tisdag 5 september 2017

Om 3 år behöver jag aldrig mer jobba!

Yeeeaaahh! Jag klarade det, om 3 år behöver jag aldrig mer jobba! Så sjukt konstig men bra känsla, det känns verkligen som man blir belönad för att hålla sig till planen. Jag satte det här målet för exakt 1 år sedan, du kan läsa om det i inlägget: Om 4 år behöver jag aldrig jobba mer! Det har alltså gått exakt ett år och jag kan med stor lycka säga, planen håller! Idag delar portföljen ut 5.184kr/månad i snitt i passiva inkomster. Jag har alltså slagit målet med en marginal på hela 1 krona!
Lägesrapport: För att jämföra mitt mål punkt för punkt ser det ut så här: (Mål / Nuläge)
 • Portföljvärde: 1.413.706/1.434.172
 • Yoc: 5,03% / 4,86%
 • Utdelning/månad: 5183kr / 5184kr
 • Utdelning/år: 62.196kr/62.208kr

När jag skrev inlägget 17 dagar kvar, håller sluta-jobba-planen? så kändes det helt ärligt riktigt totalkört att lyckas med målet. jag hade inga likvider och jag behövde investera ett värde på 32.000 kronor om det gjordes till en direktavkastning på 4%. Jag hade faktiskt gett upp målet, jag gjorde mitt bästa men hade igår kväll ändå inte lyckats nu upp till målet.

Det kändes kass, helt j***a värdelöst faktiskt om jag ska vara ärlig. Inte för att jag skulle misslyckas, utan för att jag skulle hamna efter i planen. min styrka i livet har alltid varit att jag sätter en plan och håller den, oavsett vad, nu kändes det som att jag bara sket i det, jag kände mig tvungen att kolla möjligheter.

Jag började med att kolla vilka utgifter som kommer att komma den närmsta tiden, lån, elräkningar, mat.. ja det mesta. Jag kollade av alla mina konton, mitt företagskonto, kontot för räkningar och mitt personkonto. Egentligen fanns det inget utrymme, samtidigt så kändes det verkligen tungt att inte klara det här målet, det var det jag sett fram emot hela senaste året. jag lade ner allt och gick och la mig.

Under dagen idag så kunde jag inte släppa tanken på målet och räknade snabbt ut vad som behövdes och förde över det som fattades från mitt konto som är till räkningar. Sen köpte jag ett gäng ytterligare K2A Pref och Alm Pref för att boosta upp utdelningarna, jag klarade det med en kronas marginal, helt sjukt. Det som egentligen gjorde att jag klarade det var att jag glömt att bokföra ett köp jag gjorde förra veckan. Här nedan är köpen jag gjort sedan inlägget för 17 dagar sedan.
Som ni ser har jag även sålt några Hufvudstaden och förvånande nog för att vara mig köpt in 2st H&M. jag är fortfarande skeptisk till H&M, men till 200kr känns det bättre än för ett tag sen. Mycket prerensaktier har köpts in med den enkla anledningen hög direktavkastning, men jag tror även att de kan hålla sig kvar på bra nivåer nu när Balder löses in och eventuellt SAS framöver.


Det kanske känns som jag tog en genväg för att nå målet genom att sätta mig i en riktigt dålig ekonomisk sits samtidigt som köpen gjorts i mestadels högutdelande aktier men jag tycker man får se det på två sätt. Ja, jag tömde mina konton på pengar som egentligen ska gå till annat, det måste jag lösa, jag får lösa det. Ja jag köpte högutdelande aktier utan chans till tillväxt, men det är ett medvetet val då jag tror det säkrar upp portföljen som helhet nu.

Det viktigaste för mig är.. jag klarade det! Jag gav inte upp, nu finns et inget som kan stoppa mig från att nå målet om ett år. Så länge jag håller målen så kommer att jag nå fram, det är det jag valt att fokusera på just nu, men vad gör man om man inte lyckas? Nästa gång kanske jag inte klarar det trots massa dribblande.


Har ni några bra förslag på vad man ska göra om man inte lyckas med uppsatta mål den dagen man tänkt sig?  Hur bör man hantera en sån situation?Läs även:

17 kommentarer:

 1. Man ber att få gratulera! Ja, det där med mål vad gäller investeringar och avkastning är knivigt oavsett om man tänker på utdelning eller värdeökning, eftersom det är svårt att påverka. Själv fokuserar jag på hur mycket jag lyckats spara och investera (även om jag naturligtvis följer både värde och utdelningar). Kämpa på och grattis igen!

  Mvh

  Egon

  SvaraRadera
  Svar
  1. Tack Egon! :)

   Ja precis, kursvärdet är ju i princip omöjligt att påverka när det börjar komma upp i värde men utdelningarn är lite lättare iaf. Ja om man sparat enligt mål så har man egentligen gjort sitt bästa. Det är svårt det där.

   Mvh / Frihetsmaskinen

   Radera
 2. Bra jobbat Frihetsmaskinen!

  Riktigt imponerande med över 5000 kr i utdelningar varje månad :-) Jag har starkt tro att du lyckas nå ditt mål om 3 år. Sen tror jag inte man ska deppa om det tar lite längre tid. Viktigast är ju att man kämpar på och kommer närmare sitt mål. Fortsatt lycka till. Hoppas vi kan nå 1,5 miljon inom närtid :-)

  Mvh Slimis

  SvaraRadera
  Svar
  1. Tack Slimis! :)

   Ja det är wtt skönt kassaflöde att återinvestera, jag hoppas jag klarar det. Sen är det som du säger lite att oavsett så kommer man ju närmre så länge man gör sitt bästa för att nå dit, även om man inte klarar planen.

   Ja 1,5 är nästa! :)

   Mvh / Frihetsmaskinen

   Radera
 3. Grattis!

  Imponerande! Målet är här snabbare än vad du tror;)

  /Sofokles

  SvaraRadera
  Svar
  1. Tack Sofokles! :) Ja, jag hoppas på det!

   Mvh / Frihetsmaskinen

   Radera
 4. Grymt imponerade att vara så "nära" slutmålet! ☺

  SvaraRadera
  Svar
  1. Tack Investerlitemera! Det känns skönt att det går åt rätt håll :).

   Mvh / Frihetsmaskinen

   Radera
 5. Grattis! Grymt jobbat.
  Sen när du inte längre "behöver" jobba kommer det nog också vara lättare att jobba. Eftersom du vet att du kan säga upp dig när som helst.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Tack Ekonomitankar! Ja jag tror det kan bli lite både och, som du ser så planerar jag att jobba 6 år till innan jag slutar helt så jag har lite pengar för resor mm. Som det känns nu skukle jag gärna slutat helt om 3 år ;).

   Mvh / Frihetsmaskinen

   Radera
 6. Åh, vad glad jag blir för din skull! Känslan av att uppnå ett mål är underbar, det finns inte mycket som slår det. Nu är det inte långt kvar för dig! Tre år går ju rasande fort.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Tack Kaizenliv! :) känslan är grym! Ja 3 år går fort, bara se till att njuta på vägen!

   Tack för kommentaren!

   Radera
 7. Alltid kul, motiverande och inspirerande när det går bra för folk. Lycka till med den fortsatta planen.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Tack Jakob! Alltid kul att få motiverande konmentarer! :)

   Mvh / Frihetsmaskinen

   Radera
  2. Tack jakob, alltid kul att få motiverande kommentarer! :)

   Mvh / Frihetsmaskinen

   Radera
 8. Hej Frihetsmaskinen! Nu hittade jag hit och de ska bli kul att följa de kommande tre åren mot ditt mål! Lycka till och kör hårt!

  Mvh
  Börsjägarcoachen

  SvaraRadera
  Svar
  1. Hej Börsjägarcoachen!

   Tack och för de peppande orden! :) Yes, mot friheten, lycka till du med!

   Mvh / Frihetsmaskinen

   Radera