söndag 27 januari 2019

Utdelningshöjningar 2019 - Fick en veckas gratis semester i resten av mitt liv

Den senaste veckan har varit riktigt bra för min frihetsstatus. Förutom att jag har tagit tag i att åka mer skidor och på riktigt börjar utnyttja den friheten mindre jobb ger mig i dagsläget så har portföljen jobbat på bra på sitt håll. Rapportsäsongen har startat och med har mina bolag börjat meddela utdelningshöjningarna. Tre av mina bolag har rapporterat så här långt och alla har höjt rätt bra!
Utdelningshöjningarna 2019 har gett mig en veckas gratis semester


Det här är det grymma, det smått magiska med att investera i utdelningsaktier! Jag struntar i om vissa säger att utdelningen inte spelar någon roll. Visst det stämmer, men när bolag som Castellum rapporter 15% höjning och Investor 8,3% så blir man glad. Jag får ju mer pengar i fickan, helt utan motprestation, passiva inkomster som ökar av sig själv!

De bolag jag har som rapporterat hittills är Castellum, Investor och Sandvik. Sandvik är ett pytte-innehav i portföljen men alla kronor räknas. Så här har höjningen av utdelningarna 2019 påverkat mina passiva inkomster hittills:

 • Sandvik - Jag har 10st aktier där utdelningen höjts med 0,75kr per aktie (21%) vilket ger mig 7,5kr mer per år.
 • Castellum - Jag har 1362st aktier där utdelningen höjts med 0,8kr per aktie (15%) vilket ger mig 1089kr mer per år.
 • Investor - Jag har 449st aktier där utdelningen höjts med 1kr per aktie (8,3%) vilket ger mig 449kr mer per år.

Totalt per år i ökat passiv inkomst: 1545kr


Gratis semester i resten av mitt liv


Nu kommer vi till det magiska, själva anledningen till att jag sparar i aktier. Mina fasta kostnader inklusive mat och bilkostnader ligger på 6525kr i månaden, det blir 1500kr per vecka. Min utdelningshöjningar hittills under 2019 täcker alltså alla mina fasta kostnader en hel vecka. Inte bara att jag får en hel veckas ledighet, jag får det i resten av mitt liv!


För mig är det här otroligt mäktigt och anledningen till att jag sparar. Jag bryr mig egentligen inte om pengarna, jag vill nå ekonomisk frihet så att jag själv kan bestämma exakt vart jag vill vara och när. Det är därför jag uppskattar de här dagarna. Det är därför jag blir så grymt glad när ett av mina bolag höjer utdelningen. Bara genom att 2 bolag höjde sin utdelning så är jag 2% närmre min frihet.
Fler bolag som ska höja utdelningen i år


Det här är ju bara början av rapportsäsongen och vi har många bolag kvar som förhoppningsvis och troligtvis kommer att höja sin utdelning. Idet här inlägget tipsar jag om hur du enkelt kollar när bolagen delar ut. Förra året hade jag en genomsnittlig höjning på 11% i mina Svenska bolag och över 8% på totalen med inräknade preferensaktier och likvider. Om jag räknar på att det här året blir lika bra så kommer mina utdelningar att öka runt 5800kr bara genom utdelningshöjningar. Om jag räknar in återinvesteringen av utdelningen så landar vi på 12% eller 8700kr.

Om vi nu börjar räkna på det här så ser vi hur obeskrivligt mäktigt det här är! Även om jag inte investerar en krona under hela det här året så kommer min portfölj att ge mig 41 dagar semester i resten av mitt liv. Bara det här året alltså! Om jag låter portföljen vara så kommer jag att få ytterligare 46 dagar året efter det och ytterligare 51 dagar året efter det. Jag har då fått 138 dagar semester i resten av mitt liv utan att ens spara en krona under dessa år.Starta din utdelningsmaskin redan idag


Jag vet att det kan kännas väldigt tufft om man inte har något sparande i dagsläget. Det tar lång tid att bygga upp en portfölj som ger gratis semesterdagar men om man vill så går det. Mina första utdelningar handlade om enstaka kronor men med ett kontinuerligt sparande tog det inte överdrivet lång tid innan det blev hundralappar.

Man måste starta för att nå sina mål. Så länge man sparar så kommer man att närma sig målen och öka sina utdelningar. Starta bara ett sparande och låt det ticka på, efter ett par år kommer avkastningen att vara betydande och då blir det kul på riktigt. Alla vi som sparat ett tag vet hur mäktig ränta-på-ränta effekten är och det jag beskrivit i det här inlägget gör det så tydligt. Jag jobbade hårt tidigare i livet och sparade mycket men nu skulle jag inom rimlig tid kunna bli ekonomiskt fri även om jag slutade att spara helt. Det tar tid men är inte omöjligt på något sätt, ge det en chans om du vill ha det! Det viktigaste är att börja spara!

Vilket är ditt nästa delmål som utdelningarna ska täcka?

15 kommentarer:

 1. Den här kommentaren har tagits bort av skribenten.

  SvaraRadera
 2. Gillar verkligen att din blogg tar upp ekonomisk frihet utan "både hängslen och livrem". Många fokuserar så mycket på för stora summor tycker jag, så tack för det. MEN jag undrar ändå hur du tänker kring risken för minskade utdelningar. Jag har haft en stor hög med 500 Swedbankaktier sedan jag varit liten och varje år var utdelningen min lilla "lyx" som innebar möjlighet till en liten resa eller dylikt under studietid samt föräldraledighet och numera återinvesteras den. 2008/2009 fick jag därmed en stor svacka i mina planer när utdelningen landade på 0kr (9 kr året innan). Lärdom för mig, dock var ju situationen extrem för just Swedbank. Hur tänker Du kring sjunkande utdelningar och risken för det?

  SvaraRadera
  Svar
  1. Tja Anonym,

   Bra fråga! Jag har aldrig tidigare legat så här tungt investerad och vid finanskrisen t.ex. investerade jag nästan enbart i fonder och jobbade väldigt mycket så hade en del att köpa för varje månad.

   Jag försöker att diversifiera portföljen så gott det går och sen är planen att minska de fasta kostnaderna lite inför friheten. >Jag skulle då kunna anpassa mig ett par år i värsta fall eller så får man ta något jobb. Som du förstår så tillhör jag de som gärna tar lite frihet tidigare i utbyte mot trygghet, alla är ju olika där.

   Det här var en bra fråga och jag kanske skriver ett inlägg baserat på den! :)

   Med vänlig hälsning / Frihetsmaskinen

   Radera
  2. Tack för svaret och kul att kanske få se en längre reflektion om saken i eget inlägg! Jag är också i samma läge att jag redan nu nallar på friheten och jobbar 50%. Hellre lite frihet nu än att spara allt till sedan. Min man gillar aktie-spekulation och jag vill satsa på stabila utdelningar. Nu gör vi lite av varje, så diversifiering finns ju nästan automatiskt i och med det. Som du skriver, risken är ju bara att man kanske måste gå upp i arbetstid en period. Låga omkostnader är ju också den bästa tryggheten. Och Swedbank är ju extrem-fall, inte många bolag nollar utdelning ens under katastrof-år.

   Radera
  3. Härligt att du tagit steget till halvtid, det är gryt ju! :) Precis, låga kostnader är nog det som gör mig tryggast i det hela. Om jag hade haft högre kostnader hade det känts mycket svårare. Att få ett jobb som drar in några tusenlappar är ganska lätt men det blir svårare ju mer man vill tjäna.

   Jag ska nog få till något inlägg om det här! :)

   Med vänlig hälsning / Frihetsmaskinen

   Radera
 3. Inspirerande inlägg. Jag kan verkligen hålla med om att det tar tid i början. Jag tycker fortfarande inte att jag märker mycket av ränta på ränta effekten men förhoppningsvis om några år. Sen är jag visserligen rätt kass på att räkna på den också :)

  SvaraRadera
  Svar
  1. Tja dentystainvesteraren,

   Tack! Det lär du märka av snart. Det är segt fram tills att man får hundralappar. Jag satsade i början på att få upp åtminstone en utdelning lite högre bara för motivationen :). Kör hårt och lycka till! :)

   Mvh / Frihetsmaskinen

   Radera
 4. Bra inlägg men jag undrar hur du får ihop 1500 kr med "en veckas gratis semester"? Nog behövs det väl mer pengar än så för att täcka upp en veckas utebliven lön, eller?

  SvaraRadera
  Svar
  1. Tja Snålgrisen,

   Jag behöver 6525kr för att täcka alla mina fasta kostnader. Det är bilåkande, mat och alla räkningar och lån. Delar man 52 veckor på 12 månader får man 4,33. 6525/4,33=1500kr. Höjningarna som var i beckantäckar alltså en vecka av mina kostnader. Om jag t.ex är ledig en vecka på sommaren och badar, grillar lite, cyklar mtb eller gör utflykter så täcker de här höjningarna det för en hel vecka. Hoppas du förstår hur jag menar då? :)

   Jag sätter aldrig något i relation till lön eftersom den inte är något långsiktigt mål att ha kvar.

   Mvh / Frihetsmaskinen

   Radera
 5. Tjena Frihetsmaskinen!
  Hoppas att inlägget läses av många som nyligen börjat med aktie sparande, mycket bra inspiration. Hitintills har höjningarna 2019 gett mig 1726 kr mer i årslön (1,65%).Min förhoppning för helåret är ca 4500 kr en höjning av utdelningen med ca 4%.
  mvh Fullinvesterad

  SvaraRadera
  Svar
  1. Tja Fullinvesterad,

   Kul att du är här och kommenterar! :) Det är riktigt bra höjning du fått! Bra utdelningar du måste ha, hur mycket får du per år?

   Med vänlig hälsning / Frihetsmaskinen

   Radera
 6. Med tanke på dina drömska semesterbilder... tror det blir svårt att få en veckas semester på Maldiverna för 1500 kr. Man får knappt en lunch för 1500 kr på de flesta resorts där.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Tja Martin,

   Det låter trist. Det finns många andra ställen du lätt kan leva en vecka på 1500kr så det är tur att man kan välja ;).

   Tack för kommentaren! Mvh / Frihetsmaskinen

   Radera
 7. Tja Frihetsmaskinen,
  Tack för en bra och inspirerande blogg!
  Hur räknar du ut din genomsnittliga utdelningshöjning för din portfölj per år?
  //Uffe

  SvaraRadera
  Svar
  1. Tja Uffe,

   Tack! :) Jag går på de utdelningar som annonserats och förra årets för resten. Jag räknar sen ihop hur mycket jag får extra tack vare höjningarna och delar det sen på mina totala utdelningar så får jag fram utdelningstillväxten. Hoppas du förstår hur jag menar? :)

   Mvh / Frihetsmaskinen

   Radera