torsdag 2 juli 2020

Aktier med utdelning varje månad - 5 populära månadsutdelare + Bonus!

Alla har vi nog lockats av aktier med utdelning varje månad och jag måste erkänna att jag också varit svag för månadsutdelare. Det är något kul med att få utdelning ofta och plinget i mobilen är riktigt nice faktiskt!

Jag får själv utdelning varje månad, men har i dagsläget bara kvar en månadsutdelare, Realty Income (O). Det som gör att jag får utdelning så ofta är på grund av att jag äger rätt många olika aktier i min portfölj, därför plingar det i Avanza-appen ganska ofta ;).

Vilka aktier delar ut varje månad? Några populära aktier med månatliga utdelningar bland oss svenskar är bland annat Realty Income (O), Boston Pizza och EPR properties. Många av de här bolagen är REIT:s med stabila inkomster i form av hyresintäkter eller bolag som får pengar från royalties.Innehåller annonslänkar för Avanza


Aktier med utdelning varje månad - 5 populära månadsutdelare!


Det finns en hel del bolag som delar ut varje månad och aktier med utdelning 2 eller flera gånger per år, men jag tycker det kan vara bra att också fokusera på stabilitet och tillväxt. Här i listan nedanför har jag samlat ihop ett gäng populära aktier i listan kan kolla in...

...vissa är populära och har varit det länge, men är de det fortfarande?1. Realty Income (O)


Realty Income är en REIT inom fastigheter och kallar sig själva för "The monthly dividend Company". De hyr ut fastighetslokaler inom gym, bio-anläggningar etc. och har ett riktigt bra upplägg där de slipper ansvaret för stora delar av underhållskostnaderna.

Realty Income tillhör en av de mest populära månadsutdelarna bland oss svenskar, hos Avanza är det den 8:e mest populära amerikanska aktien (Över 6000 aktieägare). De har höjt utdelningen i mer än 25 år i rad, tack vare det kan de numera titulera sig själva som en utdelningsaristokrat. En utdelningsaristokrat är en aktie som höjt utdelningen oavbrutet i minst 25 år.

Realty Income direktavkastning och utdelning


Direktavkastningen för Realty Income brukar ligga kring 4%. I takt med att utdelningen höjts har också aktiekursen ökat vilket gör att direktavkastningen brukar ligga hyffsat stabilt. Kolla den aktuella utdelningen genom länken nedanför.

En stabil utdelare som höjer utdelningen


Jag har själv haft Realty Income i min portfölj i snart 5 år och den har troget gett mig stabila utdelningar månad efter månad. dessutom har de höjt utdelningen varje år i över 25 år.

2. EPR Properties

EPR Properties är en annan populär månadsutdelare med 3327 aktieägare hos Avanza. De kvalar därmed nästan in på topp 20-listan över mest ägda amerikanska aktien. 

Fokus ligger på fastigheter för gym, biografer, casinos, skidanläggningar, teater, nöjesparker etc. Man har även en liten del skolfastigheter. En stabil marknad som fick ändrade spelregler i samband med Corona vilket påverkat aktien hårt.

Eftersom stora delar av hyresintäkterna fladdrat till under Coronapandemin har de valt att pausa utdelningen under juni månad. Det här visar att det kan vara väldigt svårt att förutse framtiden, det som såg väldigt stabilt ut ändrades under kort tid.

EPR Properties direktavkastning och utdelning


Direktavkastningen brukar vara ganska hög i aktien men beroende på hur utdelningen blir framöver är det svårt att veta hur den kommer att se ut nu. Om utdelningen återkommer på tidigare nivåer så kan man få riktigt bra direktavkastning, men det är något av en chansning.

EPR Properties utdelningshistorik


Fram till den pausade utdelningen 2020 såg utdelningshistoriken för EPR Properties bra ut med höjda utdelningar de senaste 9 åren. Hur det blir framöver får vi se helt enkelt.
3. NortWest Healthcare Properties
Northwest Heathcare Properties är en REIT med inriktning med hälso- och sjukvård. Man har kontorsbyggnader inom bland annat medicin, kliniker- och sjukhusbyggnader. Länderna man är verksam i är Kanada, Tyskland, Brazilen, Australien och Holland.

Aktien är ganska populär bland oss svenskar och har i dagsläget 2828 aktieägare hos Avanza. Därmed är det den 5:e mest populära kanadensiska aktien.

NorthWest Healthcare Properties direktavkastning och utdelning


Direktavkastningen brukar vara hög i den här aktien och just nu ligger den kring 7,3%. Aktien dippade en del i samband med Corona och var ner runt 50%, men har börjat återhämta sig.

NorthWest Healthcare utdelningshistorik


Vad jag kan hitta så ser jag bara utdelningshistorik 5-6 år tillbaka i tiden och då utan sänkta utdelningar men också utan någon tillväxt. De har heller inte sänkt utdelningen nu i samband med krisen utan delar ut samma belopp än så länge.

4. Boston Pizza Royalties Income Fund
Boston Pizza är en väl omtalad aktie i sparkretsar och det kändes som den var väldigt populär förra året. Jag ägde aktien själv en gång i tiden och då var det kring 500 ägare hos Avanza, nu är det 3635 aktieägare och det 4:e vanligaste Kanadensiska innehavet. Jag sålde dock det lilla innehavet för några år sedan och skulle inte plocka in den igen.

Boston Pizza är en franchise kedja och man tjänar sina pengar genom att andra använder varumärket och konceptet som de byggt upp och administrerar.

Boston Pizza direktavkastning och utdelning


Utdelningen har legat högt historiskt och i samband med Corona har man fryst utdelningen helt framöver. Den senaste utdelningen som betalades ut var den i slutet på mars 2020.

Boston Pizza utdelningshistorik


Boston Pizza hade en stabil utdelningshistorik åren innan krisen och har som sagt slopat utdelningen nu.

Klicka här för att läsa mer om Boston Pizza!


5. TransAlta Renewables
TransAlta Renewables är ett bolag inom förnybar energi med 94% av verksamheten inom vindkraft och naturgas. Aktien är hyffsat populär bland Avanzas kunder där den har 1458 aktieägare och är därmed den 6:e mest populära aktien på Kanadensiska marknaden.

TransAlta Renewables direktavkastning och utdelning


Dagens direktavkastning (när inlägget skrivs) ligger kring 6,4% och har ökat lite i samband med nedgången i år.

TransAlta Renewables utdelningshistorik


Bolaget har haft en stabil och ökande utdelning sedan 2013 och därmed en ok utdelningshistorik.6. Main Street Capital (Bonus)
Ok, nu är det dags för bonusaktien på den här listan över månatliga utdelare, med 683 aktieägare hos Avanza. Jag är inte själv så insatt i den här aktien men har hört en del snack om den. Main Street Capital är en BDC (Business Development Company). Enkelt förklarat hjälper man mindre till medelstora företag med finansiering av olika slag. Storleken på bolagen är upp till 250 miljoner dollar.

Det man tjänar pengar på är genom obligationer som ger kring 10% i ränta, ibland upp till 12-13%. det är ganska högt för branschen och ger möjlighet till bra avkastning. man tar även en aktiv roll i bolagen man hjälper.

Main Street Capital direktavkastning och utdelning


I dagsläget handlas aktien strax under 8% direktavkastning och det speglar ju lite hur marknaden ser på risken i den.

Main Street Capital utdelningshistorik


Det jag hittar om utdelningen ser stabilt ut 10-12 år tillbaka i tiden i alla fall och har en bibehållen/stigande trend. 

Aktier med utdelning varje kvartal


Om vi nöjer oss med att få utdelningar var 3:e månad istället så blir utbudet på aktier att välja på ännu större. Då kan då köpa i princip valfri amerikansk eller kanadensiskt utdelningsaktie och uppfylla kraven.

När det gäller svenska kvartalsutdelare så är utbudet betydligt sämre och främst hittar vi de bland preferensaktierna som brukar dela ut 4 gånger om året.

Svenska aktier med utdelning varje månad


I dagsläget finns det inte vad jag vet några svenska aktier med utdelning varje månad. Däremot börjar allt fler gå mot att dela ut flera gånger om året. Sen har vi preferensaktier med utdelning 4 gånger om året.

Om vi tittar på trenden så skulle det inte förvåna mig om vi får se ännu fler bolag dela ut mer än en gång om året som de flesta gjorde tidigare. Två gånger kan säkert bli standard på sikt även om jag egentligen inte ser fördelen med det. Visst blir det ett mer jämt flöde om man ska leva på aktier etc.

Månadsutdelare med stabil utdelning


Det finns självklart både bra och dåliga aktier att välja på när det gäller stabiliteten kring utdelningen, men även utdelningstillväxten. Jag har som sagt bara Realty Income i min portfölj och den har haft en helt ok utdelningstillväxt och dessutom höjt utdelningen oavbrutet varje år i över 25 år. En så kallad utdelningsaristokrat.

Populära månadsutdelare som bibehållit- eller höjt utdelningen oavbrutet


 • Realty Income
 • Digital Realty Trust
 • NorthWest Healthcare PropertiesPopulära månadsutdelare som sänkt-, pausat- eller kapat utdelningen

 • Boston Pizza
 • EPR Properties

Undvik utdelningsfällan!


Att få utdelningar ofta är kul, inget snack om saken men gå inte i utdelningsfällan. Bara för att en aktie delar ut ofta- eller mycket så betyder det absolut inte att det är en bra investering. Läs därför på innan du köper en månadsutdelare från flera källor. Investera inte heller för stor del av ditt kapital i en och samma aktie.
Risker och saker att tänka när du köper utländska aktier


Att investera i Svenska aktier är faktiskt ganska mycket enklare än att köpa utländska aktier. Tyvärr har vi ju inga svenska månadsutdelare så då tvingas vi över på de utländska börserna. Det som gör det krångligare är bland annat att det inte är lika lätt att få fram information om aktierna, risken finns att valutan sjunker, vi åker på växlingsavgift och källskatt.

Valutanrisken


När du handlar utländska aktier så kan du inte bara förlora pengar om aktiekursen sjunker. Du kan även förlora pengar om valutan du handlat i sjunker. Det kan vara bra att tänka på och därför inte ha för mycket investerat i samma valuta. Långsiktigt brukar det jämna ut sig ganska bra men kortsiktigt kan det påverka avkastningen både upp- och ner.

Växlingsavgift (Valutaväxlingsavgift)


Något du kanske inte tänkt på är att du får betala en växlingsavgift varje gång du köper och säljer t.ex. amerikanska aktier. Hos de flesta bankerna ligger valutaväxlingsavgiften på 0,25% vid varje köp eller sälj. det innebär totalt 0,50% om du köper och sen säljer en aktie.

Källskatt


Till skillnad mot Svenska aktier så får du för utländska aktier ofta betala en källskatt. För t.ex. amerikanska aktier är den på 15%. Om du handlar i en kapitalförsäkring så fixar t.ex. Avanza och Nordnet tillbaka större delen av den här skatten åt dig utan att du behöver göra något, men det brukar ta ganska lång tid, 2-3 år.

Högre minsta-courtage

 

Vid köp av t.ex. amerikanska aktier har du ett minsta-courtage på 1 dollar istället för en krona hos Avanza och Nordnet. Det betyder att du vill handla för 3-4oookr per köp för att minimera courtagekostanden.

Håll koll på datumen


När du köper aktier för utdelningens skull är det en del datum att hålla koll på, bland annat x-dag, avstämningsdag och utdelningsdag. Jag har skrivit mer om det här i mitt inlägg köpa aktier innan utdelning.
Vad är en REIT? (Real Estate Investment Fund)


REIT står för Real Estate Investment Fund. Det är ett fastighetsbolag som delar ut större delen av sin vinst, anledningen är för att det är skattemässigt fördelaktigt. minst 90% behöver delas ut till ägarna vilket gör att REIT:s "ofta" har en hög utdelning och låg utdelningstillväxt.

Har du några aktier med utdelning varje månad i portföljen?


11 kommentarer:

 1. Intressant artikel,ska läsa på lite om något eller några bolag du har med här :)

  SvaraRadera
  Svar
  1. Tja Johan,

   Kul att du gillade den! :) Hoppas att du hittar några intressanta månadsutdelare! :)

   Mvh / Frihetsmaskinen

   Radera
 2. Har inga månadsutdelare. Men har ett mål att jämna ut månadernas utdelningar. Har tidigare haft Realty och det är den enda av de ovan jag kan tänka mig.

  Du nämner kvartalsutdelare och ett sätt att få mycket större företagsurval och ändå få utdelning varje månad är att välja minst 3 kvartalsutdelare med olika första utdelningsmånader (jan, feb resp mar). Då har du utdelning varje månad.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Tja Utdelningssmålänningen,

   Exakt, bra tips! Att köpa fler aktier kan vara ett bra alternativ till aktier som har utdelning varje månad och ändå få utdelning ofta om man vill det.

   Tack för kommentaren! Mvh / Frihetsmaskinen

   Radera
 3. I Sverige finns Tre kronor property invest på First north, de har kvartalsutdelning.

  SvaraRadera
 4. Även Cibus Nordic real estate har kvartalsutdelning

  SvaraRadera
  Svar
  1. Cibus ska börja med månadsutdelning

   Radera
 5. Fastighetsbolaget SBB samhällsbygnadsbolaget har kvartalsutdelning på sin stamaktie

  SvaraRadera
 6. Akelius D, Autoliv, Lucara Diamond, Creades, Delarka, Klövern, Lundin Mining, Pfizer, Sagax D, Stendörren. Enligt mina anteckningar har dessa kvartalsutdelning men jag kan ha fel någonstans. Och en del kan ha stoppat utdelningarna pga Corona. Några dras det utländsk källskatt på. OBS detta är ingen köprekommendation! :)

  SvaraRadera
 7. Kvartalsutdelning måste ju skattemässigt vara det absolut smartaste, varför många fastighetsbolag och preffar har utdelning dagen innan den sista i kvartalet, så man sänker beloppet man får schablonskatt på, och utdelningen trillar in när schablonskatten är uppmätt. Rätt smart om ni frågar mig.

  Om man nu kan leva på utdelningar så är det ju ett tecken på att man kan planera sitt liv ändå, så att portionera ut kvartalsutdelningar till månader borde ju inte vara ett "problem". Tänker mig att adminkonstnaden för företaget att dela ut månadsvis borde vara relativt hög, med bankkostnader och allt.

  SvaraRadera
 8. Snygga tips! Tyvärr är allt för många månads- och kvartalsutdelare i fastighetsbranschen och därmed uteslutna för min del.

  Aktiepappa - en blogg om ekonomi och aktier

  SvaraRadera