tisdag 31 januari 2017

Investor höjer utdelningen med 10%

Idag i samband med rapporten meddelade Investor att man höjer utdelningen från 10kr till 11kr. Det motsvarar en utdelningshöjning på 10%.

I inlägget Utdelning Investor 2017 skrev jag mina tankar och förhoppningar om utdelningen 2017. Då Investor höjt med just 1 krona de senaste åren så tippade jag, precis som många andra på en höjning på 10% till 11kr per aktie. Då jag har 160st aktier så innebär det 160kr mer per år i utdelning.
Jag gillar verkligen Investor i stort även om jag har lite svårt för innehavet i Ericsson tex. men trots detta är det en aktie jag vill äga på lång sikt. Investors VD Johan Forssell flaggade för att utdelningstillväxten framöver kan minska något. Självklart är det inte exakt vad jag vill höra, men om det leder till bättre totalavkastning så är jag nöjd med det. Jag kommer oavsett att behålla och öka vid tillfälle.

I min portföljgenomgång av Investor så hade jag en trolig utdelningstillväxt på 9% per år och nu kom ett uttalande om en lägre utdelningstillväxt de kommande åren. Jag tror trots en lägre utdelningstillväxt att Investor kommer att leverera enligt mina förväntningar då de detta år höjde med 10% vilket gör att de ligger lite före samt att min YOC är bra. Detta gör att totalavkastningen och YOC om 10 år bör vara riktigt bra.

Vad tycker ni om en ev. nedtrappad utdelningstillväxt i Investor?


Inlägg om Investor:

måndag 30 januari 2017

H&M - Vad blir morgondagens utfall och hur ser framtiden ut?

Hennes & Mauritz (HM) har det länge och ofta pratas bra om, även jag har köpt deras fina historik, H&M är grymt! H&M är H&M! I dagsläget delar de ut över 4%, jättebra! De delar också ut nästan 90% av vinsten, boom! Utdelningstillväxten är brutal och utdelningen har höjts 2,6% de senaste 5 åren. En utdelningsgigant utan dess like med andra ord. Eftersom man höjt utdelningen så aggressivt så har man ju självklart varit tvungen att höja utdelningsandelen. Snart slår utdelningsandelen i taket och då kanske vi äntligen når lite nya höjder?


H&M driver sin expansion genom att öppna nya butiker, massa butiker, överallt! De har även satsat lite mer på sin "e-butik" precis som konkurenterna gjorde, för ett tag sen. Jag var inne en snabbis på deras hemsida och jag vet inte riktigt vad de har lagt pengarna på men sen såg jag ju:

- Hemsidan finns där, likaså potentialen

- Man håller svensk profil genom att inte sticka ut åt något håll

- Mobilsidan är skönt avslappnad och man behöver inte känna sig stressad, lite urban chill sådär

Jag gjorde som sagt bara en snabbkoll, men jämför gärna själv med Sportamore, Junkyard, mfl. Jag kan själv tycka att dessa sidor är lite för rakt på och att man nästan kan känna sig lurad efter att man råkat köpa något bara sådär. H&M har en lite mer laidback aura över sig. Påminner nästan lite om Zoovillage under tiden det begav sig.

En intressant genomgång av H&M från Hurricane Capital


Vad tror ni, om H&M, om morgondagen, om utdelningen, om framtiden?

Uppdaterat utdelningskalendern

Jag passade på att uppdatera och snygga till utdelningskalendern litegrann. Innan så redovisade jag utdelningarna vecka för vecka men märkte att det blev väldigt jobbigt att hålla på uppdatera då dom ibland flyttas ett par dagar.

Målet är att kunna se kommande månads utdelningar samt att följa upp utdelningarna och jämföra med året innan. Titta på utdelningskalendern här.

Finns något man skulle kunna göra så den blir ännu bättre?

söndag 29 januari 2017

Varför jag inte köper att amortering alltid är det bästa alternativet

Något som flitigt diskuterats i bloggkretsar är amortering och huruvida man bör betala av på lånen eller inte. Vissa anser att skuldfri är det bästa man kan vara och ibland har det klyschiga citatet "den som är satt i skuld är icke fri" dykt upp.

Om vi skulle utgå från en värld i svart och vitt så skulle jag hålla med om detta. Att inte ha några skulder är mycket bättre än att ha skulder, mycket enkelt. Man slipper betala ränta, man slipper oroa sig för räntehöjningar och-/eller ändrade omständigheter som gör att man i en eventuell oförutsedd situation inte skulle klara av att betala lånet. Lånet kan i sådana situationer sätta  folk i en jobbig nedåtgående spiral. Utan skuld - ingen risk - allt bra. Med skuld kan allt hända.


Men nu var det ju det här med svart eller vitt. Bara för att man har tagit ett lån så betyder inte det att man är en dålig människa med total avsaknad av livserfarenhet, drift eller hyfsad allmän ekonomisk kompetens. Om räntan höjs från 1,5% till 4% så finns det enormt mycket låntagare som redan tagit höjd för detta, det finns även de som på dagen betalar av hela- eller delar av lånet då de inte längre tycker att det är lönsamt att använda det. Ja precis, vissa använder lånet som ett medel för att spara eller tjäna pengar, precis som vilket företag som helst.

Att räntorna höjs från 1,5% till 4% sker inte på en dag. I samband med finanskrisen kommer jag ihåg att räntorna höjdes i en ganska snabb takt tills det sket sig.. sedan dess har vi haft låga räntor. Den som har suttit med bostadslån de senaste 10-15 åren har tjänat/sparat bra pengar på sina lån om man gjort det på ett ok sätt. De som inte haft lån eller inte haft föräldrar med pengar står många utanför bostadsmarknaden och får förlita sig på andrahandskontrakt, ofattbara kötider eller väldigt hårt arbete för att kunna köpa ett eget boende. Alla har inte heller möjligheten att bo hemma tills dom är 25 år, har pluggat högskola och hunnit jobba ihop ett par 100k eller mer.

Så för att komma till poängen, varför jag inte tycker att amortering alltid är det bästa. Om man släpper tänket att "den som är satt i skuld är icke fri" så blir det helt plötsligt mycket lättare att se på det hela mer objektivt. Ett bolån är pengar som du lånar i utbyte mot att du betalar ränta. Om du kan avkasta 7% på detta lån men endast betalar 1,3% i ränta, då kan man antingen välja att titta närmare på det eller att säga "den som är satt i skuld är icke fri".

Man kan även se det från ett annat håll. Tänk dig att du behöver en bostad, att hyra en bostad kostar 12.000 kronor i månaden. Att köpa en bostad kostar 8.000 kronor i månaden när alla kostnader inklusive räntor räknats in. Om du har råd att köpa boendet kontant så kanske du väljer att låna ändå, eftersom du annars hade fått sälja av aktier och då förlorat avkastning som ett exempel.


Allt handlar i slutändan om vilken risk man är villig att ta och vilken möjlighet man har att agera på förändringar, precis som när Castellum köper en fastighet. Att bara köpa kontant med befintliga likvida medel skulle sakta ner tillväxten medan en 100% belåningsgrad skulle vara alltför riskfyllt. 


Många säger att bostaden inte går att räkna som en investering då den inte avkastar några pengar (om vi bortser ev. värdeökning). Jag tycker man får räkna på lite annorlunda sätt där, själv räknar jag iaf på vilka framtida besparingar köpet kommer att ge mig i förhållande till alternativen (hyresrätt, 1:a hand eller 2:a hand, hotell?!). Vi kollar ju noga igenom föreningens årsredovisningar mm, allt för att säkerställa att vi gör ett så bra köp som möjligt. Man kan ju på ett sätt säga att vi gör en analys inför köpet av bostad.

 • Jag vill förtydliga att ovanstående gäller en av Sveriges största städer, jag kan tyvärr inte svara för mindre städer där jag kan tänka mig att det ser annorlunda ut.
 • Jag kan tycka att det är rimligt att ha en belåningsgrad runt 60-80%, men den är helt beroende av hur den övriga ekonomin ser ut.
 • Man måste ta hänsyn till staden man bor i när man pratar om amortering.  Att betala av hela sitt boende kan se annorlunda ut om en 2:a ligger på 400k eller 4 miljoner kronor i staden där man bor.
 • Själv har jag en belåning runt 40%. I dagsläget jobbar jag bara knappt 50% och tjänar väldigt lite pengar, jag har mindre marginal nu än förut och skulle inte känna mig bekväm med 80% belåning i den bostad jag har nu.
 • Jag är inte emot skuldfrihet och tycker i grunden att det är bra och något att sträva efter, jag ville bara föra fram en annan syn som jag inte tycker är fel. Mitt långsiktiga mål är att vara skuldfri, det på grund av att mina möjligheter att agera på stora ekonomiska förändringar minskar den dagen jag slutar jobba helt.

Är du fast inbiten i att skuld skall undvikas till varje pris, eller ser du möjligheterna också?


Läs även:
Om 4 år behöver jag aldrig jobba mer!
Få pengar utan att jobba?
Livet som ekonomiskt fri
Jag vill bli ekonomiskt oberoende!
Alla har olika förutsättningar i livet

fredag 27 januari 2017

Atlas Copco höjer utdelningen med 8%

För en liten stund sen meddelade Atlas Copco som är mitt 4:e största innehav, att de höjer utdelningen från 6,30kr till 6,80kr. Utdelningshöjningen blir motsvarande 8% vilket känns helt ok. Jag har inte läst igenom rapporten men spontant känns det bra det jag sett på nyhetsnotiser.
Höjningen gör att min YOC i Atlas Copco ökar från 3,44% till 3,72%. Atlas levererade lite bättre än min prognos jag gjorde i november: du kan läsa prognosen om Atlas Copco här. Där sa jag att jag tror på en genomsnittlig utdelningsökning på 6% över en 10-årsperiod, vilket jag fortfarande gör.
I kronor och ören innebär det här att jag kommer få 130kr mer varje år, utan att ha gjort någonting. Det känns grymt med bolag som levererar stabila resultat så att vi aktieägare får mer pengar varje år.
Igår meddelade även Nordea och Tele2 utdelningshöjningar vilket gör att totalt 7 bolag i portföljen hunnit höja sina utdelningar i år.
Har ni Atlas Copco i portföljen eller planer på att ta in den? Var höjningen i linje med vad ni trodde?

onsdag 25 januari 2017

Tjäna pengar på CSN lånet?

CSN lånet.. brevet som kommer varje år där det står ett förslag på vad jag ska betala av, ett förslag som nu 5 år senare fortfarande baseras på vad jag tjänade för 5 år sedan. Samma rutin gäller varje år, gå in på CSN punkt se och ändra beloppet så blir det rätt. Det är en rutin jag kört sedan jag tog lånet, betala av så lite som möjligt. Det går snabbt, är enkelt.. men ändå. Bara grejen att ha en skuld liggandes och gnaga är rätt irriterande även om den bara är på 38.000kr.


Innehåller affiliatelänkar


Ekonomiskt sett så är ju CSN-lånet världens bästa lån. Du har en väldigt låg ränta och du betalar efter förmåga och betalar beroende på vad du tjänar. Vilket annat lån har de villkoren? Om du investerar de lånade pengarna kan du skapa en rätt skön pengamaskin som ger dig passiva inkomster när du sover.

Läs mer om hur du kommer igång med aktier och skapar en pengamaskin hos Avanza!

Det som jag inte gillar är att de lägger på en administrations-/expeditionsavgift på 150kr samt att förseningsavgiften är löjligt hög (450kr) om man av någon anledning skulle missa en betalning. Jag sitter alltså här och funderar på att betala av en skuld på ett bräde som är ekonomiskt fördelaktig att ha. Det är enbart av bekvämlighetsskäl som jag vill få bort skulden, ekonomiskt sett är den som sagt bra.

Vad kostar då min skuld, egentligen? I exemplet nedan räknar jag på att jag sänker återbetalningen genom nedjustering på CSN punkt se: • Skulden 38.000kr
 • Betalt årsbelopp 4.320kr
 • Ränta 211kr
 • Expeditionsavgift 150kr
 • 150 + 211 / 38.000 = 0,0095
 • Den totala avgiften för lånet blir alltså 0,95%Räntan för 2017 ligger på 0,34%, men i mitt exempel ingår expeditionsavgift och ränta för tidigare år men det är fortfarande löjligt billigt. Jag var lite inne på att ta sparkapital och betala av lånet men när jag ser det här känns det bara dumt. jag gör för skojs skull ett räkneexempel nedan om jag använder pengarna och köper preffar istället och ser hur slutresultatet kan se ut. Jag räknar på en återbetalning på 4500 per år:
 • Lånebelopp 2017, 33.500kr
 • Ränta 115kr + exp. avg. 150kr = 265kr
 • Preffar 33.500 x 0,065 = 2177
 • 2177 - 265 = 1912

Vid investering i preffar som ger en DA på 6,5% tjänar jag alltså 1912kr under 2017 på att betala tillbaka så lite som möjligt till CSN. Detta kommer självklart att minska med takt som skulden minskar men det är ändå "gratis pengar". En investering som ger en YOC på 5,7%!

Öppna ett gratis konto hos Avanza och kom igång med ditt aktiesparande på 3 minuter genom att klicka här.

* Jag uppmanar med detta inlägg absolut inte till att göra något olagligt eller oetiskt, utan bara möjligheten att tjäna pengar på pengarna under lånetiden. Detta fungerar ju självklart bara om man har en låg lön, är arbetslös, börjar studera etc. och därigenom kan betala av i långsammare takt. Fast oavsett så kan man ju alltid välja att inte betala av lånet i ett svep för att utnyttja likviden man får genom det.


Väljer ni att betala av CSN/Studielånet eller investerar ni pengarna i annat? Motivera gärna :)

måndag 23 januari 2017

Öresund höjer utdelningen med 5,5%

Öresund är ett mikroskopiskt innehav i min portfölj. Jag har 10st aktier i min Avanzaportfölj och 12st aktier på Nordnet. Aktierna på Nordet ligger +78% (exkl. utdelningar) och de på Avanza +31% (exkl. Utdelningar), snittet inkl. utdelningar hamnar väl på +58% ungefär.

I fredags meddelade Öresund att man höjer utdelningen från 4,50kr/aktie till 4,75kr per aktie, en höjning på ca: 5,5% alltså. Öresund blir alltså det 4:e bolaget i min portfölj som har meddelat en höjning av utdelningen och då är vi fortfarande bara i januari.

I och med att jag har en ganska stor del preffar i portföljen så siktar jag på ett snitt kring 5% utdelningshöjning per år. Då är det ganska viktigt att mina bolag med tillväxt levererar och Öresunds höjning på  5,5% får ju ses som lite klent om jag ska klara ett snitt på 5%.

Hur många procent vill ni att era utdelningar skall höjas i snitt per år?

Läs även:
Utdelning och utdelningshöjning Realty Income (O) samt W.P. Carey (WPC)
Omega Healthcare (OHI) höger utdelningen igen

lördag 21 januari 2017

Hur skall fonderna räknas - Ekonomisk Frihet

I mitt inlägg Leva på 2 miljoner blev det lite diskussion vilket jag tycker är jättekul! Diskussionen grundade sig lite i att vi utdelningsinvesterare kanske fokuserar lite för mycket på just utdelningarna och inte själva depåvärdet och utvecklingen av själva värdet. Tack Sparo som man väl får säga drog igång diskussionen :).

Jag själv sa ganska tydligt att jag såg mina fonder som en buffert som inte skulle användas och ev. senare placeras i utdelningsaktier. Jag har funderat lite på det här sen dess och börjar nu inse att min tankebana är lite konstig. Jag vill ju investera i fonder eftersom det diversifierar portföljen bra, men samtidigt om jag inte får ta några "utdelningar" från mina fonder så kommer det ju ta längre tid att nå mitt mål som ekonomiskt fri.Jag vill ju ha ett tydligt regelverk för uttag vilket utdelningar ger, men det borde ju gå att göra ett eget regelverk när det gäller fonderna. Skulle lösningen kunna vara att köra den klassiska 4% - regeln? Då kanske man motiveras till att köpa mer fonder och på så sätt får ytterligare ett ben att stå på? Jag tänker då att jag lever på mina totala utdelningar + 4% av mina fonders värde.

Vad tycker ni, kan man tillämpa 4% - regeln på sina fonder och kombinera det med sin vanliga utdelningsportfölj? Hur är bästa sättet att sköta utbetalningen, skall man ha ett eller flera bestämda datum då man plockar ut "utdelningen" från fonderna?

Drömmer mig bort - Flytta till Åre?

Jag har börjat fundera ganska mycket den senaste tiden på hur man vill bo i framtiden, när man är ekonomiskt fri. Så länge som jag och min flickvän har samma syn på hur vi vill leva och vår livssituation inte har förändrats på något större sätt, så funderar jag på om livet i en storstad är det rätta. Vi båda älskar att åka skidor, vandra i fjäll, resa, vara på stranden i varma länder, samtidigt gillar vi att ta cykeln in till stan ibland.


Drömmen skulle ju vara att flytta utomlands, kanske till alperna, samtidigt har ju Spanien och Portugal lockat. Problemet jag ser där är att kostnaderna skulle öka då det är så mycket man vet så lite om, i Sverige kan vi allt. Vi vet hur vi ska spara in på saker och att köpa eller hyra boende är mycket enklare, iaf till en början. I och med att de här tankarna börjar dyka upp så försöker jag på något sätt hitta en kompromiss som skulle kunna fungera.

Jag tänkte helt spontant rada upp vad jag tror är viktigt för mig då jag slutar jobba:
 • Livskvalitet
 • Skidåkning
 • Resor
 • Stränder
 • Familj
 • Ekonomisk trygghet
 • Frihet
 • Ekonomisk frihet
 • Vänner

Jag inser att det kanske är bättre att flytta till ett ställe där det finns större möjlighet att åka skidor eller till ett varmt land med fina stränder och natur istället för att lägga en massa pengar på resor. Samtidigt inser jag att jag inte kan få allt på samma ställe och då ändå kommer att bli tvungen att lägga pengar på att resa. En kompromiss känns nödvändig, att familjen finns hyffsat nära känns också viktigt.


Att flytta utomlands känns i dagsläget som ett stort steg och det kanske är något man kan göra senare i livet, jag menar det att om man flyttar till en ny plats, så innebär ju inte det att man inte kan flytta igen.

Nackdelarna jag spontant ser med att flytta utomlands är:
 • Språket, allt blir krångligare
 • Systemet, ett nytt land att lära sig
 • Risk, att köpa tex lägenhet utomlands känns som en mycket större risk
 • Kostnader, jag har en känsla att mycket nya kostnader dyker upp

Det enklaste skulle kanske vara att flytta till en billig 1:a ungefär där vi bor idag och med hjälp av låga kostnader kunna åka på resor ofta, samtidigt som vi då fortfarande bor i storstan, eller helt enkelt bo kvar där vi bor nu. Fördelen med att bo kvar är att ingen reavinstskatt, mäklararvode etc. behöver betalas. Vi är även inkörda på stället och har en rutin i en billig och effektivt liv.

Fördelen att flytta till mindre boende är såklart om man kommer undan med en billigare månadskostnad i slutändan. Jag är tveksam till om det är värt det dock. Att spara någon tusenlapp på att bo på halva ytan vet jag inte om det är värt, om man ändå bor kvar i samma område.

Med alla dessa tankar i huvudet har jag självklart börjat kolla på alternativ. Utan att ha gjort någon djupare undersökning så dyker Åre upp på kartan av potentiella ställen att flytta till. Vad jag har förstått så är Åre en av få svenska fjällsorter som även "lever" lite på sommaren. Då åre har ett riktigt stort alpint område ser jag det som en grym ort att bo på vintern. Fatta vad grymt att köpa ett säsongskort och kunna åka skidor när du känner för det, från december-april!


Sommaren i Åre verkar även den vara härlig. Jag gillar att bara gå ute i naturen, och att knalla i berg älskar jag. Jag ser framför mig att man skulle kunna börja cykla, paddla kajak osv. Då är i princip hela året täckt av såna aktiviteter som vi idag åker på semester för att göra. Mina spontana tankar om vad som skulle vara positivt med att flytta till Åre är:
 • Grym skidåkning på vintern, varje dag om man vill
 • Fin natur, nära
 • Säsong året runt
 • Kunna ta en löprunda på berget istället för på asfalten
 • Sommaraktiviteter som paddling, mountainbike mm.


Självklart finns det nackdelar, det gör det alltid. Jag kan tänka mig att vädret är mer ostabilt och kallare på sommaren, iaf den erfarenheten jag har av våra svenska fjäll. En liten ort har säkert sina uppenbare nackdelar, tyvärr har jag ingen erfarenhet där. Avståndet till vänner och familj blir betydligt längre, men det finns ju tåg osv.  Boende i Åre är faktiskt ganska dyrt och jag ser en ekonomisk risk i att köpa. Kanske kan man hyra för vettigt pris? Jag vill inte binda upp kapital som jag inte kan få tillgängliga via försäljning hyffsat snabbt.

Alternativ lösning, mina spontana tankar - om man lägger upp ett hypotetiskt liv i Åre bara för att drömma sig bort och se om det skulle kunna vara lockande. Säg att man köper en lägenhet med ski in-/out i ett bra läge. Vi köper säsongskort för liftarna. Lägenheten bör vara minst 30m2. Det skulle innebära att vi skulle få minimalisera vår livsstil men det är också ett långsikt mål, att ha mindre prylar. De flesta av dessa lägenheter verkar vara anpassade för en aktiv livsstil så skidförråd etc. frigör yta inne i lägenheten och gör logistiken kring aktiviteter enklare.

Man vaknar på morgonen, äter frukost, gör en lunchmacka, tar på sig skidstället, går utanför dörren, tar sina skidor ur förrådet och beger sig ut i backen. Man kommer hem vid 15-tiden, duschar, sover nån timme, sen promenerar man bort/cyklar till affären och köper mat till middagen. Äter middag, sover, sen har vi en ny dag.

Mellansäsongen vid vår och höst verkar beskrivas som den bästa av de som bor på stället. Jag kan tänka mig att det är skönt med lite lugn efter en vinter på en "turistort" som Åre.

Sommaren är nog den tid som skulle kännas jobbigast att klara av. Troligtvis kommer man börja med nya aktiviteter som paddling, cykling osv. men det är ju inget man kan räkna med. Saknaden av en strand, en kall öl inne stan osv. kanske kommer krypandes, det är något man kanske borde räkna med.


Ekonomin i att flytta till Åre - Det är väl den här punkten som får mig att verkligen tänka till. Om det är så att vi skulle kunna tänka oss att flytta till en lägenhet runt 30m2, så kan det bli riktigt stora förändringar. Efter en snabbkoll kan jag se att en lägenhet runt 30m2 ligger på 1,1-1,2 miljoner i Åre. Skulle jag sälja min lägenhet så skulle jag troligtvis kunna casha en sådan lägenhet i Åre efter att mäklararvode, skatt och banklån är betalda. Jag skulle troligtvis få några hundratusen över också. Den totala boendekostnaden skulle alltså med stor sannolikhet krypa ner till runt 2000 kronor i månaden. Lite avkastning på pengarna som blir över så pratar vi riktigt låga boendekostnader.


Att sänka boendekostnaderna så mycket skulle ju självklart göra att det skulle finnas lite mer spelrum för utomlandsresor och resor på framförallt somrarna. Sen kan säkert ett alternativ vara att hyra ut lägenheten, speciellt på vintrarna om det skulle vara så att man är på semester någon månad eller så.

Jag känner att efter ha skrivit det här inlägget så vill jag kolla upp mer angående Åre. Jag vill göra en seriös budget och se hur möjligheterna ser ut. Att bo på en skidort skulle vara grymt, men det kanske ser det bättre ut i drömmen än i verkligheten? Hur som helst det kommer definitivt en uppföljare till detta inlägg.

Vad tror ni om att bo i Åre, finns det andra alternativ som jag borde kolla upp?

fredag 20 januari 2017

Utdelningsaktie: Investor A (INVE A)

Turen i min portföljgenomgång har kommit till vårat kära investmentbolag Investor - Jag kommer i den här serien av genomgångar att presentera mina portföljbolag. Läs mer om Investor på Avanza här.

Investor som är mitt 5:e största innehav har gått ganska starkt den senaste tiden och handlas runt 335kr och 10% substansrabatt för tillfället. Direktavkastningen på dagens kurs är 2,93% och man får väl säga att Investor värderas hyffsat högt för tillfället.

Jag gillar de flesta av Investors innehav och bland de största hittar vi ABB, Atlas Copco, AstraZeneca och Electrolux. Utdelningen är hyffsat stabil och har bara sänkts vid it- och finanskrisen. Sedan 2009 har utdelningen som i dagsläget ligger på 10kr höjts med en krona varje år.


Mina fakta - Investor

Viktning av portföljen: 4,5%
Antal aktier: 160st
Inköpspris: 281kr
Direktavkastning: 2,93%
Yield on cost: 3,48%
Utdelningstillväxt senaste 12 mån: 10%
Utveckling sedan köp: +19,15% (exkl. utdelningar)

Total beräknad utdelningstillväxt: (återinvesterad utdelning + höjning av utdelning) = 12,48%

Jag tror att Investor kan leverera runt 9% i utdelningstillväxt i snitt framöver. Det ger mig en totalavkastning på 12,48%.

(T)YOC10år = 11,28%
(Total YOC om 10 år när jag räknar in återinvesterade utdelningar)

För mig är det givet att ha med Investor i portföljen och målet är att öka upp innehavet rejält. Aktien värderas ganska högt för tillfället så jag är lugn med inköpen men köper lite då och då. Jag ser framför mig en helt ok totalavkastning då jag har ett ok inköpssnitt men tror även dagens nivåer kan bli ok på sikt.

Har ni Investor i portföljen?


Genomgångna portföljaktier:

Läs även:

torsdag 19 januari 2017

Castellum höjer utdelningen med 18%!

Som säkert alla vet och läst på olika bloggar och nyheter så meddelade Castellum en rejält höjd utdelning i samband med årsrapporten idag. Utdelningen på 5kr kommer att delas upp på 2 tillfällen under året där 2,50kr delas ut per gång. Justerat för nyemissionen så motsvarar utdelningen en höjning på hela 18%, en rejäl höjning med andra ord. Castellum är mitt näst största innehav i portföljen. Igår skrev jag ett inlägg där jag tippade på en utdelning om 4,6kr, eller 8% höjning. Jag var helt ute och cyklade tydligen, men Slimis lyckades pricka rätt! ;)Det är många bloggare som skrivit om årsrapporten och höjningen så jag tänkte helt enkelt samla ihop de inlägg jag hittat här nedanför. Säg gärna till om jag missat något så lägger jag till det.

Aktiepappa - Castellum - dagens snackis!

Petrusko - Castellums bokslut ute nu. Utdelning 5 kronor per aktie

Att välja lycka - så kom äntligen Castellums rapport

Utlandsutdelaren - Castellum höjer utdelningen - två perspektiv

Kronan till miljonen - Castellum höjer utdelningen med 18%

Pengaregnet - Spänningen är olidlig


Diskutera gärna höjningen och rapporten. Vad blir utdelningen 2018?

onsdag 18 januari 2017

Höjer Castellum utdelningen med 8% eller mer imorgon?

Vid 13-tiden imorgon kommer Castellum (mitt näst största innehav) med sitt årsbokslut. Jag förväntar mig en fin utdelningshöjning från dagens 4,25kr/aktie. Köpet med Norrporten verkar ha gått bra och frågan är bara hur de väljer att göra med utdelningen. Kommer de kräma på med en tioprocentare eller blir det lite lägre?


Min  gissning är att de höjer nuvarande utdelning (justerat för de nyemitterade aktierna) på 4,25kr till 4,60kr. Chansen finns ju att de höjer ännu mer, men då får det bli en positiv överraskning. En höjning från 4,25kr till 4,60kr skulle innebära att utdelningen höjs 8% vilket jag helt klart är nöjd med.

Vad tror ni att Castellum väljer att dela ut i år?

Utdelning Investor 2017

I maj kommer utdelningen från Investor in på kontot. Investor har en riktigt god historik av höjda utdelningar och jag tror inte att de kommer avvika från den trenden i år heller. Så ska vi gissa, vad blir utdelningen i Investor 2017?Jag gissar att utdelningen höjs till 11kr, dvs en höjning med 10%.

Haha, det kanske kan tyckas att jag fegar lite med tanke på historiken men, men ;) Det skulle vara kul att höra lite grubblerier och tankar kring Investor då jag själv tror stenhårt på dom som ett framtida innehav. Om någon vill komma med lite mothugg så tar jag gärna emot det, men först..

Vad blir utdelningen i Investor 2017?

tisdag 17 januari 2017

Utdelning och utdelningshöjning Realty Income (O) samt W.P. Carey (WPC)

Idag trillade utdelningen in från månadsutdelaren Realty Income (O). Realty Income har legat i portföljen sedan 2015 och i dagsläget har jag 45st aktier. Planen är att öka, men hittills har kursen varit lite hög. Kanske biter jag i det sura äpplet och gör en liten ökning då jag trots allt hämtat fina utdelningar under tiden jag haft den.


Realty Income brukar höja utdelningen ett par gånger per år och denna höjning var mest symbolisk då den höjdes från 0,202$ till 0,203$ i månaden, Realty Income är ju ett av de där underbara bolagen som delar ut varje månad.

Det jag gillar med månadsutdelare är att det ständigt fylls på med pengar så att jag kan köpa nya aktier. Har man strategin att ligga mer eller mindre fullinvesterad så är det skönt att återinvesteringen blir diversifierad.
Ett till bolag som delade ut sin kvartalsutdelning idag är W.P. Carey (WPC). Höjningen var även den blygsam från 0,985$ till 0,99$ men då ska man ha i åtanke att WPC hittills har höjt utdelningen varje kvartal. Jag är grymt nöjd med min investering i WPC och i dagsläget får man en direktavkastning på 6,6%, det i kombination med utdelningstillväxt gillar jag.

Jag skrev igår om Omega Healthcare (OHI) som höjde sin utdelning. Det känns bra att redan 3 av mina innehav har höjt sina utdelningar så tidigt in på året. Att utdelningarna höjs är en viktig del i vägen mot ekonomisk frihet och därför är det skönt att se att bolagen levererar.

Realty Income är lite av ett favoritbolag för mig, vad har ni för favorit i portföljen?

måndag 16 januari 2017

Omega Healthcare (OHI) höjer utdelningen igen

Återigen meddelade Omega Healthcare Investors (OHI) i förra veckan att de höjer sin utdelning, denna gång med 1,5% från 0,61$ till 0,62$. OHI har höjt utdelningen varje kvartal, 18 kvartal i följd och detta året har börjat precis som åren innan då de brukar höja med 1 cent per kvartal.

För tillfället ligger direktavkastningen på 7,6% och OHI har en given plats som högutdelare i min portfölj. Förra året höjde OHI utdelningen med 9%. Jag har tidigare skrivit om Omega Healthcare Investors här.Nu har jag 130st OHI som delar ut 686 kr i kvartalet, eller 2745kr per år. Att ha en högutdelare som samtidigt höjer utdelningen ger ett skönt kassaflöde att köpa nya aktier för.

Har ni några högutdelare i portföljen?

fredag 13 januari 2017

1000 st Castellum i portföljen!

Idag köpte jag in några Castellum och såg sen en riktigt irriterande sak, jag hade ett totalt innehav på 999 st Castellum! Vafan!? Sjukt irriterande men tanke på att mitt mål det senaste året varit att komma upp i 1000 st. Så jag gjorde något jag aldrig gjort förut, jag köpte 1 (!!!!?!?!?!) Castellum. Detta endast för att snygga till siffran och komma upp i mitt målinnehav. Det är ju ett courtagemässigt självmord men ibland får man unna sig ett undantag.

Så.. Nu är jag lycklig ägare till 1000 st fina Castellumaktier! Innehavet närmar sig position nummer 1 över mina största innehav, men fortfarande hänger sig H&M kvar som största.

Lite fakta Castellum:

Kurs: 120kr
Direktavkastning: 3,53%
År med höjd utdelning i följd: 19 år
Utdelningstillväxt senaste 12 mån: 6,5%

Läs mer om mina tankar angående Castellum i inlägget: Utdelningsaktie: Castellum (Cast)

Vad tycker ni om Castellum?

Utdelning Hemfosa fastigheter

Idag trillade utdelningen från Hemfosa fastigheter in på depån. Hemfosa delar ut 1,05kr per aktie varje kvartal, totalt 4,2kr per aktie om året. På dagens kurs ligger direktavkastningen på drygt 5,3%.  Jag har 275st aktier så kvartalsutdelningen gav mig 288kr.

Även Balder Pref delade ut 80kr till mig idag. Så totalt inkasserade jag 368kr.

Pengarna investerades direkt (med hjälp av en slatt som låg kvar på kontot) i 2 st färska Akelius preffar som kommer ge mig 10kr redan i februari.

Snöbollen rullar - Det känns sjukt roligt att se utdelningarna rulla in på kontot titt som tätt och med återinvesteringar växer snöbollen större för varje dag. Hittils i år har jag fått 1459kr i utdelningar.

Har ni gjort några köp i år?

torsdag 12 januari 2017

SAS Pref handlas över inlösen

För ungefär 3 veckor sen skrev jag om att jag köpte SAS preffar. Tankebanan gick kring att de handlades under inlösenkurs om ca: 1 år, jag köpte mellan 505-525kr/aktie. Nu är kursen uppe över 533kr, dvs högre än den förväntade inlösen på 525kr. Utdelningen på 12,50kr är i början på februari och om kusen står kvar skall den alltså då droppa till 520,50kr.

I normala fall funderar jag inte på att ta hem kursvinster eftersom det oftast slutar med att man får köpa tillbaka aktien dyrare. I de fall jag gjort det har det varit innehav jag inte planerat att köpa tillbaka. Om jag skall tjäna på att plocka en vinst SAS pref måste jag alltså kunna köpa tillbaka preffen för 520,50kr eller mindre exkl. courtage, med 0,25% courtage innebär det alltså 518kr eller lägre.

Med vetskapen att jag måste lyckas köpa tillbaka SAS Pref för 518kr eller billigare väljer jag i dagsläget att behålla aktien.  Det känns som ett osäkert spel och min strategi och tro om att de blir inlösta 2018 känns som en ok väg att gå till bra totalavlastning. Därmed inte sagt att jag inte framöver kommer att sälja om något skulle få mig att tvivla eller om jag väljer att byta ut aktien mot ett nytt innehav. Jag kan mycket väl avsluta investeringen innan 2018 då tidsramen jag satt upp sträcker sig längst ett år till. Det här är ett av få innehav som får mig att fundera i kortsiktiga banor just för att den nu handlas över inlösen. Jag skulle inte köpa fler SAS Pref på dessa nivåer.

Säljer ni preffar när kursen är över inlösen?

tisdag 10 januari 2017

Leva på 2 miljoner

Kan man leva på 2 miljoner? Alltså om man har 2 miljoner, kan man då leva på avkastningen?
Om vi börjar med avkastningen. I en hyffsat diversifiierad aktieportfölj borde man kunna hamna kring 4% direktavkastning och få lite tillväxt på det. Då har man alltså ett utgångsläge att räkna ifrån. 4% av 2 miljoner blir 80 000kr om året, eller ca: 6600kr/månad. Svaret blir alltså: Om du klarar dig på 6600kr i månaden så kan du leva på 2 miljoner. Det är ganska precis där min gräns går för alla fasta utgifter varje månad.

Om du inte klarar dig på 2 miljoner så har du egentligen bara 3 val.

1. Spara och investera mer så du har 3, 5, 10 miljoner eller vad du nu behöver

2. Dra ner på dina kostnader. Varje tusenlapp I kapade kostnader per månad motsvarar ungefär 300 000kr i sparat kapital.

3. Jobba vidare och skippa tanken på ekonomisk frihet.
Själv har jag valt den lätta vägen, alternativ nummer 2, men jag kör även alternativ nummer 1 eftersom jag vill ha lite extra till resor osv. Jag är alltså en lat person som vill ha det bra. Jag kommer därför att behöva 2.775.000 kr, sen kan jag ställa mig på sidan av hamsterhjulet och gå min egen väg.

Vilken väg tar du?


måndag 9 januari 2017

Mina totala utdelningar 2016

Meningen är ju att mina investeringar år 2020  skall täcka mina fasta kostnader så att jag i princip kan sitta och rulla tummarna. Det kommer tyvärr att bli lite tråkigt så år 2023 är planen att sluta jobba helt, då jag förhoppningsvis får tillräckligt från utdelningarna för att täcka mitt ganska aktiva liv med resor etc. Jag har skrivit om det i inlägget: Om 4 år behöver jag aldrig jobba mer

Mina totala utdelningar 2016 blev 32.374kr. De 10 aktier som delat ut mest och stod för ca: 60% av utdelningarna i min portfölj var:

1. H&M
2. Klövern Pref
3. Castellum
4. Johnson & Johnson
5. Atlas Copco
6. Fortum
7. Akelius Pref
8. Handelsbanken
9. Omega Healthcare Investors
10. Industrivärden

Det här kommer att ändra sig i år då man kan se att mina största utdelare varit preffar och aktier med hög DA. Planen är att öka upp bla. Investor och Industrivärden. Jag vill även öka i Johnson & Johnson trots en hög dollarkurs.

Hur mycket fick ni i totala utdelningar 2016?

söndag 1 januari 2017

Skidsemester - En bra investering

Hoppas att alla haft ett bra nyår! Efter att ha firat jul och nyår så bestämde vi att köra en till visit till fjällen, så nu är vi tillbaka i snön. Det blir alltså en veckas skidåkning som får starta det nya året. Att vara ute i naturen och snön och speciellt att åka skidor är något bland det bästa jag vet. Den avslappnande känslan man uppnår är grym och att grilla en korv eller ta en kaffe mitt i backen är underbart.

Skidåkning och att åka till fjällen upfattas av många som väldigt dyra sysselsättningar men jag kan faktiskt inte helt hålla med där. Visst kostar det pengar, men som med allt annat så blir det vad man gör det till. Vi har absolut inte höga löner men är trots det iväg på vår andra skidsemester denna säsong. Vi har även bokat in 2 till de kommande månaderna och förhoppningsvis blir det fler under detta år.

För er som inte varit iväg på en skidresa så rekommenderar jag att testa det. För hälsan, välmåendet och livsglädjen är jag säker på att det blir en bra investering på sikt. Om 10 år kommer jag säkert tänka tillbaka på det här och tänka, varför gjorde jag det inte fler gånger. Den bästa dagen att åka på en resa är för 10 år sen, den näst bästa är idag! Eller nåt sånt.

Unnar vi sparbloggare oss för lite semester? Är jag slösaktig för att jag unnar mig flera skidresor?