Sidor

måndag 28 januari 2019

Sänkta utdelningar, vad gör jag då?

Jag fick en bra fråga i en av kommentarerna i mitt senaste inlägg om mina bolag som höjt utdelningen 2019. Frågan var hur jag tänkte kring risken för sänkta utdelningar. Självklart har jag funderat på det här många gånger och det är nog vanligast att man gör det i början av sin investeringskarriär. Frågan är väldigt bra och sänkta utdelningar känns som ett betydligt större hot än att aktiekurserna droppar.




Utdelningarna är pengarna jag ska leva på


Jag har en tydlig strategi. Jag ska leva på utdelningarna som bolagen ger mig. Det här kommer att bli min framtida lön, det är pengarna som ska betala min mat och mina resor. Därför är ju självklart det värsta som kan hända mig att något av bolagen sänker sina utdelningar. Det kommer att hända och det är något jag räknar med men jag tror inte att det kommer att sänka mig. Så länge jag behåller fokus så tar jag mig igenom eventuella hinder.



Jag vill ha en tydlig trend i att vinsterna ökar och att utdelningarna som en indirekt effekt av det också ökar. Jag siktar på en direktavkastning på minst 4% och en utdelningstillväxt på minst 6%, totalt ger det 10% per år. Den dagen jag slutar att jobba så kommer mina utdelningar att täcka alla mina kostnader, jag är alltså inte beroende av den här tillväxten. Jag kan återinvestera en liten del och på så sätt få en liten marginal. Det värsta som skulle kunna hända är att jag går ut i friheten precis i början på en kris som tvingar fram utdelningssänkningar och stora kursras. Att sälja då skulle göra att portföljens utdelningspotential minskar samtidigt som jag får ut lite kapital från försäljning.


Vad gör jag om utdelningarna sänks?


I ett värsta scenario som jag tog upp ovanför så måste jag hitta lösningar. För det första så har jag en marginal på 2500kr som går till nöjen/resor. Den skulle jag kunna dra in på dagen utan problem. Men det är egentligen oväsentligt, det viktigaste är våra fasta kostnader. I dagsläget har jag 6500kr i fasta kostnader och om jag sålde bilen så skulle jag hamna på 5000kr/mån. Hur lågt vi kan få ner kostnaderna avgör helt hur vi påverkas m utdelningarna sänks. så länge vi klarar oss från att sälja aktier så är jag inte jätteorolig.

Om jag räknar på att jag skulle dra in på nöjen tillfälligt och sälja bilen så skulle det innebära att jag gick från 9200kt till 5000kr i kostnader varje månad. Jag skulle alltså klara av att mina utdelningar minskade med 46% genom dessa åtgärder.



Om det skulle krisa så här mycket så skulle jag med stor sannolikhet ta något litet extrajobb också. Att dra in 3000kr i månaden borde inte vara några större problem och då måste jag helt plötsligt bara ha in 2000kr i utdelningar. jag skulle då överleva en sänkning av mina utdelningar på nästa 80%.

Lägg därtill att inte alla bolag sänkt sina utdelningar ens i de senaste kriserna t.ex. När de väl sänkt så har de kommit tillbaka även om det tagit väldigt lång tid för vissa bolag. En ytterligare säkerhet är lägenheten jag har. Självklart skulle den tappa stort värde i en kris men det skulle ändå finnas pengar där. Om jag skulle sälja den och flytta till billigare så skulle månadskostnaden troligtvis sjunka till enbart några tusenlappar. Så i teorin tror jag faktiskt att jag skulle klara av mer än 90% sänkning av utdelningarna utan att stå på gatan.




Den ekonomiska risken är vår möjlighet


Något som jag förstått under åren man pratat med andra människor är att de flesta är ganska rädda för börsen. NU pratar vi inte främst om risken för sänkta utdelningar utan att de flesta i allmänhet är rädda för att förlora pengar. En förlust slår alltid hårdare än vad en vinst ger i de flestas ögon. Man är rädd för att förlora så man ger upp möjligheten att vinna för att inte bli besviken.

Det här ser jag som den främsta möjligheten för oss som är beredda att ta risken. Eftersom det finns en risk med investeringar så betyder det också att det finns en möjlighet. Om vi går på historiken så är möjligheten att tjäna pengar på sina investeringar betydligt större än att förlora. När majoriteten sedan är rädda för den här möjligheten betyder det att vi verkligen har oddsen på vår sida. Utan risken skulle vi inte ha möjlighet till så bra avkastning som vi kan få på börsen. Då skulle alla köpa aktier och avkastningskraven skulle sjunka rejält. Skulle det vara riskfritt så skulle vi kanske kunna räkna med 1% avkastning i dagens läge.

Min trygghet hittar jag alltså i att kolla på den historisk utvecklingen både när det gäller index utveckling, de enskilda bolagens kursutveckling, vinstutvecklingen och utdelningshistorik. Jag investerar nästan enbart i bolag med en känd historik och som har tydliga mål. Jag investerar i ett 30-tal bolag och har en diversifierad portfölj. Jag känner på så sätt att jag gjort vad jag kan för att eliminera risken i mina investeringar. Hittills har det gått bra och portföljen har levererat över index.



Jag investerar i utdelningar, inte i aktiekurser


Till sist vill jag bara få med att jag investerar i utdelningar. Jag investerar alltså i bolag som tjänar pengar. Jag köper en del i dessa bolag för att ta del av vinsten, inte aktiekursen. Med det här tänket känns det otroligt mycket tryggar att investera eftersom jag inte behöver bry mig om att börsen tappar 10-20% på lite oro.

Det viktigaste tror jag är att vara trygg i sina investeringar och överväga risken mot möjligheterna. samtidigt är det bra att ha en backup-plan om det inte skulle gå som man tänkt sig. Min plan är tydlig för mig men kan se fel ut för andra, men vi tänker, gör och drömmer olika allihop. Följ din egen plan och gå igenom allt som kan hända, då tror jag det är svårare att bli överraskad av vad som händer.

Min syn på framtiden är tydlig och jag tvivlar inte på att jag kommer ta steget ut i friheten om ett par år. Sen om det blir exakt som planerat är inte lika viktigt. Jag sa upp mig och startade eget för 6 år sedan. De flesta vågar inte göra det för att det känns otryggt, men jag har aldrig känt mig så trygg ekonomiskt som idag. detta trots en betydligt lägre lön. Jag tror tryggheten blir som bäst när den finns inom än och inte i andras händer.

Är ni rädda för sänkta utdelningar?


Läs fler blogginlägg:
Vi ska sluta jobba tidigt, planerna är igång!
Hur blir man digital nomad?
Lifehacks för ekonomisk frihet

6 kommentarer:

  1. För enskild aktie är jag inte rädd för sänkt utdelning. Dock ingår det i min strategi att överväga att sälja den och eventuellt köpa något annat.

    Däremot om jag skulle gå i pension precis före en kris som runt 2008 och direkt se i princip alla bolagen sänka eller t o m helt ta bort utdelningar skulle jag bli klart orolig.

    Det bästa i ditt inlägg: "Jag köper en del i dessa bolag för att ta del av vinsten, inte aktiekursen." Detta låter långsiktigt och jag håller helt med, men detta är extremt svårt att förklara för vänner som vet att jag håller med aktier, men inte exakt hur eller på vilken nivå.

    SvaraRadera
    Svar
    1. Tja Utdelningssmålänningen,
      Jag håller med där och agerar liknande beroende på vad som ligger bakom sänkningen. samma om jag ser att utdelningen inte är hållbar som i H&M t.ex.

      Precis, investerar man i företag och inte i aktier är det lättare! ;)

      Med vänlig hälsning / Frihetsmaskinen

      Radera
  2. Det är fullkomligt trivialt om utdelningen sänks om det är för att bolaget kan förränta pengarna bättre än mig genom att t.ex. ta pengarna och investera eller köpa upp andra bra bolag och på så vis öka sin vinst som sen kan delas ut följande år. Det handlar alltså om varför utdelningen sänks, inte om den sänks som avgör saken för mig iaf.

    SvaraRadera
    Svar
    1. Tja Anonym,

      Jag håller med 100% där. Sen investerar jag gärna i bolag med plan att dela ut en del av vinsten och investera en del av vinsten.

      Tack för kommentaren! :) Med vänlig hälsning / Frihetsmaskinen

      Radera
  3. Beror på varför de sänker utdelningen. Generellt är det dålig planering och för höga utdelningsandelar men rör det sig om en större investering på längre sikt oroar det mindre.

    MQ höll inne utdelningen och kommer svida i år att missa den tusenlappen. Idag kom de med ett åtgärdspaket som ökar chans för utdelning nästa år, därför behåller jag tills vidare.

    Multiconsult halverade utdelningen ifjol men då fanns väldigt specifika skäl avseende en större rättsprocess som kunde leda till höga engångskostnader att ta höjd för. Jag passade på att öka eftersom jag långsiktigt ser ett värde i företaget.

    Skulle också vilja spetsa till det ytterligare och säga att jag investerar i långsiktigt hållbara intjäningsförmågor. Jag räknar oftast faktiskt med ett scenario där vinst och utdelning sänks. I fallet MQ hade jag räknat med halverad utdelning och det är också därför jag behåller.

    SvaraRadera
    Svar
    1. Tja Utlandsutdelaren,

      Jag håller med helt. Med bra planering och bra kassaflöde och resultat borde de kunna höja utdelningen löpande.

      Där är vi nog olika. MQ är ett bolag jag aldrig funderat på att investera i och inte skulle göra i dagsläget. Jag säger ingenting om framtiden där utan er hur bolaget presterat och då passar det inte i min portfölj. Jag kollar utdelningen men omdet hänger ihop rätt så hänger kurserna med i samma tempo på sikt.

      Tack för kommentaren! Mvh / Frihetsmaskinen

      Radera