Stabil avkastning över tid
Målet med min aktieportfölj är att den ska ge en stabil avkastning över tid. Jag vill ha stabila utdelningar med en ok utdelningstillväxt och skörda frukten. För att det här ska rulla på i längden så krävs det att portföljen är diversifierad och innehåller bolag som tjänar stabila pengar. Jag kommer alltså aldrig att pricka raketerna men förhoppningsvis också missa de värsta sänkena.
Det mål jag har satt för portföljen är att den genomsnittliga direktavkastningen ska vara 4% och den genomsnittliga utdelningstillväxten ska vara 6%. Tillsammans bör det här ge en totalavkastning kring 10%. När jag räknar på det här så räknar jag mitt totala kapital. Jag räknar alltså in likvider och preferensaktier i det här, vilket jag vet att många inte brukar göra. Anledningen till det är för att jag vill kunna göra en ärlig beräkning på hur min framtida totalavkastning kan se ut baserat på historiken.
Hur ser avkastningen ut på riktigt?
Jag tar ett exempel här nedanför som synliggör hur en buffert på 30% av kapitalet påverkar totalavkastningen i ett normalt börsklimat med en förväntad totalavkastning på 10% och en bankränta på 1%. Kapitalet i exemplet uppgår till 2 miljoner kronor, är investerat i ISK-konto och beräknas med ränta på ränta.
- Med 100% av kapitalet investerat på börsen kommer man efter 10 år att ha ett kapital på 4.625.230kr efter skatt.
- Med 70% av kapitalet investerat börsen och 30% på räntekonto så kommer man efter 10 år att ha 3.791.267kr efter skatt.
- Att ligga fullinvesterad ger i det här exemplet 830.000kr mer i avkastning efter skatt.
Genom att kolla på det här exemplet ser man tydligt hur stor skillnaden blir om man över tid har en rejäl buffert. Om vi istället pratar avkastning i procent så ger exemplet med 30% i buffert en årlig avkastning på 6,5% istället för kring 9% efter skatt med allt investerat på ISK. Man förlorar alltså 2,5% per år och sen ränta på ränta på det, vilket blir 830.000kr på en tio-års period. Försäkringar kan
vara bra men kostar alltid pengar. Det är därför jag väljer att vara fullinvesterad och om jag inte är det så räknar jag med mina likvider i avkastningen.
vara bra men kostar alltid pengar. Det är därför jag väljer att vara fullinvesterad och om jag inte är det så räknar jag med mina likvider i avkastningen.
Avkastning i portföljen 2018
Hittills i år har portföljen levererat en totalavkastning på 7,14%. I kronor räknat är det 116.503kr och om man kollar på mina mål så skulle det i teorin betala mina totala levnadskostnader. Självklart kunde jag ha sålt på toppen men jag har svårt att se hur jag skulle lyckas med att tajma det och även komma in på botten sen med hela kapitalet.
I en nedgång slår du alltid index om du återinvesterar utdelningarna
något. Portföljen levererar just nu 5992kr i månaden i utdelningar och jag är löjligt nära ett av mina stora mål på 6000kr i månaden. Jag hoppas att snart kunna skriva om den milstolpen då den är viktig för mig på många sätt!
Något som kan vara bra att veta om och tänka på är att i en nedgång så kommer man alltid att slå index om man återinvesterar utdelningarna. Detta gäller alltså om du investerar i samma aktier som indexet jämför. Anledningen till det är för att varje gång du köper nya aktier så kommer du att köpa billigare än första gången. Du bromsar alltså nedgången i varje köp vilket inte sker om du låter utdelningarna ligga som likvider.
Sitter ni på likvider och hur räknar ni ut er totalavkastning?