Sidor

söndag 9 februari 2020

Nybörjare på aktier - Mina tips om du börjar med aktier idag

Jag får ofta frågan från de som är nya inom aktier om vilken bank som är bäst för aktier, hur man tjänar pengar snabbt och vilka aktier man ska köpa. Problemet är att svaret på frågan är jätteenkel men att förklara varför svaret är så enkelt tar lite längre tid.

Som nybörjare på aktier skulle jag själv göra allt för att undvika misstag i första hand och söka stabil avkastning i andra hand. Jag ger inga råd i det här inlägget utan kommer bara att resonera kring hur jag hade gjort om jag var ny i dagsläget...


Innehåller affiliatelänkar

Nybörjare på aktier - Hur jag hade gjort för att komma igång!


Jag hade funderat över om jag vill lära mig om aktier eller inte, har jag tiden och motivationen till det? Om du inte har tid så är det lugnt, det positiva med sparande är att vi inte måste vara experter för att få en helt ok avkastning på sikt.

Ett alternativ är att läsa på litegrann på bloggar eller t.ex. Avanzas Sparskola och få sig en tillräcklig kunskap för att kunna välja ut några bra indexfonder att spara i. Jag hade sett till att sprida riskerna över några olika branscher och länder och sparat en fast summa varje månad.

Det var faktiskt så här jag själv gjorde när jag började, även om jag också gjorde några misstag på vägen som jag ska berätta om längre ner.

Börja med aktier utan kunskap och motivation


Om jag hade vetat med mig att jag inte alls har tiden, orken eller motivationen att lära mig något om aktier eller fonder så hade jag troligen helt automatiserat de besluten och valt t.ex. Avanza Auto. Avanza auto gör det enkelt att börja med aktier och fonder även om man är nybörjare.

Den största fördelen med auto är att du slipper göra misstagen som vi många gjorde när vi var nybörjare i vår sparkarriär. Bland annat courtagemissar, köpa förhoppningsaktier och att sprida våra risker för dåligt.

Startat ett månadssparande


När jag väl hade kommit fram till vilket sätt jag ville investera på så skulle jag starta ett månadssparande. Jag hade valt en fast summa att månadsspara varje månad. En summa som inte är för hög men ändå så pass hög att det blir en utmaning och ger resultat i sparandet.

Det är jättesvårt att säga vad den summan är då det varierar från person till person men jag hade nog satsat på 20-40% av månadsinkomsten, då händer det stora grejer med ens egna kapital. Visst, 5% sparande är bättre än ingenting och om det är enda alternativet så kör på det!

Det viktigaste är faktiskt att börja så att starta ett sparande är viktigare än både att göra en plan och att bestämma hur mycket man ska spara...

Gjort en investerings- och sparplan


När sparandet och investeringarna är igång skulle jag gett mig på arbetet att sätta upp min plan. Planen ska ha både kortsiktiga och långsiktiga mål, gärna höga mål, våg drömma!

Vad vill du uppnå den närmsta månaden? Vad vill du vara om ett år? Hur ska ditt liv se ut om 10 år? Det här kommer troligtvis att ändras på vägen men tveka inte att sätta långsiktiga mål för det, utan mål kommer du aldrig att lyckas.

Satt upp konkreta mål och delmål som går att påverka


Målen du sätter upp måste vara konkreta. Du måste ha både svåra och lätta mål, det är viktigt för motivationen. Sätt upp olika delmål som du vet att du kommer att klara av bara du bestämmer dig för det, våga även sätta mål som du tror blir riktigt svåra att nå. 

Det viktiga är att du alltid når några av dina mål, men om du alltid når alla mål kanske de är lite för lätta? Jag tycker inte att det är dåligt att alltid nå sina mål, men av egen erfarenhet vet jag att man kan tröttna om utmaningen försvinner.

Hållit mig till planen


När du väl gjort planen och skrivit ner dina mål finns det bara en sak att göra. Håll dig till din plan! Som nybörjare på aktier är det grymt lätt att bli ofokuserad och vilja testa allt från daytrading till swingtrading, Bitcoin och förhoppningsaktier.

Utan fokus kommer du garanterat att misslyckas just eftersom du kommer hoppa från strategi till strategi och aldrig låta tiden jobba för dig. Det finns så många exempel på när det här händer. Välj istället en långsiktigt hållbar strategi och håll dig till den.

Om du bara gör det och håller fokus så ska det mycket till att du misslyckas, men räkna med att det tar något år eller två innan du ser resultatet...
Ta risk, men inte mer än vad du klarar av


För att lyckas med investeringar på börsen så måste vi ta risker. Det här är en vanlig orsak till att nya är rädda för aktier, för att vi kan förlora pengar. Men vi måste se det på ett annat sätt, börsen går upp och ner, det är värdet på aktierna som fluktuerar, inte våra pengar som försvinner.

Om du vågar ta risk så blir du belönad, men ta inte mer risk än vad du klarar av för då kommer du istället att bli straffad. De flesta klarar av riskerna som en obelånad investering i indexfonder innebär så det kan vara en bra start.

Våga drömma stort


Det sista jag vill gå in på när man är nybörjare på aktier är att våga drömma stort. Aktier ger enorma möjligheter att bygga upp ett stort kapital på om du bara har tålamodet som krävs. Det kan t.o.m. göra dig ekonomiskt fri om du är beredd att göra jobbet för att komma dit.

När jag var i början av min resa och nämnde ekonomisk frihet så skrattade folk åt det, det ska bli kul och se om någon gör dt om 2 år när jag är fri, om jag nu kommer nämna det. Grejen är att om jag inte hade vågat drömma om ekonomisk frihet så hade Kah aldrig varit där jag är idag.

Utan en dröm kan vi omöjligtvis sätta målen för att ta oss dit. Vill du bli ekonomiskt fri? Grattis, du kan bli det om du bara vågar drömma och planera hur du ska göra för att komma dit, det är fullt möjligt.

Lär dig mer och prata med likasinnade


Oavsett vilket område du är nybörjare inom så kommer man aldrig ifrån känslan av att känna sig ny inom det man göra. Det kan vara svårt att hitta motivationen speciellt om ens familj och kompisar inte är intresserade av sparande.

Det bästa du kan göra då är att få kontakt med nya människor med samma intressen. För min egen del har bloggen hjälpt mycket här, jag har fått kontakt med många människor med samma intresse som jag kan prata och bolla tankar med.

Undvik människor som drar ner din motivation


På samma sätt som det är viktigt att hitta nya kontakter som delar ditt aktieintresse är det lika viktigt att du undviker de eventuella personer som inte bidrar till din motivation och som kanske ifrågasätter av fel anledningar och får dig att tappa motivationen.

Som nybörjare på aktier är det lätt att hamna i en känslomässig berg och dalbana när börsen går upp och ner och man inte är van vid det. Det kan skifta flera procent varje dag och med 100.000kr investerat kan du backa mer än vad du tjänar på jobbet bara på en dag.

Det sista du vill då är att ha massa ifrågasättande kommentarer och "vad var det jag sa" från personer som inte alls är insatt i aktieinvesteringar och som gör det av fel anledningar.

En person som investerat några år skulle aldrig ifrågasätta din investering bara för att börsen backar en dag...
Uppdatera dina mål längs vägen från nybörjare till miljonär


Med tiden kommer du märka att ditt kapital växer, så länge du följer planen dvs. Det gör att du kommer att bli tvungen att uppdatera dina mål och prioriteringar i livet.

Mitt mål att bli ekonomiskt fri var något som byggdes upp under lång tid. Visst har jag alltid drömt om det men det tog ett tag innan jag på riktigt insåg att det var möjligt och faktiskt kommer att hända. När miljonen kom började jag drömma större...

När du är ny kanske målet är att ha en månadslön på kontot, för att sen bli 100.000kr. Vem vet, om 10 år kanske du vill bli ekonomiskt fri och har det inom räckhåll och ett pars års sparande? Kanske vill du något annat?

Hur du än gör, låt inte motivationen dö ut, så länge motivationen finns så finns möjligheterna till det du vill göra.. oavsett vad andra säger.

Vad har du för mål?

Läs mer:

8 kommentarer:

 1. Svar
  1. Tja PB,

   Tack, kul att du gillar det! :)

   Med vänlig hälsning / Frihetsmaskinen

   Radera
 2. Inspirerande inlägg och håller med om det mesta du skriver.
  Tycker det viktigaste är att sätta en strategi och sen hålla sig till den i både bra och dåliga tider vilket kan vara svårt. Sen är det självklart bra med några mål att sträva mot så man kan märka av utvecklingen som sker.

  /AMK

  SvaraRadera
  Svar
  1. Tja Allaminakronor,

   Kul att du gillar inlägget! :) Precis, det viktigaste är att hålla sig till planen de perioder det går ner, kan vara svårt, speciellt när man är ny med aktier.

   Med vänlig hälsning / Frihetsmaskinen

   Radera
 3. Tack för ett bra inlägg!
  Hur gör du när finanstrollen lämnar onödiga kommentarer?

  Mina mål:
  -1800 Sek i utdelning i år.
  -100 följare av min blogg

  En fråga till,
  Är det dumt att visa portföljens värde i kronor, eller ska man hålla sig till %.
  Har sett båda varianter men tycker det är roligare när man ser det i kronor.

  Vänligen,
  Tidsmiljonären

  SvaraRadera
  Svar
  1. Tja Tidsmiljonären,

   Tack! :) Det är ganska lugnt, de onödiga kommentarerna brukar komma i tillfälliga dippar men som vi är trots fler som peppar varann så det är lätt att hålla motivationen uppe :).

   Grymma mål, hur ligger du till i dagsläget? :)

   Jag själv visar i både procent och kronor, eftersom jag är anonym har jag inga problem att visa allt :).

   Med vänlig hälsning / Frihetsmaskinen

   Radera
 4. Ironiskt nog blev kommentaren efter mig spam såg jag haha.

  Hela 24 starka följare ^^

  1800 Sek kommer jag rent teoretiskt klara av.

  Ok men kommer fortsätta visa totalbelopp.

  Tack för svar Frihetsmaskinen.

  Vänligen,
  Tidsmiljonären

  SvaraRadera
  Svar
  1. Haha, kör hårt och lycka till! :)

   Med vänlig hälsning / Frihetsmaskinen

   Radera