Sidor

tisdag 29 november 2016

Backup plan vid tidig pension

Jag vet att flera precis som jag själv, har en plan att gå i tidig pension, sluta jobba och bara göra det man tycker är kul. Jag vet också att min plan är ganska extrem, jag ser mig fri vid passiva inkomster på 6700kr/månad och helt fri (inkl. fritidsintressen och resor) vid 9200kr/månad. Många har betydligt högre krav på passiv inkomst än så, men det var inte det jag tänkte ta upp nu.

Det jag tänkte ta upp är vilken plan man har om något skiter sig. Helt enkelt, vilka outs har man om en utdelning skulle bli inställd eller liknande.  Det diskuteras ofta att man bör ha en marginal, men inte lika ofta hur man kan lägga upp en backup plan för den tidiga pensionen. Med en bra plan kanske man kan skippa flera extra års arbetande. Vilken risk är egentligen störst, att något händer så man inte klarar sig ekonomiskt eller att man missar flera år av sitt liv för att man jobbar för länge?

För att gå igenom de första outs som dyker upp i huvudet, så kan jag:

- Frysa resor, hobbys och klädinköp, besparing 2500kr/månad

- Inte åka bil, besparing 500-700kr/månad

- Få ner matinköp till 1000kr/månad, besparing 500kr/månad

- Säga upp mobilabbonemang, besparing 250kr/månad

- Sälja bil och göra mig av med parkeringsplats, besparing 400kr/månad

Jag skulle alltså om jag ville kunna konma ner i fasta kostnader på 4850kr/månad. Detta genom att bara säga upp några abbonemang och genomföra lite ändringar. Självklart är inte det något jag skulle vilja göra, men det är en fullt möjlig och inte speciellt komplicerad backup plan. Jag tar nu inte ens upp att sälja lägenheten eller möjligheten till extrajobb.

*inlägget är skrivet hastigt så jag reserverar mig för eventuella felräkningar. Men jag tror allt stämmer rätt bra.

Vilka är era outs om någonting skiter sig efter tidig pension?

Läs även:
Boom! Depån över 1,2 miljoner
Avkastning i år
Leva på 7000 i månaden
Halva vägen avklarad, gratis boende föralltid!
Om 4 år behöver jag aldrig jobba mer!

söndag 27 november 2016

Likvider på laddning

Jag har satt lite likvider på laddning. Förra året la jag in dom i preffar, 100 000kr för att vara exakt. De fungerar som ett elluttag och ger en laddning på drygt 107% om året. Överladdningen spottas ut i form av hundra- och tusenlappar nästan varje månad. För dom köper jag mer aktier och bygger en större och effektivare laddare.

Nästa år kommer överladdningen antagligen att vara 8-9%, lite beroende på hur jag bygger vidare på laddaren. Antingen kan jag köpa komponenter som ger snabb laddning direkt. Eller så kompletterar jag med delar som ger en ökad laddning över tid. Det är det jag funderar på framöver. Investor är en väldigt bra del har jag hört. Kanske tar jag nästa månads överladdning och sätter in några investor i laddaren. Det borde bli bra inför nästa år och åren efter det.

Hur laddar ni era likvider?

Läs även:
Boom! Depån över 1,2 miljoner
Preferensportföljen upp 14% i år
Få pengar utan att jobba?
Mer än 40 000kr i utdelningar per år
Leva på 7000 i månaden

fredag 25 november 2016

Boom! Depån över 1,2 miljoner

Booooom! Aktiedepån klättrade idag över 1,2 miljoner. Även om jag som vanlig inte bryr mig om värderingen på mina aktier så är det självklart kul när man plockar nya små mål och etapper på vägen.

Under hela dagen har jag haft extremt låg volalitet i portföljen och den har legat och jävlats mellan 1 199 885kr-1 199 985kr hela dagen. Eftersom jag sett det så tänkte jag typiskt, skulle varit så skönt att ta 1,2 innan helgen. Men börsen tänkte, haha nu jävlar ska vi jävlas. Vi låter det gå upp så att det saknas typ 0,004% haha.

Men..! Booooom!!! Avanza styr upp och kör en shoutout: "Gratis courtage på amerikanska aktier, kom och köp!" Självklart rusar alla Swedoises till köpknappen och fyller på sina kapitalförsäkringar. Tack Avanza! Jag fick nå 1,2 miljoner innan helgen! ;)

Trevlig helg på er alla härliga människor!

Alla har olika förutsättningar i livet

Något jag ofta tänker på när jag läser om ekonomisk frihet och ekonomiskt oberoende är hur vi alla har olika förutsättningar i livet. Att vi svenskar har det extremt bra, det vet vi alla redan. Jag tänker mer på hur det skiljer sig från vart du är uppvuxen, hur din situation sett ut.. ända sedan du var liten. Eftersom jag skriver mest om ekonomisk frihet så fokuserar jag här på förutsättningarna man har att bli ekonomiskt fri.



En del bloggare skriver att det är så enkelt att spara ihop pengar, investera och bli ekonomiskt oberoende. Jag har flera gånger läst något i stil med "det är bara att bo några extra år hemma så hinner man lätt spara ihop nån miljon". Det är där jag direkt tänker att jag vill veta mer, vilka förutsättningar har personen som skriver detta växt upp med? Jag vill inte ta något ifrån någon. Oavsett så är det bra jobbat om man lyckats skapa sig en miljon, ekonomisk frihet eller vad det nu är. Anledningen till att det skulle vara intressant att veta mer är för att jag skulle ha lättare att relatera till det. Att bara läsa att det är lätt är som att kolla på en komiker som man inte förstår vad han säger och hela publiken sitter och skrattar..

Alla har inte haft möjligheten att bygga upp sin ekonomi medan man bor hemma. Alla har inte ens haft möjligheten att plugga vidare. Vissa kanske har ett eller flera barn att ta med i ekvationen. Många omständigheter väljer vi själva, men inte alla. Alla kan välja att dra ner sina kostnader och jobba mot ett högre sparande. Det måste däremot helt anpassas för hur livet ser ut.

Kanske är det bästa att titta på sig själv och sina egna förutsättningar och sluta jämföra sig med andra. Se möjligheterna vi har och ta till vara på dom. Förutsättningarna i livet kommer alltid att se olika ut och det är så det är. Väljer man istället att jobba mot sina egna mål, ge cred till sig själv för det jobb man lagt ner och de mål man uppnått. Då borde man ju bli lyckligare. För trots att vissa föds in i något du själv fått jobba halva ditt liv för så kommer det alltid finnas flera miljoner människor som inte ens kommer att få möjligheten att göra det du gjort hittils i livet.

Jämför vi oss för mycket med andra? Kan ni känna en viss avundsjuka ibland på de som föds med perfekta förutsättningar?


Läs även:

torsdag 24 november 2016

Avkastning i år

Min aktieportföljs avkastning i år ligger på +13,44%. Min portfölj är ju uppdelad i 3 delar. Svenska aktier (+10,78%) utländska aktier (+17,01%) och preferensaktier (+13,75%). Den del som presterat bäst är den utländska portföljen som ligger +17,01%, mycket tack vare en stark dollar.



SIX Portfolio Return Index ligger +6,39% i år. Anledningen till att jag presterat drygt dubbel avkastning mot index har inte att göra med att jag är en bra investerare. Jag har valt att köpa bolag jag tror på, helst när de haft tillfälliga dippar. Men jag har även köpt bolag när de har ansetts dyra.

Jag tror att anledningen till att jag haft ett hyffsat resultat är lite tur blandat med en tydlig strategi. Min strategi har från början varit att köpa - behålla - inkassera utdelning - köpa mer. Det har gjort att snittpriserna blivit helt ok. Hade jag sålt eller ändrat strategi under året hade jag troligen underpresterat index. Detta kommer ju självklart att variera över tid och nästa år kanske jag får betydligt sämre avkastning än index. Det viktiga för mig är att utdelningarna rullar in, vilket förbättrar mina odds enormt.

Trots att min strategi är tydlig (jag ska köpa aktier - behålla dom - inkassera utdelningen - köpa mer aktier) så har den höga dollarn börjat få mig att fundera. Inte fundera på bolagen i sig, dom känner jag mig trygga med. Det som fått mig att fundera är min viktning mot amerikanska aktier. I och med att dollarn och kurserna gått upp så har jag i dagsläget runt 25% investerat i dollar. Skulle dollarn gå tillbaka till mer normala nivåer så blir ju många av mina amerikanska innehav billigare. Då kommer jag att vilja köpa mer i dom. Problemet är att min exponering mot dollarn då blir ännu större. Samtidigt kan många av mina amerikanska innehav gynnas av en svagare dollar. Det kan då kompensera genom starkare tillväxt och marginaler. Men trots allt leder en svagare dollar till lägre utdelningar i kronor.

Det är många tankar i huvudet nu. Jag har bra direktavkastning på mina amerikanska aktier och borde egentligen inte bry mig. Problemet ligger som sagt i att jag redan är tyngre viktad mot dollar än vad jag planerat. Då blir det jobbigt om jag hamnar i ett läge där jag vill köpa mer vid en dipp.

Hur tänker ni i såna här lägen? Ska jag sälja av en del av de amerikanska aktierna till en nivå jag är tryggare med att öka i vid läge?


Läs även:

onsdag 23 november 2016

Utdelningsaktie: Atlas Copco (ATCO B)

Nu har det blivit dags att gå igenom Atlas Copco (ATCO B) - Jag kommer i den här serien av genomgångar att presentera mina portföljbolag. Läs mer om Atlas Copco på Avanza här.

Atlas Copco är mitt 4:e största innehav och har vuxit kraftigt den senaste tiden pga. kursutvecklingen. Aktien är ganska dyr och handlas i skrivande stund kring 250kr. Direktavkastningen på dagens kurs är ca: 2,5%. Utdelningshistoriken är väldigt stabil med bibehållen eller höjd utdelning sedan 1983. Det har även lämnats extrautdelningar under åren.



Mina fakta - Atlas Copco:

Viktning av portföljen: 5,4%
Antal aktier: 259st
Inköpspris: 183kr
Direktavkastning: 2,5%
Yield on cost: 3,44%
Utdelningstillväxt senaste 12 mån: 5%
Utveckling sedan köp: +36,25% (exkl. utdelningar)

Total beräknad utdelningstillväxt: (återinvesterad utdelning + höjning av utdelning) = 9,44%

Jag tror att Atlas Copco kan leverera runt 6% i utdelningstillväxt i snitt. Det ger mig en totalavkastning på 9,44%.

(T)YOC10år = 8,48%
(Total YOC om 10 år när jag räknar in återinvesterade utdelningar)

Jag tror på Atlas Copco framöver och tror på en rätt bra tid framöver. Värderingen av aktien är hög just nu och även med ett bra inköpspris är jag inte allt för optimistisk för en lysande totalavkastning. I Jämförelse med tidigare genomgångna innehav är min prognos för Atlas Copco lägre med en (T)YOC10år på 8,48%. Jag är öppen för att jag underskattar tillväxten och ser absolut möjligheter att utfallet kan bli bättre. Jag köper däremot inte fler aktier på nuvarande värdering.

Har ni Atlas Copco i portföljen?


Genomgångna portföljaktier:

Läs även:

måndag 21 november 2016

Minimalisera livet

Det senaste året har jag börjat rensa ur hemma. Försöka slänga/sälja/skänka bort saker som jag inte behöver eller använder. Trots att jag har plats så känns det på något sätt som en stress att ha massa prylar runt omkring sig. Jag har fortfarande alldeles för mycket saker men känner att jag är på rätt väg.




Tidigare har jag ibland köpt saker på rea som jag vet att jag kommer behöva framöver. Det senaste året har jag dock börjat tänka om, då jag märker att man ofta inte förbrukar saker i den takt man tror. Jag tror även på att "en av varje" räcker. Målet är alltså att rensa ur och inte köpa nytt förrän något går sönder, eller tar slut. Trots allt så binder man ju likviditet som kan investeras istället. Sen kan man ta utdelningarna och köpa det som behövs, även om det inte finns på rea.




Ett vanligt tips jag läser när det gäller minimalisering är att göra sig av med sådant du inte använt på ett år. Det låter helt klockrent, men är svårt när man väl ska göra det. Målet är dock, nu när jag kommit en bit på vägen att börja jobba på det rådet. 


Jag tror att ett minimalistiskt liv leder till ett liv i frihet. Man frigör tid och tar bort stress. Jag vill ta mig vidare och rensa mer, men känner att jag skulle behöva någon bra bok, tips.. Vadsomhelst som gör det enklare att göra sig av med saker. I andras ögon har jag nog inte så mke prylar men jag börjar uppskatta enkelheten mer och mer och tror att "less is more".

Har ni några bra tips på att minimalisera livet? Kanske nåt bra boktips?

fredag 18 november 2016

Tar du dig bara längre bort från friheten?

Något som jag tänkt på rätt mycket är själva vägen vi väljer mot ekonomisk frihet. Vi som har som mål att sluta jobba går ofta in för det  till 100 procent. Tidigare jobbade jag ofta över för att kunna spara mer pengar. Jag tänkte att sparade jag mer så kommer jag nå dit snabbare. Problemet var att jag hade egentligen ingen konkret plan och ju mer jag jobbade, ju längre bort från friheten kom jag.



Har lönen någon betydelse? - Den frågan känns så svår och jag tycker funderingarna kring den är flera. Om man tjänar mer pengar är det lättare att spara mer pengar. Om man tjänar mindre pengar är det lättare att inte spendera pengar. Båda påstående tycker jag stämmer och båda egenskaperna är viktiga på vägen till ekonomisk frihet. Men när vil väl nått dit är förmågan att spara pengar helt plötsligt inte av betydelse längre, vi är ju fria. Medan förmågan att inte spendera pengar är en livsstil som vi lever livet ut.

Jobba mycket eller lite? - När jag jobbade som mest kändes det som jag trampade vatten. Fram tills jag var 27 år ungefär var det jättekul jobba. Men sen började jag fundera på varför jag stod och gjorde saker 8-10 timmar om dagen när jag hellre ville göra annat. Trots att jag inte hade någon klar bild så såg jag framför mig att jag vill ha ungefär en knapp månadslön i passiva inkomster. Det kändes rimligt just då. När jag räknade på det blev det som ett slag i ansiktet. Jag kommer inte ihåg exakt, men någonstans kring 15 år till skulle jag behöva jobba. Jobba med det jag redan gjort de senaste 8-9 åren. I mina ögon kändes det helt orimligt. Ska jag bränna den bästa tiden i mitt liv för att börja leva som jag vill senare?



Mental känsla, eller en fysisk situation? - Är vi fria när vi uppnått våra mål? Kan vi luta oss tillbaka och slappna av, njuta av livet fullt ut? Jag tror att många av oss har lika mycket att jobba på när vi väl uppnått våra mål. Att uppnå den mentala friheten också.



Är det inte farligt att skjuta upp saker? Borde vi inte leva här och nu, vem vet hur livet ser ut om 15 år? Hur kan vi försvara att vi väljer att spendera majoriteten av vår tid med dom vi inte älskar, eller med det vi inte älskar. När är rätt tidpunkt att ta steget? Varför ändra på något som verkar funka? De gånger jag känt mig som mest fri är när jag kastat mig ut i ovissheten. Kommer vi nånsin nå dit? Kanske kämpar vi alla mot ekonomisk trygghet och inte ekonomisk frihet? Jag vill ha lite av båda. Men jag  tror att jag behöver  ovissheten för att känna att jag lever.

Är vi svennebananbloggare som drömmer om ett liv i frihet alldeles för fega? Är vi trygghetsnarkomaner som genom vårat sätt att vara hindrar oss själva från att uppnå våra drömmar? Kommer vi nånsin nå frihet i ett mentalt läge?


Läs liknande inlägg:

torsdag 17 november 2016

Utdelning från Omega Healthcare Investors (OHI)

Idag kom utdelningen in från Omega Healthcare Investors (OHI). Jag har totalt 94st aktier vilket gav mig 525kr i kvartalsutdelning efter dragen källskatt.
Direktavkastningen ligger på 8,46% vilket är riktigt bra men även speglar risken i aktien. Sedan jag intog min första position för exakt ett år sedan har utdelningen höjts med 9%. Räknar jag även in valutaförändring så har min utdelning från OHI höjts med 15,3%. Det visar att valutan kan vara både till din fördel och nackdel. Framöver är ju risken stor att valutan spelar mot mig.
Ska man sälja av när dollarn står för högt, eller sitta lugnt i båten och tänka att det jämnar ut sig över tid?
Hur tänker ni när det gäller valutans påverkan på utdelningarna?

onsdag 16 november 2016

Låg lön - Hemligheten till ekonomiskt oberoende

Att tjäna mycket pengar behöver inte göra resan lättare mot ekonomisk frihet.  Har du en låg lön? Grattis då har du ett försprång om du vill sluta jobba. Vill man bli ekonomiskt oberoende så handlar det ju egentligen bara om att fixa passiva inkomster som täcker dina totala utgifter. Vill man dessutom vara lite miljövänlig tror jag att en person som spenderar mindre pengar, gör mindre påverkan på miljön. (ot)



Vem når friheten först, en person med 15.000kr netto eller en person med 20.000kr? Det beror ju helt på hur personernas kostnader ser ut men enkelt kan man säga att det procentuella beloppet du sparar varje månad avgör när du blir ekonomiskt fri.

Exempel:

Person 1
Nettolön: 15.000kr/mån
Sparar: 7000kr/mån
Sparkvot: 46%
Ekonomiskt oberoende om: 14,5 år

Person 2
Nettolön 20.000kr/mån
Sparar: 7000kr/mån
Sparkvot: 35%
Ekonomiskt oberoende om: 20 år

(Exemplen är uträknade i Stefan Thelenius Sparkalkylator deluxe).

Lägre lön gör dig fri tidigare - om vi tittar på ovanstående exempel kan vi se att en person med lägre lön kommer uppnå ekonomisk frihet tidigare än en person med högre lön. Det gäller om de sparar lika mycket varje månad.

Hur utnyttjar du fördelen med att ha en låg lön?


Läs även:

Utdelningsaktie: Skanska (SKA B)

Turen har kommit till utdelningsaktien Skanska (SKA B) - Det här en serie av genomgångar av mina portföljbolag. Senast gick jag igenom Castellum och planen är att fortsätta med alla bolag i portföljen. Läs mer om Skanska på Avanza här.

Skanska är det 5:e största innehavet i portföljen. Jag ökar smått när tillfälle ges. I samband med det amerikanska valet och övrig medvind har Skanska blivit lite dyrare och handlas nu runt 206kr och en direktavkastning på 3,6%. Utdelningen är hyffsat stabil och utdelningen har höjts med 4% i snitt de senaste 5 åren.


Mina fakta - Skanska :

Viktning av portföljen: 4,4%
Antal aktier: 253st
Inköpspris: 168kr
Direktavkastning: 3,7%
Yield on cost: 4,46%
Utdelningstillväxt senaste 12 mån: 11%
Utveckling sedan köp: +23% (exkl. utdelningar)

Total beräknad utdelningstillväxt: (återinvesterad utdelning + höjning av utdelning) = 11%
Jag tror att Skanska kommer leverera bättre än 5-års snittet men inte riktigt 11% tillväxt framöver. Jag sätter därför en totalavkastning på 11% framöver som rimlig.

(T)YOC10år = 12,63%
(Total YOC om 10 år när jag räknar in återinvesterade utdelningar)

Jag ser framtiden som ganska ljus för Skanska  och planen är att behålla aktien som ett av mina större innehav. Prognosen framöver ser bra ut och mycket talar för att Skanska kan ge mig likvärdig eller bättre Yoc om 10år än både JNJ och Castellum

Tror ni på byggsektorn framöver?


Genomgångna portföljaktier:

tisdag 15 november 2016

Preferensportföljen upp 14% i år!

Mina preferensaktier som jag började köpa in förra året har gett en totalavkastning på 13,96% i år. Tanken var att öppna en portfölj med enbart preferensaktier och initialt investera 100kkr utspritt. För utdelningarna ska jag återinvestera i preferensaktier eller vanliga stamaktier beroende på vad jag tycker ser bäst ut för tillfället.


Lite fakta om min preferensportfölj:
Sharpekvot: 1,41
Standardavvikelse: 8,03%
Yoc: 7,5%

Om man kollar på siffrorna ovanför så kan man ju så här i efterhand konstatera att portföljen presterat riktigt bra. Bättre avkastning än index till en lägre risk. Jag tror dock att på längre sikt så kommer preffportföljen att prestera betydligt sämre än index. Trots det gillar jag att sprida risken genom preferensaktier på det här sättet.

Hissar eller dissar ni  preferensaktier?


Läs även:

måndag 14 november 2016

Utdelningsaktie: Castellum (Cast)

Dags att gå igenom Castellum (Cast)- Jag fortsätter här att gå igenom mina portföljbolag som tillsammans ska ge mig en utdelning som jag kan leva på. Sist gick jag igenom Johnson & Johnson och tänkte from nu strukturera inläggen lite bättre. Läs mer om Castellum på Avanza här.



Castellum är mitt näst största innehav och jag kan tänka mig att öka lite till. Fastighetsaktierna har dippat lite den senaste tiden och just nu handlas Castellum runt 115kr med en DA på 3,7%. Utdelningen har höjts varje år sedan 1997 och aktien klassas som en av stockholmsbörsens bästa utdelningshöjare.

Mina fakta - Castellum:

Viktning av portföljen: 8,8%
Antal aktier: 960st
Inköpspris: 108kr
Direktavkastning: 3,7%
Yield on cost: 3,92%
Utdelningstillväxt senaste 12 mån: 6,5%
Utveckling sedan köp: +6% (exkl. utdelningar)

Total utdelningstillväxt: (återinvesterad utdelning + höjning av utdelning) = 10,42%

När jag räknar på min YOC så kommer investeringen att kunna prestera runt 10% i årlig totalavkastning. Planen är ju att återinvestera utdelningarna och på så sätt bygga upp kapitalet. Jag ser inte att det borde förändras på sikt utan räknar med runt 10% även framöver.

(T)YOC10år = 10,56%
(Total YOC om 10 år när jag räknar in återinvesterade utdelningar)

Trots att många är skeptiska till fastighetsbolag så tror jag Castellum kommer att leverera stabila vinster och utdelningar. Jämför jag prognosen framåt så ligger den i nivå med Johnson & Johnson och 10% är helst en gräns jag inte vill gå under på (T)YOC10år.

Har ni Castellum i portföljen, eller planer på att plocka in den?

Läs även:
Påfyllning i utdelningsaristokraten Johnson & Johnson (JNJ)

lördag 12 november 2016

Sälja lägenheten och flytta utomlands

Hur många gånger har man inte tänkt tanken att sälja lägenheten och flytta utomlands. Man drömmer sig bort till ett liv i sol och värme, bad större delen av året och middagar utomhus. Jag vet inte hur många av er som tänkt den tanken, själv har jag gjort det massor av gånger. Jag kan ibland tänka på det varje dag, ibland inte alls. Jag vet inte om det är en dröm jag gillar att ha eller om det på riktigt verkligen är något jag vill göra i en nära framtid.


Jag tycker egentligen väldigt mycket om Sverige, jag gillar sommaren och vintern.  Men jag har ofta tänkt tanken att bara sälja det man har och flytta utomlands. Tänker speciellt på det som en plan när jag uppnått ekonomiskt oberoende. Då en försäljning av lägenheten troligtvis skulle frigöra lite kapital om jag flyttar till ett billigare land. Men! Sverige är ju ändå Sverige. Gratis sjukvård, landet lagom och tryggheten känns svår att lämna. Kanske är det dumt att ens fundera på att flytta utomlands. Är det kanske bättre att byta till ett billigare boende och bo delar av året utomlands?

Vad är egentligen realistiskt? Vad är det enklaste, billigaste och minst omständiga sättet att njuta av livet i frihet. Sverige är bra, men hösten är rätt grå och lång.. och varje år.

Vart skulle ni flytta om ni kunde välja vart som helst i hela världen?


Läs liknande inlägg:
Leva på utdelningar
Varför jag bara jobbar halvtid


Läs mina inlägg om hur du enkelt sparar pengar på:
Billigare hemförsäkring
Billigare elräkning

torsdag 10 november 2016

Leva på 7000 i månaden

Går det? Alltså, kan man betala alla sina räkningar och ha råd med mat på 7000 kronor i månaden? Allt är relativt, det handlar om så många olika faktorer men om vi utgår från att du bara har dig själv att försörja så är mitt svar.. JA!


Innehåller affiliatelänkar


Man kan leva på 7000 i månaden - Det absolut viktigaste om du vill göra det är att du bestämmer dig för att göra det. Anpassa därefter kostnaderna så att du klarar dig. Det gäller att trimma alla kostnader för att kunna nå målet, inte bara några få. Några av mina bästa tips för låga kostnader är:

1. Ha få räkningar - Tips nummer ett är att säga upp alla onödiga abonnemang och få ner antalet räkningar till så få som möjligt.

2. Ha billiga räkningar - De räkningar du har ska helst vara så billiga som möjligt. Tänker du så blir allt mycket enklare. Trimma dina räkningar, har finns tipps på hur du får billigare elräkning, bilförsäkring och hemförsäkring.

3. Bo billigt - Bo inte större än vad du behöver. Bo yt-effektivt så blir allt billigare som har med boendet att göra. Har du möjlighet att bo tillsammans med någon så sparar det in mycket pengar.

4. Köp smart - Köp det du behöver så billigt du kan. Köp inget för att det är billigt utan köp det du behöver billigt. Köp kvalitet. Köp bara saker du kommer att använda.

5. Ät rätt - Här finns lite tips på hur du kan spara pengar på mat. Drick vatten och undvik godis.

6. Vänskapskrets/intressen - Omge dig med folk som du kan ha kul med utan att bränna massa pengar. Skaffa en hobby du brinner för, men som inte har skyhöga löpande kostnader. Inse att du inte kan göra allt, utan satsa på det som du tycker är roligast.

7. Investera dina pengar och få pengar när du sover - Om du investerar dina sparpengar så kommer du att få passiva inkomster som täcker dina kostnader, du behöver därför ingen hög inkomst för att klara dig bra.

Läs mer om hur du startar en pengamaskin här!

Det är egentligen riktigt enkelt att leva på 7000kr i månaden. Allt handlar ju bara om ens egna krav och förväntningar. Om man kan vänja sig med att spendera mindre pengar så kommer man efter ett tag inte ens att märka någon skillnad mot när man brände mer pengar.

Man kommer fråga sig vad man gjorde med alla pengar tidigare. Så, banta kostnaderna, fokusera på livet och ha roligt! :) ..och glöm inte att starta ett sparande och investera som alla andra rika människor! :)

Frågor på det? ;)


Läs även:

onsdag 9 november 2016

Utdelning från mina preferensaktier

Idag kom det in utdelning från några av mina preferensaktier. Totalt fick jag 1070kr från Akelius-, Alm- och Oscar pref.

Många har olika åsikter när det gäller preferensaktier och jag kan förstå både de som är för och emot. Själv har jag knappt 10% av min porfölj investerad i preffar. Förljande har jag investerat i:

Akelius Pref
Alm Pref
Oscar Pref
Oscar Pref b
SAS Pref

Fördelar - Det jag gillar är den ofta höga och förutsägbara direktavkastningen. Jag gillar även att de delar ut kvartalsvis vilket gör att jag kan återinvestera utdelningen i ett jämt flöde.

Risker - De flesta preferensaktier ges ut av fastighetsbolag som investerar tungt i fastigheter. De kan ses som ett lån de tar till en hög ränta. Självklart investerar de med en risk, annars skulle de ta billigare lån. När styrräntorna förr eller senare höjs bör man räkna med lägre kurser. Vi vill ju ha betalt för vår risk och kan vi få en högre riskfri ränta blir kravet på preffarnas direktavkastning högre.

I nuläget ligger jag upp runt 12% i totalavkastning på mina preffar. Jag började köpa in dom för ca ett år sedan. Av totalavkastningen står utdelningen för 8%.

Har ni några preferensaktier i portföljen?

Skanska går mot strömmen

Vi kan väl säga såhär, valet gick väl inte riktigt som folk förväntat sig. Men jag måste säga att hittils har reaktionen inte varit så stor som jag trodde den skulle bli. Förmodligen får vi se en fortsatt nedgång under veckan.

Trots att alla mina innehav visar rött så är det en som gått pluss idag, det är skanska. Med alla uttal om stora satningar på byggnationer av infrastruktur, sjukhus och städer är framtidstron bra för skanska.

Skanska är mitt 5e största innehav och gör en liten skillnad i dagens minussiffra. Inte för att jag bryr mig om kurserna men det känns skönt att veta att portföljen är diversifiierad.

Nu ska jag handla på rea, vilka aktier köper ni idag?

måndag 7 november 2016

Spara pengar på mat och bli rik!

Jag tänkte gå igenom hur jag gör för att spara tid och pengar på matinköpen. Det finns mycket vi kan spara in på, men just att spara pengar på mat är ett område jag tycker gör väldigt stor skillnad i vardagsekonomin.

Till att börja med vill jag bara säga att det här är bara mina tips, det finns säkert bättre och fler tips därute och min förhoppning är att vi kan fylla på med fler i kommentarsfältet.

Något som är säkert är att vi kan spara mycket pengar på maten och om vi investerar det vi sparar så kan vi bli ganska rika. Vi kan t.om. bli miljonärer. Så läs vidare om hur du kan spara pengar på mat och öka ditt kapital...
Innehåller affiliatelänkar

Så här sparar du pengar på mat - 10 enkla tips


Här nedanför har jag skrivit en lista på hur du kan sänka dina matkostnader. Det här är tips som jag själv använder och dom fungerar riktigt bra. Genom att skära ner på matkostnaderna kan vi få mer pengar över att investera, vilket kan göra oss ekonomiskt fria.

1. Skriv en inköpslista så sparar du mer


Vi tittar på nästa veckas erbjudanden och skriver en matlista efter det. Vi handlar bara det vi bestämt i förväg. Många gånger får du mer än halva priset på kampanjvaror.

Genom att skriva en inköpslista undviker du impulsköp och kan lättare komponera en billigare matsedel utan att den blir sämre. Det sparar stora pengar på maten i längden.

2. Kampanjvaror/rabatter


Köp varor som är på kampanj, men köp inte massa onödiga halvfabrikat. Köp det du annars skulle ha köpt fast billigare. Vi köper ofta kaffe och grönsaker på kampanj.

Ett enkelt knep för att inte missa rabatter är att använda ett medlemskort hos matbutiken där rabatterna läggs in automatiskt. Vi har ett sånt kort hos ICA och missar på sätt inga erbjudanden eller rabatter. jag berättar mer om det här i punkt 5...

3. Köp vanlig mat / Undvik halvfabrikat


Visst ibland vill man ha ett paket kakor eller en pizzadeg etc. men försök hålla dig till ren mat och undvik halvfabrikat och skit. Det blir både billigare och nyttigare.

I början kan det ta tid att vänja sig av med det här om du är van att köpa mycket halvfabrikat. Därför är det bra med en "nolltolerans" mot halvfabrikat bara för att få in vanan. När du väl vant dig av med det kommer du inte längre att tänka på det utan sparar pengar på autopilot.

4. Köp mat efter säsong och det som är billigt just nu


Du har säkert sätt att vissa grönsaker kan vara jättedyra en vecka för att kosta halva priset veckan efter. Det sker ofta när det gäller avokado, jordgubbar och paprika t.ex.

Det här beror ju såklart på hur stor tillgången är för tillfället. Många irriterar sig på det här fast de egentligen borde vara glada över det. Det ger ju oss en möjlighet att köpa riktigt billiga grönsaker bara vi är smarta och köper det som är billigt för tillfället.

Det går att spara riktigt mycket pengar på det här vilket sänker matkostnaderna ganska mycket i längden.



5. Utnyttja butikernas rabattsystem


Ofta får du återbetalning och rabatter på dina inköp. På Ica tex. får du upp till 8% rabatt på hela köpet, ibland gäller det om du handlar måndag-onsdag istället för då alla andra handlar. Planera och utnyttja det, det är mindre folk i butikerna så du sparar tid, pengar och stress.

Som jag nämnde tidigare så kan du skaffa ett medlemskort där alla dina rabatter lagras i kortet. På det viset missar du inga erbjudanden och sparar alltid pengar utan att tänka på det.

6. Självscanna


Förutom att du inte missar några rabatter så sparar du massa tid genom att slippa köa genom att självscanna. Det är även mycket lättare att handla billigt eftersom du ser hur mycket du handlat för när du går runt i matbutiken.

Att självscanna gör vi både för att spara pengar på maten och för att spara tid. Nu när vi vant oss skulle vi aldrig kunna gå tillbaka till att stå i kö vid en vanlig kassa längre. Det beror främst på all tid vi sparar sen vi började självscanna.

7. Matkassar - Undvik att köpa plastpåsar


Det är säkert en självklarhet för de flesta, men att ta med egna tygpåsar istället för att köpa plastkassar är bra både för plånboken och miljön. Det är ett så enkelt knep att det inte finns någon ursäkt för att inte göra det.

En ryggsäck kan nästan vara ännu bättre än en tygkasse, speciellt om du cyklar till mataffären och handlar. Ett tips är att ha en stor ryggsäck med "sjömans-säck-öppning" så får du in mycket mat och riskerar inga trasiga blixtlås.

8. Storhandla "inte"


Storhandling i all ära, men handla inte för mycket. Vi handlar en gång i veckan, jag tycker det känns som en lagom intervall. Handla bara det du behöver, kolla vad du har hemma innan du handlar.

Om du handlar för mycket åt gången så finns det risk att du inte hinner äta upp all mat innan den blir dålig. Det är alltså en dålig idé att storhandla för stort, även om många rekommenderar det.

9. Undvik att köpa bröd


Vi försöker att inte handla bröd och bullar/kakor. Visst händer det ibland men vi bakar hyfsat mycket själva och kör gröt istället för bröd till frukosten. Det är både godare, billigare och vi mår bättre av det.

Det här är precis som med halvfabrikat, en vanesak. I början kan det kännas tråkigt med gröt till frukost, men efter ett tag vänjer du dig. På något konstigt sätt verkar vi vara uppfostrade till att äta mackor till frukost men det finns ingen logik i det.

10. Less is more & ger billigare mat


Fundera inte för mycket. Köp det du behöver och skippa impulsköp. Då kommer du gå ifrån matbutiken snabbare, gladare, mindre stressad och med mer pengar i fickan.

Det är lätt att lockas köpa "ta tre betala för två" och 2 för 40kr" etc. Oftast leder det bara till onädiga köp och mer matspill och att vi slänger saker. Köp det du behöver och spara mer pengar.

Så här blir du rik på pengarna du sparar


Hur kan man bli rik på att sänka matkostnaderna? Tänk dig att du sparar in 1000kr på mat varje månad och investerar pengarna i utdelningsaktier istället. Då kommer du om 13-14 år att få 1000kr i utdelningar varje månad, skattat och klart.

Du får alltså lika mycket i utdelning varje månad som du sparat, det är så ränta på ränta fungerar. Räkna själv i Avanzas sparkalkylator

Att dra ner din matkostnad från 5000kr/mån till 4000kr/mån ger samma effekt som att spara ihop 300.000kr om du vill bli ekonomiskt oberoende. Då räknar vi inte ens alla pengar du sparar under tiden det tar dig att få ihop 300.000kr.

Att bli rik genom att spara på maten är genialiskt


Grejen är att det är faktiskt väldigt lätt att bygga upp ett stort kapital bara genom att sänka sina matkostnader. Det beror på att våra matkostnader är en stor del av våra fasta kostnader, därför finns det stor sparpotential.

De beror också på att det är så enkelt att spara och investera i aktier och fonder i dag. Det är enkelt att få pengarna att växa helt enkelt. Vi befinner oss i en unik tid där de som tar tillvara på möjligheterna blir riktigt bra belönade.

Lär dig mer om aktier i Avanzas gratis aktieskola. Den är riktigt bra tycker jag om du är nybörjare och går igenom det mesta du behöver veta.

Spara pengar på dina övriga fasta kostnader


Maten är bara en av alla kostnader vi har i vårat liv. Även om den är hög så kan det vara bra att gå igenom samtliga fasta kostnader vi har för att få mer pengar över.

Grejen är att bara genom att avsätta en lördag eller söndag kan du spara in tusentals kronor år efter år. Om du samtidigt investerar de pengarna så kommer du efter en period att kunna ha väldigt mycket pengar sparat på kontot.

Så gå igenom dina kostnader, spara in där du kan och investera pengarna så blir du rik! Här har du mina tips om hur du sparar pengar snabbt.

Vad gör ni för att spara in på maten? Ge era bästa tips!

söndag 6 november 2016

Halva vägen avklarad, gratis boende föralltid!

Äntligen! En milstolpe uppnåddes i veckan. Jag klarade av mitt största delmål att komma upp i årliga utdelningar som täcker hela min boendekostnad. Det inkluderar avgift till förening, ränta på bolån, bredband och parkeringsplats.


Gratis boende föralltid! - Det känns helt grymt att mina utdelningar från portföljen täcker varje räkning kopplat till mitt boende förutom elen. Det känns ännu grymmare att det kommer göra det för resten av mitt liv. No more räntebetalning, here we come!

Nästa mål - jag har funderat på vilken utgiftspost jag vill beta av som nästa mål. Det skulle vara skönt att ta maten då den är den näst största. Det skulle iofs ta rätt lång tid, kanske ska man ha elen som nästa mål? Här kan ni se alla mina utdelningsmål och delmål.

Såhär ser min utdelningsportfölj ut för tillfället:

Aktie/Mål/Antal/Utdelning/Utd. totalt
ABB/100/109/6,47/705
Atlas Copco 280/259/6,30/1631
Atrium Ljungberg 50/41/3,55/145
Axfood 100/168/5/840
Castellum 1000/915/4,25/3888
Diös 150/120/2,85/342
Handelsbanken 350/333/4,5/1498
Hemfosa fastigh. 200/237/4,2/140/995
H&M 500/520/9,75/5070
Hufvudstaden 100/55/3.10/170
Hexagon 20/4/3,99/15
Ica gruppen 100/26/10/260
Industrivärden 500/236/5/1180
Investor 170/128/10/1280
JM 110/107/8,25/882
Latour 50/11/6,75/74
Lundbergföretagen 20/2/5,30/10
Nordea 280/282/5,93/1672
Seb 100/71/5,25/372
Skanska 300/253/7,5/1897
Swedbank 80/73/10,70/781
Telia 300/314/2/728
Tele2 100/130/5,35/695
Wihlborgs 50/25/5,25/131
Öresund 50/10/4,5/45
Total: 25 336kr


ADM 100/53/1,2/527
Fortum 150/150/1,1/1567
Flowers Foods 50/52/0,64/291
Johnson & Johnson100/67/3,2/2202
Novo Nordisk 30/3/6,4/19
Orkla 100/90/2,5/225
Realty Income 100/35/2,418/702
Target 20/40/2,4/796
AT&T 100/68/1,92/1083
OHI 100/94/2,4/1872
Coca-Cola 50/20/1,4/232
Procter & Gamble 50/13/2,678/288
Wp Carey 20/10/3,92/325
Wal Mart 20/9/2/149
Total: 10 278kr

Akelius Pref 91/20/1820
Alm Pref 80/8,4/672
Klövern Pref 139/20/2780
Oscar Pref 58/20/1160
Oscar Pref B 20/35/700
Saltängen 40/9,8/392
Sas Pref 12/50/600
Total: 8124kr

Totalt: 43 738kr

Jag tycker det är grymt viktigt med mål för att hålla motivationen uppe. Har ni några bra tips på mål eller delmål som ni själva kör med?

Läs även:
Om 4 år behöver jag aldrig jobba mer!
Få pengar utan att jobba?
Jag vill bli ekonomiskt oberoende

torsdag 3 november 2016

Utdelning från Atlas Copco

Idag trillade utdelningen från Atlas Copco in på kontot. Totalt fick jag 820kr vilket ger mig mer än två veckors mat. Det är lite sjukt när man tänker på det, eftersom jag inte behövt göra något för pengarna.

Nu gick inte utdelningen till mat, utan jag köpte direkt nya färska aktier i Axfood och Hemfosa. Hemfosa ligger på attraktiva 5% direktavkastning för tillfället. Nästa år får jag om inget ändras 35kr mer i utdelning tack vare dessa köp.

Vilka aktier köpte ni i veckan?

onsdag 2 november 2016

3 högutdelare med mer än 7% direktavkastning

Det diskuteras ofta om man ska satsa på hög direktavkastning eller på utdelningstillväxt. Det ultimata är ju självklart om man kan få både och men oftast blir det då en kompromiss. Själv väljer jag att ha både högutdelare, aktier med förväntad hög tillväxt och de som har en kombination av båda.

Det jag och många andra kommit fram till och som jag även fått kommentarer på här på bloggen. Är att inköpspris och initial direktavkastning är väldigt avgörande för totalavkastningen och framtida direktavkastning.

I mitt förra inlägg gjorde jag en uppskattning att Johnson & Johnson kommer att generera en direktavkastning på drygt 10% om 10 år på det jag investerat. Om jag gör samma beräkning på tex. Fortum. Beräknat med återinvesterad utdelning, utan utdelningstillväxt så genererar investeringen ca: 17% direktavkastning om 10 år.

Om man tittar på ovanstående kanske det känns självklart att köpa fortum framför Johnson & Johnson. Jag känner dock att osäkerheten är mycket större i Fortum och har valt att ha båda aktierna i min portfölj. JnJ utgör dock en betydligt större del, kanske är jag för feg?

3 aktier med en direktavkastning på över 7% i min portfölj är följande:

Fortum 7,32% direktavkastning - Jag har runt 2% av min portfölj investerat i Fortum. Jag skulle kunna öka andelen till 4%. Jag bedömer största risken som stillastående tillväxt och en viss valutarisk.

Omega Healthcare Investors 8,2% direktavkastning - Andelen är drygt 2% av min portfölj och jag skulle kunna tänka mig att öka till max 5%. Det är stor risk i denna aktie men den har historiskt presterat bra utdelningstillväxt vilket glr att jag faktisk funderar på att öka redan i veckan om jag får loss lite likvida medel.

Tele2 7% direktavkastning - Utgör knappt 1% procent av portföljen och efter nyemissionen kommer jag ligga ganska exakt på 1%. Planen är att ligga kvar då jag ser risken som ganska stor, ev öka till max 2%.

Hur investerar ni, tillväxtaktier eller högutdelare?