Sidor

måndag 22 juli 2024

Jag får 28.000kr i månaden utan att jobba!

Ja faktiskt, är det clickbait? Kanske.. men ändå inte. Just nu ger min frihetsmaskin mig 28.000kr varje månad, utan att jag behöver göra någonting alls.

Och det är efter skatt, rena cash alltså! Jag börjar närma mig den magiska gränsen 360.000kr om året, det skulle betyda 1000kr om dagen, skattat och kart.. snart så!

För 4 år sen när jag slutade fick jag en månadslön från portföljen på knappt 10.000kr i månaden, måste hånade, måste sa jag skulle misslyckas...

..nu är den nästan 3 ggr så hög, bra löneförhöjning faktiskt, jag ska förklara hur det gått till...


Inlägget innehåller reklamlänkar till Avanza

För 4 år sen gav min frihetsmaskin knappt 10.000kr i månaden

Då, på botten av Corona-kraschen nästan på dagen... var portföljen värd drygt 1,7 miljoner kronor. Men ett uttag på 6% ger det knappt 10.000kr i månaden, skattat och klart.

Det var då jag bestämde mig för att sluta jobba helt och hoppa av ekorrhjulet. Många tyckte jag var idiot. Många sa jag skulle misslyckas. Många hade åsikter. Många har fortfarande åsikter.

Exakt ett år innan hade jag också varit med i Verkligheten i P3 och blivit ifrågasatt. Som sagt.. inte många som var med mig då.

Här under kan man lyssna på det avsnittet.
 



Jag hade ett ess i rockärmen

Visst 10.000kr i månaden är inte mycket, men.. Jag hade en bostadsrätt med låg belåning. Jag bodde billigt, jag hade bra ekonomisk säkerhet. Och den långsiktiga planen som jag alltid har haft var att sälja den, någon gång.

Det gjorde jag för några år sen, och fick loss en del cash. Cash jag byggt upp i bostaden, samtidigt som jag byggt upp min portfölj, min Frihetsmaskin.

Vi spolar fram 4 år..

Nu ger min Frihetsmaskin nästan 28.000kr varje månad

I och med att bostaden är såld, att portföljen gått upp rejält, får jag nu 28.000kr varje månad, utan att jobba, efter skatt. Det känns lite på ett sätt som att nu är sista pusselbiten lagd.

Det är nu på riktigt jag har fulländat planen jag haft så länge, det är nu jag äntligen slipper försvara mig om hur det ska fungera, det fungerar, det är inte lika lätt att ifrågasätta länge.

Planen från början var att sälja bostadsrätten, de pengarna var med i planen. Planen från början var att göra geoarbitrage, det har jag gjort. Planen fungerade, det är på ett sätt bevisat nu.

Vill inte låta kaxig, vill bara visa att man ska inte alltid lyssna på andra. Även om nästan alla säger att du kommer att misslyckas, även om många säger att du lever ett patetiskt "knäckebrödsliv".

Jag äter aldrig knäckebröd, jag plockar en lön som motsvarar 35.000kr innan skatt (tror jag) räkna gärna ni som kan.

Visst, inte högsta lönen, men helt ok. Jag behöver inte spara massa pengar varje månad, jag lever för det jag har. Sen som sagt för mig är det bra, för mig räcker det och blir över. Jag hoppas det är ok, även för dom som tycker jag är fattig.


Har ni en plan att sälja er bostad och leva på pengarna i framtiden?

Jag tänkte fråga er, har ni en plan att någon gång sälja av bostaden ni bor i nu för att få loss pengar att leva på?

Många sitter ju på rätt stora kapital bundna i bostaden. Att frigöra dom gör ju faktiskt en väldigt stor skillnad. Många har till och med största delen av sitt kapital i bostaden.

Men de flesta realiserar det aldrig. Cashen sitter där, hela livet. Många skulle kunna leva på ditt kapital som ligger i deras bostad, men jag tror väldigt få gör det.

Hur tänker ni? Har ni planer på att casha ut från bostadsmarknaden någon gång?

Ta bort allt brus och nå ditt mål

Så, vad vill jag säga med det här?

Egentligen bara att tro på dig själv och dina egna planer och mål i livet. Ta bort allt brus, lyssna inte på negativa kommentarer. Det är du som ska vara lycklig, det är du som vet vad du vill i livet. Alla vil bi olika saker.

Jag fattar att många absolut inte skulle vilja leva på de pengar jag lever på, men det är dom. Olika mål, olika liv helt enkelt. Därför ska jag inte lyssna på dom, och dom ska definitivt inte lyssna på mig.

Vi kan umgås och ha kul, vi kan prata med varann, men vi ska inte ta råd från varande eller påverkas av varandras åsikter. Att vi alla vill olika saker är naturligt, livet är kort, gör vad du vill, inte vad andra tycker du ska göra.

Förresten, har 1 miljon kronor i Investor nu!

På tal om något helt annat, idag gick mitt största innehav Investor upp i ett totalt värde över 1 miljon kronor! :) Det är lite mäktigt faktisk med tanke på att Investor är den enskilda aktien som bidragit mest till min portföljutveckling.

Så det blir väl lite att fira, man ska alltid fira bra saker :).

Hoppas ni har en bra kväll och kämpar för era mål i livet, oavsett vad de än är! :)


Vill du räkna ut hur mycket du behöver för att bli ekonomiskt oberoende? Gör det på kalkylatorn hos Avanza här!

19 kommentarer:

  1. Underbar läsning !
    Lycka till !

    SvaraRadera
  2. Man skall alltid göra som man vill och visst kan man lyssna på andra, men gör alltid som du själv vill för det är ditt liv och dina val.Lycka till och njut av livet fullt ut för pengar är till för att njutas av de skall definitivt inte sitta inlåsta i en bostad livet ut det är min åsikt.Jag har valt att bo i hyreslägenheter hela mitt liv för det har varit väldigt bekvämt och jag har aldrig varit sugen på att belåna mig och köpa en bostad som sedan skall underhållas och repareras för det är inget för mig då jag inte har det som intresse.Jag älskar att njuta av lata och lugna dagar nu när jag är 57 år och pensionär sedan 2018 då jag köpte mig fri från arbetslivet.Mvh Peter Jansson

    SvaraRadera
    Svar
    1. Vad härligt att höra Peter! Tack, detsamma! :)

      Radera
  3. Du hyr din bostad, vad är din erfarenhet gällande detta och fast inkomst? När jag har varit hyresgäst har fastighetsägaren krävt fast arbete och fast inkomst. Det gör att jag inte räknar med att kunna hyra vid FIRE.
    Mvh Rikard

    SvaraRadera
    Svar
    1. Jag hyr privat, har inte haft några problem hittills! :)

      Radera
  4. Underbart inspirerande! Jag tillhör dom som gjort "bostadskarriär" och planerar att sälja mitt hus (värde idag ca. 9m). Men jag kommer inte att lämna huslivet bakom mig, det blir ett mindre, mer lättskött, på landet isf. Detta kommer att köpas med belåning, jag lever i tron att pengarna arbetar bättre på börsen än låsta i ett boende.

    Jag gissar att väldigt väldigt många hade kunnat realisera sitt ägda boende och blir FIRE idag, om man nu inte behöver just sin specifika bostad så att säga. Dom sista 20-30 åren har ju varit en resa som jag tror få tyvärr inte kommer uppleva igen.

    SvaraRadera
    Svar
    1. Härligt att höra! Ja, att ta bra lån har alltid varit lönsamt, gäller bara att vara bekväm med det och hålla det på en lagom nivå :)

      Radera
  5. Så grymt inspirerande och intressant med nya tanker som att man har ett stort kapital bundet i bostaden som man ev kunnat leva på placerat på börsen :-)

    SvaraRadera
  6. Så hur mycket pengar behövs för leva ekonomisk utan att behöva jobba?

    SvaraRadera
    Svar
    1. Det är olika från person till person, för vissa räcker det med 2 miljoner, andra behöver 200 miljoner :) Jag tror inte friheten ligger i summan utan mer att göra slag i saken.

      Radera
    2. Hur långt är ett snöre?

      Radera
  7. Jag jobbade tills jag var 66 år. Var aldrig aktuellt att sluta innan. Hade ett bra jobb där jag trivdes. Minpension plus aktieutdelning ger mig nu ca 33.500 kr/ månad efter skatt. Det lever jag väldigt gott på.

    SvaraRadera
  8. Hej Frihetsmaskinen

    Jag har läst dina senaste inlägg och är lite nyfiken. Ordet geoarbitrage fick jag googla, inte hört det tidigare. Men nu när jag vet undrar jag vart och hur du gjorde detta. Jag förstår att du varit utomlands ett kortare tag, men valt att återvända till Sverige. Hur samt i vilken landsände har du valt att bo för att kunna dra ner på levnadskostnaderna om det skulle behövas? I ett tidigare inlägg skrev du att du kunde klara dig på 100tkr i ca 2 år om det knep.

    Är även nyfiken på din erfarenhet av utlandsboende då jag själv slutar arbeta i närtid för att leva på tidig pension samt kapital och är sugen på att under vinterhalvåret tillbringa åtminstone någon till några månader i ett klimat utan snö och slask.

    SvaraRadera
    Svar
    1. Yes det stämmer, har varit utomlands ett halvår, även bott i olika delar i Sverige. Jag flyttade från ganska centrala delar från av en av Sveriges större städer, så allt var i princip billigare ;).

      Det inlägget kommer jag inte ihåg men antar att det måste varit längesen? När jag fortfarande hade min bostadsrätt bodde jag väldigt billigt pga låg belåning och låg avgift, men 100kkr låter rätt lågt för 2 år även om jag säkert hade överlevt på det då.

      Kanske skulle kunna få ihop ett inlägg om utlandsboende. Om du planerar att vara där på vintrarna är det betydligt lättare att hitta bostad att hyra, och billigare än sommaren :).

      Radera
  9. Grattis. Kul att du uppdaterar lite kring hur det funkar för dej med FIRE. Jo, många sitter med orealisrade tillgångar i form av fastigheter, det största kruxet är ju vart man ska ta vägen efter att man sålt. Hyresrätter i vettiga mråden växer inte på träd, och inte vill man bo i ett ghetto. Vi hade antagligen behövt en fyra minst, och de går loss på 10-15000 kr/månad i närmaste lite större stad. Visst, kapital frigörs, men för oss innbär ett hus en bit på landet frihet och livskvalitet, och det är inget som vi helst vill skiljas ifrån i denna stund. När barnet blir stort och flyttar, då kommer vi antagligen att casha ut, då jag helst vill ut ännu längre på landet och helt slippa grannar. Nu bor vi i en liten "villaklunga" nån mil utanför staden. På landet visst, vi har vacker utsikt över ängar på baksidan, men grannarna finns där åt vänster, höger och mitt emot på gott och ont. Senast i förrgår var ena grannens dotter på besök, och körde en brakfest med jättehög dunkande musik och gap o skrik till 1 på natten, tror ingen av de totalt 8 villornas invånare kunde sova speciellt bra. Har hänt tidigare, vissa av oss har sagt till, men inte mycket händer. Föräldrarna är helt mesiga och låter deras barn göra vad de vill nästan (båda är lärare), men de är snabba att gnälla på de andra barnen på gatan. Jaja, hur som helst, bra idé att casha ut från sin bostad, men det gäller som sagt att ha en bra plan för vart man ska ta vägen.

    SvaraRadera
    Svar
    1. Tja Snålgrisen, kul med kommentar från dig! Hoppas det rullar på enligt plan! :) Angående att hyra boende så vill jag tipsa om att hyra privat, det finns jättestort utbud, speciellt på landet eller i mindre städer. Tror många har en bild av att det är svårare än det är, och dyrare.

      Jag har hyrt privat nu sen jag slutade jobba på olika ställen och det fungerar bra så länge man har cash och bra ekonomi :).

      Sen det ekonomiska. Säg att du har 2,5 miljon bundet i bostaden. 10% avkastning på det ger typ 9% efter skatt. 2,5mx0,09= 18,750kr i månaden, man får ett bra boende långt under det ute på landet.

      Problemet om du köper på landet är att det ofta är svårt att sälja och tar lång tid. Ofta är det inte heller alltid lönsamt att äga med alla kostnader. Jag själv vill ha friheten att flytta, göra nya saker osv. Jag vet av erfarenhet att man tröttnar på allt efter ett tag ;)

      Ha det bäst! :)

      Radera