Sidor

fredag 8 december 2017

Castellum - Utdelningshistorik och framtiden

Castellum är mitt absoluta favoritbolag, inte bara för att jag gillar branschen och att de är den bästa utdelningshöjaren på Stockholmsbörsen (efter Hufvudstaden) utan också för deras sätt att driva bolaget på. Jag gillar deras filosofi och hur de väljer att anta nya utmaningar.

Läs nytt inlägg! Castellum utdelningshistorik 2019 och 2020!
Castellum börsnoterades 1997 och lämnade sin första utdelning i mars 1998. De har sedan sin börsnotering höjt utdelningen varje år fram till idag och nästa år (2018) lär inte bli något undantag. Nästa år får vi aktieägare Castellums 20:e utdelningshöjning, det är mäktigt!

Anledningen till att de klarar detta är för att de har en mycket enkel och bra strategi. De förvaltar fastigheter som de hyr ut med vinst, hälften av vinsten delas ut till aktieägarna och för den andra halvan köper/bygger de nya fastigheter. Efter ett år ger de nya fastigheterna och hyreshöjningar möjlighet att dela ut ännu mer pengar till aktieägarna och köpa ännu mer fastigheter.

Det här rullar på och utdelningshöjningarna görs alltså inte på bekostnad av något. Faktum är att Castellums utdelning och vinst har gått upp medan belåningen har minskat, allt går åt rätt håll alltså, det är det jag gillar med Castellum.


Screenshot tagen från Henrik Saxborns föredrag på Aktiesparanas event, se här.

Om man tittar på 5-års grafen ovanför som är en screenshot från Aktiespararnas event så blir man ju riktigt glad som aktieägare. Förvaltningsresultatet och utdelningen ökar medan belåningen minskar. Castellum jobbar för att höja utdelning och förvaltningsresultat, fast till en lägre risk. Man kan ju tycka att en högre risk kan ge bättre avkastning men om vi nu skulle hamna i en krissituation på fastighetsmarknaden så har Castellum ganska rejäla muskler att plocka fram eftersom de sänkt sin belåning. De skulle med andra ord ganska enkelt kunna utnyttja fyndlägen som uppstår.


Screenshot tagen från Henrik Saxborns föredrag på Aktiesparanas event, se här.

Bilden ovanför är återigen en screenshot från föredraget som ni kan se på länken. Om man tittar tillbaka 20 år så har Castellum haft en grym resa. Allt har ökat i en nästan spikrak linje och det borde faktiskt kunna fortsätta att göra det. Castellum ligger bra till om man ser på helheten och att de har som sagt minskat sin belåning. Det i kombination med ett bra kassaflöde kan ge bra möjligheter när andra får problem.
För att se hela Henrik Saxborns Föredrag från aktiespararna så rekommenderar jag att ni kollar in videoklippet ovanför. Han börjar att prata vid 1:52:40. Jag tycker det är väldigt intressant att höra hur de testar nya idéer för att hitta värde i sina vakanser och utnyttjar tomma lokaler. Det är även kul att se att de inte ignorerar digitaliseringen och testar många olika lösningar för att vara startklara när efterfrågan kommer, för det lär den göra.


Att de även är världsledande när det gäller hållbarhet är ju ett stort plus, för mig känns det faktiskt som en stor bonus. Själva säger de även att de gynnas ekonomiskt av det, vilket borde kunna driva hela branschen i rätt riktning. De jobbar även med ett lärlingsprogram för att få in folk på arbetsmarknaden, vilket även verkar fungera bra. De gör alltså inte bara saker rätt och bra, de bidrar både till miljö och samhälle genom sitt sätt att styra företaget. Jag gillar verkligen Castellum!

Läs mer om Castellum på Avanza *affiliatelänk

* Läs mer om affiliatelänkar här.Hur mycket tror ni Castellums utdelning blir 2018?Fler inlägg om Castellum:
Utdelningsaktie: Castellum (Cast)
Castellum höjer utdelningen med 18%!

Relaterade inlägg:
Diös Fastigheter - Jag bara måste öka, ser ut som en kraftig utdelningshöjning nästa år?
Diös fortsätter att leverera - Jag tror fortfarande på kraftig utdelningshöjning!
Diös höjer utdelningen med 26%!

Gårdagens inlägg inlägg:
Fick hem ett par riktigt bra trådlösa hörlurar

4 kommentarer:

 1. Känns väl inte som helt omöjligt att dom höjer totalutdelningen med en 50 åring iallafall:) Så det blir min gissning; 2,75 på våren och 2,75 nästa höst!

  Trevlig helg!

  MvH Pengaregn

  SvaraRadera
 2. Tja Pengaregnet,

  Härligt, det skulle vara riktigt fint med 10% höjning! Själv säkrar jag nog och är lite mer pessimistisk och chansar på 5,30kr på helåret, dvs 6% höjning :).

  Tack för kommentaren!

  SvaraRadera
 3. Att belåningen minskar; är det främst ett resultat av att beståndet värderats upp eller att man amorterat ner i absoluta tal?

  Vad händer med värdet på beståndet och belåningsgraden om räntorna går upp? Kommer det bli svårare att hyra ut de fastigheter där butiker idag är hyresgäster med tanke på e-handeln?

  SvaraRadera