Sidor

torsdag 29 december 2016

Mina 5 största innehav

Mitt mål är att ha en väldiversifierad aktieportfölj. För att få det måste jag sprida kapitalet på flera innehav. För tillfället kan jag känna att jag börjar närma mig ett max när det gäller antalet innehav då jag har 51st. Det jag däremot vill göra är att minska viktningen i vissa bolag som tex H&M som i dagsläget är mitt största innehav. Jag har tidigare skrivit i en kommentar att jag inte är helt bekväm med tillväxten i aktien. Jag har börjat vikta ner H&M från tidigare 12,5% av portföljen genom att inte köpa fler aktier.

Mina 5 största innehav är (Andel av portföljen):

- H&M 10,92%
- Castellum 9,99%
- Johnson & Johnson 7,53%
- Atlas Copco 5,39%
- Skanska 4,55%

Jag känner mig rätt nöjd med fördelningen av mina största innehav men skulle gärna se H&M klättra ner mot 6-8% och JNJ får gärna utgöra upp mot 8-10% av portföljen. Jag vill även vikta upp Industrivärden och Investor till topp 5, i dagsläget ligger de inom topp 10.

Vilka är dina 5 största innehav och är det något du vill ändra där?

Läs även:
Ny utdelningsaristokrat i portföljen 3M Co (MMM)
Veckans utdelning Flowers Foods (FLO)
Inköp av månadsutdelare, Boston Pizza

tisdag 27 december 2016

SAS Preferensaktie (SAS Pref) köpa eller inte?

Jag har ca: 10% av min portfölj i preferensaktier som jag började köpa för drygt ett år sedan. Många håller sig långt borta från preferensaktier och jag kan förstå det, men för egen del tycker jag att risken är rimlig i förhållande till den potentiella avkastningen. Du kan läsa mer om mina preferensaktier här.

I det här inlägget tänkte jag gå igenom mina tankar när det gäller SAS Pref. och varför jag har den i portföljen. Jag köpte senaste fler då kursen var nere och vände runt 505kr/aktie, men har även köpt på 525kr. SAS Pref. delar ut 50kr/aktie och år, vilket på dagens kurs om 517kr ger en direktavkastning på 9,67%.



SAS Pref. kommer troligen att lösas in vid första utdelningen 2018, det betyder att chansen är stor att man bara kommer vara ägare i drygt ett år om man köper idag. Inlösenkursen är satt till 525kr, det betyder att ett inköpspris under 525kr inte kommer innebära någon kursförlust så länge som inlösen blir av. Skulle det vara så att SAS inte löser in sina preffar så höjs utdelningen i en trappa med 5kr per år fram till 2023, men detta bör ses som ett riktigt svaghetstecken och jag hoppas att detta inte kommer att ske. Om finanserna är sunda så borde SAS istället försöka få ut nya preffar för att kunna lösa in de gamla och på så sätt skapa bättre villkor för sig själva.

Risken - Enligt mina tankar ligger alltså risken i om SAS vid 2018 har så pass dåliga finanser att de ej kan lösa in preffarna och i och med detta även har svårt att övertyga marknaden och på så sätt emittera nya (för sig själva) förmånligare preffar. Detta för att bli av med de nuvarande och kostnaderna kopplat till dessa.

Jag ser risken som stor i aktien men eftersom jag äger SAS preferensaktie så ser jag möjligheten som större. Med det sagt så har jag för närvarande endast ca: 1,5% av portföljen i deras preferensaktie. Är det så att de inte löser in den 2018 så får vi troligtvis se en stark nedgång i aktien och det lär finnas en anledningen bakom det. Min tro nu är dock att den kommer att lösas in och baserat på den teorin kommer mina köp att bli en bra affär.

Hur går era tankar kring SAS Preferensaktie?


* Obs! Detta är mina egna tankar och bär ej användas i ett köpbeslut. Gör alltid din egen bedömning angående risk och möjlighet innan du köper en aktie.

Läs även:

måndag 26 december 2016

Dagen då allt förändrades - Del 4, Reflektioner och vägen tillbaka

Efter en helt underbar fjällsemester och jul så kommer här sista och fjärde delen i "Dagen då allt förändrades".

Tidigare delar:
Dagen då allt förändrades
Dagen då allt förändrades - Del 2
Dagen då allt förändrades - Del 3

Jag tänkte nu gå igenom min reflektioner på allt som hände, tiden under- och tiden efter det som förändrade mitt synsätt på livet. Det som har en stor del i vem jag är idag.

Jag var under en väldigt lång period otroligt vilsen och orolig. Jag visste att något var fel men ville inte veta vad. Jag var rädd för det värsta. Jag hade det jobbigt både fysiskt och psykiskt och valde också att inte prata med någon om det. Det var mitt sätt att visa mig stark, visade jag mig svag så blev jag svag, det var i alla fall det jag trodde.


Vägen tillbaka - jag blev diagnostiserad med utmattningsdepression/ångest/utbrändhet. När jag fick höra det trodde jag att det var mycket mindre allvarligt än vad det var. Nu i efterhand förstår jag vad som kunde ha hänt om jag hade fortsatt i samma spår. Alla mina fysiska besvär var på riktigt. Man kanske tror att utbrändhet bara är psykologiskt, men kroppen tar ordentligt med stryk och det kan i längden leda till tex. hjärtproblem, minnessvårigheter, magkatarr mm.

"Utmattningsdepression är som regel en effekt av långvarig arbetsstress. I ett tidigt stadium av utmattning brukar symtomen vara situationsbundna, de uppträder t ex på arbetet men försvinner under ledighet. Vid egentlig depression uppstår symtomen som regel i alla situationer i tillvaron."

Eftersom jag kört på så länge hade utbrändheten lett till depression/ångest och min påverkan fysiskt var ganska stor. Jag kommer ihåg samtalet efter jag hade ringt chefen och sagt upp mig. Det kändes ungefär som du blir masserad i varenda muskel i kroppen, får 10 timmars sömn och ett lyckorus på en sekund. Den känslan förändrade mig för alltid. Även om jag inte hade någon aning om vad jag skulle göra framöver så visste jag att jag var fri. Känslan av frihet, var ovärderlig, den ville jag inte förlora.


Vägen tillbaka var riktigt lång, jag kommer nog aldrig komma tillbaka dit jag var. Det tog ungefär 1,5-2 år innan andningen och trycket över bröstet började släppa. Sömnen tog ännu längre tid. Många nya symptom jag inte känt av innan uppstod, antagligen genom att jag för första gången fått känna efter på riktigt. En stor del i min rehabilitering blev träning utomhus. Det var otroligt svårt att fokusera klart men jag gjorde mycket fysiska grejer för att komma vidare. Den första tiden var tuff, även om jag var bra tränad så kände man att kroppen tagit väldigt mycket stryk.

Ekonomin - En sak jag är glad över är att jag alltid varit ganska ekonomisk och sparsam. När jag sa upp mig hade jag en budget. Jag visste att jag skulle klara mig minst 2-3 år utan att behöva jobba. Det gjorde att jag tillät mig själv att slappna av, utan de pengarna hade det varit riktigt tufft.

Idag 5 år senare är jag glad över allt som hänt. Visst var det jobbigt och man har fått kämpa, men samtidigt har jag fått uppleva saker som jag aldrig hade fått uppleva om det inte hade hänt. Jag uppskattar alla småsaker i livet mycket mer nu än innan. En kopp kaffe, solens värme och ett kallt glas vatten ser jag som lyx. En natt i tält vid havet i solnedgången är det finaste hotellet. Att se min flickvän lycklig är allt. Jag har insett vad som är viktigt för mig och jag är glad att jag fick göra det medan jag fortfarande är ung. Det som hände fick mig att ta steget, när man väl tagit första steget är det lättare att ta nästa.

Idag kör jag eget på halvtid och resten spenderar jag med det som betyder något. Jag jobbar exakt så mycket jag vill, så länge jag har mat på bordet. Om jag tröttnar så kommer jag att göra något annat. Nu när jag tagit första steget så är det lättare att ta nästa.

Det här var sista delen, tack ni som orkat läsa. Kom gärna med egna reflektioner eller om ni har någon egen upplevelse att berätta om. Det här är min resa och betyder inte att mitt synsätt är det rätta. Det känns rätt för mig, men kanske inte är det för en annan.


Läs även:
Dagen när allt förändrades - Del 1
Dagen när allt förändrades - Del 2
Dagen när allt förändrades - Del 3
Dagen när allt förändrades - Del 4, Reflektioner och vägen tillbaka

fredag 16 december 2016

Tar en paus och lever livet i fjällen!

Jag får vänta med uppföljningen på mitt förra inlägg då jag drar iväg för lite skidåkning i de svenska fjällen. Det kommer bli väldigt kul att få en tidig premiär i år och jag hoppas på en fortsatt bra vinter.

I övrigt har jag legat ganska lågt med köpen då priserna rusat iväg. Jag har dock köpt en del SAS preffar då kursen i skrivande stund varit nere och vänt på 516kr. Risken i SAS preferensaktie är hög men med tanke på trolig inlösen 2018 på 525kr känns det helt ok. 9,5% avkastning om allt vill sig väl. Jag har ca: 1% av portföljen i SAS preferens nu.

Nä nu går bilen, ha en trevlig helg!

torsdag 15 december 2016

Dagen när allt förändrades - Del 3

Fortsättning på :
Dagen när all förändrades
Dagen när allt förändrades - Del 2

Tre veckor senare, efter röntgen och tester på olika ställen är jag tillbaka. Provsvaren har kommit, domen ska redogöras. Jag vet att de röntgat och testat mig för flera allvarliga sjukdomar och jag är nära att falla ihop på golvet. De senaste två veckorna har jag varit sjukskriven, jag hade tur som fick en bra läkare. Hon förstod väl hur dåligt jag mådde, hon såg väl på mig att jag var på väg att kollapsa. Jag hade bett chefen om ledigt några veckor, förklarat hur jag mådde. Jag hade erbjudit mig att ta obetald ledighet så jag kunde bli bättre och jobba hårdare sen. Jag förklarade att jag inte kunde jobba som jag mådde nu och att det blir billigare för dom om jag tar ledigt. Responsen var nada, nej det funkade inte, inte nu när jag behövdes som mest. Jag var så otroligt tacksam när jag fick den där sjukskrivningen, även om det bara var två veckor. Jag låg i sängen flera dagar, men ingen kunde tvinga mig att jobba.




Tillbaka till vårdcentralen, Läkaren sitter framför mig och jag väntar på beskedet. Vad gör jag om det är åt helvete? Jag säger till mig själv att aldrig nånsin prioritera jobb framför mitt liv igen, aldrig! Jag ber om bara en chans till. Klarar jag mig ur det här så ska jag aldrig jobba som jag gjort igen, aldrig! Varför tänker man alltid så klokt i efterhand? 


Hon tar fram sina papper, säger att jag har en lätt astma. Det känns konstigt om jag inte skulle haft det, jag är uppvuxen med passiv rökning sen jag kunde krypa. Jag är helt inställd på att få beskedet nu, det är kört.. det är klart hon säger småsakerna först. Läkaren säger: - Lungröntgen såg bra ut, inget konstigt där. De övriga provsvaren är.. bra vad jag kan se. Vi kunde inte hitta några direkta kopplingar till några lung- eller övrig sjukdomar. Va!!? Yes! Lättnaden är enorm, det går inte att beskriva. Jag känner bara lycka. Efter en sekund börjar jag tänka, har jag bara inbillat mig allt. Det känns så konstigt, jag som aldrig går till läkaren i vanliga fall.

Läkaren ser väl min förvåning och fortsätter: - Du har drabbats av utmattningsdepression. Jag blir lite förvirrad men ok, det är lugnt det är bara psykiskt, ingen fara. Läkaren förklarar vidare att det kan låta enkelt men tycker att jag ska vara beredd på att det kan ta lång tid att komma tillbaka till där jag var innan. Även mina fysiska besvär med andningen och bröstsmärtorna kan ta ett tag innan de försvinner. Hon föreslår att jag ska börja prata med en psykolog och bokar in mig med en. Hon frågar hur jag har tänkt gå vidare med jobbet, om jag kan få det att funka på något annat sätt. Det enda jag känner där och då är tacksamhet. Tacksamhet att jag lever och att jag inte har någon allvarlig sjukdom, jag funderar inte så mycket jag bara säger: - Jag kommer att säga upp mig, jag säger upp mig imorgon!

I nästa inlägg tänkte jag reflektera lite över hur det här har ändrat vem jag är och vägen tillbaka..


Läs även:

onsdag 14 december 2016

Dagen när allt förändrades - Del 2

Fortsättning på: Dagen när allt förändrades

Tankarna snurrade i huvudet. Ångest blandat med förnekande och förvirring. Vad är det som är fel, varför är jag inte lycklig, varför är jag inte nöjd? Är jag sjuk, har jag cancer, eller nån annan sjukdom. Nåt är fel, är det allvarligt? Jag började googla, försökte hitta logiska förklaringar men fick bara upp jobbiga sjukdomar. Jag ville inte veta så slutade googla. Levde på som vanligt istället, men tankarna gnagde i mig. Fan! Tänk om jag har nåt allvarligt så har jag spenderat tiden såhär, jobbat skiten ur mig. Till vilken nytta då?


Efter ett tag fick jag ett erbjudande om ett nytt jobb. Firman jag jobbade på hade ändå börjat spåra ur och jag erbjöds högre lön och bättre villkor. Jag och en vän bestämde oss för att vi kör på det, vi byter arbetsplats, vi tar det där jobbet. Trycket på bröstet hade lättat lite, men andningen var mer eller mindre katastrof. Jag tänkte inte så mycket på det som jag borde ha gjort, jag hade ju vant mig vid att inte kunna ta djupa andetag. I början hade vi rätt sköna dagar. Allt kändes lite för bra för att vara sant, frågan var hur länge skulle det vara.

Svaret på det blev.. 6 månader. Arbetsbelastningen ökade och vi fattade att vi bara fått glida räkmacka den första tiden eftersom de ville få över oss. De ville inte pressa på för mycket så vi skulle ångra oss medan vi kunde. Trycket över bröstet och andningen blev värre, det kunde ibland kännas bra en stund på morgonen men efter nån timme var det som vanligt. Det kändes som att ha en knytnäve i bröstet och det gjorde nästan ont ibland. Jag hade så svårt att sova så jag var helt slut om dagarna. Fan! Vad är det för fel, tänkte jag. Jag mådde så pass dåligt att jag till slut ringde vårdcentralen och bokade en tid. Hoppas att det bara är astma eller når, det kan jag leva med.


Skönt, klockan är 8 och jag sitter och äter frukost. Jag har en tid på vårdcentralen klockan 09.30, i normala fall hade jag gått upp klockan 05.30. Chefen försökte få mig att jobba nån timme innan besöket, men jag lyckades tala bort det. Direkt när jag börjar undersökas kommer ångesten. Läkare säger aldrig nåt förrän de är 100% säkra, de undersöker bara. Hon nämner snabbt nåt om några sjukdomar som jag tidigare googlat. Fan! Det får fan inte vara dom. Hon ska testa mig för astma, jag hoppas att det är det. Testerna visar att jag kan ha lättare astma, men hon vill skicka iväg mig på röntgen och vidare tester. Fan!

tisdag 13 december 2016

Dagen när allt förändrades

En dag för 5-6 år sen..

Jag hade allt. En bra lägenhet, bil och en underbar flickvän. Vi åkte på semester på somrarna och vintrarna. Dagarna fylldes med mycket jobb, men jag hann även med en del träning och fick lite tid över på helgerna med tjejen. Allt var ändå bra, jag kände att jag hade lyckats med mycket av det jag ville. Med tanke på min bakgrund var jag nog rätt stolt ändå att jag hade tagit mig dit jag var.

Jobbet var helt ok, även om det var slitigt, tungt, långa dagar och ibland (ofta) lite helger. Precis som det varit de senaste 7-8 åren. visst hände det att jag hade lite svårt att sova, jobbet följde liksom med hem och man var tvungen att vara tillgänglig på telefonen. Det hörde liksom till när man hade lite ansvar och inget konstigt med det. Att man fick hoppa in lite oplanerat på kvällar och helger för att något skitit sig var en av uppgifterna i jobbet, så har det alltid varit. Att det kunde göra att jag fick planera om något jag sett fram emot var en del av jobbet, en del av livet. Att man fick ont i magen ibland var bara att förtränga, det hade nästan gått bort helt nu. Det vara en period det kunde hugga till lite men sen kändes det klart bättre. Det var bara köra på, det fanns inga alternativ.


Jag har alltid haft en ok fysik då jag tränat och hållit på med fysiska aktiviteter, men en dag började jag känna att det var tungt att andas. Jag ignorerade känslan lite och tänkte att det måste vara träningsvärk i bröstet eller nåt. Jag kunde vakna på nätterna och ofta på dagarna fick jag kippa efter luft, nästan som när man gäspar. Ibland lyckades jag få nåt riktigt bra andetag men det hände mer och mer sällan.


Att man får mer ansvar kallas utveckling, det är så det ska vara. Man jobbar hårt en period sen får man ansvar över andra som ska jobba hårt. Jobbet som varit roligt började helt plötsligt kännas.. tomt. Fast det var bara att låtsas som allt var bra, på med fasaden bara, det är så det funkar. Jag började efter ett tag få till en bättre teknik med andningen så om jag böjde mig ner kunde jag ibland få riktigt bra med luft. Jag vaknade ofta på nätterna med tryck över bröstet. Jag försökte köra lite stretching och efter ett naprapatbesök kändes det tillfälligt bättre innan det blev som vanligt igen.

Tankarna om varför det inte blir bättre började komma, vad var det som var fel? Jag var väldigt lättirriterad, kunde störa mig på småsaker och var även rätt virrig ibland. Jag kunde glömma vart jag lagt saker och hade svårt att sitta still. Jag började på riktigt bli orolig över vad det var för fel på mig. Är jag sjuk? Är jag sjuk på riktigt, tänk om det är allvarligt?


söndag 11 december 2016

Utdelning och utdelningshöjning W.P Carey (WPC)

I fredags kom utdelningen in från W.P Carey (WPC). Utdelningen höjdes med 0,5% från föregående kvartal vilket inte är mycket, men med tanke på att de brukar höja varje kvartal så är det ändå ok.

WPC är ett riktigt litet innehav i min portfölj (10st aktier) men det är ändå ett innehav där det tickar in- och höjs utdelningar. Jag ligger +18% i W.P Carey exklusive utdelningar.

Många bloggare pratar om att ta hem vinster och sälja av, då börsen står högt för tillfället. Jag måste erkänna att jag själv tänkt tanken men jag har svårt för det. Anledningen till det är för att i samma sekund jag säljer en aktie minskar kassafödet i depån. Pengar på marknaden ger pengar i utdelningar. Pengar på kontot ger noll.

Tar ni hem vinster eller sitter ni still i båten?

Läs även:
Om 4 år behöver jag aldrig jobba mer!
Få pengar utan att jobba?
Mer än 40 000 kr i utdelningar per år
Minimalisera livet
Tar du dig bara längre bort från friheten?

lördag 10 december 2016

Flowers Foods (FLO) upp 14% idag!

Jag loggade in på avanza såhär mitt i natten och förutom väldigt mycket blå siffror så reagerade jag på att Flowers Foods (FLO) gått upp 14% bara idag.

Jag har ingen aning om varför och orkar inte kolla just nu, men tänkte sätta mig in i det i helgen om jag har tid. Självklart grämer man sig att man inte hunnit köpa fler aktier än  de 52 st jag har. Speciellt med tanke på att jag tänkt att fylla på flera gånger. Jag har haft aktien i 3 månader och ligger +37%.

Är det någon som vet anledningen till dagens race i Flowers Foods?

torsdag 8 december 2016

Utdelning Johnson & Johnson (JNJ)

Idag trillade utdelningen från Johnson & Johnson (JNJ) in på kontot. Jag hade vid x-datum 79 st aktier som gav mig 573kr efter dragen källskatt.

Johnson & Johnson har de senaste dagarna efter lite brus kommit ner några procent och fortsätter den ner kan det bli läge för påfyllning. Jag äger i dagsläget 85 st JNJ och har som mål att ha 100st. Jag kan på längre sikt tänka mig 200st.

På dagens kurs får man en direktavkastning på 2,9%. Jag tror på en utdelningshöjning på drygt 6% till juni nästa år vilket isåfall skulle ge en Yoc på 3,1% på ett köp idag. Detta vid oförändrad dollarkurs.

Köper ni Johnson & Johnson på dagens nivåer?

Läs även:
Sålde av hela innehavet i Telia
Utdelningar i november månad
Avkastning i år
Låg lön - Hemligheten till ekonomiskt oberoende
Få pengar utan att jobba

onsdag 7 december 2016

Arbitrage - Handelsbanken A eller B?

Arbitrage är ett sätt att utnyttja obalansen mellan aktier, för att på så sätt göra en "riskfri" vinst. Bland våra svenska aktier uppstår såna möjligheter ibland mellan Handelsbanken A (SHB A) och Handelsbanken B (SHB) samt SEB A och SEB C. Just nu finns det en fin diff på ca: 3% då SHB A kostar  131,50kr och SHB B kostar 127,30kr.


Innehåller affiliatelänkar


Läs mer om Handelsbanken A och kolla aktuell aktiekurs här!

Läs mer om Handelsbanken B och kolla aktuell aktiekurs här!

"Arbitrage (från lat. Arbitratus, fritt val) är en term som beskriver utnyttjandet av obalanser mellan två eller fler marknader, en kombination av matchande handelsmöjligheter används för att utnyttja obalansen mellan marknaderna, som består av skillnader i marknadspriser."
- Källa: Wikipedia

Det finns alltså ett ypperligt tillfälle att få 3% fler (- courtagekostnad) aktier i Handelsbanken om du i dagsläget äger A-aktien. Genom att byta till B-aktien får du fler aktier som ger rätt till samma utdelning.

Äga Handelsbanken A- eller B?

Det man bör tänka på är att SHB A ger tyngre rösträtt och är mer likvid om det är viktigt. För det flesta spelar det ingen som helst roll. Du får i dagsläget alltså högre direktavkastning genom att köpa SHB B.

Anledningen till att jag tar upp det här idag då det tagits upp flera gånger förut är att jag återigen gjorde ett byte från SHB A till SHB B i en av mina isk. Jag har inte så mycket kapital där så har glömt bort den lite, men det är enligt mig ett mycket bra sätt att få några gratisaktier på.

De två aktier som detta verkar fungera på är Handelsbanken och SEB. Det händer att både A- och B-aktien kan vara dyrast vilket gör att man kan byta fram och tillbaka så länge vinsten täcker courtagekostnaden.

Jag skrev senast om när jag utnyttjade arbitraget i inlägget: Depån över 1,1 miljoner

Finns det fler aktier där vi kan göra såhär?


Läs även:
Om 4 år behöver jag aldrig jobba mer!
Få pengar utan att jobba?
Leva på 7000 i månaden

tisdag 6 december 2016

Sålde av hela innehavet i Telia

Tidigare idag tog jag beslutet att sälja av mina kvarvarande aktier i Telia (250st). Jag har ju en gång tidigare som jag skrivit om här sålt lite Telia, nu sålde jag alltså resten. För mig är Telia inget bolag jag vill äga i dagsläget, även om det kan bli en ok affär från dagens nivåer så investerar jag hellre i annat.

Förlusten blev inte speciellt stor då innehavet bara motsvarade ca: 0,5% av portföljen samt att jag under tiden erhållit utdelningar.

Telia kändes som skit förut och kändes fortfarande som skit, så jag sålde. Såhär i efterhand borde jag ju sålt allt direkt förra gången men det är lätt att vara efterklok.  Planen var att äga längre men jag vill inte äga något som känns fel.

För pengarna köpte jag Balder Pref, Akelius Pref och Klövern Pref i väntan på vad jag vet var jag vill lägga pengarna. Jag fick även med några Latour.

Vad tycker ni om Telia? Tänker jag fel?

Läs även:
Preferensportföljen upp 14% i år
Sälja lägenheten och flytta utomlands
Halva vägen avklarad, gratis boende föralltid

Vilka gratissaker utnyttjar du mest?

Hej Sverige! Trots kyla, mörka vintermånader och många regniga dagar är du ett bra land. Det finns väldigt mycket som vi svenskar har gratis, saker som man i andra länder får betala pengar för. Vi har gratis sjukvård, gratis dricksvatten och skola. Men utöver dessa saker har vi ju massa annat som är gratis runt omkring oss.

Jag tänkte att det skulle vara kul om ni som läser det här hade lust att nämna de första 3 gratissakerna ni utnyttjar. Skriv bara de första ni tänker på och känn inte att det måste vara bra saker, bara saker som ni gör, äter, lyssnar på etc. som är gratis.

Mina första 3 gratissaker jag kommer på är:

1. Jag dricker väldigt mycket vatten

2. Jag vistas i naturen och badar

3. Jag läser på nätet, bloggar etc.

Vilka 3 gratissaker utnyttjar du mest?

Läs också:
Avkastning i år
Leva på 7000 i månaden
Låg lön - Hemligheten till ekonomiskt oberoende
Halva vägen avklarad, gratis boende föralltid
Varför jag bara jobbar halvtid

torsdag 1 december 2016

Utdelningar i november månad

Det mest belönande och positiva med utdelningsinvestering är när man kan se alla utdelningar som ramlar in på kontot.

De utdelningar som kommit den här månaden är:

Boston Pizza Royalties Income Fund - 23kr

Atlas Copco (ATCO B) - 816kr

AT&T Inc (T) - 290kr

Akelius Residential Pref - 455kr

Oscar Properties Holding Pref - 290kr

Oscar Properties Holding Pref B - 175kr

SAS Pref - 150kr

Realty Income (O) - 65kr

Procter & Gamble (PG) - 79kr

Omega Healthcare Investors (OHI) - 525kr

Totalt: 2868kr

Månadens utdelningar räcker till att betala maten, mobiltelefonen, försäkringarna, elen och kostnader för bilen. Jag ser fram emot våren när de riktigt tunga utdelningsmånaderna kommer.

Fick ni några utdelningar i november?

Läs även:
Utdelningsaktie: Atlas Copco (ATCO B)
Få pengar utan att jobba?
Ny utdelningsaristokrat i portföljen 3M Co (MMM)
Inköp av månadsutdelare, Boston Pizza
Boom! Depån över 1,2 miljoner

tisdag 29 november 2016

Backup plan vid tidig pension

Jag vet att flera precis som jag själv, har en plan att gå i tidig pension, sluta jobba och bara göra det man tycker är kul. Jag vet också att min plan är ganska extrem, jag ser mig fri vid passiva inkomster på 6700kr/månad och helt fri (inkl. fritidsintressen och resor) vid 9200kr/månad. Många har betydligt högre krav på passiv inkomst än så, men det var inte det jag tänkte ta upp nu.

Det jag tänkte ta upp är vilken plan man har om något skiter sig. Helt enkelt, vilka outs har man om en utdelning skulle bli inställd eller liknande.  Det diskuteras ofta att man bör ha en marginal, men inte lika ofta hur man kan lägga upp en backup plan för den tidiga pensionen. Med en bra plan kanske man kan skippa flera extra års arbetande. Vilken risk är egentligen störst, att något händer så man inte klarar sig ekonomiskt eller att man missar flera år av sitt liv för att man jobbar för länge?

För att gå igenom de första outs som dyker upp i huvudet, så kan jag:

- Frysa resor, hobbys och klädinköp, besparing 2500kr/månad

- Inte åka bil, besparing 500-700kr/månad

- Få ner matinköp till 1000kr/månad, besparing 500kr/månad

- Säga upp mobilabbonemang, besparing 250kr/månad

- Sälja bil och göra mig av med parkeringsplats, besparing 400kr/månad

Jag skulle alltså om jag ville kunna konma ner i fasta kostnader på 4850kr/månad. Detta genom att bara säga upp några abbonemang och genomföra lite ändringar. Självklart är inte det något jag skulle vilja göra, men det är en fullt möjlig och inte speciellt komplicerad backup plan. Jag tar nu inte ens upp att sälja lägenheten eller möjligheten till extrajobb.

*inlägget är skrivet hastigt så jag reserverar mig för eventuella felräkningar. Men jag tror allt stämmer rätt bra.

Vilka är era outs om någonting skiter sig efter tidig pension?

Läs även:
Boom! Depån över 1,2 miljoner
Avkastning i år
Leva på 7000 i månaden
Halva vägen avklarad, gratis boende föralltid!
Om 4 år behöver jag aldrig jobba mer!

söndag 27 november 2016

Likvider på laddning

Jag har satt lite likvider på laddning. Förra året la jag in dom i preffar, 100 000kr för att vara exakt. De fungerar som ett elluttag och ger en laddning på drygt 107% om året. Överladdningen spottas ut i form av hundra- och tusenlappar nästan varje månad. För dom köper jag mer aktier och bygger en större och effektivare laddare.

Nästa år kommer överladdningen antagligen att vara 8-9%, lite beroende på hur jag bygger vidare på laddaren. Antingen kan jag köpa komponenter som ger snabb laddning direkt. Eller så kompletterar jag med delar som ger en ökad laddning över tid. Det är det jag funderar på framöver. Investor är en väldigt bra del har jag hört. Kanske tar jag nästa månads överladdning och sätter in några investor i laddaren. Det borde bli bra inför nästa år och åren efter det.

Hur laddar ni era likvider?

Läs även:
Boom! Depån över 1,2 miljoner
Preferensportföljen upp 14% i år
Få pengar utan att jobba?
Mer än 40 000kr i utdelningar per år
Leva på 7000 i månaden

fredag 25 november 2016

Boom! Depån över 1,2 miljoner

Booooom! Aktiedepån klättrade idag över 1,2 miljoner. Även om jag som vanlig inte bryr mig om värderingen på mina aktier så är det självklart kul när man plockar nya små mål och etapper på vägen.

Under hela dagen har jag haft extremt låg volalitet i portföljen och den har legat och jävlats mellan 1 199 885kr-1 199 985kr hela dagen. Eftersom jag sett det så tänkte jag typiskt, skulle varit så skönt att ta 1,2 innan helgen. Men börsen tänkte, haha nu jävlar ska vi jävlas. Vi låter det gå upp så att det saknas typ 0,004% haha.

Men..! Booooom!!! Avanza styr upp och kör en shoutout: "Gratis courtage på amerikanska aktier, kom och köp!" Självklart rusar alla Swedoises till köpknappen och fyller på sina kapitalförsäkringar. Tack Avanza! Jag fick nå 1,2 miljoner innan helgen! ;)

Trevlig helg på er alla härliga människor!

Alla har olika förutsättningar i livet

Något jag ofta tänker på när jag läser om ekonomisk frihet och ekonomiskt oberoende är hur vi alla har olika förutsättningar i livet. Att vi svenskar har det extremt bra, det vet vi alla redan. Jag tänker mer på hur det skiljer sig från vart du är uppvuxen, hur din situation sett ut.. ända sedan du var liten. Eftersom jag skriver mest om ekonomisk frihet så fokuserar jag här på förutsättningarna man har att bli ekonomiskt fri.



En del bloggare skriver att det är så enkelt att spara ihop pengar, investera och bli ekonomiskt oberoende. Jag har flera gånger läst något i stil med "det är bara att bo några extra år hemma så hinner man lätt spara ihop nån miljon". Det är där jag direkt tänker att jag vill veta mer, vilka förutsättningar har personen som skriver detta växt upp med? Jag vill inte ta något ifrån någon. Oavsett så är det bra jobbat om man lyckats skapa sig en miljon, ekonomisk frihet eller vad det nu är. Anledningen till att det skulle vara intressant att veta mer är för att jag skulle ha lättare att relatera till det. Att bara läsa att det är lätt är som att kolla på en komiker som man inte förstår vad han säger och hela publiken sitter och skrattar..

Alla har inte haft möjligheten att bygga upp sin ekonomi medan man bor hemma. Alla har inte ens haft möjligheten att plugga vidare. Vissa kanske har ett eller flera barn att ta med i ekvationen. Många omständigheter väljer vi själva, men inte alla. Alla kan välja att dra ner sina kostnader och jobba mot ett högre sparande. Det måste däremot helt anpassas för hur livet ser ut.

Kanske är det bästa att titta på sig själv och sina egna förutsättningar och sluta jämföra sig med andra. Se möjligheterna vi har och ta till vara på dom. Förutsättningarna i livet kommer alltid att se olika ut och det är så det är. Väljer man istället att jobba mot sina egna mål, ge cred till sig själv för det jobb man lagt ner och de mål man uppnått. Då borde man ju bli lyckligare. För trots att vissa föds in i något du själv fått jobba halva ditt liv för så kommer det alltid finnas flera miljoner människor som inte ens kommer att få möjligheten att göra det du gjort hittils i livet.

Jämför vi oss för mycket med andra? Kan ni känna en viss avundsjuka ibland på de som föds med perfekta förutsättningar?


Läs även:

torsdag 24 november 2016

Avkastning i år

Min aktieportföljs avkastning i år ligger på +13,44%. Min portfölj är ju uppdelad i 3 delar. Svenska aktier (+10,78%) utländska aktier (+17,01%) och preferensaktier (+13,75%). Den del som presterat bäst är den utländska portföljen som ligger +17,01%, mycket tack vare en stark dollar.



SIX Portfolio Return Index ligger +6,39% i år. Anledningen till att jag presterat drygt dubbel avkastning mot index har inte att göra med att jag är en bra investerare. Jag har valt att köpa bolag jag tror på, helst när de haft tillfälliga dippar. Men jag har även köpt bolag när de har ansetts dyra.

Jag tror att anledningen till att jag haft ett hyffsat resultat är lite tur blandat med en tydlig strategi. Min strategi har från början varit att köpa - behålla - inkassera utdelning - köpa mer. Det har gjort att snittpriserna blivit helt ok. Hade jag sålt eller ändrat strategi under året hade jag troligen underpresterat index. Detta kommer ju självklart att variera över tid och nästa år kanske jag får betydligt sämre avkastning än index. Det viktiga för mig är att utdelningarna rullar in, vilket förbättrar mina odds enormt.

Trots att min strategi är tydlig (jag ska köpa aktier - behålla dom - inkassera utdelningen - köpa mer aktier) så har den höga dollarn börjat få mig att fundera. Inte fundera på bolagen i sig, dom känner jag mig trygga med. Det som fått mig att fundera är min viktning mot amerikanska aktier. I och med att dollarn och kurserna gått upp så har jag i dagsläget runt 25% investerat i dollar. Skulle dollarn gå tillbaka till mer normala nivåer så blir ju många av mina amerikanska innehav billigare. Då kommer jag att vilja köpa mer i dom. Problemet är att min exponering mot dollarn då blir ännu större. Samtidigt kan många av mina amerikanska innehav gynnas av en svagare dollar. Det kan då kompensera genom starkare tillväxt och marginaler. Men trots allt leder en svagare dollar till lägre utdelningar i kronor.

Det är många tankar i huvudet nu. Jag har bra direktavkastning på mina amerikanska aktier och borde egentligen inte bry mig. Problemet ligger som sagt i att jag redan är tyngre viktad mot dollar än vad jag planerat. Då blir det jobbigt om jag hamnar i ett läge där jag vill köpa mer vid en dipp.

Hur tänker ni i såna här lägen? Ska jag sälja av en del av de amerikanska aktierna till en nivå jag är tryggare med att öka i vid läge?


Läs även:

onsdag 23 november 2016

Utdelningsaktie: Atlas Copco (ATCO B)

Nu har det blivit dags att gå igenom Atlas Copco (ATCO B) - Jag kommer i den här serien av genomgångar att presentera mina portföljbolag. Läs mer om Atlas Copco på Avanza här.

Atlas Copco är mitt 4:e största innehav och har vuxit kraftigt den senaste tiden pga. kursutvecklingen. Aktien är ganska dyr och handlas i skrivande stund kring 250kr. Direktavkastningen på dagens kurs är ca: 2,5%. Utdelningshistoriken är väldigt stabil med bibehållen eller höjd utdelning sedan 1983. Det har även lämnats extrautdelningar under åren.



Mina fakta - Atlas Copco:

Viktning av portföljen: 5,4%
Antal aktier: 259st
Inköpspris: 183kr
Direktavkastning: 2,5%
Yield on cost: 3,44%
Utdelningstillväxt senaste 12 mån: 5%
Utveckling sedan köp: +36,25% (exkl. utdelningar)

Total beräknad utdelningstillväxt: (återinvesterad utdelning + höjning av utdelning) = 9,44%

Jag tror att Atlas Copco kan leverera runt 6% i utdelningstillväxt i snitt. Det ger mig en totalavkastning på 9,44%.

(T)YOC10år = 8,48%
(Total YOC om 10 år när jag räknar in återinvesterade utdelningar)

Jag tror på Atlas Copco framöver och tror på en rätt bra tid framöver. Värderingen av aktien är hög just nu och även med ett bra inköpspris är jag inte allt för optimistisk för en lysande totalavkastning. I Jämförelse med tidigare genomgångna innehav är min prognos för Atlas Copco lägre med en (T)YOC10år på 8,48%. Jag är öppen för att jag underskattar tillväxten och ser absolut möjligheter att utfallet kan bli bättre. Jag köper däremot inte fler aktier på nuvarande värdering.

Har ni Atlas Copco i portföljen?


Genomgångna portföljaktier:

Läs även:

måndag 21 november 2016

Minimalisera livet

Det senaste året har jag börjat rensa ur hemma. Försöka slänga/sälja/skänka bort saker som jag inte behöver eller använder. Trots att jag har plats så känns det på något sätt som en stress att ha massa prylar runt omkring sig. Jag har fortfarande alldeles för mycket saker men känner att jag är på rätt väg.




Tidigare har jag ibland köpt saker på rea som jag vet att jag kommer behöva framöver. Det senaste året har jag dock börjat tänka om, då jag märker att man ofta inte förbrukar saker i den takt man tror. Jag tror även på att "en av varje" räcker. Målet är alltså att rensa ur och inte köpa nytt förrän något går sönder, eller tar slut. Trots allt så binder man ju likviditet som kan investeras istället. Sen kan man ta utdelningarna och köpa det som behövs, även om det inte finns på rea.




Ett vanligt tips jag läser när det gäller minimalisering är att göra sig av med sådant du inte använt på ett år. Det låter helt klockrent, men är svårt när man väl ska göra det. Målet är dock, nu när jag kommit en bit på vägen att börja jobba på det rådet. 


Jag tror att ett minimalistiskt liv leder till ett liv i frihet. Man frigör tid och tar bort stress. Jag vill ta mig vidare och rensa mer, men känner att jag skulle behöva någon bra bok, tips.. Vadsomhelst som gör det enklare att göra sig av med saker. I andras ögon har jag nog inte så mke prylar men jag börjar uppskatta enkelheten mer och mer och tror att "less is more".

Har ni några bra tips på att minimalisera livet? Kanske nåt bra boktips?

fredag 18 november 2016

Tar du dig bara längre bort från friheten?

Något som jag tänkt på rätt mycket är själva vägen vi väljer mot ekonomisk frihet. Vi som har som mål att sluta jobba går ofta in för det  till 100 procent. Tidigare jobbade jag ofta över för att kunna spara mer pengar. Jag tänkte att sparade jag mer så kommer jag nå dit snabbare. Problemet var att jag hade egentligen ingen konkret plan och ju mer jag jobbade, ju längre bort från friheten kom jag.



Har lönen någon betydelse? - Den frågan känns så svår och jag tycker funderingarna kring den är flera. Om man tjänar mer pengar är det lättare att spara mer pengar. Om man tjänar mindre pengar är det lättare att inte spendera pengar. Båda påstående tycker jag stämmer och båda egenskaperna är viktiga på vägen till ekonomisk frihet. Men när vil väl nått dit är förmågan att spara pengar helt plötsligt inte av betydelse längre, vi är ju fria. Medan förmågan att inte spendera pengar är en livsstil som vi lever livet ut.

Jobba mycket eller lite? - När jag jobbade som mest kändes det som jag trampade vatten. Fram tills jag var 27 år ungefär var det jättekul jobba. Men sen började jag fundera på varför jag stod och gjorde saker 8-10 timmar om dagen när jag hellre ville göra annat. Trots att jag inte hade någon klar bild så såg jag framför mig att jag vill ha ungefär en knapp månadslön i passiva inkomster. Det kändes rimligt just då. När jag räknade på det blev det som ett slag i ansiktet. Jag kommer inte ihåg exakt, men någonstans kring 15 år till skulle jag behöva jobba. Jobba med det jag redan gjort de senaste 8-9 åren. I mina ögon kändes det helt orimligt. Ska jag bränna den bästa tiden i mitt liv för att börja leva som jag vill senare?



Mental känsla, eller en fysisk situation? - Är vi fria när vi uppnått våra mål? Kan vi luta oss tillbaka och slappna av, njuta av livet fullt ut? Jag tror att många av oss har lika mycket att jobba på när vi väl uppnått våra mål. Att uppnå den mentala friheten också.



Är det inte farligt att skjuta upp saker? Borde vi inte leva här och nu, vem vet hur livet ser ut om 15 år? Hur kan vi försvara att vi väljer att spendera majoriteten av vår tid med dom vi inte älskar, eller med det vi inte älskar. När är rätt tidpunkt att ta steget? Varför ändra på något som verkar funka? De gånger jag känt mig som mest fri är när jag kastat mig ut i ovissheten. Kommer vi nånsin nå dit? Kanske kämpar vi alla mot ekonomisk trygghet och inte ekonomisk frihet? Jag vill ha lite av båda. Men jag  tror att jag behöver  ovissheten för att känna att jag lever.

Är vi svennebananbloggare som drömmer om ett liv i frihet alldeles för fega? Är vi trygghetsnarkomaner som genom vårat sätt att vara hindrar oss själva från att uppnå våra drömmar? Kommer vi nånsin nå frihet i ett mentalt läge?


Läs liknande inlägg:

torsdag 17 november 2016

Utdelning från Omega Healthcare Investors (OHI)

Idag kom utdelningen in från Omega Healthcare Investors (OHI). Jag har totalt 94st aktier vilket gav mig 525kr i kvartalsutdelning efter dragen källskatt.
Direktavkastningen ligger på 8,46% vilket är riktigt bra men även speglar risken i aktien. Sedan jag intog min första position för exakt ett år sedan har utdelningen höjts med 9%. Räknar jag även in valutaförändring så har min utdelning från OHI höjts med 15,3%. Det visar att valutan kan vara både till din fördel och nackdel. Framöver är ju risken stor att valutan spelar mot mig.
Ska man sälja av när dollarn står för högt, eller sitta lugnt i båten och tänka att det jämnar ut sig över tid?
Hur tänker ni när det gäller valutans påverkan på utdelningarna?

onsdag 16 november 2016

Låg lön - Hemligheten till ekonomiskt oberoende

Att tjäna mycket pengar behöver inte göra resan lättare mot ekonomisk frihet.  Har du en låg lön? Grattis då har du ett försprång om du vill sluta jobba. Vill man bli ekonomiskt oberoende så handlar det ju egentligen bara om att fixa passiva inkomster som täcker dina totala utgifter. Vill man dessutom vara lite miljövänlig tror jag att en person som spenderar mindre pengar, gör mindre påverkan på miljön. (ot)



Vem når friheten först, en person med 15.000kr netto eller en person med 20.000kr? Det beror ju helt på hur personernas kostnader ser ut men enkelt kan man säga att det procentuella beloppet du sparar varje månad avgör när du blir ekonomiskt fri.

Exempel:

Person 1
Nettolön: 15.000kr/mån
Sparar: 7000kr/mån
Sparkvot: 46%
Ekonomiskt oberoende om: 14,5 år

Person 2
Nettolön 20.000kr/mån
Sparar: 7000kr/mån
Sparkvot: 35%
Ekonomiskt oberoende om: 20 år

(Exemplen är uträknade i Stefan Thelenius Sparkalkylator deluxe).

Lägre lön gör dig fri tidigare - om vi tittar på ovanstående exempel kan vi se att en person med lägre lön kommer uppnå ekonomisk frihet tidigare än en person med högre lön. Det gäller om de sparar lika mycket varje månad.

Hur utnyttjar du fördelen med att ha en låg lön?


Läs även:

Utdelningsaktie: Skanska (SKA B)

Turen har kommit till utdelningsaktien Skanska (SKA B) - Det här en serie av genomgångar av mina portföljbolag. Senast gick jag igenom Castellum och planen är att fortsätta med alla bolag i portföljen. Läs mer om Skanska på Avanza här.

Skanska är det 5:e största innehavet i portföljen. Jag ökar smått när tillfälle ges. I samband med det amerikanska valet och övrig medvind har Skanska blivit lite dyrare och handlas nu runt 206kr och en direktavkastning på 3,6%. Utdelningen är hyffsat stabil och utdelningen har höjts med 4% i snitt de senaste 5 åren.


Mina fakta - Skanska :

Viktning av portföljen: 4,4%
Antal aktier: 253st
Inköpspris: 168kr
Direktavkastning: 3,7%
Yield on cost: 4,46%
Utdelningstillväxt senaste 12 mån: 11%
Utveckling sedan köp: +23% (exkl. utdelningar)

Total beräknad utdelningstillväxt: (återinvesterad utdelning + höjning av utdelning) = 11%
Jag tror att Skanska kommer leverera bättre än 5-års snittet men inte riktigt 11% tillväxt framöver. Jag sätter därför en totalavkastning på 11% framöver som rimlig.

(T)YOC10år = 12,63%
(Total YOC om 10 år när jag räknar in återinvesterade utdelningar)

Jag ser framtiden som ganska ljus för Skanska  och planen är att behålla aktien som ett av mina större innehav. Prognosen framöver ser bra ut och mycket talar för att Skanska kan ge mig likvärdig eller bättre Yoc om 10år än både JNJ och Castellum

Tror ni på byggsektorn framöver?


Genomgångna portföljaktier:

tisdag 15 november 2016

Preferensportföljen upp 14% i år!

Mina preferensaktier som jag började köpa in förra året har gett en totalavkastning på 13,96% i år. Tanken var att öppna en portfölj med enbart preferensaktier och initialt investera 100kkr utspritt. För utdelningarna ska jag återinvestera i preferensaktier eller vanliga stamaktier beroende på vad jag tycker ser bäst ut för tillfället.


Lite fakta om min preferensportfölj:
Sharpekvot: 1,41
Standardavvikelse: 8,03%
Yoc: 7,5%

Om man kollar på siffrorna ovanför så kan man ju så här i efterhand konstatera att portföljen presterat riktigt bra. Bättre avkastning än index till en lägre risk. Jag tror dock att på längre sikt så kommer preffportföljen att prestera betydligt sämre än index. Trots det gillar jag att sprida risken genom preferensaktier på det här sättet.

Hissar eller dissar ni  preferensaktier?


Läs även:

måndag 14 november 2016

Utdelningsaktie: Castellum (Cast)

Dags att gå igenom Castellum (Cast)- Jag fortsätter här att gå igenom mina portföljbolag som tillsammans ska ge mig en utdelning som jag kan leva på. Sist gick jag igenom Johnson & Johnson och tänkte from nu strukturera inläggen lite bättre. Läs mer om Castellum på Avanza här.



Castellum är mitt näst största innehav och jag kan tänka mig att öka lite till. Fastighetsaktierna har dippat lite den senaste tiden och just nu handlas Castellum runt 115kr med en DA på 3,7%. Utdelningen har höjts varje år sedan 1997 och aktien klassas som en av stockholmsbörsens bästa utdelningshöjare.

Mina fakta - Castellum:

Viktning av portföljen: 8,8%
Antal aktier: 960st
Inköpspris: 108kr
Direktavkastning: 3,7%
Yield on cost: 3,92%
Utdelningstillväxt senaste 12 mån: 6,5%
Utveckling sedan köp: +6% (exkl. utdelningar)

Total utdelningstillväxt: (återinvesterad utdelning + höjning av utdelning) = 10,42%

När jag räknar på min YOC så kommer investeringen att kunna prestera runt 10% i årlig totalavkastning. Planen är ju att återinvestera utdelningarna och på så sätt bygga upp kapitalet. Jag ser inte att det borde förändras på sikt utan räknar med runt 10% även framöver.

(T)YOC10år = 10,56%
(Total YOC om 10 år när jag räknar in återinvesterade utdelningar)

Trots att många är skeptiska till fastighetsbolag så tror jag Castellum kommer att leverera stabila vinster och utdelningar. Jämför jag prognosen framåt så ligger den i nivå med Johnson & Johnson och 10% är helst en gräns jag inte vill gå under på (T)YOC10år.

Har ni Castellum i portföljen, eller planer på att plocka in den?

Läs även:
Påfyllning i utdelningsaristokraten Johnson & Johnson (JNJ)

lördag 12 november 2016

Sälja lägenheten och flytta utomlands

Hur många gånger har man inte tänkt tanken att sälja lägenheten och flytta utomlands. Man drömmer sig bort till ett liv i sol och värme, bad större delen av året och middagar utomhus. Jag vet inte hur många av er som tänkt den tanken, själv har jag gjort det massor av gånger. Jag kan ibland tänka på det varje dag, ibland inte alls. Jag vet inte om det är en dröm jag gillar att ha eller om det på riktigt verkligen är något jag vill göra i en nära framtid.


Jag tycker egentligen väldigt mycket om Sverige, jag gillar sommaren och vintern.  Men jag har ofta tänkt tanken att bara sälja det man har och flytta utomlands. Tänker speciellt på det som en plan när jag uppnått ekonomiskt oberoende. Då en försäljning av lägenheten troligtvis skulle frigöra lite kapital om jag flyttar till ett billigare land. Men! Sverige är ju ändå Sverige. Gratis sjukvård, landet lagom och tryggheten känns svår att lämna. Kanske är det dumt att ens fundera på att flytta utomlands. Är det kanske bättre att byta till ett billigare boende och bo delar av året utomlands?

Vad är egentligen realistiskt? Vad är det enklaste, billigaste och minst omständiga sättet att njuta av livet i frihet. Sverige är bra, men hösten är rätt grå och lång.. och varje år.

Vart skulle ni flytta om ni kunde välja vart som helst i hela världen?


Läs liknande inlägg:
Leva på utdelningar
Varför jag bara jobbar halvtid


Läs mina inlägg om hur du enkelt sparar pengar på:
Billigare hemförsäkring
Billigare elräkning

torsdag 10 november 2016

Leva på 7000 i månaden

Går det? Alltså, kan man betala alla sina räkningar och ha råd med mat på 7000 kronor i månaden? Allt är relativt, det handlar om så många olika faktorer men om vi utgår från att du bara har dig själv att försörja så är mitt svar.. JA!


Innehåller affiliatelänkar


Man kan leva på 7000 i månaden - Det absolut viktigaste om du vill göra det är att du bestämmer dig för att göra det. Anpassa därefter kostnaderna så att du klarar dig. Det gäller att trimma alla kostnader för att kunna nå målet, inte bara några få. Några av mina bästa tips för låga kostnader är:

1. Ha få räkningar - Tips nummer ett är att säga upp alla onödiga abonnemang och få ner antalet räkningar till så få som möjligt.

2. Ha billiga räkningar - De räkningar du har ska helst vara så billiga som möjligt. Tänker du så blir allt mycket enklare. Trimma dina räkningar, har finns tipps på hur du får billigare elräkning, bilförsäkring och hemförsäkring.

3. Bo billigt - Bo inte större än vad du behöver. Bo yt-effektivt så blir allt billigare som har med boendet att göra. Har du möjlighet att bo tillsammans med någon så sparar det in mycket pengar.

4. Köp smart - Köp det du behöver så billigt du kan. Köp inget för att det är billigt utan köp det du behöver billigt. Köp kvalitet. Köp bara saker du kommer att använda.

5. Ät rätt - Här finns lite tips på hur du kan spara pengar på mat. Drick vatten och undvik godis.

6. Vänskapskrets/intressen - Omge dig med folk som du kan ha kul med utan att bränna massa pengar. Skaffa en hobby du brinner för, men som inte har skyhöga löpande kostnader. Inse att du inte kan göra allt, utan satsa på det som du tycker är roligast.

7. Investera dina pengar och få pengar när du sover - Om du investerar dina sparpengar så kommer du att få passiva inkomster som täcker dina kostnader, du behöver därför ingen hög inkomst för att klara dig bra.

Läs mer om hur du startar en pengamaskin här!

Det är egentligen riktigt enkelt att leva på 7000kr i månaden. Allt handlar ju bara om ens egna krav och förväntningar. Om man kan vänja sig med att spendera mindre pengar så kommer man efter ett tag inte ens att märka någon skillnad mot när man brände mer pengar.

Man kommer fråga sig vad man gjorde med alla pengar tidigare. Så, banta kostnaderna, fokusera på livet och ha roligt! :) ..och glöm inte att starta ett sparande och investera som alla andra rika människor! :)

Frågor på det? ;)


Läs även:

onsdag 9 november 2016

Utdelning från mina preferensaktier

Idag kom det in utdelning från några av mina preferensaktier. Totalt fick jag 1070kr från Akelius-, Alm- och Oscar pref.

Många har olika åsikter när det gäller preferensaktier och jag kan förstå både de som är för och emot. Själv har jag knappt 10% av min porfölj investerad i preffar. Förljande har jag investerat i:

Akelius Pref
Alm Pref
Oscar Pref
Oscar Pref b
SAS Pref

Fördelar - Det jag gillar är den ofta höga och förutsägbara direktavkastningen. Jag gillar även att de delar ut kvartalsvis vilket gör att jag kan återinvestera utdelningen i ett jämt flöde.

Risker - De flesta preferensaktier ges ut av fastighetsbolag som investerar tungt i fastigheter. De kan ses som ett lån de tar till en hög ränta. Självklart investerar de med en risk, annars skulle de ta billigare lån. När styrräntorna förr eller senare höjs bör man räkna med lägre kurser. Vi vill ju ha betalt för vår risk och kan vi få en högre riskfri ränta blir kravet på preffarnas direktavkastning högre.

I nuläget ligger jag upp runt 12% i totalavkastning på mina preffar. Jag började köpa in dom för ca ett år sedan. Av totalavkastningen står utdelningen för 8%.

Har ni några preferensaktier i portföljen?

Skanska går mot strömmen

Vi kan väl säga såhär, valet gick väl inte riktigt som folk förväntat sig. Men jag måste säga att hittils har reaktionen inte varit så stor som jag trodde den skulle bli. Förmodligen får vi se en fortsatt nedgång under veckan.

Trots att alla mina innehav visar rött så är det en som gått pluss idag, det är skanska. Med alla uttal om stora satningar på byggnationer av infrastruktur, sjukhus och städer är framtidstron bra för skanska.

Skanska är mitt 5e största innehav och gör en liten skillnad i dagens minussiffra. Inte för att jag bryr mig om kurserna men det känns skönt att veta att portföljen är diversifiierad.

Nu ska jag handla på rea, vilka aktier köper ni idag?

måndag 7 november 2016

Spara pengar på mat och bli rik!

Jag tänkte gå igenom hur jag gör för att spara tid och pengar på matinköpen. Det finns mycket vi kan spara in på, men just att spara pengar på mat är ett område jag tycker gör väldigt stor skillnad i vardagsekonomin.

Till att börja med vill jag bara säga att det här är bara mina tips, det finns säkert bättre och fler tips därute och min förhoppning är att vi kan fylla på med fler i kommentarsfältet.

Något som är säkert är att vi kan spara mycket pengar på maten och om vi investerar det vi sparar så kan vi bli ganska rika. Vi kan t.om. bli miljonärer. Så läs vidare om hur du kan spara pengar på mat och öka ditt kapital...
Innehåller affiliatelänkar

Så här sparar du pengar på mat - 10 enkla tips


Här nedanför har jag skrivit en lista på hur du kan sänka dina matkostnader. Det här är tips som jag själv använder och dom fungerar riktigt bra. Genom att skära ner på matkostnaderna kan vi få mer pengar över att investera, vilket kan göra oss ekonomiskt fria.

1. Skriv en inköpslista så sparar du mer


Vi tittar på nästa veckas erbjudanden och skriver en matlista efter det. Vi handlar bara det vi bestämt i förväg. Många gånger får du mer än halva priset på kampanjvaror.

Genom att skriva en inköpslista undviker du impulsköp och kan lättare komponera en billigare matsedel utan att den blir sämre. Det sparar stora pengar på maten i längden.

2. Kampanjvaror/rabatter


Köp varor som är på kampanj, men köp inte massa onödiga halvfabrikat. Köp det du annars skulle ha köpt fast billigare. Vi köper ofta kaffe och grönsaker på kampanj.

Ett enkelt knep för att inte missa rabatter är att använda ett medlemskort hos matbutiken där rabatterna läggs in automatiskt. Vi har ett sånt kort hos ICA och missar på sätt inga erbjudanden eller rabatter. jag berättar mer om det här i punkt 5...

3. Köp vanlig mat / Undvik halvfabrikat


Visst ibland vill man ha ett paket kakor eller en pizzadeg etc. men försök hålla dig till ren mat och undvik halvfabrikat och skit. Det blir både billigare och nyttigare.

I början kan det ta tid att vänja sig av med det här om du är van att köpa mycket halvfabrikat. Därför är det bra med en "nolltolerans" mot halvfabrikat bara för att få in vanan. När du väl vant dig av med det kommer du inte längre att tänka på det utan sparar pengar på autopilot.

4. Köp mat efter säsong och det som är billigt just nu


Du har säkert sätt att vissa grönsaker kan vara jättedyra en vecka för att kosta halva priset veckan efter. Det sker ofta när det gäller avokado, jordgubbar och paprika t.ex.

Det här beror ju såklart på hur stor tillgången är för tillfället. Många irriterar sig på det här fast de egentligen borde vara glada över det. Det ger ju oss en möjlighet att köpa riktigt billiga grönsaker bara vi är smarta och köper det som är billigt för tillfället.

Det går att spara riktigt mycket pengar på det här vilket sänker matkostnaderna ganska mycket i längden.



5. Utnyttja butikernas rabattsystem


Ofta får du återbetalning och rabatter på dina inköp. På Ica tex. får du upp till 8% rabatt på hela köpet, ibland gäller det om du handlar måndag-onsdag istället för då alla andra handlar. Planera och utnyttja det, det är mindre folk i butikerna så du sparar tid, pengar och stress.

Som jag nämnde tidigare så kan du skaffa ett medlemskort där alla dina rabatter lagras i kortet. På det viset missar du inga erbjudanden och sparar alltid pengar utan att tänka på det.

6. Självscanna


Förutom att du inte missar några rabatter så sparar du massa tid genom att slippa köa genom att självscanna. Det är även mycket lättare att handla billigt eftersom du ser hur mycket du handlat för när du går runt i matbutiken.

Att självscanna gör vi både för att spara pengar på maten och för att spara tid. Nu när vi vant oss skulle vi aldrig kunna gå tillbaka till att stå i kö vid en vanlig kassa längre. Det beror främst på all tid vi sparar sen vi började självscanna.

7. Matkassar - Undvik att köpa plastpåsar


Det är säkert en självklarhet för de flesta, men att ta med egna tygpåsar istället för att köpa plastkassar är bra både för plånboken och miljön. Det är ett så enkelt knep att det inte finns någon ursäkt för att inte göra det.

En ryggsäck kan nästan vara ännu bättre än en tygkasse, speciellt om du cyklar till mataffären och handlar. Ett tips är att ha en stor ryggsäck med "sjömans-säck-öppning" så får du in mycket mat och riskerar inga trasiga blixtlås.

8. Storhandla "inte"


Storhandling i all ära, men handla inte för mycket. Vi handlar en gång i veckan, jag tycker det känns som en lagom intervall. Handla bara det du behöver, kolla vad du har hemma innan du handlar.

Om du handlar för mycket åt gången så finns det risk att du inte hinner äta upp all mat innan den blir dålig. Det är alltså en dålig idé att storhandla för stort, även om många rekommenderar det.

9. Undvik att köpa bröd


Vi försöker att inte handla bröd och bullar/kakor. Visst händer det ibland men vi bakar hyfsat mycket själva och kör gröt istället för bröd till frukosten. Det är både godare, billigare och vi mår bättre av det.

Det här är precis som med halvfabrikat, en vanesak. I början kan det kännas tråkigt med gröt till frukost, men efter ett tag vänjer du dig. På något konstigt sätt verkar vi vara uppfostrade till att äta mackor till frukost men det finns ingen logik i det.

10. Less is more & ger billigare mat


Fundera inte för mycket. Köp det du behöver och skippa impulsköp. Då kommer du gå ifrån matbutiken snabbare, gladare, mindre stressad och med mer pengar i fickan.

Det är lätt att lockas köpa "ta tre betala för två" och 2 för 40kr" etc. Oftast leder det bara till onädiga köp och mer matspill och att vi slänger saker. Köp det du behöver och spara mer pengar.

Så här blir du rik på pengarna du sparar


Hur kan man bli rik på att sänka matkostnaderna? Tänk dig att du sparar in 1000kr på mat varje månad och investerar pengarna i utdelningsaktier istället. Då kommer du om 13-14 år att få 1000kr i utdelningar varje månad, skattat och klart.

Du får alltså lika mycket i utdelning varje månad som du sparat, det är så ränta på ränta fungerar. Räkna själv i Avanzas sparkalkylator

Att dra ner din matkostnad från 5000kr/mån till 4000kr/mån ger samma effekt som att spara ihop 300.000kr om du vill bli ekonomiskt oberoende. Då räknar vi inte ens alla pengar du sparar under tiden det tar dig att få ihop 300.000kr.

Att bli rik genom att spara på maten är genialiskt


Grejen är att det är faktiskt väldigt lätt att bygga upp ett stort kapital bara genom att sänka sina matkostnader. Det beror på att våra matkostnader är en stor del av våra fasta kostnader, därför finns det stor sparpotential.

De beror också på att det är så enkelt att spara och investera i aktier och fonder i dag. Det är enkelt att få pengarna att växa helt enkelt. Vi befinner oss i en unik tid där de som tar tillvara på möjligheterna blir riktigt bra belönade.

Lär dig mer om aktier i Avanzas gratis aktieskola. Den är riktigt bra tycker jag om du är nybörjare och går igenom det mesta du behöver veta.

Spara pengar på dina övriga fasta kostnader


Maten är bara en av alla kostnader vi har i vårat liv. Även om den är hög så kan det vara bra att gå igenom samtliga fasta kostnader vi har för att få mer pengar över.

Grejen är att bara genom att avsätta en lördag eller söndag kan du spara in tusentals kronor år efter år. Om du samtidigt investerar de pengarna så kommer du efter en period att kunna ha väldigt mycket pengar sparat på kontot.

Så gå igenom dina kostnader, spara in där du kan och investera pengarna så blir du rik! Här har du mina tips om hur du sparar pengar snabbt.

Vad gör ni för att spara in på maten? Ge era bästa tips!