måndag 9 september 2019

Gå ner i arbetstid - 18 tips jobba mindre

Jag vet att det finns många som vill gå ner i arbetstid och jag har även gjort det själv. Det svåraste och det som får många att inte göra det är oftast för att arbetsgivaren inte går med på det eller att man helt enkelt inte har råd.

Därför tänkte jag dela med mig av 18 tips på hur du kan gå ner i arbetstid och jag kommer även att dela med mig av mina tips på hur jag gjorde för att gå ner i tid.

För att kunna gå ner i arbetstid krävs oftast någon form av anpassning eller uppoffring. Har man inte råd så får man se till att antingen tjäna mer per arbetad timme eller så får man se till att kostnaderna minskar. 

Inget av det här är speciellt svårt egentligen. Förhoppningsvis hittar du något tips som du själv kan använda dig av i det här inlägget för att kunna jobba mindre.


Innehåller affiliatelänkar


Gå ner i arbetstid - 18 tips för att jobba mindre!


Jag har samlat alla mina egna tips och har även försökt att hitta ytterligare tips på hur du kan lyckas med att gå ner i tid. Jag hoppas att de kan vara till nytta och har du något tips som jag har missat får du gärna säga till! :)


1. Starta eget företag


Att starta eget företag är ett av de sätten som jag själv skapade min egen frihet på. Jag började med att jobba 20 timmar i veckan i mitt företag och jobbar i dagsläget 10 timmar i veckan.

Jag anser att eget företagande troligtvis är det enklaste sättet att gå ner i arbetstid på, även om det initialt innebär mycket arbete.

Att starta företag kräver faktiskt ganska mycket jobb det första halvåret samtidigt som man inte kan plocka ut så mycket lön. Däremot är det ju riktigt kul (det var det för mig i alla fall) så man tänker inte så mycket på allt jobb som krävs.

Den stora fördelen med att starta eget företag kommer efter att du gjort allt grovjobb. Då är det upp till dig att göra dagarna effektiva, vilket är lika med mindre jobb för samma pengar.

Jag själv tjänar mer per timme nu än som anställd, trots att jag jobbar i en sämre betald bransch nu än tidigare.

Hemligheten för mig var att jag (utan någon tidigare erfarenhet) byggde upp en bra hemsida som sedan jag gjorde den har levererat alla jobb jag fått in till firman. Jag har alltså behövt lägga noll tid på att fixa kunder, det har varit extremt värdefullt.

I dagsläget säger jag nej till 99% av jobben eftersom jag inte vill jobba mer. Det ger mig en enorm frihet och jag jobbar bara 25%.




2. Börja spara i aktier


Att börja spara i aktier är ett grymt bra sätt för att kunna gå ner i arbetstid. Ju mer du investerar ju mer ökar dina passiva inkomster från bolagen du äger genom aktierna.

Om vi säger att du plockar 6% utdelning från dina aktier så får du 900kr i utdelning per år för varje 15.000kr som du investerar.

Om du behöver 15.000kr att leva på varje månad innebär det att du kan jobba en dag mindre för varje 15.000kr du investerar. Trots att du jobbar mindre kommer du ha lika mycket pengar varje månad.

Om du sparar ihop kring 600.000kr så betyder det att du kan vara ledig varje fredag, varje vecka i resten av ditt liv. Läs mer i mitt inlägg om hur du startar ett aktiesparande.


3. Gå ner på deltid där du jobbar idag


Kolla hur möjligheterna ser ut att gå ner i tid där du jobbar idag. Ofta är det riktigt svårt att få arbetsgivaren att gå med på att få jobba mindre men det skadar aldrig att fråga.

Om det känns känsligt så kan du alltid fiska möjligheter och försöka sälja in det på något smart sätt.

Vägen till att lyckas är att försöka lägga fram det som ett win-win. Om båda tjänar på det så är det lättare att få igenom det.

4. Var föräldraledig på deltid


Sverige måste vara ett av de bästa länderna att vara förälder i när det gäller den ekonomiska biten. Om du vill gå ner i arbetstid och har barn så har du alla möjligheter i världen att göra det.

Som förälder har du rätt att förutom den vanliga föräldraledigheten rätt att vara ledig upp till 25% till att ditt barn är 8 år gammal.

Du kan alltså jobba deltid fram till att ditt barn blir 8 år gammalt, vill du veta mer kan läsa på försäkringskassans hemsida här.





5. Ta föräldraledigt en dag i veckan


Genom att utnyttja punkten ovanför skulle du kunna ta ledigt varje fredag som exempel. Det skulle ge 4 dagars arbetsvecka istället för 5 dagar som är det vanliga.

Jag vet att många lyckas med det här så det är absolut något du borde kolla upp om du har barn och vill jobba mindre. Det negativa är ju att du kommer att tjäna mindre men genom att göra lite besparingar behöver det inte bli så stor skillnad ekonomiskt.


6. Plugga deltid eller heltid


På de flesta arbetsplatser kan man ta tjänstledigt för att studera. Det finns olika sätt att studera på lite beroende på din tidigare utbildning etc.

Om du har gymnasial utbildning sedan tidigare är det högskolenivå eller KY-utbildning som gäller. Om du däremot inte har slutfört gymnasiet kan du studera på Komvux eller Komvux yrkesutbildningar.

Det finns en grymt stor variation i utbildningarna och väldigt många går att köra på distans vilket ger en stor frihet. Jag pluggade själv distans ett år på Komvux efter mitt sabbatsår och det var väldigt fritt.

När det gäller studiebidragen så skiljer det lite vad du får i bidrag och vad du kan låna beroende på tidigare inkomst, hur mycket du studerar och hur stort lån du har. Du kan läsa exakt vad som gäller på hemsidan hos CSN här.





7. Bygg upp en pengamaskin


Det här gick jag in på i punkt 2 om att börja spara i aktier. Jag vill dock gå in på det lite djupare och förklara hur du bygger upp en pengamaskin på riktigt.

Genom att kombinera punkt 2 och punkt 13 (kapa dina kostnader rejält) kan du bygga en pengamaskin. Genom att både spara hårt och investera oavbrutet kommer du att kunna bygga upp ett passivt kassaflöde som ger dig pengar månad efter månad.

Även om du inte skulle få så pass stora passiva inkomster att du kan leva på det så kan det lätt betala stora delar av dina levnadskostnader. Det jan t.o.m. göra dig ekonomiskt fri.

Tänk dig att du har kostnader på 15.000 kronor i månaden och sänker dina kostnader med 3000kr samtidigt som du har ett sparkapital som ger utdelningar på 2000kr i månaden.

Du skulle då kunna jobba 30% mindre varje månad utan att din ekonomiska situation skulle se annorlunda ut.

Läs den komplett guiden hur du bygger en pengamaskin!


8. Jobba hemifrån


Om du kan komma överens med din arbetsgivare att jobba hemifrån så öppnar det upp ganska många möjligheter. Även om du inte får jobba helt hemifrån så kanske du kan få vissa dagar eller jobba kortare dagar på kontoret.

Jag hade själv en anställning där jobbet var ganska fritt och ofta gick jag från arbetsplatsen efter lunch för att jobba hemifrån.

Fördelarna är ju att man kan välja mer själv hur man lägger upp arbetet. Nackdelarna är att det krävs stort eget ansvar och det är lätt att man "lever i jobbet" eftersom arbetsplatsen är lite överallt.

Om man jobbar effektivt och snabbt finns det stora möjligheter att jobba mindre än hela dagar, bara man får sitt jobb gjort på kortare tid.


9. Ta ett sabbatsår från jobbet


Om du är riktigt less på jobbet eller helt enkelt känner för en paus eller göra något helt annat under en period kan ett sabbatsår vara en idé.

Att ta ett sabbatsår är grymt och hur du den praktiska- och ekonomiska möjligheten rekommenderar jag verkligen dig att göra det.

Jag tog ett sabbatsår i samband med när jag sa upp mig från jobbet och det var magiskt. Känslan att kunna släppa jobbet helt är svår att beskriva.

Den enda svårigheten med att ta ett sabbatsår ör att det krävs ett sparkapital. För att få lite tips och info kan du läsa mitt inlägg om att ta ett sabbatsår.




10. Räkna dina inköp i tid


Något jag gjorde är jag började spara mer seriöst var att räkna mina sparade pengar i tid. Säg att du behöver 500kr för att täcka dina dagliga kostnader. Genom att spara 500kr har du då skapat en ledig dag.

Problemet i det här är ju att det inte gör att du kan gå ner i arbetstid men det är då vi tar in investeringar i bilden. Om du t.ex. har en direktavkastning på 5% så behöver du spara ihop 10.000 för att få 500 kr i utdelning.

Det riktigt grymma med den här uträkningen är att du får det år, efter år, efter år.. Du kan alltså ta en dag ledigt varje år i resten av ditt liv genom att spara ihop 10.000kr. 

Om du sparar ihop 100.000kr så kan du ta 2 veckor extra semester varje år i resten av livet och det grymmaste av allt är att dina 100.000kr fortsätter att öka i värde. Vill du lära dig mer om det här så läs inlägget Hur får man utdelning på aktier.

11. Bo nära jobbet


Något som många inte tänker på är all restid till och från jobbet varje dag. Tänk dig att du har en timme till ditt arbete, det innebär att du spenderar 10 timmar i veckan på restid som du inte får betalt för.

Förutom att det kostar pengar varje dag så förlorar du 10 timmar. Du lägger alltså egentligen 50 timmar på ditt jobb varje vecka.

Genom att flytta närmre ditt jobb eller din arbetsplats skulle du spara både tid och pengar. Du kan ju som i exemplet ovanför ta bort tio timmar och ändå tjäna lika mycket. Räknar du även bort slitagekostnad och bränslekostnader så blir det ännu mer.


12. Byt bil mot cykel


Att ha en bil är dyrt, att köra den varje dag gör det ännu dyrare. Hur vi än gör så kommer vi alltså förlora pengar på att äga en bil och som vi vet, tid är pengar. Om du spontant känner att du inte behöver en bil men ändå har en, fundera på att sälja den och cykla istället.

Om du som mig känner att en bil är värd kostnaden kan du fundera på andra lösningar. Kanske kan du dela en bil med en eller flera andra personer, hyra bil när det behövs eller vara med i en bilpool.

En bil kostar utan problem 2-, 3-, 5-, eller flera tusenlappar varje månad och om du omvandlar det till tid så blir det ganska snabbt många dagar. Det är inte omöjligt att du skulle kunna gå ner i tid och jobba 4 dagar istället för 5 dagar i veckan bara genom att byta bilen mot en cykel.




13. Kapa dina kostnader rejält


Det enklaste sättet att ge sig själv förutsättningar för att gå ner i tid är genom att kapa sina kostnader rejält. I grunden handlar allt om inkomster och utgifter och ju närmre vi kan möta dom ju mindre behöver vi jobba.

Börja med att bara sätta dig ner och gå igenom kostnad efter kostnad. Ta en kostnad i taget, fråga dig om du måste ha den, om inte så tar du bort den. Om det är en kostnad du inte klarar dig utan bör du se hur mycket du kan sänka den med.

När du har gjort så med alla dina kostnader lär du lätt ha sänkt dina totala kostnader vilket gör att du inte behöver tjäna lika mycket pengar varje månad för att leva exakt som du gör idag. Läs mer i mitt inlägg om hur du sparar pengar snabbt.


14. Skaffa flera inkomstkällor


Det är riktigt många som vill gå ner i arbetstid men få som gör det och den vanligaste orsaken är ekonomin. Inte bara att man blir av med en del av inkomsten, den ekonomiska tryggheten minskar också. Därför kan det vara bra att satsa på att fixa lite fler inkomstkällor.

Genom att få in extrapengar från flera håll ökar du dina inkomster men du sprider också risken eftersom du inte blir lika beroende av ditt arbete. Om du vill ha tips och förslag på saker att göra för att få in pengar ska du läsa mitt inlägg om hur man blir digital nomad.

15. Tjäna- eller spara pengar på dina hobbys


Något som många inte tänker på när det utöver sina hobbys är att det alltid finns chanser till lite extrainkomster i dom. Om det är så att du vill gå ner i arbetstid samtidigt som du verkligen brinner för något intresse är det här något du verkligen borde utnyttja.

Oavsett vad du håller på med så kommer det alltid finnas chanser att både spara eller tjäna pengar på din hobby om du antingen är riktigt duktig, passionerad, hjälpsam eller har andra bra sidor som du kan visa.

Det finns alltid företag som antingen säljer produkter, kurser eller tjänster inom sporter och fritidsintressen. Genom att vara aktiv antingen fysiskt eller på sociala medier finns det stor chans att eller flera företag vill samarbeta med dig, antingen genom att ge dig en anställning eller rabatterade priser på utrustning eller saker du ändå köper.

Jag har själv finansierat stora delar av mina fritidsintressen på det här sättet, det är en win-win för alla inblandade.




16. Jobba obekväma arbetstider


Även om inte alla gillar det så är det ofta så att obekväm arbetstid ger mer betalt per timme. Det innebär indirekt att du kan tjäna lika mycket pengar trots att du jobbar mindre.

Det här är alltså en perfekt lösning för att kunna gå ner i tid om man bara är lugn med att jobba de tider de flesta andra inte vill göra det.

17. Ta tjänstledigt


Ett annat alternativ för att kunna jobba mindre är att ta tjänstledigt. Godkända anledningar brukar som jag nämnt innan vara för att starta eget företag eller studera.

Det bästa är att kolla upp hur dina möjligheter ser ut på just ditt jobb. Det är inte alltid arbetsgivaren vill gå med på det här så det gäller att hitta något positivt för arbetsgivaren med det och lägga fram det på ett bra sätt.

I vissa fall kan du även ha rätten på din sida även om det aldrig är bra att hamna i klinch med sin arbetsgivare. Du har faktiskt stora möjligheter att ta tjänstledigt och all info kan du läsa hos Unionen här.

18. Höj din lön


Om du har möjlighet att höja din lön så kommer det innebära att du tjänar mer per arbetad timme. I teorin gör det här att du kan jobba mindre men plocka ut samma lön.

Det låter ju grymt men det som gör det svårt är att många arbetsgivare inte kommer vilja att du ska jobba mindre än vad du gör idag.

Lösningen är i det fallet att antingen starta eget eller att söka ett nytt jobb. Du kan då från början bestämma dig för att du ska jobba mindre i det egna företaget eller göra en överenskommelse med in nya arbetsgivare.

jag själv bestämde mig för att jobba mindre när jag startade mitt företag. det var själva grunden till att jag startade företaget. Jag ville jobba mindre än innan och jag ville bestämma över min egen tid i större utsträckning. det går om man vill!

Läs mer! Hur blir man rik?


Jag hoppas att inlägget kunde ge lite inspiration och idéer om du har funderat på att gå ner i arbetstid. Har du några tips som jag missat i inlägget så säg gärna till!

9 kommentarer:

  1. Svar
    1. Tja Anonym,

      Har inte riktigt velat gå in på exakt vad jag jobbar med för att hålla anonymiteten. Det är ett fysiskt jobb iaf. :)

      Med vänlig hälsning / Frihetsmaskinen

      Radera
  2. Bra lista. Komplett vad jag kan se, något överlappande ett par gånger bara som du nämner.

    1. Start eget i en annan bransch - otroligt modigt av dig. Skulle jag starta eget vore det definitivt i något närliggande till det jag gör nu. Stressen att start eget vore tillräckligt. Helst skulle jag vilja ha EN stor stadigvarande kund redan när jag börjar.

    14. och 15. Sido- och hobbyinkomster är något jag också skulle vilja bygga upp och kanske behålla även när jag blir pensionär.

    SvaraRadera
    Svar
    1. Tja Utdelningssmålänningen,

      Tack! Jag vet, blev lite överlappande som du säger :).

      Jag, jag förstår att du tycker det och anledningen att jag vågade var egentligen för att jag sa upp mig innan jag hade en plan. Jag hade helt enkelt inget att förlora i det läget och körde all in :).

      På 14 och 15 känner jag samma. Det är nog kul att ha något projekt även om de inte skulle ge så mycket betalt. Där är en stor fördel med att köra eget, det finns inga begränsningar.

      Tack för kommentaren! Med vänlig hälsning / Frihetsmaskinen

      Radera
  3. Svar
    1. Tja Makanz,

      Tack!

      Med vänlig hälsning / Frihetsmaskinen

      Radera
  4. Tja spara Tillsammans,

    Tack! :)

    Med vänlig hälsning / Frihetsmaskinen

    SvaraRadera
  5. Alla är bra förslag, men vissa kan vara riktigt knepiga att genomföra.

    För egen del så jobbar vi hårdast med punkterna 13,10,7,2. Att gå ner i deltid är i princip omöjligt för mig, då det skulle innebära att kundens projekt blir lidande, och jag kommer med största sannorlikhet bli uppsagd från uppdraget, och sedermera från min arbetsgivare. Konkurrenterna har likvärdiga resurser tillgängliga för 100% som kan sättas in när som helst. Jag vet inte vilika sorters jobb som funkar med t.ex. 50%, men inte är det IT-konsult jobb där man i 9 fall av 10 jobbar i projektform som kräver tillgänglighet på plats och ofta vissa tider och dagar då det hålls möten etc. Jag frågade kunden rakt ut "hade ni valt mig om jag fanns tillgänglig 80%?". Det korta svaret var "nej".

    Byta bil mot cykel fungerar okej så länge man bor någorlunda centralt, vilket vi inte gör (3 mil till närmsta stora stad). Då är bil ett måste, tyvärr. Att jobba hemma gör jag då och då, men arbetsgivaren vill att man ska vara på plats om det inte finns "särskilda skäl". Har nog inte träffat på någon kund/arbetsgivare som varit positivt inställd till att jobba hemma. Då pratar vi ändå om stora börsnoterade IT-företag eller industriföretag.

    Att vara föräldraledig är ju toppen, problemet är nog att man inte är ledig. Att vara hemma en hel dag med en treåring är för mig den totala motsatsen av att vara ledig, jag blir fullständigt slutkörd, både fysiskt och psykiskt. Vi bor som sagt lite utanför stan och här finns det inte nån "föräldragrupp" där man kan snacka om något intressant medans småbarnen leker i sandlådan.

    Bloggaren RB40 reflekterar mycket kring detta och han upplevde att det blev mycket bättre när deras son började skolan, då blev det en bättre balans där han fick några timmar vuxentid mitt på dagen. Det kan jag absolut köpa. Att leka är kul i typ 15 minuter... :)

    Fru Snålgris har det lite lättare att jobba deltid, men hennes lön är så pass låg i nuläget att hon vill jobba heltid för att göra ett försök att få upp lönen lite och "visa sig duktig". Funkar inte detta så blir det nog deltid.

    Oavsett vilket, en mycket bra lista!

    SvaraRadera
    Svar
    1. Tja Snålgrisen,

      Jag förstår hur du tänker och jag har ju ingen aning om hur det är i din stad så det är uppenbarligen olika. Jag har ingen erfarenhet själv inom it men vet kompisar som jobbat deltid och det har fungerat så är nog olika som sagt.

      Sen är det som alltid att det har med prioriteringar att göra, det mesta går men till ett pris, ibland ett högt pris och det måste man avgöra själv om det är värt.

      När jag jobbade heltid kändes det kört att få jobba halvtid vilket det var på min arbetsplats så jag sa upp mig och startade get inom något nytt. Det var priset jag fick betala vilket i efterhand helt klart var värt det, men med barn t.ex. hade det varit svårare.

      Tack! :) Med vänlig hälsning / Frihetsmaskinen

      Radera