Sidor

torsdag 15 augusti 2019

Vilka risker finns det med aktier?



Att investera i aktier kan kännas läskigt i början och jag kände exakt samma sak. Jag var rädd att förlora mina pengar och det gjorde det svårt att komma igång.

Så, vilka är risker finns det med aktier? Risken är att aktierna tappar i värde, det kan bli en börskrasch och har vi otur kan bolaget vi investerar i gå i konkurs så vi förlorar alla våra pengar.

Att investera i aktier innebär alltså att du tar en risk med dina pengar men det är också exakt det som ger möjlighet att tjäna pengar på aktier. Det finns dessutom flera saker vi kan göra för att minimera risken. Jag ska berätta allt i det här inlägget, så läs vidare!

Innehåller afilliatelänkar, läs mer här.

De 3 största riskerna med aktier


Egentligen är den största risken i ditt sparande du själv. Om du är ute efter snabba pengar och investerar på ett sätt för att uppnå det är risken att förlora dina pengar mycket större. Det beror oftast på tre orsaker:

  • 1. Dålig riskspridning - Om man söker snabba vinster så är det inte sällan man lägger alla- eller många ägg i samma korg. Det räcker alltså med att ett av bolagen i portföljen går dåligt för att du ska förlora stora pengar.
  • 2. Dåligt tålamod - Om du har dåligt tålamod är det stor risk att du säljer dina aktier i en tillfällig nedgång och inte hinner köpa in dig innan kursen går upp igen.
  • 3. Dålig substans - Om man är ute efter snabba pengar är det vanligt man köper bolag enbart på förhoppning om en bra avkastning i framtiden. Man struntar helt enkelt i vad bolaget tjänar här och nu.




Hur mycket kan man förlora på aktier?


Om du har riktigt otur och bolaget du investerat i går i konkurs kan du förlora alla pengar som du har investerat. Tyvärr är det många nybörjare som söker snabba pengar i början och därför satsar en stor del av sitt kapital på en- eller få aktier. Som tur är så har man oftast inte så mycket pengar i början av sin aktiekarriär så oftast blir det en relativt billig läxa. Jag gjorde själv samma misstag när jag började med aktier.

Ett annat sätt du kan förlora pengar på är om dina aktier minskar i värde. Börskurserna går upp och ner varje dag men på sikt har genomsnittet av de större bolagens aktier presterat bra. Det kan komma år då aktierna minskar 10% eller 20% i värde. Om du då har investerat hundratusen kronor kommer du se att ditt aktiekapital minska med 20.000kr. I extrema fall så drabbas vi av börskrascher. Senaste kraschen var finanskrisen 2008 då Stockholmsbörsen gick ner över 50%. Här kan du se hur mycket bolagen gick ner under finanskrisen i ett blogginlägg av Investeraren hos Avanza. Det inlägget är riktigt intressant, kolla in det!


Är det bättre att vänta med aktier nu när börsen är så dyr?


Börsen kommer troligtvis alltid att uppfattas som dyr. Det svåra med att försöka köpa billigt är att det är marknaden som sätter priset. Det finns alltså en anledning till att börsen är dyr nu och den riktiga anledningen lär vi inte veta förrän i efteråt.



Det svåra med att tajma våra köp är att vi inte vet om det är billigt eller dyrt just nu helt enkelt. Det som gör det ännu svårare är att om vi säljer våra aktier idag så måste vi tajma marknaden en gång till när vi ska in i igen. Det är grymt svårt och själv väljer jag att inte ens försöka.

Finns det säkrare alternativ?


Självklart finns det säkrare alternativ än aktier men det är risken som ger oss möjligheter att tjäna pengar på aktier (Jag kommer att förklara mer om det här i nästa stycke). Vi kan spara på räntekonto istället för i aktier. Eller så kan vi spara i fonder som ger en bättre riskspridning. 

Problemet med att spara på ett räntekonto är att räntan är så låg i dagsläget. Vi kommer alltså att få väldigt dåligt för att låna ut vårat kapital. Här kan du se vad räntorna hos Avanza ligger på för tillfället

Fördelen med ett räntesparande är som sagt att våra pengar är säkra, vi vet vad vi får och när vi får det. Pengar hos Avanza eller andra seriösa banker omfattas av insättningsgarantin så de är säkrade upp till 950.000kr. Här nedanför kan du läsa vad Riksgälden skriver om insättningsgarantin.

"Om ditt konto omfattas av garantin har du rätt till ersättning motsvarande det belopp du satt in plus ränta fram till konkursbeslutet eller beslutet om att garantin ska träda in. Du kan få upp till 950 000 kr per institut. Om ett konto är öppnat i två eller flera personers namn räknas varje person för sig."

Trygga alternativ ger sämre betalt


Hur lockande det än kan vara om man vill ha maximal trygghet så är räntor inget långsiktigt alternativ. Med tanke på hur låga räntorna är så får kapitalet år efter år mindre köpkraft så i slutändan kommer vi att förlora pengar på vårat sparande. Skulle räntorna vara högre så kan det vara värt att fundera mer på det, även om börsen sannolikt alltid kommer att ge mer avkastning.




Risken gör det möjligt att tjäna pengar


Jag var inne på det tidigare i inlägget men tänkte utveckla det lite mer. Det kan ju kännas jobbigt att vi utsätter vår egen ekonomi för en så stor risk när vi investerar i aktier. När sparbeloppet blir större så kan värdet variera flera tusen kronor- och till och med en månadslön på en dag. Det här kan vara jobbigt, speciellt om man är ny inom aktier.

Även om jag är övertygad om att vi kommer att tjäna pengar på att vara fullinvesterade på sikt så gäller det att anpassa det till sig själv. Jag är glad att jag inte hade ett stort kapital när jag började med aktier, då hade jag troligtvis förlorat stora pengar. 

Med tiden lär man sig att koppla bort portföljen från den övriga ekonomin. Portföljen blir som en hög med siffror, lite som ett dataspel. Jag tror att det är bra att ha den inställningen om man ska må bra och sova bra på natten. Om man känner sig orolig över att börsen ska gå ner varje dag så har man nog för mycket pengar investerade i förhållande till vad man är trygg med.


Sätt upp en plan för börsnedgångar


Det bästa för att klara börsnedgångar enligt min erfarenhet är att ha ett bra kassaflöde, att det kommer in pengar från lön eller annat håll. Du kan också ha ett buffertkapital att köpa för om börsen dippar. Det blir mycket lättare att klara en nedgång om man kan köpa billiga aktier istället för att bara se sitt kapital minska i värde.

Ett annat sätt för att klara av det psykologiskt är att ha ett månadssparande i fonder. Du kan då släppa sparandet helt och bara låta det rulla på. Chansen är stor att krisen är över och återhämtad innan du ens märkt av det. Jag hade själv ett månadssparande i fonder under finanskrisen.

Faktum är att börsen går upp 8-10% i genomsnitt så egentligen borde vi ju inte vara nervösa alls, eller? Om det hade vart så att den år efter år gick upp 8% så skulle det nog vara så, men nu är det ju inte så. Börsen går upp 20% ett år och ner 10% ett annat år. Det är det som gör att de som tar risk belönas i längden. Alexander Gustavsson på Nordnetbloggen skrev ett bra inlägg på ämnet här.




Skulle du klara av att se dina pengar minska 50%?


Ställ dig frågan, skulle du klara av en nedgång på 50%? Jag ska vara ärlig och säga att jag inte vet hur jag själv skulle reagera om mitt kapital minskade med 50%. Risken finns ju, speciellt med tanke på värderingarna just nu. Jag var med vid finanskrisen och såg då mitt kapital minska med mer än 50% men det handlade inte alls om samma pengar jag har nu (Här kan du se min nuvarande portfölj). 

Jag tror dock att om jag verkligen vill nå mina mål så måste jag vara investerad över tid. Jag måste våga för att vinna. Jag har tagit beslutet att satsa på det. Det har lönat sig och om jag inte vågar vara investerad nu, hur ska jag våga vara det om ett år eller om tio år? Jag ser helt enkelt att sannolikheten för att jag kommer att tjäna stora pengar på att vara investerad är så mycket större än att jag skulle förlora på det.


Hur kan vi minimera risken?


Vi kan tyvärr inte påverka hur börsen går men vi kan påverka risken vi tar och konsekvensen om börsen går ner. Det enda sättet att göra det här på är egentligen att diversifiera sin portfölj och sin handel. Alltså, att sprida risken mellan flera bolag och köpa regelbundet över tid. Anledningen till att risken blir mindre när vi gör så här är för att vi sprider pengarna över bolag, bransch och tid. 

Sprid risken på flera aktier


Om vi som exempel investerar 10% av vårat kapital i 10 olika bolag så gör det inte lika mycket om ett bolag skulle gå i konkurs. Tänk dig att ett bolag av dina 10 går i konkurs, du har då bara förlorat 10% av ditt kapital. Om du istället bara hade haft 2 bolag i portföljen så skulle ditt värde minska med 50%.

Investmentbolag - Investmentbolag är ett perfekt sätt sprida risken istället för att köpa vanliga aktier. I ett investmentbolag får du en bra spridning mellan flera bolag och i många fall exponering mot onoterade aktier.

Fonder - Fonder är enligt mig det absolut bästa sättet att spara i akter på om man är nybörjare. Det passar faktiskt väldigt bra även om man är riktigt påläst och skulle kunna ersätta vanliga aktier helt. Jag har själv en del fonder i min portfölj och ökar mest i fonderna just nu.

Sprid mellan branscher och länder


Förutom att äga flera olika aktier eller fonder bör du se till att sprida risken mellan branscher och länder. Enklaste sättet att göra det här på är genom fonder faktiskt. Det finns fonder med olika inriktning och då är det bara att välja en bra mix som ger en bra riskspridning. I klippet nedanför med Günther Mårder får du en bra genomgång hur du väljer fonder.

Köp inte alla aktier på en gång


Även om det statistiskt lönar sig att lägga in alla pengar man har på börsen på en gång så kan det vara bra att sprida köpen. Jag fick senaste idag en fråga från en som ville börja med aktier och hade 100.000kr på sparkontot. Frågan var: "-Ska jag köpa för allt på en gång eller hur gör jag?". Anledningen till att jag tycker att man bör sprida köpen över flera månader är för att risken alltid finns att man träffar en topp.

En till anledning att det kan vara bra att sprida ut köpen under en längre tid när man är ny på aktier är för att man inte vet hur man reagerar i en nedgång. Tänk dig själv att du investerar alla dina sparpengar bara för att se de minska i värde dag efter dag det kommande halvåret. Då hade det säkert känts skönare att kunna sprida de köpen över hela det halvåret, eller hur?

Självklart vet vi ju inte när en nedgång sker, den skulle ju kunna börja precis när vi har köpt för hela vårat kapital. Förhoppningsvis har vi hunnit vänja oss lite mer vid börsens svängningar då och har fördelen att vi har fått igång ett månadssparande. Vi kommer troligtvis agera bättre än om det är första veckan på börsen för oss.




Risken ökar med belåning


Det jag tog upp ovanför minskar risken i vårat aktiesparande. Något du ska undvika för att öka risken är att belåna ditt investerade kapital. Om du tar ett lån för att köpa aktier så kommer du att drabbas dubbelt vid en nedgång. Förutom att ditt egna kapital minskar i värde så minskar även kapitalet du lånat i värde. Trots det så står du kvar med samma skuld som innan.

Ett exempel: Du har 100.000kr investerat i aktier och lånar ytterligare 20.000kr att köpa aktier för. Om börsen går ner 30% så kommer dina aktier (120.000kr) att vara värda 84.000kr. Du har även kvar skulden som ska betalas på 20.000kr. Kvar har du alltså 64.000kr. Ditt kapital har alltså minskat med 46% och inte 30%. Jag har heller inte tagit hänsyn till räntor och eventuella avgifter.

Vilket är säkraste sättet att komma igång med aktier?


Så, nu har vi gått igenom alla risker med aktier. Vilket sätt är då säkrast att komma igång på? Vi har egentligen tagit upp det mesta tidigare men egentligen handlar det om att investera i stora bolag med stabilt kassaflöde och tillväxt. För att göra det superenkelt väljer vi investmentbolag eller fonder istället för aktier. 

Vi sprider mellan olika branscher och länder så att vi är med lite över allt istället för på ett ställe. Vi sparar regelbundet och köper varje månad, oavsett om börsen gått upp eller ner. Det enklaste är bara välja en globalfond, någon sverigefond och kanske ett investmentbolag eller investmentbolagsfond. Om vi håller nere avgifterna så blir det ännu bättre. Du kan läsa om två fonder jag gillar i inlägget om Avanza Global och Spiltan Aktiefond Investmentbolag. För att få en gratis sverigefond kan du kolla mitt inlägg om Gratis indexfonder.

Hur minskar ni er risk i portföljen?

5 kommentarer:

  1. Ett nyttigt inlägg!

    Jag hade nog gråtit floder om en mille hade försvunnit från portföljvärdet. Dock tror jag inte att utdelningarna hade minskat med 50%. Snarare får man tänka som så att det är väldigt billigt efter en 50% nedgång, och köpa på sig mer (om nerverna finns kvar)

    Vi använder ocykliska bolag som t.ex. Axfood, ca 30% preffar samt guldcertifikat för att hedga oss mot nedgångar.

    SvaraRadera
    Svar
    1. Tja Snålgrisen,

      Tack! :) Ja det blir ju ett perfekt läge att öka såklart även om det är lättare sagt än gjort. Men som du säger så lär inte utdelningarna minska lika mycket, många bolag klarar ju det bra.

      Tack för kommentaren! Mvh / Frihetsmaskinen

      Radera
  2. Jag lärde mig tidigt i att aktiespara med tålamod. Och då jag inte har mycket tid över till analyser, så förenklade jag så att det skulle bli lättare för mig själv att förstå och att komma igång.

    Ingen jag följer på finanstwitter eller bloggare förespråkar trading eller att satsa på frimärkesaktier, utan ni alla förespråkar tålamod och att tid på börsen är värdefullt.

    Även diversifiering förespråkas och det lärde jag mig också i en bok jag läste om aktie- och obligationsfonder från -78. Faktiskt ganska nyttig att läsa gammal facklitteratur, haha!

    Satsar själv på att ha ett 20 tal aktier samt komplettera med fonder. Fonder framförallt för global spridning då jag fortfarande tycker det är lite svårt att läsa bolagsrapporter på engelska.

    SvaraRadera
    Svar
    1. Aktie- och obligationshandel ska det stå:)

      Radera
    2. Tja Danne,

      Tack för en riktigt bra och intressant kommentar! Det är kul att inte så mycket verkar ha förändras om man ser på det du läste i boken :).

      Jag gillar som dig globalfonder och försöker öka där då jag har lite lite i dagsläget.

      Mvh / Frihetsmaskinen

      Radera