Sidor

torsdag 24 augusti 2017

Läge att öka med fler preferensaktier?

Vill börja med att tacka för de bra frågorna jag fick på gårdagens inlägg som ni kan hitta här, kul!

..och så till dagens inlägg. Att äga preferensaktier har varit ett bra val den senaste tiden, Hittills i år har min preferensportfölj avkastat dubbelt så bra mot index inklusive utdelningar. Självklart är det ingen garanti för framtiden då allt kan hända. Om vi kollar i bilden nedan ser vi preferensportföljen vs SIX30RI.


Vi får ständigt höra att preferensaktier är ett dåligt val på lång sikt. Det stämmer nog väldigt väl, men man måste också väga in anledningen till att äga dom. Hur ofta får någon kritik för att ha lite torrt krut på kontot?

Min erfarenhet är att preferensaktierna rör sig på annat sätt än de vanliga stamaktierna, de påverkas på olika sätt. Det gör att preferensaktier enligt mig kan fungera som ett ytterligare sätt att diversifiera portföljen, då jag personligen hatar att sitta på likvider. Dessutom är det rätt skönt om man äger ett gäng olika preffar, då blir det som att ha aktier med månadsvis utdelning.


Hur kommer preferensaktierna prestera framöver? Jag har faktiskt ingen aning men direktavkastningen är helt ok och med trolig inlösen av både SAS- och Balders preferensaktier i närtid så kanske vi kan se ett högre tryck på övriga preferensaktier? Investerarna vill ju ha avkastning så någonstans lär pengarna hamna. Jag sålde både Balder- och SAS Preferensaktie med vinst och preferensportföljen ser i dagsläget ut som nedan:

Jag är faktiskt inne på att vikta upp andelen preferensaktier från dagens 12% till kanske 15%. Anledningen är att det ger ett skönt kassaflöde för återinvesteringar i en eventuell nedgång.

Har ni preferensaktier och vad gör ni med pengarna från SAS och Balder? Låter det klokt att vikta upp andelen preferensaktier?

14 kommentarer:

  1. Jag trader lite då och då, tänker mest på avkastningen och kassaflödet men ett flertal olika preferensaktier är det ju alltid lite långt till nästa utbetalning. Om det blir en ökning på 3-4% säljer jag och köper tillbaka lite senare för att ändå kommer åt utdelningen. Mvh Dividend500

    SvaraRadera
    Svar
    1. Hej dividend500! Ja jag har funderat på det många gånger också men har svårt att tro att jag slår det jag tappar på courtaget. Däremot har jag bytt tex SAS nu när de närmar sig inlösen för att förhoppningsvis få en bättre totalavkastning. Tradar du samma preferensaktier eller mellan olika för att höja direktavkastningen eller mer för att få ut mer utdelning?

      Mvh / Frihetsmaskinen

      Radera
    2. Jag tradar bara om det verkligen lönar sig. Min tanke är att preferensaktierna ska ge hög utdelning oftare än stamaktier men med begränsad eller närmast obefintlig potential uppåt. Om en preferensaktie (tillfälligt) stiger med mer än den dubbla kommande utdelning säljer jag den och köper den senare tillbaka, väldigt ofta till nästan samma pris. På det viset har jag fått både utdelning och kursstegring. Annars ligger de kvar och ger "bara" utdelning. Jag kör 2-3 aktier med samma utdelningsmånad så det har hänt att jag kunde köpa andra aktier och på så vis höjer den kommande utdelningen. Mvh Dividend500

      Radera
    3. Det låter som vi har liknande tankar! Smart att utnyttja prisändringar och på så sätt höja da, jag ska kolla lite på det mes framöver även om jag på ett sätt gjort så men ändå inte.

      Tack för bra tankar!

      Radera
  2. Jag tycker att aktiekursen är relativt hög i många preffar just nu. Om man förväntar sig fortsatt kursuppgång finns risk för besvikelse. Snarare finns risk för kursnedgång nästa gång det andas räntehöjning. Det sagt tycker jag att de mer stabila preffarna är en bra parkeringsplats för pengar i utbyte mot hög direktavkastning.

    SvaraRadera
    Svar
    1. Ja kursuppgång lär vi inte kunna räkna med men 6-7% stabil utdelning borde vi kunna få fortsättningsvis. En räntehöjningblär även påverka stamaktierna och i en större kursnedgång så kanske de påverkas ännu värre?

      Mvh / Frihetsmaskinen

      Radera
  3. Läs gärna vad DI (Magnus Dagel) skriver om preferensaktier. DI brukar inte vara särskilt initierade eller positiva till preferensaktier. Dock intressant att han refererar till att SIX pref index har slagit OMX30 om man tar hänsyn till utdelningar sedan 2009 (tror jag att det var). Själv har jag investerat i preferensaktier sedan 2014 och har inte haft några som helst problem att slå index. Med ränta på ränta är högutdelande aktier ett väldigt starkt kort..

    Med vänlig hälsning, Per

    SvaraRadera
    Svar
    1. Bra tips, jag är också inne på att en portfölj med preferensaktier ger stabil utdelning på en ganska hög nivå.
      Mvh Dividend500

      Radera
    2. Hej Anonym, mycket intressant kommentar! Tyvärr kan jag inte läsa hela artikeln då jag inte har DI. Finns den att läsa nån annanstans?

      Kul och intressant att du slagit index sedan 2014 med preffar, jag har bara haft de sen 2015 och vet ibte exakt i jämförelse med index men de är däremot betydligt mindre volatila.

      Tack för en intressant kommentar!

      Radera
    3. Dividend500, ja den kpnns iaf som att den har sin funktion i det totala kassaflödet!

      Radera
  4. Jag har själv inga preferensaktier idag men jag blir mer och mer sugen att skaffa för att vikta upp direktavkastningen för hela portföljen. Ska man en dag leva på avkastningen av portföljen tror jag inte det är fel att ha ca 10-15% i preferensaktier för att få ut mer cash! Får se om jag introducerar lite preferensaktier under 2018 i portföljen :)

    SvaraRadera
    Svar
    1. Precis! Jag är faktiskt inne på att ev. öka ännu mer den dagen man slutar jobba. Preferensaktier fungerar ju även som en liten hedge, då de ofta inte följer övrig börs slaviskt.

      Mitt mål är att utdelninharna ska höjas minst 5% per år genom utdelningshöjningar. Det gör ku att jag tex kan äga både Klövern pref med en DA på 6-7%, Skanska med en DA på 4,5% och Latour med en DA på 2% och få ett snitt på 5% DA och 5% Utdelningstillväxt.

      Mvh / Frihetsmaskinen

      Radera
  5. Precis! Kassaflöde för återinvesteringar. Nu är jag ännu mer pepp på att skaffa en pref.

    SvaraRadera