Sidor

torsdag 31 augusti 2017

Bostadspriserna har skenat - Kollar i backspegeln och vad jag sa för 8 år sedan

För 8 år sedan, hade jag en ekonomiblogg. Året var 2009, finanskrisen hade precis planat ut och jag skrev om min resa mot min första miljon. På den tiden var jag väldigt intresserad av bostadsmarknaden, jag var övertygad om att bostadspriserna skulle öka och att ett eget boende på sikt var en bra ekonomisk placering. Även om jag lika gärna kunde haft fel så känns det ju rätt bra såhär i efterhand att kunna konstatera att man hade ganska rätt i sina tankar då. Att ha investerat i en egen bostad har boostat ekonomin rätt bra de senaste 5-, eller ja.. 10- eller säg 30 åren. Det känns bra att man inte lyssnade på det som dagligen stod i tidningarna, det som alla pratade om och även det som skrevs på ett flertal bloggar. Här är lite citat från min tidigare blogg:

"Läste en artikel på di.se om att en "bostadsbubbla" ev. är på gång att byggas upp iom. riksbankens styrning när det gäller reporäntan. Jag vet inte riktigt vad man ska tro eller inte tro, känns som det varit snack om den här bubblan i typ 5-6 år nu. Ok, det kom ett ras förra hösten, men det tog ju inte längre än ett halvår så var priserna tillbaka på samma nivå igen. Själv så tror jag säkert att det kan komma ett rejält ras inom ett par år. Men jag tror också att priserna gått upp så pass mycket då att man som bostadsägare inte kommer förlora på sitt köp. Just nu är det ju ruskigt billigt att bo i bostadsrätt och räntorna måste upp rejält om det ska kunna orsaka ett prisRAS.. eller har jag fel?" - 06-09-2009

..och en månad senare..

"Man kan återigen läsa på DI om hur en bostadsbubbla är på gång och att den kommer att spricka med prisras som följd. Som bostadsrättägare med intresse för ekonomi så är det ju svårt att inte påverkas av snacket. Men som jag sagt förut så tror jag inte att man förlorar pengar på sin bostadsrätt, i längden. Även om det skulle bli ett ras. Om man tittar tillbaks historiskt så har priserna alltid gått upp, med vissa mer eller mindre stora dippar. Det gäller helt enkelt att göra ett val, antingen är du med i racet både upp och ner, eller så står du och tittar på."  - 01/10/2009 

Jag var väldigt säker på att det inte skulle bli ett större prisras trots alla olyckskorpar. Anledningarna till det var flera men bland annat att folk hade höga löner, räntorna var låga och det fanns jobb. Som läget såg ut så var det år 2009 sjukt billigt att bo, jag var övertygad om att ett köp då var en ekonomiskt bra investering för framtiden

"Riksbanken behåller räntan och antagligen blir det ingen höjning förrän nästa höst. Jag vet inte vad jag ska säga eller tycka men jag vet i alla fall att jag kommer att kunna fortsätta spara ett par tusenlappar mer varje månad. Jag vet att många tycker det är katastrof och det är möjligt att det är, men som bostadsrättsinnehavare måste man ju erkänna att det känns bra. Jag tror heller inte att ett bostadsköp som gjorts i år kommer innebära förlust när väl räntan höjs." - 22/10/2009





Räntan var otroligt låg under den här perioden och det var som sagt väldigt billigt att bo. Räntehöjningar kom ju så klart men sedan finanskrisen har vi faktiskt inte fått känna på höga räntor och om jag ska var ärlig så tror jag att riksbanken är livrädd för att testa gränserna. Titta bara på 2008 när räntorna var förhållandevis höga, det har indirekt gjort att vi som då ägde/köpte bostad har bott extremt billigt och gör det fortfarande.

"Nu kan man läsa överallt om bostadspriserna som är på väg uppåt igen och trenden verkar hålla i sig. I höstas hade vi en nedgång och ”alla” talade om det stora raset. Jag vet inte men jag antar att ”alla” de som talade om det stora raset inte var innehavare av någon bostadsrätt och egentligen hoppades på att det stora raset skulle komma.
Priserna går upp just nu, inget konstigt med det. Räntan är låg, även om arbetslösheten är hög så har faktiskt väldigt många jobb och hyfsat bra betalda jobb. (Nu pratar jag om storstäderna) Att säga att det är rimligt att priserna ska gå ner 30–40-50 % som vissa gör känns bara löjligt i dagens läge. Skulle det inträffa så skulle man ju bo i princip gratis och komma upp på en normalnivå om räntan tokhöjs. Så länge efterfrågan finns så kommer priserna att gå upp, hur ologiskt vissa än tycker att det är.

Om man tittar på prognoserna för räntan några år framöver så ser man ju att det antagligen inte kommer bli några jättestora höjningar, räntan kanske går upp som högst runt 5-6 %. Det är ingen hög ränta, men jag tror heller inte att det kommer bli så mycket högre än så. Att tro att folk räknar med en ränta på 1,5% är också löjligt, bankerna har faktiskt vissa krav som måste uppfyllas när du tar ett lån. Sen måste man som sagt tänka på att det är efterfrågan som styr priserna. Folk är beredda att betala mer för sitt boende nu än för 10 år sedan, (pratar fortfarande om storstäder) sorry alla ni som vill att det ska rasa."
- 15/10/2009

Jag lånade pengar, många tyckte det var fel. Jag fick mitt boende jag har idag till halva priset mot vad jag skulle fått betala nu. Jag bor alltså jämförelsevis väldigt billigt idag. Det är kul att kolla tillbaka och se hur man tänkte då, hur omvärlden tänkte, hur tidningarna valde att presentera det. Raset var på ingång, allt skulle ner, men det gick upp. Nu pratar många om raset igen (eller fortfarande), vissa stora bloggare har pratat om det ständigt sedan 2009, kanske tidigare än så. Vissa börjar fundera på at köpa nu men försvarar sig med att de ser det som konsumtion så det är lugnt om det rasar. Men min tanke är fortfarande att vi står som vinnare med ett ägt boende, lika mycket nu som om 20 år. Förr eller senare får självklart alla olyckskorpar rätt, problemet är bara att de haft fel i ett decennium då, så betydelsen blir liksom rätt obetydlig i sammanhanget. Nu pratar många om att bostadspriserna är 20-30% övervärderade, 2009 sa samma personer samma sak. Jag kan konstatera att sedan jag har skrivit inlägget har min lägenhet nästan dubblats i värde, så om marknaden kraschar 20-30 procent kan jag sitta lugn. det är värre för de som hoppar på tåget nu och ska sälja igen om några år. Kommer kraschen komma nu, eller får vi vänta 10 år till?

Oavsett vad så är det viktiga när det gäller köpet av en bostad är att vara långsiktig, precis som med aktier. Så här svarar Per H Börjesson ( VD, Investmentbolaget Spiltan) på frågan "Hur många år ska man vilja bo kvar om det ska löna sig att köpa?" i en intervju  med sydsvenskan från 2014:

"– Historiskt sett har det räckt med bara två år, då har man tjänat mer pengar på sin bostad än på sitt arbete om man köpt i någon av regionstäderna. Men att köpa innebär både en ränterisk, risken att något kostsamt går sönder i bostaden, risken för lagändringar och att värdet kan gå ner. Så jag tycker att man ska vilja bo där i fem, sex år om man ska köpa." - Per H Börjesson

Jag tycker man kan se den egna bostaden som en del i ens totala ekonomi. Långsiktigt så har det inte bara genererat avkastning utan ofta även bidragit till ett billigare boende. Per H Börjesson nämner bland annat det här i sin bok Såhär kan alla Svenskar bli miljonärer. Han går även igenom att lånet har fungerat som en kraftig hävstång, vilket gör att den faktiska avkastningen ofta är större än vad man ofta pratar om. Jag lyssnade på boken på Storytel och tycker den är grym, tänkte göra en recension i ett kommande inlägg.

onsdag 30 augusti 2017

Nytt mål uppnått - Jag får 7 kr i timmen, dygnet runt!

Idag krossades gränsen 7kr i utdelning per timme och ett nytt utdelningsmål sattes. Det är alltså varje timme, dygnet runt, varje månad, året runt. Det räcker till nästan 3 bananer i timmen eller 7200 kalorier per dygn. teoretiskt sätt så borde jag inte behöva svälta i alla fall.




Det är skönt att bli påmind om att utdelningarna ständigt ökar så länge jag fortsätter att köpa och inte säljer några aktier. Förra året ökade mina utdelningar runt 6% i snitt bara genom utdelningshöjningar. Om jag räknar med återinvesterade utdelningar så ökade dom runt 10%. Det betyder att jag i teorin kommer att få över 10 kronor i utdelningar om 4 år, genom att bara återinvestera utdelningarna. Det känns mäktigt!

Det är såna här små mål som motiverar mig till att spara och investera. De här små målen visar att jag hela tiden får mer och mer i utdelning. Utdelningarna gör att jag i teorin inte behöver jobba lika mycket för att klara mig ekonomiskt. Utdelningarna gör mig mindre beroende och mer fri. Mina utdelningar växer med 16 kronor per dag, utan att jag lyfter ett finger. Ränta på ränta är grymt, den bästa arbetaren du kan ha i ditt egna företag. Senast idag köpte jag in 3 krigare i form av Investor, som tack får jag 33kr per år.

Vilka krigare har fått ta plats i din fruktkorg den senaste tiden?


Läs fler inlägg:

tisdag 29 augusti 2017

Billigare elräkning

Elen är en kostnad som i många fall är lätt att få ner och en kostnad som är riktigt onödig att betala för mycket för. För min egen del står elräkningen för ca: 6% av mina totala fasta kostnader men innan jag hade koll på vad jag skulle göra så utgjorde den nästan 14%!

Det gäller alltså att ha koll på hur det fungerar och hur man på ett enkelt sätt kan få en billigare elräkning och få mer pengar över. Jag tänkte gå igenom vad man bör göra om man inte redan gjort det och hur man på ett enkelt och snabbt sätt får ett billigare elavtal.



  • 1. Tillsvidarepris/Anvisningspris - Ett tillsvidarepris får man tex. om man flyttar till en ny lägenhet och inte gör ett aktivt val av sitt elavtal. I snitt betalar man 30% mer om man har ett sådant avtal. Det du bör göra om du är osäker på om du har ett tillsvidareavtal är att ringa ditt elbolag och be om att få ett rörligt-, mix- eller fast avtal. Själv kör jag rörligt då det brukar vara billigare i längden.

  • 2.  Jämför ditt elavtal - Det finns ingen anledning att betala mer än nödvändigt för elen så även om du gjort ett aktivt val är det läge att jämföra elavtalet och se om det kan bli ännu billigare. Det lättaste sättet är att använda en jämförelsesite för elpriser, där får man fram bästa priset för det område man bor i. De har också ofta erbjudanden som gäller under ett år som ibland inte erbjuds på elbolagens egna hemsidor.

  • 3. Byt elavtal - Det minsta du ska göra är som sagt att se till att du inte har ett tillsvidareavtal, men jag rekommenderar även att jämföra priserna för att se så du betalar så lite som möjligt. Tänk på att om du byter elavtal är det viktigt att du först har koll på uppsägningstid av ditt gamla elavtal. Du vill inte ha lång uppsägningstid kvar då det kan kosta pengar att lösa ut återstående tid, det du vill ha är ett rörligt avtal utan uppsägningstid. Om du får fram att du betalar onödigt mycket för ditt nuvarande elavtal så har du möjligheten att lätt byta till ett billigare. Bytet går ofta smidigt och det är inte risk att man står utan el.  För att maxa besparingen kan man även välja ett erbjudande som ofta finns på jämförelsesiterna. Rabatten är oftast för nya kunder och ofta tidsbegränsad till 12 månader, men det är inte svårt att spara upp till 20% extra. Viktigt att tänka på är att bindningstiden inte är längre än erbjudandet, men det brukar det inte vara.

Som sagt det viktigaste när det gäller elen är att inte ha ett tillsvidareavtal,
om du har det så byt redan idag.

Jag gjorde tidigare i livet misstaget att sitta på tillsvidareavtal och har pga. det slängt mycket pengar i sjön. Med tanke på hur lätt det är att byta elavtal på nätet eller ett telefonsamtal så borde ingen betala mer än nödvändigt.

Det absolut lättaste sättet för att kolla upp om du kan få billigare elräkning är att du t.ex. går in och Jämför el-abonnemang hos Compricer. Du skriver bara in postnummer och får fram ett förslag med de bästa priserna.

Hur gör ni med elavtalet, byter ni varje år eller har ni ett som ni är nöjda med?

måndag 28 augusti 2017

Diös drar 3% norrut - Låg värdering?

Jag har tidigare skrivit om Diös som höjde utdelningen med 26% förra året. Jag skrev även nyligen om att jag ökade mitt innehav i Diös här. Jag skrev även att jag återigen ökade mitt innehav i Diös här för bara 2 veckor sedan. Läs gärna inläggen för att tydligare förstå min syn på bolaget.


Bild tagen från dios.se, kontor i Sundsvall


Enligt mig har aktien gått lite under radarn och idag gjorde DI en köprekommendation på i princip samma grunder jag haft sen jag började köpa bolaget, aktien drog iväg drygt 3%. Diös gör fin vinst, både omsättningen och vinstmarginalen ökar och vakansen minskar, det mesta går precis som det ska med andra ord. Utdelningsprognoserna för nästa år ser riktigt bra ut och på dagens pris känns en DA på 5-6% inte orimlig. Kolla gärna videoklippet från Diös delårsrapport här.

Om man läser dagens rekommendation så nämns, höjda räntor, -skatter, exponeringen mot retail och framförallt "norrlandsrisken". Jag har i tidigare inlägg givit min syn på det och även om Diös inte har så mycket bostäder så är det lite kul att läsa att bostadsrätterna i Borlänge tydligen har ökat 369% i pris de senaste 10 åren, enligt bloggen hög på hus.

Jag äger i Dagsläget knappt 900st aktier i Diös och hade gärna ökat ännu mer om det inte var för att jag har ont om likvider. Jag har dock lyckats öka innehavet betydligt den senaste tiden vilket jag är glad för. Jag vet att några andra bloggare och läsare har Diös i portföljen.


* Inlägget innehåller affiliatelänkar, det innebär att jag får en ersättning bara om du genom länken väljer att bli kund hos Avanza.

Ökar ni ännu mer eller är ni nöjda som det är? Jag tror verkligen att det här kan bli bra på sikt även om det här inte skall ses som en rekommendation, gör alltid en egen analys innan köp.





https://frihetsmaskinen.blogspot.se/2017/08/att-jobba-mer-ar-inte-losningen-for_28.html

Att jobba mer är inte lösningen för ekonomisk frihet

Du blir inte (ekononiskt) fri genom att jobba mer! Lyssna själv hur dumt det låter. Om ditt mål är att jobba mindre eller att sluta jobba så borde du jobba mindre eller inte alls, inte jobba mer. (Jag lyckades få in "jobba" fyra gånger i en mening!) Genom att jobba mer så kommer vi bara längre bort från målet. Visst kan det fungera under en period för att kicka igång avkastsningen men om du bara fokuserar på att tjäna pengar så missar du det viktigaste! Det viktigaste för att uppnå frihet från arbete är att jobba mindre eller att sluta helt. Om ditt mål är att jobba 80% och men du kör 120% så har du i praktiken tagit dig 20% längre bort från målet. Om du istället drar ner dina kostnader så att du klarar dig på 80% av din nuvarande lön så har du i teorin uppnått målet. Sen gäller det bara att anpassa arbetssituationen till din nya kostnadsnivå och Voila! Du har nu helt plötsligt 3 dagars helg varje vecka!


Folk kommer att gå upp och ner för den här jävla rulltrappan
även om 100 år, men betyder det att du också måste göra det?

 
Jag ska berätta vad jag tycker är tankefelet i att jobba över för att snabbare uppnå ekonomisk frihet. Jag gjorde själv exakt det när jag var yngre, men det var även en kombination med att jag tyckte att det var roligare att arbeta då, inte bara för att tjäna pengar. Felet är att om vi jobbar tex. 120% för att vi vill uppnå frihet är att vi automatiskt kommer att skjuta undan andra saker vi vill göra i livet, vi kommer inte att ha samma tid och energi för det. Som sagt, självklart kan det funka att i perioder köra på hårt, men jag tror knappast att du efter 5 års övertid på ett jobb som du innerst inne inte brinner för, kommer att säga att du trivs med din livssituation? Du måste också vara ärlig mot dig själv och inse att om du kör över 25% varje månad så kommer du att ha förlorat motsvarande 8 timmar per dag var fjärde år. Tid som du kunde spenderat med dina barn, eller göra det du brinner för istället. Det är sanning, inget skitsnack!

Men vad gör man då för att inom rimlig tid uppnå frihet utan att arbeta bort sitt liv? Finns det ens en lösning för oss som inte är födda med ett fett bankkonto? Jag tycker återigen att övertid kan vara en bra kickstart under en period och gärna tidigt i livet när man har mycket energi. Ett till argument för att jobba mer när man är yngre är att ränta på ränta effekten blir optimal, du låter pengarna arbeta istället för att slita ut dig själv. Jag tycker alltid man ska tänka igenom sina beslut och alltid se till att pengarna jobbar och man själv har kul. Kanske är det bättre att jobba halvtid under 20 års tid (och sen sluta) än att jobba övertid i tio år och vara ett vrak när man efter tio år tar sin planerade pension?
Det viktigaste enligt mig och varför jag inte inte tycker att jobba mer är lösningen för ekonomisk frihet är att låga kostnader ger mer effekt än höga inkomster. Det är mycket lättare att sänka kostnaderna med 1000kr än att höja inkomsten med 1000kr. Skattemässigt är det även gynnsamt att tjäna lite pengar. 


Mitt helt seriösa råd till dig som känner dig trött på jobbet och mår dåligt av att gå dit är att tänka efter. Tänk efter på riktigt. Många vill uppnå ekonomisk frihet och ekonomisk frihet är enligt de flesta att spara ihop och investera pengar så att man sluta arbeta helt. Om man är på ett jobb som man inte alls mår bra på och har kommit halvvägs, så kanske man fortfarande har 13 år kvar till friheten. Kan det inte vara läge att omvärdera situationen då, kan man dra ner på lite kostnader-, kan man effektivisera livspusslet- eller kan det vara ett alternativ att gå ner på halvtid redan idag? Jag har tidigare skrivit om varför jag bara jobbar halvtid och enligt mig är det fantastiskt! Istället för att jag på en måndag för 6 år sedan skulle ha gått upp klockan sex för att åka till ett jobb jag vantrivdes med så går jag nu upp vid nio och gör vad jag vill med dagen. I mitt fall fanns inte alternativet att jobba vidare, även om det var det långsiktiga målet. Det är bra att ha drömmar, men man måste leva lite på vägen också.


Vad ska jag med pengar till om jag inte använder dem?
Vad ska jag med tid till om jag inte använder den?


Om du i dagsläget sparar 30% av din inkomst kommer du då enligt beräkningen jag gjorde i inlägget Sluta jobba vid 40 att bli ekonomiskt fri på 26 år, ännu tidigare om du redan hunnit spara kapital innan. Det är bara du som vet hur du vill att ditt liv ska se ut, men kom ihåg att du kan påverka utgången precis som du vill. Vill du vara fri så känns det bakvänt att jobba ännu mer, men kanske är det just att du inte vill vara fri som gör att du väljer att jobba så mycket? Om ditt mål är frihet och du har möjlighet att gå ner på halvtid, varför gör du det inte? Är du rädd att inte uppnå det stora målet som helt fri?

Vi människor är väldigt inrutade på att vi alltid ska prestera vårat bästa, vara vårat bästa jag och liknande saker. Men är inte det bästa vi kan göra att på riktigt lyssna på oss själva? Bara lyssna på vad vi innerst inne vill, våra innersta drömmar! Om vi gör det och bara skiter i vad som förväntas av oss och vad alla andra tycker så borde vi ju bli vårat bästa jag, eller? Då borde vi även bli bättre i alla delar av vårat liv, som föräldrar, makar, flickvänner och människor. Jag kanske har fel? Det är skitlätt att sätta mål men svårt att infria dom. Vi jobbar mer för att jobba mindre, när vi kan jobba mindre för att uppnå friheten. Jag har motarbetat mina drömmar tidigare i livet och gör det fortfarande ibland, även om jag blir bättre dag för dag.

På vilket sätt motarbetar du din egen frihet- och av vilken anledning?


Läs också:
Leva på lite pengar
Låg lön - Hemligheten till ekonomiskt oberoende
Tid är pengar - Lura inte dig själv

fredag 25 augusti 2017

Behöver vi verkligen en buffert?

Är det egentligen nödvändigt med en buffert? Självklart är det bra att skaffa sig en buffert i början av livet, om man inte har övrigt tillgängligt kapital eller om man inte har övriga kapitaltillgångar, men jag tänker mer på oss utdelningsinvesterare som kommit några år på vägen.




Man brukar ju ofta säga att man bör ha en buffert motsvarande 2-3 månadslöner beroende på livssituation. Man kan ju tänka sig att detta i ett läge av arbetslöshet utan ersättning, eller vad det än må vara skulle kunna försörja en person i 3-6 månader om man snålar in lite. Har man sedan familj, dyra hobbys eller är beroende av cigaretter eller shopping så kan det snabbt gå utför och man kan behöva en större buffert. För egen del har jag i dagsläget ingen renodlad buffert alls (whoooot!!?) Däremot delar min portfölj ut pengar motsvarande mina totala kostnader för 6 månader, allt från någon tusenlapp per månad till 12-13.000kr. Det gör ju att det alltid finns pengar som kommer in lite då och då, även om det inte är en renodlad buffert.

Jag har alltså inget rent kapital om jag hamnar i skiten, men det är något jag är medveten om. Så vad har jag för möjligheter att lösa en svår ekonomisk situation som kan uppstå? Enligt mig finns det flera former av buffert, det gäller bara att ha koll på dom. Förutom en klump pengar på kontot kan enligt mig en buffert även vara:

Kassaflöde - Man kan ha ett kassaflöde, alltså egna pengar som trillar in framöver men som man i dagsläget inte fått utbetalt. I mitt fall är det aktieutdelningar som i månaderna mars, april och maj ligger nära hela min totala kostnad men i övriga månader skulle behöva kompletteras. Jag har även ett litet kassaflöde från mitt företag eftersom jag fakturerar efter utfört jobb och med en månads betalningstid vilket gör att jag ständigt får betalning 1-2 månader efter utfört jobb, detta är självvalt.

Likvida medel - Den klassiska bufferten i form av pengar på banken tex. De flesta har den här formen av buffert som är den helt klart tryggaste bufferten men den ger heller ingen avkastning. Den här bufferten har jag frångått i princip helt.

Anpassningsbuffert - Det här är förmågan att anpassa sig efter sig ekonomiska situation. En person med höga "ickefasta" kostnader (Biobesök, shopping, resor mm.) har i teorin lättare att anpassa sig till en ny ekonomisk situation då det finns mer utrymme för att kapa kostnader, tyvärr brukar det inte se ut så i praktiken. Här gäller det att vara ärlig mot sig själv, hur mycket kostnader skulle vi kunna kapa om vi hamnade i skiten? Jag kan tänka mig att de som lever billigt med låga kostnader tom. kan ha ett övertag då de är vana att leva just billigt. För min egen del skulle jag nog kunna sänka mina kostnader med 30% om det skulle skita sig totalt, om jag även sålde bilen så kanske jag skulle kunna komma ner mot 40%.

Slutsats: En ekonomisk buffert är enligt mig inte en klumpsumma på ett konto utan en färdig plan för hur vi löser en ekonomisk kris-/situation som kan uppstå. Enligt mig är den viktigaste punkten vår anpassningsförmåga och förmågan att kunna sänka våra kostnader i en sådan situation. Om vi har ett kassaflöde som täcker en större del av våra kostnader så kanske man med hjälp av lite anpassning skulle klara sig utan en klump likvida medel.


Vad tycker ni, behöver vi verkligen en likvid buffert på kontot? Hur ser din buffert ut?




Läs fler inlägg:
Leva på lite pengar

torsdag 24 augusti 2017

Läge att öka med fler preferensaktier?

Vill börja med att tacka för de bra frågorna jag fick på gårdagens inlägg som ni kan hitta här, kul!

..och så till dagens inlägg. Att äga preferensaktier har varit ett bra val den senaste tiden, Hittills i år har min preferensportfölj avkastat dubbelt så bra mot index inklusive utdelningar. Självklart är det ingen garanti för framtiden då allt kan hända. Om vi kollar i bilden nedan ser vi preferensportföljen vs SIX30RI.


Vi får ständigt höra att preferensaktier är ett dåligt val på lång sikt. Det stämmer nog väldigt väl, men man måste också väga in anledningen till att äga dom. Hur ofta får någon kritik för att ha lite torrt krut på kontot?

Min erfarenhet är att preferensaktierna rör sig på annat sätt än de vanliga stamaktierna, de påverkas på olika sätt. Det gör att preferensaktier enligt mig kan fungera som ett ytterligare sätt att diversifiera portföljen, då jag personligen hatar att sitta på likvider. Dessutom är det rätt skönt om man äger ett gäng olika preffar, då blir det som att ha aktier med månadsvis utdelning.


Hur kommer preferensaktierna prestera framöver? Jag har faktiskt ingen aning men direktavkastningen är helt ok och med trolig inlösen av både SAS- och Balders preferensaktier i närtid så kanske vi kan se ett högre tryck på övriga preferensaktier? Investerarna vill ju ha avkastning så någonstans lär pengarna hamna. Jag sålde både Balder- och SAS Preferensaktie med vinst och preferensportföljen ser i dagsläget ut som nedan:

Jag är faktiskt inne på att vikta upp andelen preferensaktier från dagens 12% till kanske 15%. Anledningen är att det ger ett skönt kassaflöde för återinvesteringar i en eventuell nedgång.

Har ni preferensaktier och vad gör ni med pengarna från SAS och Balder? Låter det klokt att vikta upp andelen preferensaktier?

onsdag 23 augusti 2017

Vem är jag? Fråga på!

Jag har nog inte gått ut så mycket här på bloggen om vem jag är eller någon närmare beskrivning om mig själv. Jag vill ju hålla min anonymitet så det är på ett sätt svårt att avslöja för mycket, samtidigt så kan jag förstå att det kan vara intressant att veta lite mer om personen bakom bloggen, det kan iaf jag tycka när jag läser andra bloggar.




Jag gjorde därför en sida i menyn där jag har skrivit lite kort om mig själv. Troligtvis är det nog saker jag inte skrivit som kan vara av intresse för dig som läser, men som ändå inte avslöjar min anonymitet. Gå gärna in på sidan och fråga det ni undrar över i kommentarsfältet så ska jag försöka svara.

Här hittar ni sidan om mig>>



tisdag 22 augusti 2017

Minimalism på alla plan

Minimalism är något som jag medvetet började tänka mer på för ungefär 5-6 år sedan. Det är en lång process att utveckla sig i och jag har väl tagit tag i det lite mer bara för något år sedan. Jag skrev ett inlägg om att minimalisera livet och även i inlägget om att slänga 100 saker på 2 veckor.




Ofta när man pratar om minimalism så pratar man om att rensa saker, ha få prylar och ett enkelt och städat hem osv. Det är ett väldigt bra tänk tycker jag och det avspeglar sig ganska snabbt automatiskt i den psykologiska delen av livet. Även om det påverkar så stor del av våra liv och även den "icke-fysiska" biten så pratar man inte lika mycket om hur vi kan minimalisera livet på alla plan. Alltså hur vi kan minimalisera våra liv utan att slänga saker, köpa mindre och plocka undan sånt som inte används. Det jag tänker på är relationer, jobbsituationen, transportmedel, klädstil, frukostvanor, sociala medier och massa annat. För att förklara lite hur jag resonerar så tänkte jag bryta ned ovanstående exempel i punkter:

  • Relationer - Det här är något jag själv minimaliserat väldigt hårt utan att tänka på det. När det gäller relationer, vänner bekanta och så vidare så är det ju egentligen ganska logiskt att umgås med de du vill umgås med, har kul med och du mår bra av. Även om det känns konstigt i början så kanske det långsiktigt är bättre att skippa att "tvångshållakontakten" med de personer du kanske haft mycket gemensamt med tidigare men nu glidit ifrån. Det här kommer göra att man blir mycket mindre stressad och får massa tid över till det man vill. Tyvärr ser man personer som är uppbokade varenda helg och ledig stund för att umgås med vänner och bekanta. Många vill säkert vara en bra vän genom detta beteende men det finns säkert många som känner igen sig i att man som vän inte känner sig så betydelsefull när man aldrig kan hitta på något spontant utan måste boka en tid i kalendern. Själv har jag några få bra vänner och lägger min tid på dom, min familj och min flickvän. Resten träffar jag när det råkar bli så, det är inget jag lägger min energi på.

  • Jobbsituation - Ok, många gillar verkligen sitt jobb även om jag har svårt att tro att någon lever för att jobba. När jag skriver det här så utgår jag från en person som hellre umgås med sina barn, familj, vänner eller helt enkelt kanske tycker det är roligare att åka skidor eller dricka kaffe i solen än att jobba. Hur ser egentligen din jobbsituation ut? Trivs du, är det roligt, får du spendera massa tid i jobbig resväg innan du får betalt för att jobba? Det finns massa småsaker kopplat till ditt jobb som kan sabba hela ditt livspussel. Om det tar dig 1 timme enkel väg för att ta dig till jobbet så kommer du efter 20 år ha spenderat motsvarande 5 år obetald heltid (8 timmar per dag) av ditt liv på att sitta i en bil, buss eller likande. Det kan vara värt att tänka på vad lönen egentligen är värd och prioritera dig själv och dina kära runtomkring.

  • Transportmedel - Det ska vara enkelt att ta sig dit man vill. Se till att ha tillgång till- och använda det transportsätt som är det bästa för just dig. Om du varje dag irriteras över bilköerna och p-boten för att det inte finns parkering så fundera på om inte cykeln är ett bättre alternativ. Det kan kännas tufft i början med när vanan kickar in så kommer det kännas mycket bättre. Om du gillar att åka buss så köp ett busskort, kanske går det att anpassa efter årstid? Det viktiga är att det transportmedel du använder känns bra. Själv har jag bil men funderar långsiktigt att göra mig av med den. Något som verkligen kan ge stress och tar energi är om den går sönder, risken för p-böter, skador, besiktning och allmänna kostnader kopplat till den. Själv åker jag aldrig bil då det är kö-/risk för kö.


  • Klädstil - Det här är ju absolut inget nytt när det gäller minimalism men jag tänkte mer på typen av kläder och hur man använder dem. Som sagt inget nytt men värt att tänka på. Att använda funktionsplagg är grymt, det finns dessutom snygga kläder som går att använda i vardagen, inte bara när man är i naturen eller på löprundan. Funktionsmaterial i neutrala förger gör att man tex. kan slänga ner en snygg vindjacka när man cyklar in till stan istället för att ha en tung skinnjacka eller liknande, man kanske inte ens behöver använda den? Att skala ner storleken på kläder till lite tightare passform och även använda tunnare tyger gör att packningen blir mycket lättare när man reser iväg. Det finns även mycket skor som både är snygga och går att gå längre sträckor i, håller man sig till svart/vitt/grått så är det väldigt lätt att matcha med det mesta. Keep it simple! Håller man sig till neutrala färger så klarar man sig på färre plagg och behöver inte spendera lika mycket tid på att välja kläder. Jag är inte jättebra på det här men blir bättre för varje dag.

  • Frukostvanor - Frallor, yoghurt och bullar i all ära men att äta gröt eller knäckebröd med ägg som frukostbas är både nyttigare, billigare och framförallt enklare. Om man kan vänja sig med en basfrukost som man kör varje dag så kommer man väldigt snabbt att äta nyttigt och ostressat på rutin. Fördelen med tex. havregrynsgröt och knäckebröd är att det är billigt och räcker-/håller sig länge, man behöver alltså bara göra några få inköp och så finns det alltid hemma. Man fyller på med lite mjölk, ägg och frukt och så är man hemma. Enkelt, stressfritt och garanterat inga mornar då man öppnar kylen och inser att osten är slut, brödet torrt och därmed får en dålig start på dagen.

  • Sociala medier - Det här kanske jag kommer få lite skit för, jag vet att många gillar sociala medier och ser dess fördelar och jag är kluven, både positivt och negativt. Själv har jag ett Facebookkonto och ett Instagramkonto. Jag både gillar och hatar det, hatkärlek! Instagram har jag inte loggat in på över 1 år men Facebook kollar jag till då och då. Det jag gillar är att man tex. lätt kan hitta gemensamma intressen i olika grupper och därigenom hitta likasinnade och hitta på saker, i övrigt kan det stjäla mycket tid. Det finns säkert massa andra sociala medier som jag inte har koll på, Twitter vet jag att många bloggare använder. Själv har jag inte funderat på att börja använda det då jag tycker att bloggen, mitt vanliga ("riktiga") sociala nätverk och en titt på Facebook då och då räcker. Hur som helst tror jag att det kan vara en bra tanke att fråga sig själv, hur mycket tid lägger jag på sociala medier? Vad skulle jag kunnat göra istället?

Det här inlägget blev rätt allmänt en fundering kring minimalism och framförallt en fundering på vad jag själv borde jobba på. Jag anser att jag har en bra bit kvar i mitt minimalistiska arbete men är också ödmjuk inför att det får ta tid. Det roliga med att minimalisera sitt liv är att man ser effekten direkt!


Vad gör ni- eller vad har ni gjort den senaste tiden för att förenkla erat liv?

måndag 21 augusti 2017

Livet leker!

Klarblå himmel, sol, varmt och skönt. Det är lugnt, många verkar vara på jobbet, vissa sitter på caféerna och chillar.

Själv sitter jag på ett skitmysigt café, tio meter från strandkanten i shorts och t-shirt med en kaffe i handen. Less is more! Inte massa saker som ska göras, massa jobb att utföra och chefer att göra nöjda. Det är mycket skönare att sitta i solen och dricka kaffe, måndagar är veckans bästa dag!

Tog för en timme sen bort ett gips som jag gått med de senaste 6 veckorna och hela semestern. Man blir lite stel och ömtålig efter man brutit något och läkaren tycker att jag ska vara sjukskriven 3-4 veckor till. Det är svårt att sjukskriva sig för länge när man är egen, samtidigt vet jag att jag inte är bra på att känna smärtan som säger till när man ska ta det lugnt.

Just nu skiter jag lite i allt det där, solen skiner och jag älskar livet! Ikväll ska jag ta ett bad, årets första. Kanske lite feltimat att bryta saker lagom till semestern, men jag har hittat på roliga saker ändå, allt handlar i slutändan om vad man gör det till! :)

Hoppas att ni har en fin dag därute!

lördag 19 augusti 2017

17 dagar kvar, håller sluta-jobba-planen?

Den 5:e september förra året skrev jag inlägget Om 4 år behöver jag aldrig jobba mer. Jag lade medvetet upp en alldeles för aggressiv plan bara för att pressa mig till att få upp mina passiva inkomster ordentligt. Att spara och investera hårt för att klara målen alltså. Helt ärligt trodde jag inte att jag skulle klara det men nu ser det ändå uppnåbart ut, om än riktigt tufft, riktigt.. riktigt tufft! Kommer jag att hålla planen som jag satt upp?

I dagsläget saknar jag 106kr per månad i utdelning för att uppnå målet jag satte, det är 1272kr om året. Det är som sagt riktigt tufft att nå det på bara 17 dagar då det krävs en investering på 32.000kr om jag räknar 4% direktavkastning. Som läget ser ut nu har jag inga likvider alls, men jag ger inte upp, det är bara att klura lite så får vi se hur det går. Här nedanför är mina aktier och utdelningar i dagsläget: (Portföljvärdet är felaktigt, rätt är 1.416.000kr).


Bild från Sparkalkylator Deluxe, z2036.blogspot.se




För att jämföra mitt mål punkt för punkt ser det ut så här: (Mål / Nuläge)
  • Yoc: 5,03% / 4,75%
  • Utdelning/månad: 5183kr / 5077kr
  • Portföljvärde: 1.413.706kr / 1.416.384kr

Egentligen bryr jag mig bara om den totala utdelningen utslaget per månad så där måste jag som sagt utföra mirakel och ligga i ordentligt för att klara det. Det är 17 dagar kvar och allt kan hända. Jag kommer oavsett att göra allt för att klara det, nya investeringar kommer att ske i högutdelare för att maxa direktavkastningen.

torsdag 17 augusti 2017

Amorterade lite på CSN lånet

Jag har tidigare skrivit om studielånets vara eller icke vara, eller ha eller inte eller vad man säger. Jag skrev om hur man kan tjäna pengar på CSN-lånet här.


Konceptet är att man belånar sig max även om man inte behöver och investerar pengarna i tex. preferensaktier. Eftersom räntan på CSN-lånet är så låg så får man en riktigt bra på avkastning på ett kapital som man från början inte ens har. Läs inlägget jag länkade till ovan för att se mina tankar.

Nu är det så att jag trots att jag är övertygad om att man tjänar på att vara CSN-belånad (förutsatt att man investerar pengarna bra) har valt att göra en ytterligare amortering i år på 5000kr och har i år totalt amorterat 12.000kr. Det är ju inte så bra ekonomiskt kan man tycka, men jag stör mig lite på att hålla koll på det här lånet och se till så man inte betalar för lite och åker på avgifter mm. Fan, hatkärlek kan man säga! ;)

Nu har jag som sagt betalt allt som behöver betalas i år och har ungefär 25.000kr totalt kvar. Hur jag gör med det framöver vet jag inte. Egentligen har jag tre alternativ:
  • 1. Tokspara och betala av allt i början av nästa år.
  • 2. Gå tillbaka till gamla strategin, betala så lite pengar som möjligt medan det tickar in utdelningar från preferensaktierna.
  • 3. Betala så som CSN vill, dvs runt 10-11k per år, det skulle då ta ytterligare drygt 2 år att bli av med skulden.

Vilket alternativ hade du kört på i min situation?


Läs fler inlägg:
Billigare elräkning
Leva på lite pengar
Få pengar utan att jobba

måndag 14 augusti 2017

Leva på lite pengar

Jag funderar ofta på det här med att leva på lite pengar, om jag offrar något eller om det är rätt väg att gå. Jag har inget välbetalt jobb, jag har ingen rik förälder och jag måste själv se till att nå dit jag vill.
Det här gör att leva på lite pengar blir ett enklare val för mig än att jobba ihjäl mig och kämpa mot ett mål som jag kanske aldrig kommer uppnå.




Jag känner en stark drivkraft varje dag efter att uppnå ekononisk frihet. Det logiska hade varit att jobba över varje månad för att kunna spara och investera mer, men det går bara inte. Jag vill inte jobba tokmycket nu för att bli fri senare, jag vill vara fri nu, men jag har inte kapitalet för det än. Då hamnar jag i kompromissen där jag är nu, jag jobbar halvtid och är fri på halvtid. Det är ju inte på långa vägar i närheten av frihet men det är bättre än att jobba 5 dagar i veckan.

Självklart hade jag inte tackat nej till att ha passiva inkomster på 20-30.000 i månaden men då skulle jag vara tvungen att vänta med friheten i alldeles för många år, det går inte. Jag vill inte ta tidig pension, jag vill mer ta ett kort arbetsliv. Eller jag har iofs jobbat sen jag var 16 men ändå.

Planen är att om 6-7 år ha passiva inkomster på 9200kr i månaden. Då slutar jag jobba, förhoppningsvis föralltid. Det som tar upp mycket tankar i mitt huvud är vart man ska bo någonstans. Om jag skulle flytta till en mindre stad så skulle jag som det ser ut nu teoretiskt sett kunna betala en lägenhet cashat med kapitalet som blir över från mitt nuvarande boende. Om jag skulle köpa en mindre 2a eller 1a så finns möjligheten att mellanskillnaden om den investerades i utdelningsaktier även kunna betala avgiften och ev el. Det skulle ge rätt bra utrymme för resor mm. Men vad är egentligen den perfekta kompromissen?

Hur kan man göra för att maxa den ekonomiska friheten när man väl är där?


Läs liknande inlägg:
Leva på 2 miljoner

lördag 12 augusti 2017

Ökade innehavet i Diös

Igår droppade Diös 2% samtidigt som styrelseordförande och största ägaren Bob Persson ökar sitt innehav med 50.000 aktier till ett värde av 2,4 miljoner kronor.


* Bild tagen från Diös hemsida


Igår skrev jag om mina tankar gällande Diös här och fick bra kommentarer, tack! Självklart känns det välkommet att kursen droppar så att jag kan fylla på lite. Då jag har tunnt med likvider för tillfället så sålde jag av mitt lilla kvarvatande innehav i Atrium Ljungberg. Innehavet var helt enkelt så litet att jag väljer att gå ur.

Som jag skrev igår efter att återigen läst igenom rapporten så tror jag på en bra vinsttillväxt och ordentlig utdelningshöjning nästa år, så jag vill helt enkelt vikta upp innehavet. Efter gårdagens- och dagens köp har jag 700st aktier och kan tänka mig att gå upp till 1000st bara jag kan lösa lite likvider att köpa för.

Senast höjde Diös utdelningen med 26% och Jag tror det finns goda möjligheter att de tom kan slå det nästa år, vilket även Mattias nämnde i en kommentar i mitt förra inlägg. Som han skrev så har första halvåret levererat ett resultat på 3kr per aktie och skulle de leverera samma resultat andra halvan av året så kan de i teorin med en utdelningspolicy på 50% höja utdelningen till 3kr per aktie. Det motsvarar en utdelningshöjning på hela 50%! Jag räknar dock inte med det utan är inne på som nämnts runt 2,5-2,6kr vilket skulle bli en höjning på 25-30%, riktigt bra alltså och förväntningarna får väl ses som stora.

Jag är riktigt sugen på att tanka mer Diös nästa vecka bara jag lyckas fixa lite likvider. Värderingen är ganska låg enligt mig i jämförelse med många andra fastighetsaktier. 

Tar jag för stor risk?



Läs mer om Diös hos Avanza *affiliatelänk

* Inlägget innehåller affiliatelänkar, det innebär att jag får en ersättning bara om du genom länken väljer att bli kund hos Avanza.



Läs liknande inlägg:

torsdag 10 augusti 2017

Diös Fastigheter - Jag bara måste öka, ser ut som en kraftig utdelningshöjning nästa år?

Diös är ett bolag som verkar flyga lite under radarn när det gäller de lite större fastighetsbolagen på börsen. Kanske är det så att många inte gillar fastighetsexponering mot norra Sverige eller ser kombinationen med lite högre belåning som en stor risk i dessa tider med ränteoro, politiska beslut och eventuella snöfall ;).




Jag har tidigare skrivit om Diös här. I mina ögon levererar Diös verkligen, visst är risken hög förhållandevis till en del andra fastighetsbolag men jag tycker att man bör kolla på risk från olika håll. Jag tänkte återkomma till mina tankar om det längre ner, men först ska vi kolla på den senaste delårsrapporten som presenterar de två första kvartalen för 2017. Direkt taget från rapporten:

  • Förvaltningsresultatet ökade med 56 procent jämfört  med 2016. (I jämförbart bestånd var förbättringen 22 procent)
  • Totalt resultat inkl. värdeförändringar efter skatt ökade med 72% jämfört med 2016
  • Uthyrningsgraden har ökat marginellt från 90 till 91%
  • Belåningsgraden har minskat från 60,6% (Q2 2016) till 58,3% (Q2 2017)
  • Soliditeten har ökat från 28,5% till 33,3% jämfört med 2016
  • Genomsnittlig ränta har minskat från 2,6% till 1,6%
  • Räntetäckningsgraden ökade från 3,5ggr till 5,8ggr

Jag vet inte vad jag missar men rapporten är stark och jag känner att det laddas för en skön utdelningshöjning nästa år. "2016 var det resultatmässigt starkaste året i vår historia, och vi kan nu konstatera att första halvåret 2017 har startat ännu bättre. Ett stort affärsfokus, positiva effekter från  bra och många uthyrningar samt vårens förvärv lyfter förvaltningsresultatet, vilket  ger förutsättningar för ännu mer tillväxt" -  Knut Rost, VD. I övrigt nämns det att investeringar gjorts i ny-, om- och tillbyggnation vilket skall öka uthyrningsgraden och minska kostnader och miljöpåverkan.

Diös har enligt vad jag kan utläsa en bra och diversifierad fastighetsportfölj. Procentuellt är det bra spridning på kunderna och de största kunderna får ändå anses som hyffsat stabila. De tio största kunderna (Omsättningsmässigt) är enligt bilden nedan. (Bilden är hämtad direkt från Diös halvårsrapport 2017).


Diös verksamhetsområde sträcker sig från Borlänge i söder ända upp till Luleå. Det största hyresvärdet finns i Kontor (50%), butiker(25%), därefter industri, lager, bostäder och övrigt. Bland de största kunderna inom Retail hittar man bla. Falu kommun, H&M, KappAhl och Clas Ohlson.

Jag gillar att se många kommuner och myndigheter bland de större kunderna, det känns som förhållandevis stabila och säkra kunder. Bland företagen finns H&M, Telia, Swedbank mm. vilka är stora och kapitalstarka bolag.


Diös mål för 2017 är bla. följande:
  • Ekonomisk uthyrningsgrad 92%
  • Energianvändning -4%
  • Avkastning på eget kapital, riskfri ränta +6%
  • Utdelning av årets resultat runt 50%


Sammanfattningsvis kan jag bara säga att jag gillar det jag ser. Med siffrorna framför mig skulle jag inte bli förvånad om vi får se en maffig utdelningshöjning nästa år. Som sagt, risken är högre än vissa andra bolag med lägre belåning och fastigheter i större städer, men som jag nämnde i början av inlägget så skulle jag återkomma med mina tankar om det. Så, mina tankar om risken i Diös. Ett bolag som investerar i mindre städer i Dalarna och framförallt Norrland, det är inte Hufvudstaden vi pratar om direkt, men måste det vara skit?

Jag gillar bolag som Hufvudstaden, de har låg belåning, de har fastigheter på fina adresser, svindyra adresser. Men måste det innebära att de står emot en fastighetskris så mycket bättre och även om de gör det, är den i jämförelse höga värderingen värt det? Självklart kommer ett bolag som Diös att drabbas hårdare av räntehöjningar, men i dagsläget är räntetäckningsgraden bra och det kan dröja lång tid innan vi ser räntenivåer som påverkar resultatet hårt. Sen har vi även den politiska risken med skatteåtgärder som kan påverka ett bolag som Diös, som genomfört flera försäljningar och rockader. Men, det känns som den risken är inprisad i kursen, Diös handlas för tillfället runt- eller med rabatt mot sitt substansvärde. Man får alltså just nu ganska mycket för pengarna.

Är fallhöjden lägre, eller är risken högre? Det går att se läget på fastigheterna som Diös har som både en risk och att man undviker en risk. Jag har själv varit lite i Dalarna/Norrland och då jag känner folk där så vet jag att befolkningen ökar, priserna ökar och tillgången på hyreslägenheter minskar. Även om Diös har en liten andel bostadsfastigheter så betyder ju ofta en ökad befolkning ett ökat behov av affärer, större stad och i sin tur kontor, lager och arbetsplatser. En fastighet i Falun kommer aldrig att bli lika eftertraktad som en likadan på Riddargatan i Stockholm eller Kungsportsavenyn i Göteborg, men betyder det att den fina adressen alltid är ett bättre köp? Hur hög är fallhöjden på fina gatan i jämförelse med den mycket billigare fastigheten i Norrland, som trots en lägre befolkningstillväxt ändå växer år för år.


* Inlägget innehåller affiliatelänkar, det innebär att jag får en ersättning bara om du genom länken väljer att bli kund hos Avanza.


Hur ser ni på risken att investera utanför Sveriges metropoler, har ni aktier i Diös eller liknande bolag idag?


Läs uppdaterade inlägg angående Diös:
Ökade innehavet i Diös
Diös drar 3% norrut - Låg värdering?

Läs gamla inlägg om Diös:
Diös höjer utdelningen med 26%!

Läs gårdagens inlägg:
H&M - Vad tycker ni om deras webbshop?


OBS! Gör dina egna analyser och lita inte på det jag skriver, jag  är inget proffs! ;)

onsdag 9 augusti 2017

H&M - Vad tycker ni om deras webbshop?

Jag handlade för först gången på H&M:s webbshop för ett par veckor sedan. Anledningen till att jag inte gjort det tidigare är främst för att de inte erbjuder gratis frakt, det har även varit otydligt vad som gällt vid returer tidigare. Nu hade det ett erbjudande om gratis frakt, vilket lockade mig till köp.


Jag tycker att H&M har ganska bra utbud när det gäller kläder, däremot finns flera saker som är mindre bra. För att nämna några efter mina erfarenheter är det bla:

  • Riktigt seg leveranstid - Från beställning tog det 5 arbetsdagar (7 dagar) att få varorna till utlämningsstället och jag bor i en storstad. H&M kan inte skylla på fraktfirman Postnord då det tog hela 3,5 dagar för H&M att bara packa varorna för leverans.

  • Dåligt lager - Flera varor jag ville beställa fanns ej i min storlek. Då har jag ändå "medelsvennssonmått".

  • Ojämna storlekar - Jag köpte tex. 2 par jeans i samma storlek och modelltyp. Det ena paret satt perfekt, det andra paret var toksmå.

  • Krånglig beställning - Ok, det går smidigt att beställa men i jämförelse med andra webbshopar som använder klarna osv. så känns det som att de ligger lite efter.

Ok nu har jag bara klagat så jag tänkte gå till det positiva då:

  • Enkel retur i butik - Inga problem att lämna tillbaka varor utan avgift i butik.

  • Hittills av det jag köpt nu och tidigare kläder håller förhållandevis bra kvalitet.

Självklart har jag säkert missat massa saker så fyll gärna i med era erfarenheter. Jag tycker i övrigt att webbshopen är lite irriterande att navigera i, iaf i jämförelse med andra sidor. Att handla i butikerna i H&M är enligt mig en bättre upplevelse och de har ofta väldigt bra reor, om det är lika bra för företaget H&M som det är för mig vet jag däremot inte.

Jag har ju tidigare ifrågasatt min investering i H&M och efter att ha handlat hos dom på nätet jan jag inte säga att jag är mer övertygad om att det är rätt beslut. Jag tycker att H&M har en grym affärside och bra produkter, samtidigt känns det som att de gör många saker fel och inte verkar villiga att förbättra sig på dessa saker.

Har ni handlat på H&M webbshop och vilka positiva-/negativa upplevelser har ni?