Sidor

lördag 25 januari 2020

Ekonomisk trygghet i 5 steg - Portföljen över 2,4 miljoner!

En riktig rolig sak hände precis, det var att portföljen passerade 2,4 miljoner kronor! Boom! Det här är grymt av flera anledningar, men i det här inlägget tänkte jag fokusera på den ekonomiska trygghet det ger.

Om vi kollar på vad ekonomisk trygghet betyder så kan vi ofta läsa att det har med olika bidrag och sociala trygghetsförmåner att göra. Det kan vara a-kassa, pensioner, socialbidrag eller andra former av bidrag vi får från staten.

Grejen är att jag gillar inte att vara beroende av staten, i min värld låser det in människor och tar oss bort från friheten. Det jag ska prata om i det här inlägget är att skapa en egen ekonomisk trygghet där vi är oberoende av andra...


Innehåller affiliatelänkar

Ekonomisk trygghet i 5 olika stadier


Idag eller igår hoppade portföljvärdet i min aktieportfölj upp över 2,4 miljonerstrecket, det känns magiskt! Kanske inte just för den siffran utan för att jag gång på gång får det bekräftat att portföljen klarar sig själv, portföljen växer utan min inblandning.

När jag började spara och investera i aktier så var det mer konkreta mål där varje milstolpe hade en extrem betydelse för min ekonomiska trygghet. Det tog inte lång tid innan jag insåg att den statliga pensionen och a-kassa är något vi inte ens borde titta på.

Eftersom vi har alla möjligheter att skapa oss en frihet utanför statens armar, varför ska vi då leva i den mentala fångenskap som den alltid kommer att innebära? Jag ska förklara de stadier som har varit viktiga i min resa och varför...

1. En årskostnad på kontot - 100.000kr


Mitt första stadie där jag för första gången i livet kände mig trygg i min ekonomi var när jag hade en hel årsförbrukning på bankkontot. I mitt fall betydde det 100.000kr eftersom jag gjorde av med ungefär 100.000kr i mitt vardagliga liv.

Vad den här summan är för dig beror helt på vad du bränner varje månad, den vara både två- och tre-hundratusen kronor också. Det viktiga i mitt fall var den psykologiska styrka det gav att inte längre vara "fattig". Vid 1000.000kr kände jag att makten över mitt liv ökade markant.

Vad innebär det i praktiken att nå det här stadiet?


Förutom den psykologiska effekten så finns det självklart uppenbara fördelar med att ha den här pengaklumpen på kontot. Bland dessa hittar vi bland annat:

  • Du kan bli av med jobbet utan att behöva a-kassa
  • Du kan byta jobb utan att oroa dig
  • Du har råd med oförutsedda utgifter
  • Du har alltid råd att betala saker kontant
  • Du tillhör den halvan av befolkningen med mer än 100.000kr på kontot (Källa från Avanza).

2. En årslön på kontot - 300.000kr


När du väl nått det första stadiet så är det faktiskt inte så svårt att komma till stadie två där du har en hel årslön i kapital. Anledningen till det är ganska enkel, eftersom du lyckats spara ihop 1000.000kr så vet du att det går att spara ihop 300.000kr.

En årslön på kontot är en riktigt viktig milstolpe och det var här någonstans tankarna om ekonomisk frihet började snurra i bakhuvudet. Jag började på riktigt smida mina planer på ekonomisk frihet och fick faktiskt fram en bra plan på hur jag skulle bli ekonomiskt fri.

Den stora ekonomiska tryggheten i en årslön på kontot


Alla som lyckats spara ihop den här summan vet nog vad det är för känsla man har i kroppen. Det känns inte bara tryggt utan även som att en ny värld med möjligheter öppnar sig. Kan vi spara ihop 300.000kr så är vi ju trots allt inte så långt från miljonen, och...

  • Att bli av med jobbet är ingen du behöver stressa över längre
  • Du kan börja fundera på att byta jobb eller starta eget företag
  • Oförutsedda utgifter finns inte längre och du kan t.om. utnyttja din ekonomi på ett bra sätt som både sparar och tjänar pengar.
  • Du börjar kunna förhandla med banken vilket ger lägre räntor etc.
  • Du tillhör de 14% av svenskarna med ett sparande på över 200.000kr (Källa).

3. Den magiska gränsen - En miljon kronor


Ok, nu kommer vi till miljonen. Alla vill bli miljonärer, men hur blir man en miljonär? Grejen är att många undrar det fram till att de når stadie ett eller två, efter det är svaret ganska självklart. Att nå miljonen är alltså bara en bieffekt av ditt tidigare kapital.

Helt ärligt, det är svårare att nå både 300.000kr än att nå miljonen. Det beror helt enkelt på att det krävs en speciell mentalitet för att komma dit, när du väl är där har du redan mentaliteten för att spara ihop en miljon.

När jag nådde min miljon allt jag någonsin trott på och drömmar började bli konkreta planer. Den ekonomiska tryggheten kändes total och nu började det på riktigt handla mer om ekonomisk frihet. När jag nådde miljonen började jag sätta konkreta datum för när jag skulle bli ekonomiskt fri.

Med en miljon är privatekonomin säkrad


Jag tror att de flesta som uppnått en miljon i sparande håller med om att den dagen förändrade deras liv. Inte bokstavligt och konkret men ekonomiskt, mentalt.

Att ha en miljon på kontot är faktiskt speciellt oavsett om många inte tycker att det är lika mycket pengar som det en gång var. En miljon på kontot innebär:


4. Bekräftelsen genom den andra miljonen - Två miljoner kronor


Efter den första miljonen kände jag att min ekonomi var ganska fixad faktiskt. Visst har jag kämpat efter det men det har rullat på extremt mycket mer av sig själv efter det. Om vi räknar på en avkastning på 10% per år på 2 miljoner i kapital betyder det att vi får 16.600kr i månaden, gratis!


Det blir ganska uppenbart att när vi väl nått den här nivån så kommer vi att bli rikare år för år, utan att ens behövs spara något. Den genomsnittliga avkastningen kommer med stor sannolikhet att motsvara ett sparande som de flesta inte ens är i närheten av.

Med 2 miljoner är du rik och trygg!


Det är ingen underdrift att säga att vid 2 miljoner i kapital är men säker. Når du hit så kommer du med stor sannolikhet att bli rikare år för år utan ansträngning. Men, det är trots allt bara 2% som har ett kapital på 2 miljoner kronor (Källa).

Så, vilka fördelar får vi med 2 miljoner kronor?

  • Stora passiva inkomster, pengar när vi sover
  • Din portfölj täcker troligtvis dina fasta kostnader
  • Stora möjligheter att förhandla ner vardagliga kostnader
  • Stort ekonomisk spelrum
  • Stora möjligheter och trygghet
  • Ekonomisk frihet inom några år om vi vill
  • Du jobbar helt på dina egna villkor

5. Ekonomisk frihet - 3 miljoner kronor


Boom! Här pratar vi trygghet deluxe och ekonomisk frihet på riktigt! När vi når hit så behöver vi aldrig mer jobba om vi inte vill. Jag befinner mig just nu mellan det tidigare stadiet och det här med mina 2,4 miljoner i kapital.

Jag vet att jag kommer att nå hit eftersom min portfölj producerar 20.000kr i månaden när jag sover. Frågan är inte om, utan när. Den ursprungliga planen sa år 2023, men nu ser det snarare ut att inträffa 2022 eller kanske tidigare.

Du behöver aldrig jobba igen!


Nå du hit? Jag kommer snart att nå hit och då behöver jag aldrig jobba igen. Jag kan göra vad jag vill och ingen kan någonsin bestämma över min tid igen.

Att ta sig hit är inte lät och det tar lång tid. faktum är att bara 1-2% klarar av att spara ihop ett så stort kapital. Det förklarar också varför vinsten är så stor. Att äga sin tid, finns det många andra saker som är så värdefullt?

Når du ekonomisk frihet så...

  • Behöver du aldrig jobba för pengar igen
  • Få pengar när du sover
  • Få pengar när du ligger på stranden
  • Aldrig prioritera bort det du vill göra
  • Aldrig ta skit från någon
  • Aldrig vara beroende av någon
  • Vara oberoende av staten
  • Du är fri!

Min ekonomiska trygghet just nu - 2,4 miljoner i kapital


Som sagt, just nu befinner jag mig i ett mellanläge med 1-3 år kvar innan friheten. I dagsläget spara jag max 1500kr i månaden och den största tillväxten skapar portföljen själv, när jag gör annat.

Förra året var avkastning brutal på över 600.000kr men det är inget jag räknar med framöver. Jag räknar som sagt på 10%, men det räcker, det blir 20.000kr i månaden. Det kommer att göra mig fri snabbt ändå.

Grejen är att den senaste året har varit brutalt bra. Det senaste året har portföljen vuxit med 6-700.000 kronor och då har jag bara sparat drygt 1500kr i månaden i snitt.

Vad behöver du för att känna dig ekonomiskt trygg?


Det här var min resa och mina tankar om de olika milstolparna. Jag kan inte säga att du kommer att känna samma sak men jag tror chansen är stor. Kanske har du gått igenom samma resa, kommentera gärna och berätta om dina tankar.

I grunden handlar tryggheten i vår ekonomi om att kunna upprätthålla den livsstil vi lever just nu och den livsstil vi vill leva. Därför blir det ganska enkelt att räkna på. Det handlar helt enkelt om vilka kostnader vi har och vilka långsiktiga passiva inkomster vi skapar. 

Vart befinner du dig i din ekonomisk trygghet och frihet?


34 kommentarer:

  1. SBABs undersökning påstår att 4% av svenskarna har mer än 2 miljoner på ett bankkonto (hela rapporten handlar om bankkonton, inte aktier eller fonder). 2 miljoner på ett bankkonto, är det för att spontant kunna köpa en ny bil när man går förbi Jaguaraffären?

    SvaraRadera
    Svar
    1. De säger "konton" isk står för investmenspatkont så de räknar med aktier o fonder med..... Vad de inte räknar med är värde i fastigheter, där många har sin miljon i dag.

      Radera
    2. Jag tror inte det. De skriver "bankkonto", inte konto. Orden aktie eller fond förekommer inte i rapporten alls, och siffrorna stämmer inte med äldre data.

      2006 hade snittsvensken fonder för 66000, aktier för 64000 och 74000 kronor på ett bankkonto. Sedan dess borde beloppen ökat, och då stämmer det rätt bra med 100000 på ett bankkonto.

      Källa: https://www.privataaffarer.se/articles/2009/01/21/klar-du-medelsvensson/ som har SCB:s årsbok som källa.

      Radera
  2. Intressant. Har inte tänkt så mycket på att det finns steg på vägen till FIRE.

    Har ett steg 0 som ligger före ditt steg 1 som jag minns väl och hör om på jobbet mycket och många har inte ens nått dit: Spara ihop så att du har en lön på lönekontot (25.000 kr?) dagen innan ny lön kommer. Då känner man aldrig stressen över att det är 1-2 veckor till nästa lön.

    Har 1,8 MSEK, men känner tyvärr ännu inte den trygghet du beskriver på varken 1 eller 2 MSEK. Det "enda" som behövs är att jag t ex går in i väggen (igen!) eller förlorar jobbet. Då minskar sparutrymmet avsevärt och efter ytterligare en tid kanske jag måste ta av kapitalet.

    SvaraRadera
    Svar
    1. Tja Utdelningssmålänningen,

      Ok, jag har tydligt känt av stegen mot ekonomisk frihet även om jag kanske inte tänkte på de så tydligt när jag passerade dom :).

      Bra punkt! Jag tog aldrig med den men som du säger så är den otroligt viktig. För min del känns det steget grundläggande för en fungerande ekonomi så tänkte inte ens på att ta med det, men kanske borde ha gjort det.

      Ok, intressant att man känner så olika. Jag förstår det iofs om det är så att du jobbar heltid i dagsläget. Då har du mycket att förlora och din frihet "hänger på framtida inkomst"? Kanske är det en mental situation du befinner dig i, i min värld borde du känna dig väldigt trygg med 1,8 miljoner i kapital, men det beror ju såklart på dina fasta kostnader och hur du kan påverka dom?

      Med vänlig hälsning / Frihetsmaskinen

      Radera
    2. Precis så känner jag! Alltså att min frihet hänger på en skör tråd av högt sparande (där jobb är ett krav) i några år ytterligare.

      Ja, min mentala situation är tyvärr vad jag skulle kalla "skadeskjuten" efter att tidigare blivit ofrivilligt arbetslös och utbränd då jag även fick svårt med ekonomin. Därav kanske omotiverat otrygg.

      Radera
    3. Ok, då förstår jag hur du känner. Det är nog ganska naturligt att du känner så i ditt fall. Hoppas bara att du kan köra på ett par år ostört då så att du når friheten och kan släppa det :).

      Med vänlig hälsning / Frihetsmaskinen

      Radera
  3. Vi följer varandra rätt bra i våra resor, jag är en bit över 2.5 miljoner nu och eftersom det bara spurtar uppåt tror jag det snart kommer en ordentlig backlash som gör att det tar några år innan det blir 3 miljoner :)

    Vänligen Annelie

    SvaraRadera
    Svar
    1. Tja Annelie,

      Vad kul! :) Vi har legat hack i häl länge nu :). Det kan mycket väl komma en dipp snart men det är omöjligt att avgöra när, så bara att kör på.

      Med vänlig hälsning / Frihetsmaskinen

      Radera
  4. Väldigt bra skrivet! Jag har kommit till steg 2 där jag har ca en årslön investerad och lite extra i buffert. Det är verkligen en stor frihet att inte känna sig tvungen att jobba extra pass och kunna sjukskriva sig utan att ekonomin brakar samman. Jag sa också upp A-kassan för ett tag sedan och känner ingen ångest över det.

    Mvh I-US

    SvaraRadera
    Svar
    1. Tja Investeringsundersköterskan,

      Tack, vad kul att du gillade inlägget :). Vad skön känsla, vet exakt vad du menar! :) Visst går det snabbare därifrån också? :)

      Med vänlig hälsning / Frihetsmaskinen

      Radera
  5. Inte för att vara den men du är knappast mindre beroende av staten för att du får passiva inkomster. Inte heller blir du mindre beroende av andra eftersom någon måste jobba ihop de där pengarna.

    Mvh.

    SvaraRadera
    Svar
    1. Tja Anonym,

      Utveckla, jag lyssnat gärna. Jag vet dock inte om jag håller med helt i vad du säger. Jag har själv känt av mitt oberoende vid flera stadier i livet. Bland annat när jag sa upp mig och inte tog A-kassa. Hur menar du att mina pengar inte gjort mig mindre beroende av staten?

      Mvh / Frihetsmaskinen

      Radera
    2. Kanske anonym menar att det är staten som bestämmer beskattningen av dina passiva inkomster så till viss del är vi "beroende"?

      Radera
    3. Tja Annelie,

      Självklart är det så men det är enligt mig helt onödigt att tänka så, så skulle vi kunna oroa oss för att staten ska ta alla våra pengar (vilket teoretisk skulle kunna hända) och då finns det ingen motivation att göra något alls.

      Jag försöker att inte fokusera alls på saker jag inte kan påverka och om det skulle hända får man lösa det då. Det finns alltid lösningar på problem som uppstår om det skulle bli så :).

      Med vänlig hälsning / Frihetsmaskinen

      Radera
  6. Efter många år av börsuppgångar är det lätt att känna självförtroende och styrka. Många glömmer bort kraftiga nedställ som varit. Vid finanskrisen 2008 backade sedan börsen runt 50 procent och "stabila" bolag ställde in aktieutdelningar och gjorde istället nyemmissioner. Gick du som index då så hade du, med dina 2,4 miljoner, istället förlorat 100 tusen i månaden...

    SvaraRadera
    Svar
    1. Det man vet från tidigare krascher som 2008, är ju att börsen ändå återhämtar sig ganska snabbt, och etablerar nya högre lägstanivåer. På något år eller så, men då kan det ju vara en idé att ha en buffert på sparkonto, eller äga guld etc.

      Radera
    2. Tja Anonym,

      Visst är det så, självklart! Som jag skrivit många gånger tidigare så gäller det att göra ett val, vill man vara med på resan med alla möjligheter och risker det innebär, eller vill man stå utanför för evigt? Jag har gjort ett val alltså, risken finns att det inte blir som jag tänkt men jag är inte orolig att jag inte löser de situationer som uppstår :).

      Sen att backa 50% är ett extremexempel där du inte gör något aktivt för att påverka situationen, t.ex. jobbar lite etc.

      Med vänlig hälsning / Frihetsmaskinen

      Radera
  7. Underbart inlägg! Jag blir så taggad. Frihet, oberoende och att helt äga sin egen tid är drömmen.
    Mvh,
    Anneli

    SvaraRadera
    Svar
    1. Tja Annelie,

      Tack! Frihet är grymt! :) Hoppas allt rullar på som det ska för dig!

      Mvh / Frihetsmaskinen

      Radera
  8. På väg mot steg 3 vilket jag hoppas nås i år. Alla steg innebär fördelar och att livet upplevs mindre pressat. Tid på ett konto.

    SvaraRadera
    Svar
    1. Tja IMGR,

      Grymt jobbat, Boom! :) Kul att vi upplever det samma, det är en härlig känsla :). Har för mig att vi har gått igenom samma med utbrändhet tidigare om jag inte minns fel?

      Med vänlig hälsning / Frihetsmaskinen

      Radera
  9. Härligt och inspirerande inlägg! Där vid 2 miljoner säger du att det bland annat finns "stora möjligheter att förhandla ner vardagliga kostnader". Är det något du kan utveckla mer? Jag försöker själv hitta bättre erbjudanden och lägre avgifter på kostnader jag har. Men det är utgifter som är helt oberoende av mitt kapital. Som el, försäkringar och diverse avgifter. Har man allting samlat på samma bank kan man naturligtvis förhandla om årsavgifter och ränterabatten på sitt bolån. Men finns det några andra vardagliga kostnader som du tänker på och som jag har missat?

    SvaraRadera
    Svar
    1. Tja Frihetspengen,

      Tack! :) Yes, jag ska försöka förklara hur jag menar även om gränsen inte är exakt, utan ökar med kapitalets storlek och kring 2 miljoner (för mig, kan vara 5 miljoner för en annan. Gränsen där kapitalet täcker fasta kostnader genom 4%-regeln).

      Bolånet är den uppenbara kostnaden du kan förhandla hårt med ett stort kapital, 2 miljoner räcker för min del att betala av hela lånet så jag sitter inte i bankens händer. Du behöver heller inte ha hela kapitalet hos din bank där du tar lånet. Om du dessutom har högre kostnader (runt 12.500-15.000kr/månad) så skulle det här steget innebära att du har 2,5-3 miljoner och då kan utnyttja Avanzas eller Nordnets Private Banking utbud och få betydligt lägre räntor på bolånet utan att behöva förhandla.

      När det gäller försäkringar så har du med ett kapital på över 2 miljoner "råd" att vara utan en del försäkringar och ha försäkringen i kapitalet istället. Många överförsäkrar sig i onödan för att de inte skulle ha råd att lösa en situation som uppstår. Med ett stort kapital kan du lösa många situationer utan ett försäkringsbolag. Själv hr jag t.ex. bara en hemförsäkring med minimalt skydd av lösöre, samt trafikförsäkring p bilen, vilket bli billigt. Försäkringsbolagen tjänar trots allt stora pengar på de som tar försäkringarna, värt att tänka på.

      Sen finns det massor av andra saker. Kan du visa upp ett starkt kapital har du i regel bättre förhandlingsläge och livet blir billigare. Jag kommer säkert på fler saker, kanske fyller i längre fram ;).

      Med vänlig hälsning / Frihetsmaskinen

      Radera
    2. Ah, du tänker så ja :) Tackar för förtydligandet!

      Det där med försäkringar är helt klart tänkvärt. Jag tror också, precis som du säger, att många är överförsäkrade. Men det är ändå förståeligt med tanke på vilken djungel av försäkringar och olika försäkringsvillkor som finns.
      Ett exempel på onödig försäkring är ju reseförsäkringar som en del resebolag och vissa flygbolag försöker sälja på en. Hemförsäkringen tillsammans med den reseförsäkring som valigtvis finns inkluderad i bankkortet (förutsatt att man nu använt kortet för att betala resan) räcker gott och väl för det mesta.

      Jag tänkte även likadant nyligen när jag tackade nej till ett erbjudande om hemlarm från en säljare från Sector Alarm. Om man bortser från den mentala påfrestningen av att ha drabbats av ett inbrott så har jag kommit fram till att kostnaden för hemlarm i de allra flesta fall är bortkastade pengar. Skulle man välja någon av de stora högkostnadsalternativen som Sector Alarm eller Verisure så får man räkna med en kostnad på 479 kr/mån eller över 5700 kr/år. Det finns klart billigare jämförbara alternativ, t.ex. om man beställer direkt från Securitas, men det går jag inte in på här.
      Jag tror att de flesta aldrig drabbas av något inbrott och en del kanske drabbas en gång under en livstid. Men om vi för skoj skull tänker oss att man drabbas av ett inbrott vart 10:e år och vill sätta stopp för det med ett hemlarm. Då får man alltså betala över 57000 kr för sitt hemlarm under 10 år. Men hur mycket har du hemma som är värt så mycket och som dessutom är stöldbegärligt? De flesta har kanske någon dator och annan hemelektronik som ständigt minskar i värde. Visst, har man en bil och en bilnyckel som ligger framme så kan man ju bli av med den. Men även i det här fallet har man en hemförsäkring (och kanske helfärsäkring på en eventuell bil) som täcker mycket av detta.
      Min poäng är alltså de pengar man sparar på att inte ha hemlarm kan man använda för att köpa nya saker, om man nu skulle drabbas av inbrott, även om det är en riktigt sur kostnad för stunden.

      Ursäkta den onödigt långa raljeringen om detta.

      Fortsätt inspirera om ekonomisk frihet!

      Mvh

      Radera
  10. Grym resa du gjort och gör kompis! Du går från klarhet till klarhet och för varje miljon blir det ju lättare att spara ihop och tjäna nästa miljon osv. Kul att vi och alla andra läsare kan följa din resa!

    Aktiepappa - en blogg om ekonomi och aktier

    SvaraRadera
    Svar
    1. Tja Aktiepappa,

      Tack kompis! :) Precis så är det, pengar bygger pengar! :)

      Detsamma, kul att följa dig! Med vänlig hälsning / Frihetsmaskinen

      Radera
  11. Ca 18 000 kr kvar tills det magiska 3-milj-strecket - för min del; yeehaa! Det faktumet inger en känsla av frihet. :-) /Anna B...

    SvaraRadera
    Svar
    1. Tja Anna,

      Boom! Snyggt, du måste uppdatera oss här när du når det, kanske är du redan där efter dagen? :)

      Med vänlig hälsning / Frihetsmaskinen

      Radera
  12. Jag är själv där du var 14 maj 2017. Ca 1.4M. Det är bra att du har uppdaterat genom åren så man kan backtracka och jämföra. Lite roligt att jag om bara 2-3 år kan vara där du är nu. Väligt osäkert räknat men fullt möjligt.

    Denna vetskap gör faktiskt att man kan slappna av lite på jobbet, och fokusera på att göra nytta, lära sig mer osv.

    Det jag försöker jobba mentalt med nu är det inte är så farligt om man skulle bli arbetslös, att man under en period kanske inte kan spara så mycket.

    Precis som en nedgång på börsen kan vara ett friskhetstecken, kan det vara likadant för sin personliga ekonomi. Man tar nya tag, bygger vidare på investeringsmetodiken, och förbereder en plan sätts i verk då man har normala inkomster igen.

    SvaraRadera
  13. Hej, jag läser det här inlägget nån gång varannan månad, varje år. Vilket håller mitt mindsett uppe. Jag undrar hur det har gått för dig?
    Hur du mår och hur portföljen mår?

    Freddy

    SvaraRadera
    Svar
    1. Hej Freddy! Grymt kul att höra att du fortfarande läser bloggen! :) Tyvärr har jag varit dålig på att uppdatera, men har lite lösa planer på att börja skriva igen.

      Jag mår bra och portföljen mår bra, flyttade till fjällen för 2 år sen och lever som portföljen bjuder på :). Hur går det själv? :)

      Mvh / Frihetsmaskinen

      Radera