan känna sig lurad efter att man råkat köpa något bara sådär. H&M har en lite mer laidback aura över sig. Påminner nästan lite om Zoovillage under tiden det begav sig.
En intressant genomgång av H&M från Hurricane Capital
Vad tror ni, om H&M, om morgondagen, om utdelningen, om framtiden?
Uppdaterat utdelningskalendern
Jag passade på att uppdatera och snygga till utdelningskalendern litegrann. Innan så redovisade jag utdelningarna vecka för vecka men märkte att det blev väldigt jobbigt att hålla på uppdatera då dom ibland flyttas ett par dagar.
Målet är att kunna se kommande månads utdelningar samt att följa upp utdelningarna och jämföra med året innan. Titta på utdelningskalendern här.
Finns något man skulle kunna göra så den blir ännu bättre?
söndag 29 januari 2017
Varför jag inte köper att amortering alltid är det bästa alternativet
Många säger att bostaden inte går att räkna som en investering då den inte avkastar några pengar (om vi bortser ev. värdeökning). Jag tycker man får räkna på lite annorlunda sätt där, själv räknar jag iaf på vilka framtida besparingar köpet kommer att ge mig i förhållande till alternativen (hyresrätt, 1:a hand eller 2:a hand, hotell?!). Vi kollar ju noga igenom föreningens årsredovisningar mm, allt för att säkerställa att vi gör ett så bra köp som möjligt. Man kan ju på ett sätt säga att vi gör en analys inför köpet av bostad.
- Jag vill förtydliga att ovanstående gäller en av Sveriges största städer, jag kan tyvärr inte svara för mindre städer där jag kan tänka mig att det ser annorlunda ut.
- Jag kan tycka att det är rimligt att ha en belåningsgrad runt 60-80%, men den är helt beroende av hur den övriga ekonomin ser ut.
- Man måste ta hänsyn till staden man bor i när man pratar om amortering. Att betala av hela sitt boende kan se annorlunda ut om en 2:a ligger på 400k eller 4 miljoner kronor i staden där man bor.
- Själv har jag en belåning runt 40%. I dagsläget jobbar jag bara knappt 50% och tjänar väldigt lite pengar, jag har mindre marginal nu än förut och skulle inte känna mig bekväm med 80% belåning i den bostad jag har nu.
- Jag är inte emot skuldfrihet och tycker i grunden att det är bra och något att sträva efter, jag ville bara föra fram en annan syn som jag inte tycker är fel. Mitt långsiktiga mål är att vara skuldfri, det på grund av att mina möjligheter att agera på stora ekonomiska förändringar minskar den dagen jag slutar jobba helt.
Läs även:
Om 4 år behöver jag aldrig jobba mer!
Få pengar utan att jobba?
Livet som ekonomiskt fri
Jag vill bli ekonomiskt oberoende!
Alla har olika förutsättningar i livet
fredag 27 januari 2017
Atlas Copco höjer utdelningen med 8%
onsdag 25 januari 2017
Tjäna pengar på CSN lånet?
Ekonomiskt sett så är ju CSN-lånet världens bästa lån. Du har en väldigt låg ränta och du betalar efter förmåga och betalar beroende på vad du tjänar. Vilket annat lån har de villkoren? Om du investerar de lånade pengarna kan du skapa en rätt skön pengamaskin som ger dig passiva inkomster när du sover.
Läs mer om hur du kommer igång med aktier och skapar en pengamaskin hos Avanza!
Det som jag inte gillar är att de lägger på en administrations-/expeditionsavgift på 150kr samt att förseningsavgiften är löjligt hög (450kr) om man av någon anledning skulle missa en betalning. Jag sitter alltså här och funderar på att betala av en skuld på ett bräde som är ekonomiskt fördelaktig att ha. Det är enbart av bekvämlighetsskäl som jag vill få bort skulden, ekonomiskt sett är den som sagt bra.
Vad kostar då min skuld, egentligen? I exemplet nedan räknar jag på att jag sänker återbetalningen genom nedjustering på CSN punkt se:
- Skulden 38.000kr
- Betalt årsbelopp 4.320kr
- Ränta 211kr
- Expeditionsavgift 150kr
- 150 + 211 / 38.000 = 0,0095
- Den totala avgiften för lånet blir alltså 0,95%
- Lånebelopp 2017, 33.500kr
- Ränta 115kr + exp. avg. 150kr = 265kr
- Preffar 33.500 x 0,065 = 2177
- 2177 - 265 = 1912
Öppna ett gratis konto hos Avanza och kom igång med ditt aktiesparande på 3 minuter genom att klicka här.
* Jag uppmanar med detta inlägg absolut inte till att göra något olagligt eller oetiskt, utan bara möjligheten att tjäna pengar på pengarna under lånetiden. Detta fungerar ju självklart bara om man har en låg lön, är arbetslös, börjar studera etc. och därigenom kan betala av i långsammare takt. Fast oavsett så kan man ju alltid välja att inte betala av lånet i ett svep för att utnyttja likviden man får genom det.
Väljer ni att betala av CSN/Studielånet eller investerar ni pengarna i annat? Motivera gärna :)
måndag 23 januari 2017
Öresund höjer utdelningen med 5,5%
Öresund är ett mikroskopiskt innehav i min portfölj. Jag har 10st aktier i min Avanzaportfölj och 12st aktier på Nordnet. Aktierna på Nordet ligger +78% (exkl. utdelningar) och de på Avanza +31% (exkl. Utdelningar), snittet inkl. utdelningar hamnar väl på +58% ungefär.
I fredags meddelade Öresund att man höjer utdelningen från 4,50kr/aktie till 4,75kr per aktie, en höjning på ca: 5,5% alltså. Öresund blir alltså det 4:e bolaget i min portfölj som har meddelat en höjning av utdelningen och då är vi fortfarande bara i januari.
I och med att jag har en ganska stor del preffar i portföljen så siktar jag på ett snitt kring 5% utdelningshöjning per år. Då är det ganska viktigt att mina bolag med tillväxt levererar och Öresunds höjning på 5,5% får ju ses som lite klent om jag ska klara ett snitt på 5%.
Hur många procent vill ni att era utdelningar skall höjas i snitt per år?
Läs även:
Utdelning och utdelningshöjning Realty Income (O) samt W.P. Carey (WPC)
Omega Healthcare (OHI) höger utdelningen igen
lördag 21 januari 2017
Hur skall fonderna räknas - Ekonomisk Frihet
Jag själv sa ganska tydligt att jag såg mina fonder som en buffert som inte skulle användas och ev. senare placeras i utdelningsaktier. Jag har funderat lite på det här sen dess och börjar nu inse att min tankebana är lite konstig. Jag vill ju investera i fonder eftersom det diversifierar portföljen bra, men samtidigt om jag inte får ta några "utdelningar" från mina fonder så kommer det ju ta längre tid att nå mitt mål som ekonomiskt fri.
Jag vill ju ha ett tydligt regelverk för uttag vilket utdelningar ger, men det borde ju gå att göra ett eget regelverk när det gäller fonderna. Skulle lösningen kunna vara att köra den klassiska 4% - regeln? Då kanske man motiveras till att köpa mer fonder och på så sätt får ytterligare ett ben att stå på? Jag tänker då att jag lever på mina totala utdelningar + 4% av mina fonders värde.
Vad tycker ni, kan man tillämpa 4% - regeln på sina fonder och kombinera det med sin vanliga utdelningsportfölj? Hur är bästa sättet att sköta utbetalningen, skall man ha ett eller flera bestämda datum då man plockar ut "utdelningen" från fonderna?
Drömmer mig bort - Flytta till Åre?
- Livskvalitet
- Skidåkning
- Resor
- Stränder
- Familj
- Ekonomisk trygghet
- Frihet
- Ekonomisk frihet
- Vänner
- Språket, allt blir krångligare
- Systemet, ett nytt land att lära sig
- Risk, att köpa tex lägenhet utomlands känns som en mycket större risk
- Kostnader, jag har en känsla att mycket nya kostnader dyker upp
- Grym skidåkning på vintern, varje dag om man vill
- Fin natur, nära
- Säsong året runt
- Kunna ta en löprunda på berget istället för på asfalten
- Sommaraktiviteter som paddling, mountainbike mm.
Självklart finns det nackdelar, det gör det alltid. Jag kan tänka mig att vädret är mer ostabilt och kallare på sommaren, iaf den erfarenheten jag har av våra svenska fjäll. En liten ort har säkert sina uppenbare nackdelar, tyvärr har jag ingen erfarenhet där. Avståndet till vänner och familj blir betydligt längre, men det finns ju tåg osv. Boende i Åre är faktiskt ganska dyrt och jag ser en ekonomisk risk i att köpa. Kanske kan man hyra för vettigt pris? Jag vill inte binda upp kapital som jag inte kan få tillgängliga via försäljning hyffsat snabbt.
Att sänka boendekostnaderna så mycket skulle ju självklart göra att det skulle finnas lite mer spelrum för utomlandsresor och resor på framförallt somrarna. Sen kan säkert ett alternativ vara att hyra ut lägenheten, speciellt på vintrarna om det skulle vara så att man är på semester någon månad eller så.
fredag 20 januari 2017
Utdelningsaktie: Investor A (INVE A)
Jag gillar de flesta av Investors innehav och bland de största hittar vi ABB, Atlas Copco, AstraZeneca och Electrolux. Utdelningen är hyffsat stabil och har bara sänkts vid it- och finanskrisen. Sedan 2009 har utdelningen som i dagsläget ligger på 10kr höjts med en krona varje år.
Antal aktier: 160st
Inköpspris: 281kr
Yield on cost: 3,48%
Utdelningstillväxt senaste 12 mån: 10%
Utveckling sedan köp: +19,15% (exkl. utdelningar)
(Total YOC om 10 år när jag räknar in återinvesterade utdelningar)
torsdag 19 januari 2017
Castellum höjer utdelningen med 18%!
Det är många bloggare som skrivit om årsrapporten och höjningen så jag tänkte helt enkelt samla ihop de inlägg jag hittat här nedanför. Säg gärna till om jag missat något så lägger jag till det.
Aktiepappa - Castellum - dagens snackis!
Petrusko - Castellums bokslut ute nu. Utdelning 5 kronor per aktie
Att välja lycka - så kom äntligen Castellums rapport
Utlandsutdelaren - Castellum höjer utdelningen - två perspektiv
Kronan till miljonen - Castellum höjer utdelningen med 18%
Pengaregnet - Spänningen är olidlig
Diskutera gärna höjningen och rapporten. Vad blir utdelningen 2018?
onsdag 18 januari 2017
Höjer Castellum utdelningen med 8% eller mer imorgon?
Min gissning är att de höjer nuvarande utdelning (justerat för de nyemitterade aktierna) på 4,25kr till 4,60kr. Chansen finns ju att de höjer ännu mer, men då får det bli en positiv överraskning. En höjning från 4,25kr till 4,60kr skulle innebära att utdelningen höjs 8% vilket jag helt klart är nöjd med.
Vad tror ni att Castellum väljer att dela ut i år?
Utdelning Investor 2017
Jag gissar att utdelningen höjs till 11kr, dvs en höjning med 10%.
Haha, det kanske kan tyckas att jag fegar lite med tanke på historiken men, men ;) Det skulle vara kul att höra lite grubblerier och tankar kring Investor då jag själv tror stenhårt på dom som ett framtida innehav. Om någon vill komma med lite mothugg så tar jag gärna emot det, men först..
Vad blir utdelningen i Investor 2017?
tisdag 17 januari 2017
Utdelning och utdelningshöjning Realty Income (O) samt W.P. Carey (WPC)
Realty Income brukar höja utdelningen ett par gånger per år och denna höjning var mest symbolisk då den höjdes från 0,202$ till 0,203$ i månaden, Realty Income är ju ett av de där underbara bolagen som delar ut varje månad.
Det jag gillar med månadsutdelare är att det ständigt fylls på med pengar så att jag kan köpa nya aktier. Har man strategin att ligga mer eller mindre fullinvesterad så är det skönt att återinvesteringen blir diversifierad.
Ett till bolag som delade ut sin kvartalsutdelning idag är W.P. Carey (WPC). Höjningen var även den blygsam från 0,985$ till 0,99$ men då ska man ha i åtanke att WPC hittills har höjt utdelningen varje kvartal. Jag är grymt nöjd med min investering i WPC och i dagsläget får man en direktavkastning på 6,6%, det i kombination med utdelningstillväxt gillar jag.
Jag skrev igår om Omega Healthcare (OHI) som höjde sin utdelning. Det känns bra att redan 3 av mina innehav har höjt sina utdelningar så tidigt in på året. Att utdelningarna höjs är en viktig del i vägen mot ekonomisk frihet och därför är det skönt att se att bolagen levererar.
Realty Income är lite av ett favoritbolag för mig, vad har ni för favorit i portföljen?
måndag 16 januari 2017
Omega Healthcare (OHI) höjer utdelningen igen
För tillfället ligger direktavkastningen på 7,6% och OHI har en given plats som högutdelare i min portfölj. Förra året höjde OHI utdelningen med 9%. Jag har tidigare skrivit om Omega Healthcare Investors här.
Har ni några högutdelare i portföljen?
fredag 13 januari 2017
1000 st Castellum i portföljen!
Idag köpte jag in några Castellum och såg sen en riktigt irriterande sak, jag hade ett totalt innehav på 999 st Castellum! Vafan!? Sjukt irriterande men tanke på att mitt mål det senaste året varit att komma upp i 1000 st. Så jag gjorde något jag aldrig gjort förut, jag köpte 1 (!!!!?!?!?!) Castellum. Detta endast för att snygga till siffran och komma upp i mitt målinnehav. Det är ju ett courtagemässigt självmord men ibland får man unna sig ett undantag.
Så.. Nu är jag lycklig ägare till 1000 st fina Castellumaktier! Innehavet närmar sig position nummer 1 över mina största innehav, men fortfarande hänger sig H&M kvar som största.
Lite fakta Castellum:
Kurs: 120kr
Direktavkastning: 3,53%
År med höjd utdelning i följd: 19 år
Utdelningstillväxt senaste 12 mån: 6,5%
Läs mer om mina tankar angående Castellum i inlägget: Utdelningsaktie: Castellum (Cast)
Vad tycker ni om Castellum?
Utdelning Hemfosa fastigheter
Idag trillade utdelningen från Hemfosa fastigheter in på depån. Hemfosa delar ut 1,05kr per aktie varje kvartal, totalt 4,2kr per aktie om året. På dagens kurs ligger direktavkastningen på drygt 5,3%. Jag har 275st aktier så kvartalsutdelningen gav mig 288kr.
Även Balder Pref delade ut 80kr till mig idag. Så totalt inkasserade jag 368kr.
Pengarna investerades direkt (med hjälp av en slatt som låg kvar på kontot) i 2 st färska Akelius preffar som kommer ge mig 10kr redan i februari.
Snöbollen rullar - Det känns sjukt roligt att se utdelningarna rulla in på kontot titt som tätt och med återinvesteringar växer snöbollen större för varje dag. Hittils i år har jag fått 1459kr i utdelningar.
Har ni gjort några köp i år?
torsdag 12 januari 2017
SAS Pref handlas över inlösen
För ungefär 3 veckor sen skrev jag om att jag köpte SAS preffar. Tankebanan gick kring att de handlades under inlösenkurs om ca: 1 år, jag köpte mellan 505-525kr/aktie. Nu är kursen uppe över 533kr, dvs högre än den förväntade inlösen på 525kr. Utdelningen på 12,50kr är i början på februari och om kusen står kvar skall den alltså då droppa till 520,50kr.
I normala fall funderar jag inte på att ta hem kursvinster eftersom det oftast slutar med att man får köpa tillbaka aktien dyrare. I de fall jag gjort det har det varit innehav jag inte planerat att köpa tillbaka. Om jag skall tjäna på att plocka en vinst SAS pref måste jag alltså kunna köpa tillbaka preffen för 520,50kr eller mindre exkl. courtage, med 0,25% courtage innebär det alltså 518kr eller lägre.
Med vetskapen att jag måste lyckas köpa tillbaka SAS Pref för 518kr eller billigare väljer jag i dagsläget att behålla aktien. Det känns som ett osäkert spel och min strategi och tro om att de blir inlösta 2018 känns som en ok väg att gå till bra totalavlastning. Därmed inte sagt att jag inte framöver kommer att sälja om något skulle få mig att tvivla eller om jag väljer att byta ut aktien mot ett nytt innehav. Jag kan mycket väl avsluta investeringen innan 2018 då tidsramen jag satt upp sträcker sig längst ett år till. Det här är ett av få innehav som får mig att fundera i kortsiktiga banor just för att den nu handlas över inlösen. Jag skulle inte köpa fler SAS Pref på dessa nivåer.
Säljer ni preffar när kursen är över inlösen?
tisdag 10 januari 2017
Leva på 2 miljoner
måndag 9 januari 2017
Mina totala utdelningar 2016
Meningen är ju att mina investeringar år 2020 skall täcka mina fasta kostnader så att jag i princip kan sitta och rulla tummarna. Det kommer tyvärr att bli lite tråkigt så år 2023 är planen att sluta jobba helt, då jag förhoppningsvis får tillräckligt från utdelningarna för att täcka mitt ganska aktiva liv med resor etc. Jag har skrivit om det i inlägget: Om 4 år behöver jag aldrig jobba mer
Mina totala utdelningar 2016 blev 32.374kr. De 10 aktier som delat ut mest och stod för ca: 60% av utdelningarna i min portfölj var:
1. H&M
2. Klövern Pref
3. Castellum
4. Johnson & Johnson
5. Atlas Copco
6. Fortum
7. Akelius Pref
8. Handelsbanken
9. Omega Healthcare Investors
10. Industrivärden
Det här kommer att ändra sig i år då man kan se att mina största utdelare varit preffar och aktier med hög DA. Planen är att öka upp bla. Investor och Industrivärden. Jag vill även öka i Johnson & Johnson trots en hög dollarkurs.
Hur mycket fick ni i totala utdelningar 2016?
söndag 1 januari 2017
Skidsemester - En bra investering
Hoppas att alla haft ett bra nyår! Efter att ha firat jul och nyår så bestämde vi att köra en till visit till fjällen, så nu är vi tillbaka i snön. Det blir alltså en veckas skidåkning som får starta det nya året. Att vara ute i naturen och snön och speciellt att åka skidor är något bland det bästa jag vet. Den avslappnande känslan man uppnår är grym och att grilla en korv eller ta en kaffe mitt i backen är underbart.
Skidåkning och att åka till fjällen upfattas av många som väldigt dyra sysselsättningar men jag kan faktiskt inte helt hålla med där. Visst kostar det pengar, men som med allt annat så blir det vad man gör det till. Vi har absolut inte höga löner men är trots det iväg på vår andra skidsemester denna säsong. Vi har även bokat in 2 till de kommande månaderna och förhoppningsvis blir det fler under detta år.
För er som inte varit iväg på en skidresa så rekommenderar jag att testa det. För hälsan, välmåendet och livsglädjen är jag säker på att det blir en bra investering på sikt. Om 10 år kommer jag säkert tänka tillbaka på det här och tänka, varför gjorde jag det inte fler gånger. Den bästa dagen att åka på en resa är för 10 år sen, den näst bästa är idag! Eller nåt sånt.
Unnar vi sparbloggare oss för lite semester? Är jag slösaktig för att jag unnar mig flera skidresor?