tisdag 24 september 2019

Castellum utdelning och utdelningshistorik (2020)

Castellums utdelningshistorik är något av det finaste som går att hitta på Stockholmsbörsen om man är ute efter stabil utdelningstillväxt och höjda utdelningar. Faktum är att Castellum har höjt sin utdelning oavbrutet i 23 år och allt tyder på att den fina utdelningshistoriken kommer att hålla i sig.

Castellum grundades 1993 i samband med den stora fastighetskrisen på 90-talet. Enkelt förklarat kan man säga att Castellum och Kungsleden bildades i samband med krisen för att ta över alla fastigheter som bankerna tagit i pant för obetalda krediter. De bra fastigheterna samlades i Castellum och de lite sämre i Kungsleden.

Innehåller affiliatelänkarCastellums utdelning 2020 är 6,50kr per aktie. Kolla in de senaste nyheterna och aktiekursen för Castellum här!

1997 Börsintroduceras Castellum på Stockholmsbörsen, man lämnade sin första utdelning 1998 och har sedan dess höjt utdelningen varje enskilt år. Det gör att man är en av endast två kommande utdelningsaristokrater på stockholmsbörsen. Nästa år lär vi aktieägare få vår 23:e utdelningshöjning på raken från bolaget!

"Om du investerade i Castellum vid börsintroduktionen 1997 så har du fått se dina årliga utdelningar öka med över 1000% och din totalavkastning har varit nästan 4200%"


Castellums utdelningshistorik


För alla bolag är ju utdelningarna viktiga för totalavkastningen och i Castellums fall har utdelningarna varit en stor del av den. Omjusterat så delade Castellum ut 0,6kr per aktie för verksamhetsåret 1997 och i år delar man ut hela 6,10kr per aktie. Det ger en tillväxt på hela 1017%, men då har vi inte ens räknat med att vi återinvesterar utdelningen. 

Kort sagt, Castellums utdelningshistorik är grym! Kolla bara på diagrammet ovanför, det finns inte många bolag som kan jämföra sig med den tillväxtkurvan. Här nedanför kan du se Castellums utdelningshistorik i tabellform.

Klicka här för att se den aktuella utdelningen just nu hos Avanza!
Castellums utdelningstillväxt


Det behövs ju inte många minuter för att inse att Castellum haft en stabil utdelningstillväxt men om vi tittar närmare på tillväxten så ser vi att den också varit riktigt bra år för år. Generellt sett har också direktavkastningen legat högt.

Castellum har höjt utdelningen varje enskilt år och även under finanskrisen. Visst, utdelningshöjningarna var inte jättehöga då de låg på knappa 3% för åren 2008 och 2009 men i jämförelse med många andra bolag så får Castellum MVG när det gäller att både behålla utdelningen och höja den genom finanskrisen.

I övrigt ser tillväxten extremt stabil- och bra ut år för år. Här nedanför kan du se utdelningstillväxten år för år och vad den höjts med i procent.


Genomsnittlig årlig utdelningstillväxt:
 • De senaste 10 åren 8,5% 
 • De senaste 5 åren 10,7%


Totalavkastning medräknat återinvesterad utdelning:
 • Sedan börsintroduktionen 4184,6% 
 • De senaste 10 åren 381,6% 
 • De senaste 5 åren 156,3%


Genomsnittlig årlig totalavkastning (CAGR):
 • Sedan börsintroduktionen 18,3% 
 • De senaste 10 åren 17% 
 • De senaste 5 åren 20,7%
Castellums utdelning och utdelningshistorik framöver?


Castellum är mitt största innehav och har varit det de senaste åren. Kursen har gått bra och därför har bolaget utgjort en större del av portföljen utan att jag har ökat i det. Jag har aldrig sålt en enda i aktie i bolaget och jag gillar verkligen allt med det. 

Castellum har som sagt haft en fantastisk resa och historik hittills men vad säger att det kommer att fortsätta så? För att börja spekulera lite så kan vi kolla på utdelningstrenden de senaste åren.

Castellums utdelningstillväxt den senaste tiden


Om vi tittar på siffrorna så ser vi att både utdelningstillväxt, förvaltningsresultat och totalavkastning har ökat de senaste åren mot tidigare år. Enligt mig är det ett bra tecken eftersom det finns någon form av fundamental tillväxt i bolaget.

Hade vi bara sett en ökad totalavkastning och en sämre utdelningstillväxt hade jag blivit orolig i ett bolag som Castellum eftersom utdelningen är starkt sammankopplad till hur företaget går i övrigt. Här nedanför kan du se hur Castellum utvecklats sedan start.


Fina siffror från Castellums senaste årsrapport.Vad blir utdelningen 2020?


Det är i vanliga fall riktigt svårt att säga vad utdelningen kommer att bli det kommande året men när det gäller Castellum brukar det vara lite lättare.

Om vi tittar på den senaste halvårsrapporten så ser vi att förvaltningsresultatet har ökat med 9% och med tanke på att Castellum baserar sin utdelning på förvaltningsresultatet är det inte helt otippat att utdelningen kommer att höjas med just 9%.

Det här förutsätter så klart att året fortsätter som det gjort hittills och självklart är det ingen garanti för att det kommer att ske. Om det däremot gör det så borde Castellums utdelning 2020 hamna kring 6,65kr per aktie.

När har Castellum utdelning?


Tidigare delade Castellum ut en gång om året och det brukade vara i slutet på mars men sedan 2017 delar man ut två gånger per år, i slutet på mars och i slutet på september. Den årliga utdelningen delas lika på de två utdelningstillfällena.
 • Utdelning nr 1: slutet på mars
 • Utdelning nr 2: slutet på september

Sista dag att handla aktien med rätt till utdelning brukar vara 6 dagar innan utdelningstillfället. För att se när och hur mycket Castellum delar ut nästa gång kan du gå in och se vad som gäller just nu hos Avanza.

Läs mer om Castellum hos Avanza och se aktuell dagskurs och utdelning.


Har ni Castellum i portföljen?

8 kommentarer:

 1. Bra skrivet inlägg och Castellum är verkligen en fint bolag för oss utdelningsinvesterare.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Tja Stojko,

   Tack, yes Castellum är fint! :)

   Med vänlig hälsning / Frihetsmaskinen

   Radera
 2. Tjena FH och tack för ett uppmuntrande inlägg. Intressant att se värderingen stack 2015 vilket sammanfaller med en stor demografisk förändring

  mvh

  SvaraRadera
  Svar
  1. Tja myntaren,

   Tack själv! :)

   Mvh / Frihetsmaskinen

   Radera
 3. Hej. Om jag har förstått det rätt så är en stor del av fastigheterna Castellum äger kommersiella. Tror du det kan finnas en risk vid en lågkonjunktur att denna typ av fastighet tappar mycket i värde? Att företag/butiker går i konkurs och lämnar lokaler tomma.
  Mvh M

  SvaraRadera
 4. På torsdag klirrar det i kassan, underbart:)

  /K

  SvaraRadera
 5. Bra skrivet inlägg! Dock äger jag inte Castellum i någon portfölj och har faktiskt inte fastnat för det, även om mer eller mindre hela finanstwitter verkar äga bolaget:/.

  Vad är det som gör att du tycker att Kungsleden har lite sämre fastigheter än Castellum? Verkar inte de bolagen inom ungefär samma område?

  SvaraRadera
 6. Grymt inlägg, Castellum är även ett av våra favoritbolag på börsen. Bara att utöka sitt innehav över tid.

  Fortsätt med ditt grymma arbete, mycket givande och informativt inlägg!

  Mvh Utdelningsfamiljen

  SvaraRadera