Sidor

onsdag 19 augusti 2020

Hur sparar man ihop till kontantinsats?

Att spara ihop till kontantinsats när man ska köpa lägenhet har blivit grymt mycket svårare idag än när jag själv köpte lägenhet. Priserna på bostäder har gått upp, men det har även blivit betydligt svårare att ta lån. Jag förstår att många tycker det känns omöjligt att spara till en kontantinsats.

Hur lång tid det tar att spara till kontantinsatsen beror ju helt på var i landet du bor, vad du har för lön i dagsläget om du sparar till kontantinsatsen genom enbart räntor eller kanske investerar i fonder eller aktier och tar risk med dina pengar. Jag kan förstå att det känns svårt och tänkte berätta hur jag gjorde på tiden när det var ganska enkelt och se vad jag hade gjort i dagens läge.


Innehåller affiliatelänkar


Hur man sparar ihop till kontantinsatsen


Egentligen är det enkelt. Spara ihop så pass mycket pengar som banken kräver för att du ska få köpa din bostad med lånade pengar. De flesta banker kräver en kontantinsats på 15% av bostadens värde, köper du en bostad för 2 miljoner måste du alltså betala minst 300.000kr i kontantinsats.

Jag bor själv i en storstad och för 2 miljoner får man en liten etta (bostadsrätt) där jag bor. Hade jag varit 20 år idag så hade jag dock varit nöjd med en etta på 25m2, jag har svårt att se att man kan förvänta sig mycket mer än så i dagens bostadsmarknad. Det viktigaste är att komma in i den så tidigt som möjligt.

Dessutom köpte jag själv inte min första lägenhet där jag bor nu, utan längre ut från stan. Det gjorde att jag kom in på marknaden tidigare eftersom priserna var lägre där. 

Börja spara tidigt


Ok, det är extremt tufft att få ihop en kontantinsats om du bor i en storstad, vi pratar troligtvis om 300.000kr, kanske 200.000kr om du kan bo en bit utanför stan. Bor du i en mindre stad kanske du kan få en lägenhet för 700.000kr och du är det betydligt mer rimligt att lyckas spara ihop runt 100.000kr.

Oavsett så är det mycket pengar och spara ihop på kort tid så var beredd att kavla upp armarna, du kommer verkligen vara tvungen att förtjäna din bostad. Det kommer däremot att vara värt det i slutändan, troligtvis kommer det att påverka din ekonomi resten av livet.

Öppna ett separat sparkonto och rör inte dina sparpengar


När du ska spara ihop så stora pengar som behövs till en kontantinsats på lägenhet så måste du ha ett separat sparkonto. Gärna på en annan bank än där du har ditt lönekonto, gärna med automatisk överföring och glöm gärna bort kontot till det är dags att köpa lägenhet.

Ett bra alternativ på sparkonto är Avanza eftersom du har tillgång till flera olika sparkontoton att välja på via dom med insättningsgaranti. Jag sparade själv i deras sparkonton tidigare och bytte då så att jag hela tiden hade bästa räntan.

Det går att hitta bra räntor hos andra banker också men nackdelen är om de sänker så blir det krångligare att byta. Hos Avanza byter du med ett klick och det görs direkt. Oavsett vad du väljer, se till att kontot kan ligga ostört utan att du tar ut pengarna från det.

Spara i räntekonto med bindningstid- eller utan bindningstid?


Om du ska låta pengarna ligga länge kan du även köra med fast bindningstid eftersom du får lite högre ränta då. Det är småpengar vi pratar om i ränta men det kan ha en viss psykologisk effekt att köra på fast bindningstid.

Dessutom så kan du vara mer benägen att låta pengarna ligga eftersom du inte kan ta ut de i förtid. Det är också något du ska veta om innan, kör inte ränta med fast bindningstid om det finns minsta risk att du behöver ta ut dina pengar i förtid. ett alternativ kan vara att låsa en del av pengarna, då har du alltid tillgång till lite kapital om det skulle behövas innan du köper lägenhet.


Spara till kontantinsats i fonder


En vanlig fråga när det gäller sparande till lägenhet är om man ska ha allt i ett räntesparande eller även spara i fonder. Egentligen bör du inte riskera dina pengar alls eftersom målet är att använda dom inom några år men samtidigt skulle jag själv kunna tänka mig att riskera en mindre del, men det beror på tidsperioden.

Om du har tänkt att tokjobba och leva minimalt för att snabbt få ihop pengarna så kommer uppsidan med fonder inte vara lika stor, samtidigt som risken ökar. Om du däremot har tänkt att spara ihop din kontantinsats under flera års tid blir det mer logiskt med en liten del fonder.

Fördelen med fonder är ju såklart att du tar del av de möjligheter (och risker) som börsen ger. Historiskt har vi fått 8-9% avkastning och det är klart att det hjälper till lite om vi får det, speciellt om det handlar om flera år. Räkna själv på avkastningen här.


Omöjligt att spara till kontantinsats?


Jag tror nog att alla någon gång har känt att det är omöjligt att spara ihop till en kontantinsats och det finns rimliga anledningar att känna så. Tyvärr ser det ut som det gör och bor du i en storstad kommer du att få det ännu tuffare att spara ihop till kontantinsatsen.

Du har egentligen bara två val om du inte är född i en rik familj som curlar fram dig i livet. Antingen så jobbar du stenhårt, biter ihop och kör de klassiska "hundåren" och sparar ihop pengarna som krävs för att köpa bostad, eller så ger du upp redan nu. Det finns inte så många andra alternativ, tyvärr.

Hur lång tid tar det att spara till kontantinsats?


Hur lång tid det tar att spara ihop till kontantinsatsen beror i huvudsak på tre saker:
  • Hur bostaden är som du vill köpa
  • Hur hög inkomst du har
  • Hur mycket du spara varje månad
  • Vilken avkastning du får på ditt kapital
När du vet hur mycket den lägenhet du vill köpa kostar och hur mycket du kommer att spara kan du ganska enkelt räkna ut hur lång tid det tar innan du kan köpa den bostadsrätten. Skriv helt enkelt in alla siffror i Avanzas sparkalkylator och räkna fram hur många år det tar.

Var inte deppig om det blir många år. Tänk på att du troligtvis kommer att kunna öka din inkomst under tiden, det viktigaste är att komma igång om du någonsin vill kunna köpa en lägenhet. Om du kommer igång och lyckas nå 100.000kr så kommer du garanterat att nå 2- och 300.000kr ännu lättare.

Högre lön gör det lättare att få bostadslån


En positiv bieffekt av att du kickstartar ditt bostadssparande genom att leta extrainkomster etc. är att din lön ökar. Det absolut viktigaste för banken när du ansöker om bostadslån är din inkomst, det är det de kollar mest. Så om du kan öka din inkomst tiden innan du ska ta ett lån kommer det att underlätta enormt.

Stabil inkomst underlättar


Förutom hur hög inkomst du har så kommer banken även att titta på hur din lön sett ut det senaste året. Det är därför bra att verkligen få en fin bild på lönekontot inför ditt möte med banken. Det är även bra att visa upp en stabil ekonomi i övrigt. Ha gärna en bra struktur, missa inga andra betalningar etc.

Banken gör undantagsfall och bedömer olika från fall till fall. Hur du sköter din ekonomi påverkar stort utöver de faktiska siffrorna. Själv fick jag en gång köpa en bostadsrätt "trots" att jag hade en betalningsanmärkning genom att visa på ett stabilt sparande, och ökande kapital över tid t.ex.

Höga fasta kostnader och bil försvårar


När du söker lån kommer banken att göra en helhetsbedömning av din ekonomi. de kommer i första hand att kolla din ekonomi och ditt kapital. Därefter kommer de även att ta hänsyn till om du har barn, men även om du har dyra bilar som leder till ökade fasta kostnader.

Den optimala situationen för att enklast bli beviljad ett bostadslån är att ha en hög inkomst, ett stort kapital och låga kostnader (inga barn, ingen bil etc.).


Hyresrätt istället för bostadsrätt


Ett bra alternativ till att köpa en bostadsrätt är ju såklart att skaffa en hyresrätt. Tyvärr har jag själv ingen större erfarenhet av det eftersom det aldrig har funnits ågra möjligheter för mig till det i den staden jag bor i, det är enorm bostadsbrist och väntetiderna var runt 7-10år i förorten när jag köpte min första lägenhet.

Däremot vet jag att det ser annorlunda ut i andra städer så kolla möjligheterna där du bor. I vissa fall kan det vara ekonomiskt att välja att bo i hyresrätt istället. Här i storstan så är det väldigt dyra hyror på hyresrätter och jag själv har faktiskt sparat in hundratusentals kronor på att jag "blev tvungen" att köpa bostadsrätt. 

Det är jag självklart tacksam över idag. Samtidigt har bostaden ökat i värde och skulle jag sälja idag och flytta till hyresrätt så skulle jag troligtvis få loss 1,5-2 miljoner kronor. Med tanke på att jag nu hunnit stå i bostadskö ganska lång tid så finns det faktiskt möjligheter att bo i hyresrätt.

Spara ihop 100.000kr på ett år


Jag tror personligen att det enda sättet att lyckas spara ihop till sin första bostadsrätt från noll kronor är att göra det till en utmaning. Att sätta ribban högt och totalt förändra sin ekonomiska situation på kort tid. Tänk dig i jämförelse med att du ska komma i ditt livs form genom att träna 6 dagar i veckan i ett år eller springa ett maraton på en viss tid.

Det kräver att du går all in och har 100% fokus på det målet under en viss period, Det kan få dig från att tycka att det är omöjligt att spara ihop en kontantinsats till att börja planera vilket område du ska köpa lägenhet i. En bra start om du har noll kronor idag är att försöka spara ihop 100.000kr på ett år.

Hitta lösningar för att nå 100.000kr snabbare


För många låter det säkert omöjligt men kör bara, om du bara lyckas få ihop 70.000kr, vad gör det? Hemligheten för att lyckas är att attackera problemet från alla håll. Kan du sänka dina matkostnader?Kan du bo tillsammans med någon? Kan du skaffa ett extrajobb? Vad kan du göra för att om ett år från och med idag ha 100.000kr på ditt bankkonto?

När du väl har 100.000kr så kommer du att nå 200.000kr. Du kommer troligtvis att ha högre inkomst och är van att kämpa och har byggt upp ett tufft pannben. Med 200.000kr är du redan framme vid målet eller väldigt nära, då kan du köpa en lägenhet som kommer att gynna din ekonomi framöver i livet.

Kan du kompromissa och köpa lägenhet snabbare?


Att köpa första lägenheten är stort, i många fall det största som hänt. Kanske har du planerat för hur du vill bo, vilket område och hur det ska se ut. Den trista verkligheten är att det är svårt att börja på toppen, om du är villig att kompromissa så kommer du att få din lägenhet mycket snabbare.

Saker du kan göra är t.ex:
  • Köpa mindre lägenhet
  • Köpa ett renoveringsobjekt
  • Flytta till ett billigare område
  • Bo längre från stan
Det finns många saker du kan göra för att komma billigare undan och det kommer att göra att du kan köpa lägenhet tidigare i livet. Du kan börja i en mindre lägenhet eller längre från stan och sedan "byta upp dig" med tiden, så har ja själv gjort.

Jag själv kompromissade och jobbade mig upp


Min första lägenhet var ett renoveringsobjekt och den var liten. Jag kompromissade på allt förutom läget. Den låg långt från stan med i ett bra läge i den förorten och i en bra förening. Eftersom jag renoverade allt så gjorde jag ungefär 50% vinst efter 1,5 år. Självklart var det också marknaden som ökat under den perioden.

Med vinsten och nya sparpengar kunde jag flytta in i en etta i stan 1,5 år senare, vilket jag inte haft råd med direkt. Efter ytterligare 2 år i den lägenheten kunde jag med mer pengar flytta in i den 2:a jag bor i idag. Hela den här resan gör att jag bor väldigt billigt och bra idag.

Hade jag bott i hyresrätt hade jag förutom alla pengar jag förlorat längs vägen troligtvis haft en boendekostnad på 5-6000kr mer än vad jag har idag


Hur mycket sparade ni till kontantinsats?


Ok, som jag nämnde i börjar av blogginlägget så vet jag att det är andra tider nu. Jag hade det betydligt lättare att köpa min första lägenhet än vad många- och kanske du som läser det här inlägget har idag. Hur mycket sparade ni till er kontantinsats? Det skulle vara kul att höra i kommentarsfältet :).

Hur mycket jag sparade innan jag köpte min första lägenhet


Jag kommer ihåg när jag köpte min första lägenhet, det var inte bara känslan av att få något eget utan även känslan att börja bygga upp min ekonomi på riktigt. Jag var redan innan köpet inställt på att helrenoverad den och "tjäna pengar" på den. Jag jobbade väldigt mycket under den tiden och hade en "ok" svensson-lön för min ålder.

På den tiden gick det att låna pengar med endast 10%, 5% och ibland ingen kontantinsats alls. Det berodde helt på fall till fall och det var inte alls lika hårt som idag. Jag har för mig att jag inte la någon kontantinsats alls (eller 5% kanske) men att jag hade en klump pengar på omkring 80-100.000kr att "visa upp" som skulle gå in i renoveringen. Det var drygt 10% av inköpspriset.


Det var lättare att köpa lägenhet förr


Vi kan säkert alla konstatera att det var lättare att köpa lägenhet förr. Idag hade samma lägenhet jag köpte varit både dyrare och jag hade inte fått låna pengar utan kontantinsats. I det fallet hade det betytt att jag varit tvungen att lägga 100.000kr i kontantinsats för samma lägenhet och pris, men nu kostar den säkert det dubbla eller mer. Däremot hade jag också tjänat mer idag.

Jag kan bara konstatera att det blivit svårare att köpa lägenhet för unga idag men att det fortfarande är möjligt. Vissa kommer att ha det lättare som kan bo hemma och spara medan vissa får kriga samtidigt som de bor andrahand eller delar boende.

Hur som helst så är det fullt möjligt, att spara ihop tills ditt första boende kommer vara en av de tuffaste perioderna i ditt liv ekonomiskt men det är också den perioden som till stor del kommer att avgöra var du står ekonomiskt 10 år senare.

Hur mycket sparade ni ihop innan ni köpte er första lägenhet?

23 kommentarer:

  1. Tack för ett intressant inlägg!

    Jag är själv i sitsen av att på sikt vilja köpa bostadsrätt, problemet är att det finns så mycket man vill göra när man är i 25-års åldern så känner mig lite vilsen i processen.

    Jag vill resa, jag och sambon firar 10 år nästa år och då vill vi slå på stort och resa tillsammans utanför EU för första gången.

    Jag vill spara ihop pengar till ett boende som vi äger, idag bor vi i hyresrätt i Göteborg.

    Sist men inte minst planeras det att ett giftermål kommer inom 5 år, där vi behöver spara till bröllopet.

    Inkomsterna börjar äntligen rulla in, vi båda har pluggat 5 år på universitetet och vi kan äntligen börja spara.
    I dagsläget kan vi spara 10k var per månad.

    Hur ska man tänka kring alla kostnader som kommer när man är i vår ålder? Boende, resor, bröllop, barn etc. Kanske någon annan som relaterar kring min känslor?

    //Förvirrad 25åring i Göteborg

    SvaraRadera
    Svar
    1. Tack, kul att du gillade inlägget! :)

      Jag förstår dig och jag själv skulle inte prioritera bort resor och upplevelser för just i den åldern är det som roligast på ett sätt. Däremot skulle jag prioritera när det gäller allt annat. Tyvärr kan vi inte få allt så det handlar helt enkelt om vad du tycker är viktigast.

      Själv sparade jag väldigt mycket under perioden jag köpte min lägenhet men reste mycket också, men det var inga problem. Resten sparade jag in på i princip, men eftersom jag bodde billigt så kunde jag spendera tillräckligt för att ha kul ändå.

      Att "slå på stort" måste det betyda en extremt dyr resa? 20k tillsammans i månaden är riktigt bra sparande och ger ju en kvarts miljon på ett år. Angående bröllop så är det väl lite samma sak, hur mycket räknar n med att det ska kosta? Det blir prioriteringar i slutändan.

      Hur stort kapital har ni ni är det noll är redan sparat lite? Jag skulle försökt fixa boendet så snabbt som möjligt utan att det blir på bekostnad av saker som gör er lyckliga. Om det är saker ni känner att "andra gör" eller som man "borde göra" så kan det ju vänta.

      Angående barn så spelar det ju in enormt, själva har vi inga barn. Men då lär ni verkligen behöva ta tag i bostaden. För egen del har bostaden gett otroligt mycket gratis och det har varit värt att fixa det ganska tidigt i livet, men det kräver som sagt att man prioriterar :).

      Tack för en bra kommentar och hoppas att någon annan kan ge dig lite svar på dina frågor :). Mvh / Frihetsmaskinen

      Radera
    2. Är i samma ålder som dig och även fast jag inte bor i en storstad förstår jag.

      Jag och min Sambo som fortfarande pluggar köpte nyligen en bostadsrätt, men redan inom 3-5år så vill vi nog skaffa villa med tanke på eventuella barn kommer i samma veva. Egentligen är det lite riskabelt att köpa boende med så kort tidshorisont som vi gjort, men vi ville ha ett eget.

      Ni har mycket möjligheter nu, unga utan barn och bra inkomster, 20k sparande tillsammans i månaden är bra, även fast det troligen går att snåla mer, vilket jag inte rekommenderar, ut och res istället.

      Men det är bara att prioritera, hur mycket vill ni tex lägga på tex ett bröllop? Kan vara allt från gratis till 200k. Hur stor kontantinsats behövs? Sen bara räkna månader till varje sak.

      Mitt tipps gällande boende är väl att om ni ska köpa om ett par år så kanske ni ska köpa en villa direkt, istället för en liten bostadsrätt som ni snart behöver flytta från pga barn. Sen även tänka på om ni vill bo kvar där ni är, kanske finns andra jobbmöjligheter i andra städer eller rent av utomlands som man får passa på att ta innan familj.

      Radera
    3. Tack för ditt svar,

      Lite undan sparat har vi lyckats med under studietiden, vi har lagt undan 214k tillsammans till insats, 30k tillsammans avsatt för 10 års resan så båda dessa behöver nog sättas av ytterligare till.

      Målet blir nog att köpa en 2,5a eller en 3a och då lär priset hamna på 3-3,5miljoner i dagsläget, 450-525k behövs därmed som insats, så vi är halvvägs i processen.

      Gällande bröllop är det väldigt svårt att uppskatta vad som krävs, förstår det på vänner som just nu planerar att det landar runt 150-200k, och där har vi ännu inte börjat spara till, men det kanske får bli nästa steg efter att insatsen är klar. Att ha ett bröllop för 0kr är inte aktuellt för oss.

      Dock vill vi gärna resa mycket nu innan barnen kommer, men då kanske man kan önska sig pengar i bröllopspresent som får vara med och sponsra bröllopsresan.

      Sen får man ju inte heller glömma vikten av att investera långsiktigt, vi båda sparar privat 1000kr till pensionen i aktiefonder varje månad. Jag har även en aktieportfölj och sambon en fondportfölj. Borde man sätta lite paus på investeringarna för att fokusera på de utgifter som kommer de närmsta åren? Samtidigt hör man ju alltid vikten av ränta på ränta och därmed att investera i ung ålder. Mycket tankar som snurrar som du hör.

      //Förvirrad 25åring

      Radera
    4. Ni verkar ju ändå vara en bit på vägen så att säga. Känns väl som att bröllopen för uppemot 200k blir det stora beslutet att ta. Ska ni ha det innan eller efter boende? Är ju ändå ca 1 års gemensamt sparande för er.

      Det långsiktiga privata sparandet på 1k skulle jag nog behålla. I jämförelse med allt annat är detta småpengar och det är bra att ha rutinen till detta sparande.

      Vi skulle aldrig tänka oss att lägga så mycket på ett bröllop, men alla är olika här och förstår ändå hur viktigt det är för vissa. Att önska sig pengar kanske hjälper att finansiera en del, antar man kommer upp i dessa summor om man bjuder in många personer.
      (Att spara in på bröllopet är nog enkelt, men samtidigt är det inte så många månaders sparande för er, ligger bara fel i tiden när allt ska göras samtidigt)

      Kan ju även tänka på vad händer om ni köper boende, sparar ni pengar på det varje månad eller ökar era kostnader? Kan vara värt att tänka på vid prioriteringarna.

      Ni behöver nog mest prata igenom vad ni vill och i vilken ordning. Räkna lite på det och göra en plan. Kan ju även fundera på om det går att effektivisera er budget ytterligare för att nå målen snabbare.

      Radera
  2. Under min studietid lyckades jag investera ihop 100k till examen, och då var jag dessutom utan sommarjobb två somrar, varav en frivilligt.
    Bode i korridor och inget ekonomiskt stöd hemifrån.
    Såklart hade jag min CSN skuld på ca 250k, men när alla polare i samma situation inte hade något undanstoppat så hade jag 100k.

    När jag fick arbete kunde jag således köpa direkt om jag ville (inte en storstad med mångmiljonbelopp). Men jag var osäker på om jag ville ta det steget så bodde i hyresrätt två år och investerade rejält, i stort sett med samma livskostnader som en student. Träffade även min sambo i samma veva och när vi flyttade till bostadsrätt kunde vi köpa kontant om vi gjorde oss av med portföljen, men vi belånade till max ändå för att få hävstång i vår ekonomi — så billigt att låna nu ändå.

    Som du säger är det svårt att få ihop 100-300k på kort tid. Men finns få genvägar, får helt enkelt prioritera det om det är sitt mål.

    SvaraRadera
    Svar
    1. Tja Casper,

      Riktigt bra jobbat och grattis till ett beslut som troligtvis gynnat dig bra ekonomiskt nu senare i livet.

      Mvh / Frihetsmaskinen

      Radera
  3. Vill minnas att det tog ungefär 3 år för mig med hårt sparande att nå kontantinsatsen 10% á 130.000 kr när jag för 20 år sedan köpte mina första lägenhet. En 2a strax utanför tullarna i Sthlm som jag fortfarande bor i då jag inte känt att jag kunnat få något bättre inom mina ekonomiska ramar.

    Nästa flytt blir till hus i Småland när jag jobbat klart!

    SvaraRadera
    Svar
    1. Tja Utdelningssmålänningen,

      Bra jobbat! Den lägenheten måste ge bra vinst nu om du säljer? :)

      Mvh / Frihetsmaskinen

      Radera
    2. Den här kommentaren har tagits bort av skribenten.

      Radera
    3. Yes, bra vinst lär det bli. Köptes alltså för 1,3 MSEK och nu säljs de för 3,5-4,0 MSEK.

      Målet är alltså att köpa en helt OBELÅNAD landsbygdsvilla i Småland och ändå få några hundratusen över att stoppa in i aktieportföljen. Även efter vinstskatt, bolån och mäklare är betalda.

      Utan lån kan man dra runt en vanlig villa ganska billigt.

      Radera
  4. Jobbade som fastighetsförvaltare och fick en lägenhet i ett ombildningshus, lägenheten köptes till 70% av marknadsvärdet och banken hade inget krav att man behövde gå in med en krona. Förort till Sthlm 2010, blivit otaliga bostadsaffärer efter det, dock ingen mer ombildning :)

    SvaraRadera
    Svar
    1. Tja Anonym,

      Grattis, det låter som en grymt bra affär! :)

      Mvh / Frihetsmaskinen

      Radera
  5. Flyttade hemifrån 1986 och köpte då en etta för 19.000 kr (i en småstad). Sålde den 1990 för 70.000 kr och blev sambo i en andrahandslägenhet i Stockholm. 1995 köpte vi en bostadsrätts-trea i innerstan för 1 miljon med kontantinsats på 400.000 varav hälften från eget fondsparande och hälften lånat av våra föräldrar. 2003 när vi väntade andra barnet köpte vi en fyra i samma förening för 3,2 miljoner och fick nästan lika mycket för vår trea! Ibland ska man ha tur. Nu är väl värdet på fyran uppe i närmare 10 miljoner och vi har lånat lite till på den (Avanzas superbolån) och investerat i aktier. Är tämligen nöjd med den bostadskarriären.

    SvaraRadera
    Svar
    1. Tja Anonym,

      Oj, stort grattis! Där kan vi prata bostadskarriär :).

      Mvh / Frihetsmaskinen

      Radera
  6. Kom in på bostadsmarknaden rätt sent i livet, av olika anledningar. Köpte första lägeneheten för 500 000:- i ett samhälle utanför staden vi ville bo i. Efter en vattenläcka, orsakad av relining av rören, i lägenheten så orkade vi inte bo kvar så vi flyttade efter 1.5år. Tyvärr fick vi inte ut mer än vad vi gett för lägenheten, trots helt nyrenoverat badrum, men med försäljning av min kolonistuga och sparande under tiden så kunde vi ändå precis få ihop till kontantinsatsen till brf-radhuset vi bor i nu. Köpte det för 1710000:-. Nu två år senare så går liknande radhus i föreningen på dryga 2 miljoner. Nu trivs vi väldigt bra så vi har inga planer på att flytta än på några år, men vi borde kunna uppgradera när vi väl väljer att flytta.

    SvaraRadera
    Svar
    1. Tja Mattias,

      Oj, jobbig start. Men det låter som det löst sig och blivit bra nu iaf! :)

      Mvh / Frihetsmaskinen

      Radera
  7. Tack för ett intressant och välskrivet inlägg. Bra att du tar upp vikten av att fokusera och göra målet konkret.

    SvaraRadera
    Svar
    1. Tack Sofia! :) Ja, man måste det för att klara av att hålla uppe motivationen hela vägen.

      Mvh / Frihetsmaskinen

      Radera
  8. Jag tog examen 2016 och tänkte då att nu införlivar jag målet att äntligen köpa egen bostad då jag fått arbete. Så jag började investera mina pengar med målet att inom några år tjäna ihop till en kontantinsats.

    Nu fyra år senare har jag lyckats spara ihop "ett par" kontantinsatser och bor lyckligt i en hyresetta. Jag ser absolut ingen anledning att röra på mig. Jag hoppar över bostadscirkusen och går direkt mot ekonomiskt oberoende istället.

    SvaraRadera
    Svar
    1. Tja Anonym,

      Härligt, det låter som du gjort ett bra val! :) Lycka till med friheten, det finns alltid massa vägar att gå :).

      Tack för kommentaren! Mvh / Frihetsmaskinen

      Radera
  9. Personligen så träffade jag min sambo och nu mera fru medan jag studerade.
    När jag var klar så önskade vi barn tidigt och främst jag ville ha eget boende innan barnet skulle komma (villa). Visste att kalkylerna ej skulle gå ihop då sambon studerade och vi hade barn så jag behövde lösa detta snabbt. Med lön som jag fick tog jag ett blanco lån på 150 000 krnor och under 1år tittade vi på billiga hus utanför staden (under 800k), hittade tillslut ett litet som inte krävde så mycket renovering och hade bastu och annat trevligt (sämre läge dock). Fick stå på detta huset själv då kalkylen annars ej gick ihop, trots blanco+bolån så vart det ett billigt boende som växte i värde, investerade löpande i saker som höjde värdet i huset för att bo och ha det bättre. När hsuet såldes 3 år senare så räckte det för att ta bort blanco lånet samt täcka hela nya handpeningslånet och fick lite över (som gick till liknade värdehöjande åtgärder i det nya mycket dyrare huset (dock bara ca 1.8m).
    Vi har idag 3 barn och ska snart få känna på att ha två löner samtidigt 11 år efter att vi blev tillsammans, har dock kommit en bra bit på resan till FIRE och börjar fundera på att göra min FIRE så att vi aldrig får ha två inkomster. (jag har ingen fantasilön, totalt så har föräldrapenning, barnbidrag och min lön varit betydligt lägre än vad två medelinkomster över lag ger).

    //Kemoko

    SvaraRadera