torsdag 2 november 2017

Spara i fonder eller aktier?

Ska man spara i aktier eller fonder? Vad är egentligen bäst? Det är en bra fråga och svaret är inte alltid självklart eller enkelt. Jag har själv gjort lite mer köp i fonder än aktier på senare tid och det har flera naturliga anledningar.

Om du ska spara i fonder eller aktier beror helt enkelt på hur mycket kunskap du har, hur mycket tid du vill lägga ner på ditt aktiesparande och om du tror att du kan tajma dina köp på ett bra sätt. Många lyckas faktiskt inte med det här och det har visat sig att fonder ofta kan vara ett bättre val än aktier för de flesta.


Innehåller affiliatelänkar

Aktier eller fonder för nybörjare?


Om du är nybörjare inom börsen, precis har börjat spara och frågar mig om du ska börja med fonder eller aktier så skulle jag säga fonder alla dagar i veckan. Det finns flera logiska förklaringar till det och här nedanför har du några anledningar:

 • Inget courtage (du kan inte "råka" göra klantiga courtagemissar)
 • Du får en stor spridning mellan bolag/branscher
 • Du kan starta ett automatiskt månadssparande i fonder
 • Slipper tajming och återinvestering av utdelningar


Inget courtage på fonder


Till skillnad mot när du köper aktier så betalar du inget courtage vid fondköp. Det kan låta som en obetydlig grej, speciellt eftersom de flesta fonder har en avgift men grejen är att det är lätt att göra dumma courtagemissar när man är ny på börsen.

Sen finns det faktiskt en del gratis fonder och många med väldigt låg avgift som är bra nybörjarfonder. Jag började själv med fonder och är väldigt glad för det idag, det gav mig bra avkastning och sparade mig en del pengar.Riskspridning mellan flera aktier & branscher


En till grym fördel med fonder är att man automatiskt får en bra riskspridning mellan aktier. En fond kan innehålla allt mellan 20 till tusentals olika aktier och det finns inget lättare sätt att sprida sina risker än att investera i fonder.


Automatiskt månadssparande


Det viktigaste när du börjar investera på börsen är att du sparar kontinuerligt, varje månad oavsett om börsen går ner eller inte. Genom att göra det har du extremt goda chanser att få en bra avkastning på sikt och köper i både upp- och nedgång.

Det innebär att om börsen går ner så kommer du att sänka ditt inköpspris och när det väl vänder upp igen har du ett lågt inköpspris och får en bättre avkastning. Du kan alltså göra ditt sparande helt automatiskt vilket är grymt bra.


Du slipper tajmamarknaden & återinvestera utdelningar


Den sista fördelen jag kommer att nämna med fonder över aktier är att du slipper återinvestera utdelningen. Utdelningen ska alltid återinvesteras för bästa avkastning men i fonder görs det automatiskt. Du slipper alltså tänka på det själv och kan inte missa det.

Det här gör att din avkastning kommer att växa över tid och du får indirekt fler och fler aktier genom fonden (om den investerar i utdelande bolag). Ett bra sätt att göra det enkelt för sig med andra ord.

Vilka fonder har jag?


De fonder jag främst köper är fonden Avanza Zero, Spiltan Aktiefond Investmentbolag och LF Global Indexnära. Jag gillar fonder och jag gillar aktier. Det jag främst gillar med fonder är som sagt att besluten för köp och sälj mentalt blir lättare och att man utsätter sig för mindre bolagsrisk då man köper flera bolag vid varje köp. 

Det som framförallt lockar med fonder är att man inte behöver spendera massa tid på dom när man väl är ekonomiskt fri. Eller är det positivt? Vill vi kanske ha nåt att göra då, sitta och pilla med aktierna? Jag vet inte, helst skulle jag vilja att jag gjorde andra saker men det är svårt det där. Vad vi vet är att vi vill ha en bra avkastning.


Fonder har gett bra historik avkastning


Historiskt har indexfonder gett oss en väldigt bra avkastning och vi riskerar då heller inte att köpa fel eftersom vi köper index. Jag gillar ju utdelningar, men att ha en del av portföljen i fonder känns bra. Jag diversifierar aktieportföljen och minskar på ett sätt risken som jag får med enskilda bolag.

Hur man väljer att göra är en smaksak men jag ser som sagt ingen nackdel att ha både aktier och fonder. Det viktigaste är att vi kommer igång och startar vårat aktiesparande så att pengarna kan börja växa. ..och är du ny, då är faktiskt fonder grymt enkelt.

Fonder eller investmentbolag?


Om det nu är så att du verkligen vill köpa aktier istället för fonder så skulle jag rekommendera att börja med investmentbolag. De är på ett sätt lika fonder då de investerar i flera olika företag. Du får alltså riskspridning mellan flera olika aktier genom att köpa ett investmentbolag.

Populära investmentbolag är t.ex. Investor och Latour. Du får genom att köpa dom en bra riskspridning och kan själv fokusera på annat, dessutom har de gett en bra avkastning historiskt. Latour har gett över 150.000% totalavkastning.

Hur ser ni på det? Har ni fonder eller aktier och varför?


Läs mer:

27 kommentarer:

 1. När jag började investera så var det i fonder. Jag kunde inte så mycket om börsen och det jag läste mig till gjorde att valet föll på just fonder. Ett beslut jag aldrig ångrat. Naturligvis så var jag fast i börsträsket och efter bara några månade med fonder så började jag vänsteprassla med aktier. Med andra ord kör jag både fonder och aktier och trivs alldeles utmärkt med det.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Det låter precis som när jag började. Jag körde länge fonder innan jag fastnade i aktier. Nu har jag börjat gå tillbaka till lite fonder igen och kan tänka mig att öka den andelen framöver.

   Tack för kommentaren!

   Radera
 2. Jag kör 100% indexfonder. 3st hos Avanza och 1 hos Nordnet. Månadsvis hos Avanza huvudsumman. Sen rester till Nordnet Superfonden Sverige i slutet av mån.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Det låter helt ärligt som den bästa och enklaste strategin egentligen. med den strategin kan jag tänka mig att du slipper fundera och har mycket tid över till annat :).

   Tack för din kommentar anonym!

   Radera
  2. Både ja och nej. Har ett stort ekonomi-intresse och läser mkt böcker, bloggar o lyssnar på poddar. Gillar olika vinklar så är inte bara intresserad av tex utdelningsinvestering eller bara indexfonder, som vissa kan vara. Utan jag läser allt och lyssnar på alla.

   Dock är det indexfonder som funkar för mig.

   Radera
  3. Ok, intressant! Men jag tänker mer att du kan släppa det helt när du känner för det och ta cykeln ut i skogen trots att Skanska har backat 10%, du behöver inte kolla om du ska köpa mer osv. :)

   Radera
 3. Min långtid horisont ligger i fonder och korrtid i aktier och kryptovalutor. Tror mycket på vissa högrisk investeringar som jag lägger runt 40% i och hoppas ska generera en schyst summa lagom till jag är redo gå all in på index fonder. Är tillräckligt ung där jag anser det finns värde i ta större risker för få möjlighet till ett schyst avslut.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Hej Livetssaga,

   Det kan också vara en bra lösning, tyvärr har jag själv ingen koll på kryptovalutor. Är man ung så kommer man troligtvis få en grym avkastning även i fonder :).

   Med vänlig hälsning / Frihetsmaskinen

   Radera
 4. Har landat nu på 55% svenska aktier, 15% utländska aktier och 30% fonder. Fonderna är Nordnet Superfonden, LF Global Index och LF Europa Index. Merparten inom fonderna ligger i globalfonden.

  Börjar närma mig att kapitalet täcker mina fasta utgifter helt och hållet. Aktierna sköter sin egen utdelning och som utdelning från fonderna tänker jag mig ett uttag på 1% varje kvartal. Fyraprocents-regeln utspridd över året helt enkelt.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Hej Anders,

   Det låter som en bra fördelning! Något sånt strävar jag också efter just nu. Grattis till att täcka kostnaderna, mäktigt! Smart att ta 1% varje kvartal, tror jag snor den iden när det är dags sen :P.

   Med vänlig hälsning / Frihetsmaskinen

   Radera
 5. "Det jag främst gillar med fonder är som sagt att besluten för köp och sälj mentalt blir lättare"

  Intressant! Jag resonerar faktiskt precis tvärtom. För mig tar det emot mentalt att köpa en indexfond när index står på ATH. Likaså finns risken att jag behöver minska när vi är i nedgång. Därför tycker jag av samma skäl tvärtom att det är lättare att köpa aktier. Så länge företaget har en bra verksamhet och går med vinst kommer det fortsätta generera utdelning. Därför behöver jag aldrig sälja vid fel tidpunkt utan kan i värsta fall nalla av utdelningen om jag vill plocka ut mer kapital i framtiden.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Hej Utlandsutdelaren,

   Jag förstår precis hur du tänker. Jag tänker likadant men börjar ändra det synsättet lite. När index står ATH, nästan som nu är det fel att köpa då eller rätt? Skitsvårt att veta precis som när en aktie gör det. Jag sålde av lite Atlas för att de enligt mig var högt värderade, samma sak med Latour. Sedan dess har de gått upp. Mina Investor som jag köpte istället har också gått upp, precis som index som även gått upp. Jag kunde alltså köpt index med samma resultat men utan att behöva lägga ner tiden och ta massa beslut.

   Index består ju av företag med utdelning så enda skillnaden är ju att man slipper återinvestera den och välja bolag. Nallar man av utdelningen gör man ju exakt samma sak som att sälja en del av indexfonden.

   jag gillar som sagt också aktier och känslan av att man kan välja. Sen är frågan om det är det bästa långsiktigt? Jag vet inte? :)

   Med vänlig hälsning / Frihetsmaskinen

   Radera
 6. Jag började med fonder först i november 2014, och det tog nog 3-4 månader innan jag vågade ge mig på aktier också. Sparar både i aktier och fonder idag, och om jag tycker att det inte finns någon köpvärd aktie så brukar jag slänga in likviderna i några fonder istället. Fungerar bra för mig.
  TryggPension

  SvaraRadera
 7. Indexfonder!

  “Gunning for average is your best shot at finishing above average.” Tyler Mathisen, editor of Money Magazine.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Yes, vet att du kör indexfonder och troligtvis har du bättre avkastning än de flesta :). Att få bra avkastning genom att välja aktier är skitlätt tills det går dåligt ;). Med dåligt menar jag sämre än index, att slå index ett år är skitlätt, att slå det år efter år är svårare.

   Med vänlig hälsning / Frihetsmaskinen

   Radera
 8. https://sensimsteps.blogspot.se/2017/02/the-little-book-of-common-sense.html#kapitel18

  ”We have far too much much self-confidence. We crave excitement. We succumb to the distraction that is the stock market. We fail to understand the arithmetic of investing, and the arithmetic of mutual funds.” J Bogle

  SvaraRadera
 9. Jag är periodare, men har tradat dåligt ett tag och har nu väldigt mycket övervikt i fonder istället, för ett tag iaf. Behöver landa. En portfölj med utdelningsaktier också, men relativt låg % av totalen är det.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Ok, intressant. jag har ju mest utdelningsaktier men känner att jag kanske lägger för stort fokus på aktier. Att det tar för mycket tid, även om det är kul.

   Att trada är inget jag ger mig på, har känslan av att det går bra tills det går dåligt. Jag känner inte att jag långsiktigt skulle klara av det, speciellt mental.

   Med vänlig hälsning / Frihetsmaskinen

   Radera
 10. Både och, men beloppsmässigt har aktier överhanden. Regelbundet sparande i indexfonder tycker jag är en bra grund sedan finns det ju inget som stoppar en att utveckla det till direktägande i aktier också.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Hej Spartacus,

   Ja det låter vettigt! precis man kan ha grunden i fonder så att ev. felbeslut inte påverkar totalen så mycket. För egen del är det för att kunna lägga mentalt fokus på andra saker :).

   Med vänlig hälsning / Frihetsmaskinen

   Radera
 11. Tror du gör klokt i att förenkla portföljen. Jag gjorde ett uppehåll från börsen under fem år just för att jag då inte tyckte mig ha tid och möjlighet att aktivt följa aktier. Dessutom skulle jag inte vilja vara i sitsen att man sitter i ett land utan säker internettillgång och snabbt behöver fatta beslut över osäker lina. Tänker mig något liknande på 5-10 års sikt då jag fasar ut preffar, enfastighetsaktier och annan onödig risk till förmån för mer defensiva aktier som J&J.

  Har lite svårt för fonder eftersom vill undvika fundera på om jag riskerar behöva minska vid fel tidpunkt. Avanza Zero kan jag komma ta in som komplement men har den redan som bas i mitt pensionssparande och då blir det tårta på tårta tycker jag.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Ja det låter klokt som du säger. Ja kommer framöver försöka se kapitalet som en helhet mer än utdelningar som jag gjort tidigare även om det hänger ihop.

   Tack för kommentaren!

   Radera
 12. Till barnen har jag fonder, eftersom vi månadssparar en fast summa till dem så är det enklare. För mig själv har jag både och. Samlar till en större klumpsumma och köper oftast aktier, nån gång har det blivit fonder istället. Har gjort både bra och dåliga beslut i både aktieköp och fond. Men eftersom jag sparat i så många år så finns det inga förluster att kvitta vinsterna mot (gäller den där gamla depån som jag fortfarande har kvar).

  Spargrisen

  SvaraRadera
  Svar
  1. Det låter ju smartast med fonder till barnen och månadssparande. Aktier är ju som sagts roligare och en mix är väl det bästa, att det inte finns förlust att kvitta mot måste ju ändå ses som positivt ;).

   Med vänlig hälsning Frihetsmaskinen

   Radera
 13. Aktier - endast aktier, men med en relativt stor fokus på bolag med diversifiering, såsom investor och andra multinationella giganter som utvecklas stabilt likt index. I mitt tankesätt är detta bättre då man även tar del av en (förhoppningsvis) stigande utdelningstillväxt. Jag bryr mig inte om att slå index specifika år, eftersom jag väldigt sällan säljer innehav (numera), utan ser till helhetsbilden istället.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Tja Sebastian,

   Investor är ett riktigt fint bolag! Det låter bra med diversifiering och stora stabila bolag, borde gå bra över tid.

   Tack för kommentaren!

   Radera