torsdag 23 augusti 2018

Så här kommer du igång med ditt aktiesparande - Tjäna pengar på aktier

Jag får ofta frågan hur man kommer igång med sitt aktiesparande så jag tänkte att det var dags för ett genomgående inlägg om hur man gör på ett enkelt sätt. Många vill tjäna pengar på aktier men har svårt att komma igång då de tycker att det är krångligt. Jag kommer att gå igenom vart jag köper mina aktier-, hur du öppnar ett aktiekonto och vad som kan vara bra att tänka på.

"- Den bästa dagen att börja med aktier var för 20 år sedan, den näst bästa dagen är idag!" Det är ett ganska välkänt citat inom spar- och aktiekretsar och det stämmer väldigt bra. För varje dag som går och man inte är investerad förlorar man potentiellt kapital som kunde vuxit i marknaden istället. Tänk dig en snöboll som rullar ner för en oändlig backe med oändligt med snö. Ju tidigare du sätter bollen i rullning ju större blir den, även om du bara låter den rulla av sig själv när du väl startat den.


Det här inlägget innehåller affiliatelånkar från Avanza och Nordnet. 
* Läs mer om affiliatelänkar här.


Som det ser ut idag har det nog aldrig varit enklare och billigare att investera i aktier och det är dessutom grymt skatteförmånligt genom att spara i ett ISK eller i en kapitalförsäkring. Själv sparar jag i aktier via främst Avanza men även Nordnet. Om man är helt ny i sitt sparande så kan det vara en bra idé att öppna ett konto hos båda nätmäklarna eftersom man i början får gratis courtage upp till 50.000kr i investerat kapital hos Avanza och 80.000kr i investerat kapital hos Nordnet. Hur du gör för att öppna dina aktiesparkonton tänkte jag förklara nedanför.
Avanza - Börja med att gå till Avanzas hemsida och öppna ett aktiekonto. Du öppnar ett konto gratis på 3 minuter genom att klicka här *affiliatelänk. Att öppna ett konto är gratis och går snabbt och enkelt med hjälp av BankID. När du har registrerat kontot kan det här vara bra att tänka på:

 • Det kostar inget att ha kontot, inga årliga avgifter eller så.
 • Pengar som ligger på konton omfattas av den statliga insättningsgarantin.
 • Jag köper alla mina aktier och fonder i en ISK (investeringssparkonto) för svenska aktier eller kapitalförsäkring för utländska aktier. Detta på grund av att skatten tas ut genom schablonbeskattning på 0,45% av total kapital för 2018 istället för 30% av vinster och utdelningar i ett vanligt aktiekonto. Deklarationen blir mycket lättare i en ISK/Kapitalförsäkring också eftersom du inte behöver deklarera själv. 
 • Vanliga fonder kostar inget att handla men beroende på vilken fond du köper så har de olika årliga avgifter, vanligtvis mellan 0,2-1,5%. Fonden Avanza Zero har dock ingen avgift. 
 • Du handlar aktier gratis på Stockholmsbörsen om du aldrig haft 50 000 kr eller mer i samlat sparande hos Avanza tidigare. Om du uppnår 50 000 kr i kapital eller gör fler än 500 gratisaffärer under en 12-månadersperiod placeras du automatiskt i courtageklass mini och kan inte välja start igen. När du hamnar i mini betalar du 0,25% eller minst 1 krona i courtage 
 • Tänk på att utländska aktier har ett högre "minstacourtage". Amerikanska aktier har tex 1 dollar som minsta courtage, vilket gör att man bör handla för 3-4000kr per köp för att hamna kring 0,25%. Det läggs även på en valutaväxlingsavgift (spread) på 0,25% vid både köp och sälj.  Detta gör att det kan vara bra att satsa på globala indexfonder istället som ett alternativ till utländska aktier i början innan man lärt sig allt.


Printscreen från Avanzas hemsida 


Nordnet - Börja med att gå till Nordnets hemsida och öppna ett aktiekonto. Du öppnar ett konto gratis på 3 minuter genom att klicka här *Affiliatelänk. Att öppna ett konto är gratis och går snabbt och enkelt med hjälp av BankID. När du har registrerat kontot kan det här vara bra att tänka på:

 • Det kostar inget att ha kontot, inga årliga avgifter eller så. 
 • Pengar som ligger på konton omfattas av den statliga insättningsgarantin.
 • Jag köper alla mina aktier och fonder i en ISK (investeringssparkonto) för svenska aktier eller kapitalförsäkring för utländska aktier. Detta på grund av att skatten tas ut genom schablonbeskattning på 0,45% av total kapital för 2018 istället för 30% av vinster och utdelningar i ett vanligt aktiekonto. Deklarationen blir mycket lättare i en ISK/Kapitalförsäkring också eftersom du inte behöver deklarera själv.
 • Vanliga fonder kostar inget att handla men beroende på vilken fond du köper så har de olika årliga avgifter, vanligtvis mellan 0,2-1,5%. Fonderna Nordnet Superfonden har dock ingen avgift. 
 • Du handlar aktier gratis på Stockholmsbörsen om du aldrig haft 80.000 kr eller mer i samlat sparande hos Nordnet tidigare. Om du uppnår 80.000 kr i kapital eller gör fler än 500 gratisaffärer under ett år placeras du automatiskt i courtageklass mini. När du hamnar i mini betalar du 0,25% eller minst 1 krona i courtage.
 • Tänk på att utländska aktier har ett högre "minstacourtage". Amerikanska aktier har tex 1 dollar som minsta courtage, vilket gör att man bör handla för 3-4000kr per köp för att hamna kring 0,25%. Det läggs även på en valutaväxlingsavgift (spread) på 0,25% vid både köp och sälj. Detta gör att det kan vara bra att satsa på globala indexfonder istället som ett alternativ till utländska aktier i början innan man lärt sig allt.

Printscreen från Nordnets hemsida

Att börja spara i aktier och fonder är ett av de bästa ekonomiska besluten jag tagit i mitt liv, det är det lättaste sätta att skapa "passiva inkomster" utan några direkta kunskaper. Stockholmsbörsen har avkastat kring 12% i snitt historiskt, även om det inte är någon garanti för framtiden så finns det ingen anledning till att tro att börsen inte kommer att fortsätta ge bra pengar till aktieägarna. Vill man vinna så måste man ta risk, jag har aldrig haft några välbetalda jobb men portföljen klättrade nyligen över 1,8 miljoner kronor. Det hade jag aldrig nått om jag haft pengarna på ett bankkonto.Om du börjar att investera 5000kr i månaden idag så kommer du med 12% årlig avkastning att ha drygt 1,2 miljoner kronor om 10 år. Om dessa 1,2 miljoner kronor är investerade till en direktavkastning om 4% så innebär det att du får 4000kr i månaden genom utdelningar. Detta samtidigt som kapitalet fortsätter att öka. Ränta på ränta är mäktigt så vänta inte, se till att starta idag för att få fart på kapitalet! 

Ni som redan sparar i aktier, vad tycker ni är det bästa med det och när kom ni själva igång med erat aktiesparande?

5 kommentarer:

 1. Jag började med aktier för 3 år sedan. Självklart önskar man att man hade börjat tidigare men bättre sent än aldrig. Det bästa är utdelningarna såklart! Mvh M

  SvaraRadera
  Svar
  1. Tja M,

   Ja men det viktigaste är att man startar och kör på bara så kommer utdelningarna riktigt bra framöver! :)

   Tack för kommentaren! Mvh / Frihetsmaskinen

   Radera
 2. Hej!!
  Är helt ny i aktievärlden, och har precis öppnat ett konto hos Avanza. Lusläser din blogg :) tack för alla tips! Men vad är skillnad på avkastning och utdelning? Avkastningen återinvesterar jag i aktier för att fortsätta låta växa? Och utdelningarna, är det det jag plockar ut sen? Tack för all inspo!!

  SvaraRadera
  Svar
  1. Hej Ella,

   Sorry för ett jättesent svar. Avkastning är enkelt förklarat "värdet" som dina investerade pengar ökat till kan man säga medan utdelningen är pengar du får i handen. Vanligtvis en eller 2 gånger om året.

   Alltså, om du investerat 100.000kr och de ökar i värde till 110.000kr så har du fått 10% i avkastning. Av dessa 10.000kr kanske du har fått 5000kr i utdelning. Du har alltså fått 5oookr i utdelning men 10.000kr i avkastning eftersom dina aktier även ökat i värde.

   Med vänlig hälsning / Frihetsmaskinen

   Radera
 3. Hej,
  Finns det någon nackdel med att ha svenska aktier på en kapitalförsäkring mot att ha dem på en ISK? Jag är medveten om att man inte kan rösta på bolagsstämman, men finns det någon annan nackdel?

  Mvh Emelie

  SvaraRadera