tisdag 30 januari 2018

Hur blir man rik?

Det här är nog en fråga som många skulle vilja ha svar på. För att svara på frågan måste man först definiera vad rik är för något, sen kan man svara på frågan: Hur man blir rik?Jag kommer att utgå från att man idag inte har särskilt mycket pengar och inget direkt växande kapital. De som har ett större eller växande kapital behöver troligtvis inget svar på frågan hur man blir rik.

För att bli rik så måste du se till att ditt kapital växer sig större för varje månad och dag som går, hur du gör det är mindre viktigt. Så länge ditt kapital växer så kommer du tillslut att bli rik, det är enkel matematik. Om du däremot går plus minus noll eller i värsta fall minus varje månad så är du garanterad att inte bli rik, det är också enkel matematik.

Spara pengar - Hur ska man då göra praktiskt för att bli rik? Börja med att se till att du kan spara pengar. För att kunna spara pengar behöver dina inkomster vara större än dina utgifter. Det löser du genom att köpa saker för mindre pengar än vad du får i lön varje månad. Om du bränner hela din lön så måste du dra ner på dina kostnader.


Investera dina pengar - Att spara pengar är jättebra men om de bara ligger på ett bankkonto så kommer ditt kapital (iaf med dagens ränta) att växa genom nysparande och inflationen kan t.om. göra att ditt kapital minskar i köpkraft. Du måste alltså se till att investera dina pengar så att de växer. Detta kan du göra i fastigheter, i företag eller i något så enkelt som aktier eller ännu enklare i fonder. Om man kollar historiskt så kommer dina pengar då att växa av sig självt för varje dag som går och du blir rikare ju längre tiden går.


Det här är exakt hur jag själv har gjort för att bli rik. Ok, jag har inte jättemycket pengar men jag känner mig iaf rik, något jag inte gjorde när jag hade noll kronor på kontot och inte sparade. Mina möjligheter och min trygghet är betydligt större nu och vetskapen av att kapitalet ökar känns bra.

Känner du dig rik, vad svarar du på frågan: Hur blir man rik?


Läs liknande inlägg:
Hur jag nådde min första miljon
Sluta jobba vid 40
Låg lön - Hemligheten till ekonomiskt oberoende
Leva på 7000 i månaden
Gratis eller billiga aktiviteter

7 kommentarer:

 1. Hm, jag vet inte om jag känner mig speciellt rik.. men enligt denna artikeln från 2014..

  https://www.metro.se/artikel/ny-rapport-s%C3%A5-mycket-kr%C3%A4vs-det-f%C3%B6r-att-tillh%C3%B6ra-jordens-rikaste-tio-procent-xr

  ..så är jag jag rikare än halva jordens befolkning och jag närmar mig med stormsteg till att tillhöra topp 10% rikaste i världen.

  Mvh,

  SvaraRadera
  Svar
  1. Tja frilansportföljen,

   Då är du rik! Allt sitter i huvudet, jag är inte rik om jag jämför mig med rika i Sverige men jag känner mig rik så det är det jag väljer. Det bästa är att försöka strunta i att jämföra sig med andra så mår man bättre har jag märkt :).

   Med vänlig hälsning / frihetsmaskinen

   Radera
 2. Hej!
  Du nämner två viktiga ingredienser: investera & spara. Det jag saknar dock kanske är "öka intäkterna(lön)". Om vi tror på ränta på ränta effekten borde man även applicera den på en själv. Nämligen att man varje dag strävar efter att bli bättre inom sin domän. De bör rimligen resultera i högre lön med tiden.
  Mvh

  SvaraRadera
  Svar
  1. Tja konsultinsikter,

   Jag förstår hur du tänker och du har rätt att inkomsten är en viktig del. personligen tycker jag inte att den kräver fokus i början, man gör det man kan men den är ofta svårare att påverka än sparande och investerande. Man ju ju också skapa fler inkomstkällor sp den går att lösa på olika sätt. Hur tänker du själv kring det?

   Med vänlig hälsning / Frihetsmaskinen

   Radera
  2. Jag håller med ditt resonemang. Det är viktigare i början att få in ett ordentligt spar tänk och gärna börja investera så fort man hajat varför man sparar. Vi är välsignade av att bo i ett land där lägsta lönerna är jäkligt höga jämfört med omvärlden. Därför spelar lön inte lika stor roll i Sverige. Men det är fortfarande ett viktigt verktyg om man vill få sin pengamaskin att rulla fortare. Det gäller givetvis att intressera sig för och utbilda sig i den mån man kan inom områden som är skalbara och där lönen kan få växa men ökad kunskap/ kunnande.

   Mvh

   Radera
 3. Jag känner mig inte rik och det är jag inte heller. Jag är bara en medveten småsparare som för några år sedan la upp ett ordentligt sparande och hoppas på att jag en dag ska kunna leva gott. Mitt tips är väl att se över försäkringar, lån och andra utgifter för att se om det går att spaara några kronor.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Tja AktAktieoutsidern,

   Nej rik är ju en känsla, själv känner jag mig ganska rik även om jag inte har jättemycket pengar. Bra tips! Försäkringar lån och el är bla räkningar som är lätt att spara pengar på!

   Mvh / Frihetsmaskinen

   Radera