tisdag 18 juni 2019

Sabbatsår från jobbet - Så här gjorde jag!

Har du någon gång funderat på att ta ett sabbatsår från jobbet? Du kanske har tvekat men ändå inte släppt tanken? Det är mycket lättare sagt än gjort att ta steget, däremot är det något jag definitivt ska göra om man har möjligheten.

Jag har själv tagit ett sabbatsår från jobbet. Jag tänkte därför att det kanske skulle hjälpa någon om jag skrev ett inlägg om min resa när jag som heltidsanställd bestämde mig för att ta en paus från ekorrhjulet! I korta drag kan jag väl säga att det som började som ett sabbatsår, blev en ledighet som slutade i eget företagande på halvtid, som blev 10 timmarsveckor och en pågående resa mot ett evigt sabbatsår och ekonomisk frihet.
Sabbatsår från jobbet - Hur gör man?


Att ta ett sabbatsår innebär att man tar en paus eller ledigt från jobbet under ett år. Det här kan självklart vara både längre och kortare tid men ofta använder man just ordet sabbatsår för att beskriva själva pausen/ledigheten. Det finns väldigt många sätt att göra det här på och den vanligaste om man är anställd är väl att ta tjänstledigt från jobbet. Det finns lite olika regler kring det här, du kan läsa vad som gäller hos Unionen t.ex.


I grunden kan man väl säga att det handlar om att komma överens om något som fungerar för både dig och din arbetsgivare. I vissa företag kommer det att vara lättare att få ta ett sabbatsår medan det kan kännas omöjligt i andra. Om man vill ta ett sabbatsår så är det bästa att kolla upp vad som gäller först och sen se vad man själv kan tänka sig att ta för väg. Man har t.ex. rätt att ta tjänstledigt för studier eller för att starta egen verksamhet om man varit anställd mer än 6 månader.

Jag själv valde en annan väg för att få möjlighet till mitt sabbatsår. Jag berättar mer om det längre ner i inlägget.
Ta ett sabbatsår - Ekonomi och budget


Den säkert vanligaste frågan när det gäller sabbatsår är ekonomin. Hur ska man ha råd att vara ledig ett helt år utan lön från sitt jobb? Det finns flera svar på den här frågan och jag kan väl i efterhand konstatera att jag själv kanske inte tog den mest ekonomiska vägen även om jag känner att jag gjorde rätt val.

Leva på sparpengar eller passiva inkomster under sabbatsåret


Oavsett om man tänker sig att resa, bara chilla, jobba, plugga eller starta eget under sitt sabbatsår så tycker jag definitivt och man bör ha ett sparkapital innan man tar ledigt från jobbet eller säger upp sig. Att ha en ekonomisk trygghet gör det hela mycket roligare och jag tror också det öppnar upp helt andra möjligheter att utnyttja sabbatsåret på rätt sätt. Att inte ha en ekonomisk trygghet kan leda till att man kanske inte gör det man vill och helt plötsligt har ett år passerat utan att man hunnit med det man velat göra.

Hur mycket sparkapital bör man ha? - Det finns inget exakt svar på den frågan utan det beror på vilka andra inkomster man har under tiden. Om du t.ex tänkt att plugga samtidigt och redan har det klart så behövs ju kanske bara en mindre buffert. Om man däremot tänkt leva helt på sitt sparkapital under sitt sabbatsår så behövs det mer pengar, troligtvis lika mycket som du normalt spenderar under ett år eller mer.

Om du bara tänkt att studera på halvtid eller om studiebidraget inte räcker till så kan du t.ex utöka inkomsten genom utdelningar från investerat kapital. Att ha vissa passiva inkomster genom aktier ökar också möjligheterna om det är så att du som jag inser att du vill förlänga ditt sabbatsår till 1,5 år eller längre.

Läs mer! Hur du kommer igång med ditt aktiesparande och får passiva inkomster!

Studera under sabbatsåret - Studiebidrag


Ett alternativ är att studera under sitt sabbatsår och därigenom få möjligheten till studiebidrag och studielån. Hur mycket pengar du får varje månad beror på hur och vad du studerar samt vad du haft för lön och vad du pluggat tidigare. På CSN kan du läsa mer och räkna ut hur mycket du kan få i studiebidrag och lån. Något att tänka på är att man får högre bidrag om man t.ex har barn eller haft en viss inkomst tidigare. Här nedanför går jag igenom vad som gäller för 2019 när det gäller studiebidragen.

Tilläggsbidrag - Det här bidraget gäller om du har ett eller flera barn under tiden du studerar. Har du t.ex. 2 barn och studerar heltid under 4 veckor så får du 1000kr extra i bidrag genom tilläggsbidraget.

Tilläggslån - Om du är minst 25 år, har arbetat tidigare och haft en inkomst på 192.975kr under 2018 och studerar inom Sverige, EU/ESS eller Schweiz. Om du studerar heltid i 4 veckor så får du 3680kr extra med tilläggsbidraget.

Merkostnadslån - Har du merkostnader i samband med dna studier så kan man söka merkostnadslån. Vad som gäller är lättast att läsa här på CSN hemsida.

Högre bidrag - Möjligt om man studerar på grundskole-/gymnasienivå inom EU/ESS/Schweiz eller en kompletterande pedagogisk utbildning (KPU) vid universitet eller högskola. Om du studerar heltid i 4 veckor så ger det högre bidraget 7160kr. Det finns en begränsad budget för det högre bidraget, läs mer på CSN hemsida vad som gäller.

Att studera under sitt sabbatsår öppnar definitivt upp möjligheter om du inte har ett sparkapital att använda. Jag pluggade själv en period under mitt sabbatsår och rekommenderar det starkt om du känner att det skulle vara ett alternativ.

Starta eget under sabbatsåret


Att starta eget är ett ytterligare alternativ för att finansiera sitt sabbatsår, det var också här jag hamnade efter mitt sabbatsår. Svårigheten här är att det oftast inte får konkurrera med din nuvarande arbetsgivare och det är svårt att gå all in om man inte vet om man ska tillbaka till sitt tidigare arbete.

Däremot behöver man inte starta en egen verksamhet som genererar en heltidsinkomst. Om du t.ex. har en sparkapital eller passiva inkomster från aktier att leva på så kanske det räcker med att lägga några timmar i veckan på det egna företaget och då kan det bli en sidoverksamhet som det kan fortsätta med om du återgår till arbetet eller växla upp och gå över till det på heltid när sabbatsåret är slut.

Läs mer! Så här startade jag mitt företag - Tips och idéer
Tog ett sabbatsår från jobbet - Min resa


När jag tog mitt sabbatsår så var jag mitt inne i min karriär och en bit under 30 år gammal. Jag brottades rejält med tankarna om att kasta allt jag jobbat så hårt för i sjön, men samtidigt lockades jag enormt av friheten att bara vara ledig ett år. jag var just då extremt less på att jobba fast jag egentligen gillade jobbet jag hade. det som till slut fick mig att ta steget var efter att jag gått hårt in i väggen efter en utbrändhet.


Valet blev extremt enkelt eftersom utbrändheten ändrade min syn på livet i stort och istället för att ta tjänstledigt sa jag upp mig. Planen var att vara ledig ett år, att ta ett sabbatsår från jobbet och sen börja jobba igen. Under den här ledigheten jag fick så ändrades hela min syn på livet vilket gjorde att jag aldrig gick tillbaka till något jobb på heltid igen. Det jag först trodde skulle bli ett sabbatsår blev istället en livsförändring som har gett mig mer frihet i livet.

Jag utnyttjade verkligen den lediga tiden till att göra allting jag inte riktigt hunnit med innan och jag märkte att jag både blev gladare, lugnare och hade mer tid för både min sambo, vänner, mina hobbys men framförallt tid för mig själv. Jag började fundera på lösningar för att uppnå ett evigt sabbatsår och det var då jag på riktigt började räkna på om jag kunde bli ekonomiskt fri. Jag hade en del investerade pengar och efter att ha börjat kapa kostnader så såg jag snabbt att möjligheten till att sluta jobba helt var stor!

Läs mer! Kapa kostnader så att du kan jobba mindre!


Jag startade eget på halvtid


Jag insåg ganska snabbt in i mitt sabbatsår att jag inte skulle gå tillbaka till en klassisk heltidstjänst igen. Jag insåg att ekonomisk frihet var möjlig på sikt men att jag var tvungen att dra in en inkomst från någon form av arbete ett tag till. Jag ville jobba på mina egna villkor och inte lägga massa tid på restider och att jobba 9-5 var inget alternativ. Jag började fundera och det blev klart för mig att det var eget företag som gällde. Jag startade 1,5 år in i mitt sabbatsår mitt egna företag med affärsidén "Att göra ett bra jobb genom att jobba så lite som möjligt".

Efter 6 månader hade jag nått dit jag ville och jobbade ungefär 20 timmar i veckan. Med tiden har jag haft möjlighet att minska ner på arbetet för att idag jobba 10 timmar i veckan.

Läs mer - Hur jag gick från övertid till 10 timmar i veckan


Det som gjorde att jag vågade ta ett sabbatsår


Jag förstår att många tycker tanken med ett sabbatsår är skrämmande och det var exakt likadant för mig. Det som gjorde att jag vågade ta steget var att jag hade ett sparkapital som jag visste att jag kunde leva på i ett par år om det inte skulle lösa sig på ett bra sätt. Det viktiga i att ha sparade pengar var dock inte det praktiska som jag först trodde. Det viktiga var den mentala biten. Om jag inte haft en klump med sparpengar vet jag inte om jag hade varit där jag är idag, med stor sannolikhet hade jag gått tillbaka till mitt jobb och idag suttit och drömt om ännu ett sabbatsår.Tack vare att jag inte behövde oroa mig så låg fokus väldigt långt bort från mitt tidigare jobb och jag såg nya möjligheter och skapade nya inkomster. Mitt kapital som jag först trodde skulle räcka i ett eller två år visade sig ganska snabbt efter lite kostnadsjusteringar vara tillräckligt för både fyra och fem år. När jag lärt mig mer om bärsen och gick all in och investerade mer insåg jag frihetsåren är betydligt fler än fem år.

När jag sen startade eget så gjorde alla de förändringar jag gått igenom ekonomiskt att bara så lite som 10 timmars arbete förlängde min tidsbuffert i friheten jättemycket. Jag insåg att så länge jag har 20 timmar jobb i veckan så är mitt eviga sabbatsår ohotat. jag behövde aldrig gå tillbaka till ekorrhjulet igen.

Nyckeln till frihet var en kombination av att kapa mina fasta kostnader och investera mina pengar. Om kostnaderna blir lägre och de passiva inkomsterna högre så kommer de att mötas tillslut, då är man ekonomiskt fri. Mina fasta kostnader och det jag gör i vardagen betalas redan av aktierna och de är riktigt nära att möta kostnaderna för nöjen och resor! Det är inte långt kvar nu och allt började med ett sabbatsår.

Har ni tagit ett sabattsår från jobbet? Är det något ni funderat på att göra?


Målet med mina investeringar är att inom kort kunna leva på utdelningar. Om du också vill kunna leva på utdelningar så rekommenderar jag att börja med att öppna ett ISK/aktiekonto. Det gör du hos t.ex. Avanza gratis på 3 minuter genom att klicka här. *(affiliatelänk)

* Läs mer om affiliatelänkar här.

17 kommentarer:

 1. Jag tog ledigt tre månader för snart två år sen och var i centralamerika och pluggade spanska. Reste runt själv och gick i olika skolor. En riktigt bra tid. För ca 14 år sen åkte jag och barnen till koh lanta i thailand i ett halvår. de gick i svensk skola och jag pluggade på distans. Fantastiskt att kunna ligga och läsa tyska deckare i hängmattan :) Många frågade hur vi kan ha råd. Tja... gammal bil, billigt boende, inga krogbesök eller så . Finns mycket man kan göra för att göra något sånt.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Tja,

   Aah shit vad härligt det låter! :) Det är såna saker man aldrig ångrat att man gjorde. Något sånt skulle jag vilja göra, släppa allt och dra iväg något halvår, helst utan planer :).

   Tack för en grym kommentar! Mvh / Frihetsmaskinen

   Radera
 2. "När jag lärt mig mer om bärsen"
  Haha! Det gäller att specialisera sig inom de ämnen som intresserar en.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Tja ZeroStrategy,

   Exakt så, man måste kunna sina saker! 😂

   Mvh / Frihetsmaskinen

   Radera
 3. Inspirerande inlägg! Jag valde självmant för några år sedan att gå ner i arbetstid och jobba halvtid och jag gjorde det under drygt två års tid och det var en jättebra tid; jag hade mer fritid, mer frihet, mer ork och energi. Jag känner att heltidsjobb inte passar mig; när jag jobbar heltid är jag helt slut på kvällarna och orkar inte göra så mycket och efter ett tag så känns det som att man bara jobbar, äter, sover... Jag har för avsikt att också ta ett sabbatsår framöver, så jag finner detta inlägg väldigt intressant...! :-)

  SvaraRadera
  Svar
  1. Tja Anonym,

   Tack! ☺️ Vad grymt att du gick ner i tid, jobbar du fortfarande halvtid?

   Fler borde testa att ta ett sabbatsår, man kan komma på saker man inte visste innan och för mig blev det något helt annat än vad jag trodde från början, på ett positivt sätt! 🙂

   Tack för kommentaren! Mvh / Frihetsmaskinen

   Radera
  2. Hej igen; just nu så är jag 100% arbetssökande och överväger att börja studera på 100% from i höst. Det är en kortare utbildning. Jag ser ev. studier bla som en slags paus från jobb-ekorrhjulet. ;-) :-) Jag ska definitivt testa på att ha ett riktigt sabbatsår framöver! :-) Förut så fanns ju möjligheten till ett sk Fri-år, då man fick vara ledig 1 år med inkomst medan en annan person tog ens plats på arbetsplatsen; bla min mamma nyttjade den möjligheten: synd att det försvann! Tack för en intressant blogg som jag följer, då jag strävar mot ekonomisk frihet och friheten ser inte ut att ligga så långt bort! :-) Hälsn.//Anna B.

   Radera
 4. Vad började du arbeta med när du startade eget? Du kanske redan nämnt det tidigare någonstans, skriv i så fall gärna vart man kan läsa om din karriär.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Tja Anonym,

   Just nu har jag ingen dator så har svårt att länka direkt i kommentaren men har skrivit några inlägg om hur jag startade eget. Har dock inte gått in på vad jag gör då jag vill vara anonym. Jag kanske kan skriva ett lite mer ingående blogginlägg om det men kommer inte kunna avslöja exakt vad jag gör.

   Jag återkommer här om det blir så och med länkar! :)

   Mvh / Frihetsmaskinen

   Radera
 5. Detta är så inspirerande och gör att man tänker i nya banor. Trots att jag inte har så stort sparkapital med tillhörande avkastning ser jag möjligheter till mera frihet.

  Mvh
  Investeringsundersköterskan

  SvaraRadera
  Svar
  1. Tja Investeringsundersköterskan,

   Härligt och kul att det uppskattas. Lite av mitt mål med bloggen är att inspirera och visa alternativa vägar till ekonomisk frihet eller frihet i allmänhet. Alla har inte jättemycket pengar men i slutändan handlar det inte om det utan om prioriteringar och att se möjligheter :).

   Tack för kommentaren! Mvh / Frihetsmaskinen

   Radera
 6. Superinspirerande inlägg! Min plan är att ta ett sabbatsår nästa år :)

  SvaraRadera
  Svar
  1. Tja The Dividend Story,

   Helt rätt! Alla borde ta minst ett sabbatsår någon gång i livet! ;)

   Tack för kommentaren! Mvh / Frihetsmaskinen

   Radera
 7. Hej!
  Great story!
  Have you been wondering about the choice between a sabbatical year & to quit your job fully? What were pros/cons? Have you got help from Unionen (or equivalent) in Sweden?
  Thanks a lot for sharing!
  Martin

  SvaraRadera
 8. Hej!
  Ledsen att jag bumpar upp ett gammalt inlägg! Jag antar att du hade knappt 1 miljon kronor eller så när du tog dit sabbatsår. När du sedan började jobba halvtid i eget företag, fortsatte du att nyspara till portföljen eller återinvesterade du endast utdelningar?
  /Arbetsplanen

  SvaraRadera
  Svar
  1. Tja Arbetsplanen,

   Ingen fara! :) Yes, jag fortsatte att spara då, men inte lika mycket som innan.

   Mvh / Frihetsmaskinen

   Radera
  2. Okej! Det är imponerade :-) Samtidigt verkade det som att 25% arbetstid kunde täcka dina utgifter, så då är det förståeligt att du kunde spara pengar när du jobbade halvtid! Med halvtid inom mitt yrke så skulle jag kunna spara cirka 2500 kr/månad med nuvarande boende. Efter planerad flytt 0 kr, och vid barn skulle jag behöva plocka 1000 kr/barn månatligen ungefär, ifrån portföljen.
   Är i tankar om att köra liknande bana som du gjort, dvs att trappa ned gradvis efter att ha nått 1 miljon. 80% är inga problem för arbetsgivaren, men jag tror att det har ganska liten effekt på frihetskänslan. Kanske ändå testar 80% först ett tag och sen ned till 50% (med nytt arbete/eget företag).
   /Arbetsplanen

   Radera