Sidor

onsdag 26 augusti 2020

Svårt att få jobb efter 50 - Rädslan att sluta jobba för tidigt

Det kom en intressant kommentar på bloggen igår som har kommit flera gånger tidigare. Det handlar om att många är rädda för att sluta jobba för tidigt eftersom det skulle vara svårare att få jobb efter 50 eller gå tillbaka till arbetet då. Det finns mycket sanning i det tror jag men samtidigt tycker jag inte att det ska hålla tillbaka dig från att följa dina drömmar.

Att få en nytt jobb-, eller ny karriär efter 50 år nog väldigt tufft. Att sadla om efter 50 är inte lika lätt som i ung ålder och ofta finns det inte lika många lediga jobb för de över 50 eller äldre. Men att hitta inkomst för att dryga ut den ekonomiska friheten är en helt annan sak för mig. För det första krävs inte samma inkomst och för det andra finns det mycket fler alternativ än en vanlig anställning att välja på.


Börja jobba igen efter 50 som ekonomiskt fri


Det här verkar vara en av de största rädslorna bland många som siktar på ett liv som ekonomiskt oberoende eller i ekonomisk frihet. Att av någon anledning bli tvungen att jobba igen och att man nått en ålder över 50 där det är svårt att sadla om från sin tidigare karriär eller överhuvudtaget ha svårt att få ett jobb.

Jag förstår det och det är nog det här som är det största steget i att lämna ekorrhjulet. Du lämnar något som anses vara det normala, något som varje människa förväntas göra fram till pensionen. Men, det öppnar sig också nya möjligheter.

För egen del tror jag också att det är rätt kört för mig att få en anställning efter 50, i alla fall om jag vill ha ett "vanligt" och ganska välbetalt jobb. Inte nödvändigtvis för att det är svårt att få eller för att det inte finns, jag tror den större svårigheten ligger hos mig själv... Jag ska berätta mer om det längre ner...

Att jobba som anställd vid 50 när man varit egen halva livet


Oavsett om vi funderar på att byta jobb vid 45 eller 50 eller sadla om mitt i livet så tror jag att det är svårare om vi varit egna företagare eller ekonomiskt fria innan av en enkel anledning. Vi kan helt enkelt inte tänka oss att jobba för någon annan efter att vi har fått känna på friheten att bestämma helt själva.

Så känner jag. Om jag skulle snabbspola mitt liv fram till jag är 50 så skulle jag om min portfölj lyckats försörja mig fram till dess ha varit egen företagare och ekonomiskt fri i halva mitt liv. Chansen att jag frivilligt skulle ta en anställning då är nog väldigt liten.

Vid vilken ålder är det största risk att lämna ekorrhjulet?


Om jag ska vara ärlig så tror jag att vi tar största rik om vi lämnar ekorrhjulet någonstans mellan 30-40 och håller utanför i 10 år eller mer. Vi kommer då att vara utanför den period då vi förväntas vara i topp på karriären och är vi utanför tillräckligt länge kan det säkert bli problem att komma in i det "vanliga hamsterhjulet" igen.

Jag tror att risken minskar otroligt mycket om vi lämnar ekorrhjulet vid 50 eller 20-25 års-ålder. Vid 20-25 skulle du kunna hoppa in igen efter några år och det skulle bara ses som ett litet sabbatsår, plus att energinivån är enorm i den åldern.

Att lämna vid 50 års ålder innebär enligt mig en minimal risk om du har ett ok kapital, speciellt om du kan börja plocka tjänstepension vid 55. Dessutom har du då jobbat betydligt fler år under ditt liv och pensionen lär vara högre, kanske klarar du dig på väldigt lite kapital.


Vad ska man göra om man måste börja jobba igen vid 50?


Jag tänker svara på den här frågan så som jag har funderat på det, utifrån mitt perspektiv. Jag ska ju leva på mina aktier och mitt kapital men det kan ju teoretiskt ta slut, vad gör jag då?

Om jag måste börja jobba igen vid 50 så kommer jag till 99% köra eget. Jag kommer att starta ett eget projekt som drar in pengar på egentligen vad som helst. Efter att jag har gått ner i arbetstid och kört eget i 8 år nu så känner jag mig tillräckligt säker på att jag har kreativitet för att kunna lösa mat på bordet.

Om det mot alla odds inte skulle fungera så får jag helt enkelt göra vad som krävs, även om det skulle innebära att ta en anställning. Även om det känns långt bort i dagsläget.

Göra sig oberoende av en anställning när man blir äldre


Jag känner mig ganska säker på att jag aldrig behöver jobba igen på grund av att jag snabbt anpassar mig och sprider riskerna. Det gör jag genom bland annat det nedanför.

Flera inkomstkällor


För att inte ens hamna i läget att tvingas ta ett jobb när jag är 50 år så försöker jag precis som med mina aktier, diversifiera livet. Jag har de senaste åren kört eget företag, det har gjort mig mer kreativ att hitta alternativa inkomster och lärt mig att skapa flera inkomstkällor.

Anpassa kostnader


Jag är snabb att anpassa mig ekonomiskt vilket gör att om jag ser att min portfölj skulle minska kraftigt i värde så den risker att nollas så kan jag börja skapa inkomster och dra ner ytterligare på mina kostnader och se till att spara pengar snabbt.

Ha en bailout-plan


Att ha en möjlig "bailout" gör att jag känner mig dubbelt skyddat om något skulle gå snett. Enligt mig kan planen bestå av vad som helst bara den fungerar i verkligheten. I mitt fall är det min lägenhet där det finns låst kapital.

Om jag skulle sälja lägenheten i dagsläget så skulle jag troligtvis få loss minst 1,5 miljoner kronor. Genom att sälja lägenheten och flytta till något billigare eller genom att flytta till en hyresrätt skulle jag alltså få loss ett stort kapital.


Ska man vara rädd för att behöva jobba igen vid 50?


Det är upp till dig. Värderar du trygghet eller frihet mest i livet just nu? Kanske har du barn att tänka på? Allas förutsättningar ser annorlunda ut så alla kommer att vilja ta olika vägar. Jag är lätt beredd att riskera att behöva börja jobba igen vid 50 mot att vara fri mellan 35-50, det är ett lätt beslut.

Dessutom minskar risken för varje år som går av flera anledningar. Sen räknar vi oftast på att kapitalet inte får minska i våra kalkyler. Om vi nallar lite på kapitalet och tjänar en krono här och där är risken att behöva jobba igen när vi blir äldre väldigt liten.

Är du orolig att gå ut i friheten för tidigt? Vad är det som oroar mest?

7 kommentarer:

  1. Som anställande chef är jag otroligt nyfiken på personer över 50 som söker jobb hos mig. De har erfarenhet, är ofta mycket lojala och klarar av att arbetsleda sig själva. 25-30-åringar har betydligt större behov av upplärning och risken är stor att de byter jobb inom ett år eller två. Jag skulle inte vara orolig över att få jobb efter 50.

    SvaraRadera
    Svar
    1. Tja Daniel,

      Kul att höra! :) Även om de varit borta från yrket i 20 år? Troligtvis har de ju massa andra erfarenheter och som du säger tror jag också att det kan vara positivt, men många ser det inte så. Speciellt inte innanför ekorrhjulets ramar.

      Kul att höra lite fräscha och mer moderna tankar :) Mvh / Frihetsmaskinen

      Radera
  2. Nu är jag ju redan 50 och hoppas sluta jobba vid 55... (utdelning + tjänstepension).

    Pengarna kommer ju att räcka når jag går i pension - annars skulle jag ju inte göra det. Men det kan ju senare hända att portföljvärdet devalveras rejält eller att utdelningar ställs in (igen!) och att det då blir tight med pengar ett tag.

    Steg 1 vore att se över vilka kostnader (resor, bilar, hobby etc) som kan strypas ett tag. Steg 2 vore att om det behövs försöka få in lite deg via alternativa inkomstkällor, inte reguljära jobb. Tänker på provvakt, god man, bloggintäkter, marknadsundersökningar mm.

    Fast detta oroar mig inte alls just nu. I stället oroar jag mig över att det är lite för tidigt för mig att bli av med jobbet nu som 50-åring då jag behöver spara hårt åtminstone ett par år till för att få upp värdet på portföljen.



    SvaraRadera
  3. Skrivit om detta på bloggen, för hänt mig i 55-års åldern, dvs blivit utan jobb.

    SvaraRadera
  4. Antar det var min kommentar du syftade på 😏.

    I vårt fall tror jag nuvarande situation spelar in. Dvs att vi har det förhållandevis bra. Jobb där man tjänar för mycket och samtidigt trivs rätt ok med. Kombinerat med barn på hemmafronten. Ut och göra långresor (som vi vill på sikt) passar inte in i livet just nu. Därför blir det att ösa på några år till och skapa sig ordentliga marginaler.

    Man vet vad man har men inte vad man får, just nu bedömer jag att gräset inte är grönare på andra sidan 😀.

    Förövrigt helt enig om att fokusera på alternativa inkomster, så som egenföretagare och övriga sidoinkomster.

    SvaraRadera
  5. "Genom att sälja lägenheten och flytta till något billigare eller genom att flytta till en hyresrätt skulle jag alltså få loss ett stort kapital."

    Jag undrar hur enkelt/svårt det skulle vara att flytta till en hyresrätt efter försäljningen.

    Att hitta en hyresrätt utanför Stockholms tullar är antagligen inte omöjligt, men hyresvärden har en uthyrningspolicy som behöver uppfyllas också.

    Säg att du inte lyckas med att hitta ett nytt arbete men har ändå tillräckligt med kapital för att täcka hyran samt "levnadskostander" ända fram till pensionsutbetalningarna så är det inte säkert att du kan flytta till en hyresrätt.

    Exempel på krav som ställs är:

    Sökande måste ha en fast bruttoinkomst på minst 3 gånger årshyran på den aktuella lägenheten. Inkomst skall kunna styrkas...

    Som fast inkomst räknas inkomst av arbete, även visstidsanställning, arbetslöshetskassa, pension, sjukersättning, aktivitetsersättning och studiemedel..

    osv..

    Tack för en bra blog!

    /a

    SvaraRadera
  6. @ Anonym

    Jag tolkade det som att han menar han kan flytta till någon annan del av Sverige, till exempel kan man på många ställen köpa hela hus med tomt för några hundra tusen.

    Är personligen inte så rädd att räkna fel, brukar överprestera hårt mot vad jag kalkylerar med i utveckling, och i värsta fall får jag jobba lite extra i något år lite senare men har då ändå fått flera år med barnen när de var mindre och ville veta av mig (räknar med att kliva av inom 1-3år).//Kemok

    SvaraRadera