Sidor

onsdag 22 april 2020

Flytta från Stockholm till mindre stad - Fördelar, nackdelar & frihet!

Jag har ju flera gånger tidigare kollat på möjligheterna att flytta från Stockholm till en mindre stad (eller flytta från någon annan stor stad till en mindre ort eller småstad). Den största anledningen att göra det här är ju för att få loss de pengar som ligger i lägenheten och det skulle kunna göra mig helt obelånad.

Genom att sälja lägenheten i storstan så skulle jag få loss 1-1,5 miljoner kronor som i många andra städer skulle göra det möjligt att vara obelånad. Självklart är det här inte den enda anledningen att flytta utan det gäller ju också att det finns saker att göra i den nya staden vi flyttar till.

Btw, sorry om jag har varit lite off på bloggen den senaste tiden men vädret har ju varit magiskt och nu när jag inte jobbar har det inneburit att jag varit utomhus hela dagarna och däckat i sängen när jag har kommit hem :).



Innehåller affiliatelänkar


Varför flytta från Stockholm till en mindre stad?


I mitt läge så är svaret på den här frågan enkel. Eftersom jag vill leva som ekonomiskt fri så skulle en flytt från storstan till en mindre ort eller flytta till "landet" frigöra en hel del kapital som minskar mina fasta kostnader.

Så som jag har räknat på det så skulle alla kostnader kopplade till bolånet med stor sannolikhet försvinna eller nästan försvinna. Det ger inte bara lägre kostnader utan skulle också vara en grymt skön känsla, att inte ha några lån.


Flytta till en småstad eller till landet?


Tidigare när jag har kollat på det här så har det känts som ett naturligt val att flytta till en småstad. Vi vill bo i lägenhet eftersom det krävs mindre eget underhåll och för att det är lättare att lämna den när man är ute och reser. Generellt är utbudet på lägenheter större i småstäder än på mindre orter eller landet.

Men nu har vi börjat kolla ännu mer och det vi värderar nu är tillgången till grym natur och utomhusaktiviteter. Egentligen är utbudet i städer inget vi aktivt utnyttjar och vi kan ju alltid hälsa på i storstan när vi känner för det.

Då är frågan, är landet ett alternativ? Det skulle kunna vara det men fortfarande, vi vill bo i lägenhet eller boende utan krav på större underhåll. Vi vill bo litet. Vi vill ha utomhusaktiviteter utanför dörren utan krav på bil för att nå dom. Det nya boendet ska vara betydligt billigare för att det ska vara värt det.

Geoarbitrage, att byta från dyr- till billig stad


Det vi tänker på är ett så kallat geoarbitrage, alltså att vi byter vårat dyra boende mot ett billigare boende. Det vanligaste sättet och det vi också funderar på är att helt enkelt flytta till ett annat ställe.

Några tankar kommer ju upp direkt i huvudet som också kommer att påverka våra val och om vi faktiskt kommer att flytta. Det vi tänker på är:

  • Hur mycket pengar får vi loss genom bytet?
  • Hur är vädret? (kallt om vi flyttar till Norrland och varmt om vi flyttar till Skåne)
  • Utomhusaktiviteter?
  • Matbutiker & butiker?
  • Kommunikationer?
  • Hur många invånare?

Hur mycket pengar behövs för att leva i den nya staden?

Det första vi kollar är hur mycket pengar som krävs för att betala alla fasta kostnader för att leva i den nya staden vi flyttar till. Det inkluderar: boendekostnader, matkostnader, försäkringar, mobiltelefoner och 1000kr i övrigt. Alltså bara det som krävs för att överleva.

För att räkna ut det här tar vi våra mat-, mobil- och försäkringskostnader + de totala kostnaderna för det nya boendet. Det inkluderar månadsavgift, elräkning, bredband och andra kostnader kopplade till det nya boendet.

När vi får fram de totala kostnaderna för boendet så tar vi de multiplicerat med 4% för att få fram kapitalet som krävs. Jag räknar med att kunna få loss minst 1,4 miljoner från min lägenhet efter mäklarkostnader och vinstskatt. Det är ju grymt att få loss över en miljon kronor!


Exempel på våra boendekostnader i en mindre stad


  • Inköpspris: 1.400.000kr (0kr i bolån)
  • Avgift: 1800kr
  • El: 400kr
  • Försäkring: 150kr
  • Mobiler: 200kr
  • Mat: 3000kr
  • Övrigt: 1000kr

Totalt: 6.550kr


Kapital som krävs för boendekostnader på 6550kr i månaden


Ok, när vi vet vad det kommer att kosta att de täcka baskostnaderna på den nya orten så räknar vi ut hur mycket kapital som krävs. Vi använder 4%-regeln (Tar 4% av mitt kapital varje år). I det här exemplet krävs det ett kapital på 1.965.000kr (6550x12/0,04=1965000kr).


De totala kostnaderna för att bo enligt exemplet ovanför blir 6.550kr för oss båda. Kom ihåg att det här är ett extrem-exempel som bara täcker det nödvändigaste för att överleva. Vi räknar så här för att se hur möjligheterna ser ut. Vi betalar även boendet kontant utan lån i det här exemplet.

Jag tror aldrig att vi bara kommer att sitta hemma utan att göra något, så några inkomster lär vi få med tiden och då kommer det att göra stor skillnad. Som jag skrev i ett tidigare inlägg så kostar det att ha bil, så tanken är att inte behålla den. Det gör stor skillnad på månadskostnaderna.





Flytta från Stockholm utan jobb


Som ni troligtvis förstår så kommer vi ju att flytta från Stockholm helt utan jobb så vi är väldigt beroende av aktiesparandet eftersom vi kommer att leva på kapitalet. Med tiden tror jag att man skulle kunna utveckla små sidoinkomster eller hitta något roligt jobba på deltid.

Oavsett så är jag riktigt lockad av den här tanken och jag har alltid gillat att inte ha allt för uppstyrt och "tryggt". Att flytta med passiva inkomster på 20.000kr i månaden hade nog inte känts som samma äventyr även om 6550kr kanske är lite i underkant.


3 ställen att flytta till och vad det kostar


För att få lite konkreta exempel tänker jag kolla lite snabbt på vad som kan vara rimligt med vår budget. Jag kommer att göra 3 sökningar på Hemnet och ställa in inställningarna på max 1,5 miljoner kronor, max 2000kr i månaden i avgift och bara lägenheter.

För att få bra spridning så kommer jag att dela upp det i Norra, mellersta och södra Sverige. Det för att få en uppfattning om vad skillnaden skulle bli om man flyttade från Stockholm till Skåne, Norrland eller någon stad mitt i Sverige. Ok, kanske inte kör Norrland, men norröver i alla fall ;).

Jag kommer inte att presentera alla siffror och länkar till objekt här eftersom de ändå försvinner efter ett tag. Istället tar jag upp ställen vi kan flytta till inom vår budget, hur stort vi kan bo osv.

Flytta till norra Sverige


Ok! Haha, här blev det svårt, utbudet var inte stort alls på lägenheter så det blev svårt att pricka något genom att trycka blint på en karta. Jag var tvungen att titta och tänkte istället gå igenom de få alternativ som dök upp. Bara för att förtydliga så drar vi vår geografiska gräns någonstans kring Östersund, vi vill nog inte bo längre norrut än så.

De alternativ som dök upp var Östersund, Åre, Vemdalen, Sundsvall och Sälen. Det här lockar faktiskt måste jag säga. Vi har tidigare skrivit ett inlägg om att flytta till Åre och att flytta till fjällen. Vi trivs i fjällen och åker både skidor och mtb, det passar oss bra året runt!

Hur mycket kostar det att köpa lägenhet i Fjällen?


Om vi flyttar till fjällen så ser det som att vi får maxa budgeten (1.500.000kr) eller mer för en lägenhet på 30-40m2. För oss kan det lätt vara värt det om det finns både skidåkning och mtb eftersom det gör att man inte behöver resa något för det man vill göra. Dessutom är naturen grym.


Flytta till mellersta Sverige


Ok, mellersta Sverige bjuder på klart fler möjligheter, men samtidigt har vi svårare att hitta ställen som lockar. Något vi tycker är fint är rättvik, dessutom har man nära till fjällen härifrån och ganska billigt.

Det stora frågetecknet är att det känns som en liten by/stad mitt emellan allt. Det är nära till fjällen men ändå långt, då måste vi ha bil. Det gör att kostnaderna ökar såklart.

Hur mycket kostar det att köpa lägenhet i Rättvik?


När jag gjorde sökningen fanns det två objekt till salu på 30-40m2 och det kostade mellan 550.000kr-685.000kr. med en månadsavgift kring 1900kr så är det billigt och skulle ge en del pengar över. Efter att ha sålt vårat boende så skulle vi ha 8-900.000kr över som skulle kunna investeras, eller..

..köpa en bil. Problemet jag ser här är att det krävs en bil och det skulle öka kostnaderna med några tusenlappar.




Flytta till Skåne eller västkusten


Om vi kollar ner mot Västkusten och Skåne så verkar de mest handla om små lägenheter eller fritidshus. För vår del känns fritidshus inte rätt väg att gå i dagsläget men det beror helt på läge och underhåll.

Fördelen här nere enligt mig är vädret på sommaren och de grymt fina stränderna överallt. Sommarlivet lever verkligen här nere på ett annat sätt än norröver, mycket tack vare strandlivet och klimatet skulle jag tro.

Hur mycket kostar de att köpa en lägenhet i Skåne eller västkusten?


Det skiljer en del men överlag så blir det en liten lägenhet på 20-30m2 och den kostar från 800.000kr upp till 1.500.000kr. Fördelen är att avgiften ofta är lägre på de mindre lägenheterna.

Vad tjänar jag på att flytta från Stockholm till en mindre ort?


Ok, nu när jag har kollat igenom alternativen så tänkte jag se vilka fördelar det skulle bli för oss att flytta. Den uppenbara fördelen jag ser direkt är ju kapitalet vi får loss från lägenheten, det är ganska mycket pengar.

Nackdelen är ju att de måste läggas in i en ny lägenhet och eftersom vi troligtvis inte kommer att ta några nya lån så är risken att det faktiskt inte blir "några pengar över" efter ett köp av en lägenhet i en ny stad. Om vi däremot skulle få loss lite pengar så innebär ju det ännu mer pengar när vi sover. :)

Har ni funderat att flytta från en stor- till mindre stad någon gång? Är det någon som redan har gjort det? Berätta gärna om era erfarenheter kring det! :)


OBS! Jag säger inte att jag bor i Stockholm, men jag bor i en av Sveriges större städer. Jag valde att skriva Stockholm i det här inlägget eftersom det är den största staden, men oavsett blir det samma tänk som att flytta från Göteborg, Malmö eller liknande till en mindre stad.

torsdag 16 april 2020

Passiv inkomst - Få passiva inkomster när du sover!

Om ni har följt mig ett tag så vet ni att jag har som mål att leva på passiva inkomster. Min utan tvekan största passiva inkomst är från aktier och fonder, vilka ger mig pengar utan att jag behöver göra något alls.

Men jag är alltid öppen för att bygga på min pengamaskin med fler inkomstkällor, så länge de jobbar av sig själv på ett eller annat sätt. Därför tänkte jag djupdyka i ämnet och gå igenom vad passiva inkomster är för något, hur man kan skapa dom, vilka mina är och lista olika passiva inkomster som går att skaffa.



Innehåller affiliatelänkar


Vad är passiv inkomst?


Passiv inkomst är precis som det låter, pengar som du får utan att behöva göra ett aktivt arbete, en automatiserad inkomst. Det här låter betydligt bättre än vad det är eftersom nästan all form av inkomst kräver någon sorts arbete.

Passiva inkomster skiljer sig däremot väldigt mycket mot ett vanligt arbete eftersom om du som anställd slutar att jobba så kommer du inte längre att få någon lön. De passiva inkomsterna kommer att fortsätta trilla in oavsett vilka dagar du jobbar, bara du har gjort grunden.

Min absolut största passiva inkomst är avkastningen jag får från mina aktier. I teorin är det här den ultimata pengamaskinen som inte kräver något jobb alls, pengarna kommer varje natt när jag sover. Men grejen är ju att det har krävts ett hårt jobb för att jobba ihop pengarna som jag köpt mina aktier för.

Med det sagt så tycker jag fortfarande att det är det bästa alternativet, utan tvekan!


Passiva inkomster ger pengar utan krav på jobb


Så, egentligen får vi nog omformulera hela grejen litegrann. Enligt mig är passiva inkomster pengar som inte nödvändigtvis ger dig betalt på en gång. Samtidigt kan ett arbete du gjort för ett år sedan fortande ge dig pengar idag och om 2 eller 20 år framåt i tiden.

Om du börjar med aktier så kommer du inte att se resultatet på en gång, men när det väl kommer så behöver du inte längre att jobba för det. Detsamma kan gälla en hemsida eller en bok om du lyckas bra med den. Du jobbar hårt i början utan betalningen men kan skörda frukten i flera år eller decennier framöver om du lyckas bra.


Drömmen om att leva på passiva inkomster


Det är ju något magiskt med passiva inkomster, vem vill inte ha det? Det klassiska "pengaträdet" eller pengamaskinen som bara pumpar ut pengar medan man gör roliga saker om dagar och slipper jobba.

Jag har varit fascinerad av det enda sedan jag var liten och nu börjar jag för första gången på riktigt se att det faktiskt fungerar, det går att få det och det går att leva på det och känslan är magisk!

Jag är långt ifrån fullärd inom området utan mer av en nybörjare så jag har suttit och pluggat på lite och skrivit en lång lista med exempel på saker som kan ge pengar hyffsat passivt...





Lista på 13 passiva inkomster


Jag ska vara ärlig på en gång och säga att jag absolut inte är erfaren inom det här området förutom när det gäller aktier. Visst, jag får in några kronor på bloggen men det som startat mitt intresse för det här var aktierna.

Trots det så vet jag att det finns flera sätt att tjäna pengar passivt på. Jag har ju själv har gjort det litegrann via bloggen, men känner även folk som drar in pengar via Instagram och har fått kontakt med folk som jobbar med hemsidor och appar t.ex.

Här nedanför är saker som kan dra in mer eller mindre "passiva inkomster"...

1. Passiva inkomster från aktier


Självklart måste jag börja med den sak som jag tycker är absolut lättast, fungerar bra, är mest passiv och även där jag har störst erfarenhet. Att tjäna passiva inkomster från aktier är väldigt enkelt, alla kan göra det men det tar lång tid.

Enkelt förklarat så investerar du i företag när du köper aktier eller fonder och får på så sätt ta del av företagens vinster. Historiskt har börsen gett en avkastning på 8-9% så om du investerar 500.000kr och får en avkastning på 9% så har du 3750kr i månaden passiva inkomst från dina aktier.

Dock så bör man räkna in skatt och börsens svängningar så de flesta som planerar att leva på utdelningarna brukar räkna på att ta 4% av det investerade kapitalet varje år för att vara säkrade mot inflation etc. Dina 500.000 skulle då ge dig hyffsad säkra 20.000kr per år.


Fördelar

  • Väldigt passivt
  • Stabil inkomst över tid
  • Enkelt att komma igång
  • Låg skatt
  • Lågt startkapital

Nackdelar

  • Tar lång tid




2. Investera i fastigheter & få passiva inkomster


Att investera i fastigheter måste nog höra till den inkomstkälla som platsar tätt efter aktieinvesteringar på listan över de passiva inkomsterna. Jag har ingen personlig erfarenhet av det här men känner folk som hållit på med det.

Till skillnad mot aktier så ger det möjlighet att tjäna mer pengar men det kräver också mer jobb om du inte anlitar folk att göra allt, då blir självklart inkomsten lägre också.

Jag skulle säga att det här är en halvpassiv inkomst om du inte har ett riktigt stort kapital och dra stordriftsfördelar på det där du har folk som sköter allt åt dig. Samtidigt krävs det mindre tid om fastigheten ligger nära där du där eller tom i samma fastighet då det blir som ett extrajobb med potential till bra timlön.

Ett alternativ är att investera i börsnoterade fastighetsbolag, jag gillar t.ex. Castellum som har en bra utdelningshistorik.

  • Stabil inkomst
  • Kan vara hyffsat passivt

Nackdelar

  • Kräver stort startkapital eller lån
  • Hög risk
  • (Hög skatt)

3. Hyra ut egen bostad, lägenhet i andra hand eller rum


Ett alternativ till att köpa en fastighet kan vara att hyra ut din egen bostad eller ett rum i din bostad, sommarstuga eller fritidshus. Då utnyttjar du något du redan har för att få in en till inkomstkälla eller få ner dina boendekostnader.

Antigen hyr du ut till en fast hyresgäst och månadsvis. Eller så hyr du ut via t.ex. AirBnb och tjänar mer per natt men det kommer då krävas mer jobb eller att du anlitar folk som jobbar åt dig.

En fördel är om du kan göra en deal där din hyresgäst (långtid) tar hand om gräsklippning, snöskottning, lättare reparationer etc. mot en hyressänkning. Då blir det mycket mer passivt. Jag känner flera som hyr ut lägenheter i princip helt utan att behöva engagera sig.


Hyra ut lägenhet i andra hand


När du hyr ut en lägenhet i andrahand blir det lite mer komplicerat om det gäller en hyresrätt eller bostadsrättsförening. 

För hyresrätter gäller ganska strikta regler för hyra etc. och andrahandsuthyrning i en bostadsrättsförening är ganska låst i regler. Ofta måste man ha en godkänd anledning till att hyra ut, föreningen tar ofta ut en avgift och det är oftast tidsbegränsat till 1-2 år.

Fördelar

  • Liten risk
  • Lätt att komma igång
  • (Låg skatt)

Nackdelar

  • Kräver att man har en bostad
  • Att man måste bo med andra/offra boyta (Om man hyr ut rum i sin egen bostad)
  • Vara beredd att hyra ut sommarstuga, fjällstuga etc.





4. Hemsida & affiliate som passiv inkomst


När vi pratar passiva inkomster så tänker nog många antingen på aktier, fastigheter eller att "jobba på nätet". Ofta förknippas det nog med att man startar en hemsida som sen drar in pengar via olika former av reklam.

Det finns många som tjänar pengar på det här och många gör det passivt men de flesta misslyckas. Grejen är att tjäna passiva pengar på en hemsida är grymt svårt, jag har testat det själv så jag säger det av egen erfarenhet.

Däremot finns det bevis på folk som tjänat stora pengar på sina hemsidor men de lägger också ner väldigt mycket tid. Anledningen att vi ändå brukar klassa in det som passivt är att det finns stora fördelar att en hemsida fortsätter att tjäna pengar även om du inte jobbar på den på en månad.

Kolla om din domän är ledig här!

Fördelar

  • Lätt att komma igång
  • Lågt startkapital

Nackdelar

  • Kräver väldigt mycket jobb
  • Aldrig helt passiv inkomst
  • Hård konkurrens
  • Hög skatt




5. Tjäna pengar på en blogg


Att blogga hör också till en sak som ofta kommer upp som ett drömjobb där pengarna trillar in utan något större arbete. Jag har ju faktiskt en hel del erfarenhet inom det här så för att förklara det enkelt, vill du tjäna pengar på att blogga så får du jobba hårt.

Det går helt klart att dra in några hundralappar eller tusenlappar men om du slår ut det per timme så blir det en dålig lön. Själv bryr jag mig inte om det eftersom jag tycker att det är så grymt kul att skriva och är nästan lite beroende av det.

Trots att pengarna inte kommer "gratis" så kan det ibland kännas passivt på det sättet att det kan ticka in några kronor även de dagar du inte skrivit något. Den stora fördelen jag ser med att tjäna lite pengar på att blogga förutom att det är kul är att det går att göra var som helst. Det krävs bara en dator och el.

Fördelar

  • Lätt att komma igång
  • Lågt startkapital

Nackdelar

  • Kräver väldigt mycket jobb
  • Aldrig helt passiv inkomst
  • Hård konkurrens
  • Hög skatt


6. Skriva en bok


Att skriva böcker är ett klassiskt sätt att tjäna pengar i sömnen. Det kräver ett väldigt stort initialt arbete och ofta gratis arbete i form av att marknadsföra boken. Det kan t.ex. vara att ställa upp i tidningsintervjuer, vara med i TV, promota den på sociala medier etc.

När grundarbetet väl är gjort så kan det dock rulla in bra med pengar för duktiga författare eller influensers. Ofta känns det som det är en period då boken är "ny och het" där den säljer bra för att sen avta i de flesta fall.

Boken lär dock fortsätta att dra in en och annan krona både från försäljning och royalties från utlåning i biblioteket etc. Det finns nog även möjlighet att göra ljudböcker och få andra former av royalties.

Fördelar

  • Jobba hårt en gång och få pengar många gånger
  • Kan ge bra betalt

Nackdelar

  • Hård konkurrens
  • Kräver investering i kapital/tid
  • Oftast inte helt passiv på sikt
  • Hög skatt




7. Jobba som Influencer (Sociala medier)


Att tjäna pengar som influenser är ju ganska vanligt just nu och det går att tjäna pengar på Youtube, Instagram, som bloggare eller på andra sociala medier. Egentligen är det bara fantasin som sätter gränserna.

Influensers kommer ofta upp på tal när man pratar passiva inkomster men egentligen tycker jag att de står lite utanför just den passiva biten då det är väldigt få influensers som tjänar några direkta "passiva" pengar.

Ofta måste de ständigt uppdatera sina flöden och skapa nytt content för att kunna fortsätta tjäna pengar. Den stora skillnaden mot vanliga digitala jobb är väl att de kan "tjäna pengar när de sover" vilket gör att det ändå måste komma med i den här listan då de på något sätt är passiva.

Tjäna pengar på Youtube


Något som är stort just nu är att vara så kallad Youtuber. Det innebär att du skapar videoinnehåll och tjänar pengar på den reklam som visas, betalda samarbeten eller andra typer av affiliate- eller reklamsamarbeten.

Jag har ingen egen erfarenhet av det här men har hört att det går att tjäna en del pengar passivt om du har lyckats bygga upp en stor kanal med bra innehåll och visningar. Däremot har jag också hört att det krävs någon form av ständig uppdatering för att det inte ska dö ut med tiden.

Instagram


Att tjäna pengar på Instagram finns det många som gör och det är en stor "scen" för influencers. Här råkar jag faktiskt känna folk som tjänar pengar i dagsläget och det verkar i stort sätt handla om att dagligen uppdatera sitt flöde för att inte tappas bort i mängden.

Beroende på hur engagerade följare du har kan du tjäna olika mycket och Instagram verkar speciellt populärt inom resor, mode etc. Om du bygger upp en stor följarskara så går det faktiskt att tjäna en hel del pengar här, men det kräver hårt jobb och är inte passivt alls.

Fördelar

  • Lätt att komma igång
  • Gratis
  • Kan ge bra betalt

Nackdelar

  • Extremt hård konkurrens
  • Kräver mycket jobb
  • Kräver regelbundet jobb 
  • (Inte passivt)
  • Hög skatt





8. Sälja onlinekurser / utbildningar


Något som många gör för att dra in pengar på nätet är att skapa onlinekurser som de säljer tillgång till. Antingen obegränsad eller under en bestämd tid, t.ex. ett år.

För att lyckas med det här lär du ha ett bra förtroende bland de som köper kursen och gärna har "meriter" sedan tidigare. De som köper din kurs måste ju göra det av en anledning. Kanske är du bra på något som saknas på nätet? Det kanske finns efterfrågan på något som inte finns just nu?

Fördelar

  • Kan ge stabil passiv inkomst
  • Stora möjligheter om du är expert inom ett ovanligt område

Nackdelar

  • Kräver att du erbjuder något unikt
  • Du måste hantera "kunder"

9. E-böcker (E-books)


Fördelen med e-böcker i jämförelse med vanliga böcker är att det oftast är lättare att producera och att du har större vinstmarginal eftersom du slipper produktionskostnaden och fraktkostnaden. Du kan alltså göra hela boken själv utan kostnad om du är duktig och sälja den direkt till kunden utan mellanhänder och kostnader.

Det här gör ju att du kan ta ett lågt pris men ändå tjäna en del pengar till skillnad mot vanliga fysiska böcker som måste täcka produktion och frakt. Eftersom du inte har några direkta startkostnader heller så är det inte lika hög tröskel att sätta igång.

Självklart kan du sälja dina e-böcker på färdiga kanaler som kanske kan vara nödvändigt om du inte själv har många följare på sociala medier eller en hemsida. Då kommer du dock att bli av med en del av vinsten till mellananden.

Fördelar

  • Lätt att testa
  • Låg startkostnad
  • Kan vara väldigt passivt

Nackdelar

  • Stor konkurrens
  • Svårt att lyckas tjäna mycket pengar
  • Kräver mycket jobb innan du kan börja sälja
  • Hög skatt


10. Skapa appar


Jag vet att det finns flera personer som jobbar med att göra olika appar som de tjänar pengar på att antingen sälja eller genom reklam i appen. Du kan sälja den för ett engångspris eller ta ut en månadsavgift, eller visa reklam direkt i appen.

Jag har ingen jättekoll på det här eftersom jag inte sysslat med det själv (är totalt oteknisk) men känner folk som gjort appar och prat med folk som hållt på med det. Min uppfattning är att konkurrensen är väldigt hård och det krävs väldigt mycket jobb och tekniskt kunnande för att lyckas.

Fördelar

  • Kan vara passivt
  • Kan ge väldigt bra betalt

Nackdelar

  • (Support)
  • Apparna lär behöva uppdateras
  • Kräver kunskap
  • Hög skatt





11. Sälja bilder / design


Om du är grym på att fotografera, redigera bilder eller på design så finns det möjligheter att sälja dina bilder och arbeten. Du kanske tänker att det här inte är passivt en på ett sätt kan det bli ganska passivt.

Det finns flera "bildbanks-sidor" där folk köper medlemskap för att få tillgång till tusentals bilder att använda fritt. Man kan även köpa enstaka bilder.

Där du kan ladda upp dina bilder och designer, du tjänar då pengar beroende på hur mycket dina bilder laddas ner. Ju fler bilder du laddar upp ju fler chanser har du att tjäna pengar och med tiden kommer dina chanser öka att tjäna pengar på det.

Fördelar

  • Kan på sikt bli passivt
  • Lätt att komma igång

Nackdelar

  • Hög konkurrens
  • Hög skatt
  • Tar tid att tjäna stora pengar
  • Hög skatt

12. Var en mellanhand / förmedla jobb


Det här är något jag själv funderat på många gånger men aldrig tagit tag i. Du kan ta jobb men istället för att göra dom själv så låter du någon annan göra det. Det är lite som att driva ett företag men istället för anställda så tar du in andra företagare, allt för att göra det mer passivt.

Det sköna med det här är att du kan tjäna pengar på att bara förmedla jobbet vidare. Det jobbiga och det som gjort att jag själv aldrig kommit igång med det här är risken att förlora sina kunder med tiden och på så sätt behöva jobba aktivt för att fylla på med nya jobb.

Din kund kanske inte anser det vara värt att ha dig som mellanhand och istället anlitar din kontakt
direkt. det skulle göra att du med tiden förlorar dina jobb och inkomster.

Fördelar

  • Behöver inte kräva kapital
  • Bra om du redan har kontakterna

Nackdelar

  • Kan innebära risk
  • Kräver kunskap/kontakter
  • Inte direkt passivt




13. Starta ett företag med anställda


Även om jag själv inte ser vanligt företagande som passivt så inser jag ändå att det teoretiskt är möjligt att driva företag ganska passivt. I min värld krävs det då att företaget är så pass moget/framgångsrikt att man kan låta andra göra allt jobb.

Det innebär i princip att man måste överlåta personalansvar etc. till någon annan och lita på att det flyter på av sig själv. Jag tror det här är svårt om man inte har väldigt mycket pengar.

Fördelar

  • Kan vara passivt
  • Stora pengar

Nackdelar

  • Kräver stort kapital
  • Tar lång tid och hårt jobb för att komma dit

De flesta passiva inkomsterna kräver jobb & underhåll


Något som verkligen slår hål på myten om passiva inkomster är att nästan alla "så kallade passiva inkomster" inte är helt passiva. De kräver underhåll för att inte dö ut med tiden. Visst finns det säkert flera undantag men min uppfattning är att de flesta kräver någon underhåll.

En hemsida lär uppdateras med nytt innehåll, en blogg behöver nya inlägg och ett Instagramkonto behöver nya inlägg och bilder nästan dagligen för att synas bra. Självklart kommer en bok troligtvis att sälja sämre med tiden men den har större chans att dra in pengar utan arbete än ett konto på Instagram utan nya bilder.

Det är väl aktier och fastigheter som sticker ut här...


Hur kan du skapa passiva inkomster?


Jag skulle säga att börja där du har ett intresse du brinner för. Du kommer nästan aldrig att tjäna några pengar i början och då måste du brinna för det du gör och vara villig att göra det gratis. Var även beredd på att du aldrig kommer att tjäna några stora pengar och vill du då fortsätta ändå?

Det enda undantaget jag ser där du inte behöver ett intresse eller kunskap är aktier och fonder. Du kan utan större problem bli miljonär på en vanlig lön och det enda som krävs är tid och tålamod. Det går inte att säga om de andra sakerna på listan.

En miljon i investerat kapital ger trots allt 80-90.000kr om året i avkastning (baserat på 8-9% avkastning). Det är ren fakta så länge börsen ger samma avkastning som den gett historiskt.

Tyvärr så är det inte säkert att dina 1000 timmar på Instagram kommer att ge några större summor eller ens några pengar alls, så se till att det i alla fall har varit roligt på vägen.

Ditt intresse kan ge dig pengar


Om du har ett starkt intresse som du vet att du är beredd att jobba med oavsett om du tjänar pengar eller inte så kommer du troligtvis att tjäna en och annan krona. När man brinner för något så gör man det oftast bra och gör du något bra så ökar chanserna att tjäna pengar på det.

Men var medveten om att det troligtvis kommer att vara 100 andra som vill göra samma sak som dig eftersom det handlar om passiva pengar, passiva inkomster är eftertraktade. Du kommer alltså att få jobba hårdare än för något annat jobb för att tjäna din första 100-lapp.





Passiv inkomst och skatt?


Hur mycket skatt är det på passiva inkomster och pengar från nätet? Generellt sett så är det ingen skillnad mot en vanlig inkomst du har som anställd eller egen företagare men det finns vissa skillnader.

För att göra det enkelt så går jag igenom de jag skrivit om tidigare en och en...

Skatt på aktier


Aktier är ju som sagt min favorit när det handlar passiva inkomster och det gäller även skatten. Jag investerar främst i ISK (investeringssparkonto) och där schablonbeskattas hela mitt kapital. Med en avkastning på 8% så innebär det i dagsläget en skatt på ungefär 4% istället för 30% som det hade blivit i ett vanligt aktiekonto.

Skatt på fastigheter


Om du köper fastigheter för att hyra ut i rent vinstsyfte och inte bor där själv så kommer du att bli tvungen att starta och driva det som ett företag. Fördelarna är såklart att du kan minska din personliga risk och göra avdrag mm.

Läs mer om skatt för näringsfastigheter här.



Skatt på att hyra ut bostad eller rum


Att hyra ut ett rum, lägenhet i andra hand eller sin bostad har en klar fördel skattemässigt.
Eftersom det är skattefritt upp till 40.000kr om året per bostad, därefter betalar du 30% i skatt.

Det här gynnar ju på ett sätt billigare och mindre bostäder och om vi leker med tanken att du hyr ut något för en hyra på 3000kr i månaden så blir det i princip skattefritt.

Läs mer om skatt på att hyra ut bostad här.


Skatt på inkomster från hemsida, blogg eller som influencer


Som influencer startar man nog oftast i någon form av hobbyprojekt eftersom man inte riktigt har haft som mål att tjäna pengar i början. Kanske drar du helt plötsligt in ett par tusenlappar efter några års hårt arbete och i samma sekund måste du betala skatt för pengarna.

Du kan göra det på flera sätt och det beror även lite på hur du har tjänat dina pengar. Det första året du tjänar pengar kan du deklarera det som hobbyverksamhet på blankett T2. Det är en ganska enkel process och allt finns förklarat på skatteverkets hemsida.

Så fort det blir en återkommande inkomst så måste du skatta antingen genom att starta ett eget företag, genom så kallade fakturabolag (Frilans Finans etc.) eller genom att agera som privatperson genom affiliatenäteverk t.ex. 

Det blir krångligt med inkomster från olika håll och de flesta slutar nog i att strat eget företag om de börjar dra in tusenlappar varje år.


Vilka är mina passiva inkomster?


Ok, dags att presentera vad som ger mig pengar när jag ligger och sover. Jag har ju redan tagit upp det här och det finns egentligen bara ett svar på den frågan. Det är mina utdelningsaktier och fonder som fyller kontot i sömnen. Sen har jag lite andra inkomstkällor som också är nice.

Aktier


Aktierna egentligen den enda helt passiva inkomsten jag har. Jag räknar ju att leva på omkring 4% av mitt kapital och i dagsläget får jag in runt 7-8000kr i månaden från mina aktier om jag bara ska räkna på "utdelningar". Det räcker för att täcka mina kostnader, så jag kan leva på mina pengar från aktierna.

Läs mer här om hur du börjar med aktier!

Bloggen


Jag drar även in lite pengar på bloggen men det är betydligt mindre och i mina ögon inte passivt, det kräver jobb. Jag klagar däremot inte eftersom jag tycker det är grymt kul och ännu roligare när man får några kronor in på kontot för det.


Hemsida


Jag startade en hemsida i höstas som jag har lagt ner en del tid på. Jag har inte dragit in mycket pengar, omkring 200kr totalt de 3 senaste månaderna, men jag ser det som en början på något som kan bli en liten extrainkomst i framtiden.

Övriga sidoinkomster


Utöver de jag nämnt innan så jobbar jag ju alltid på att hitta lite sköna sidoinkomster så länge de inte kräver för mycket jobb eller om de går att göra digitalt. Däremot kan jag inte kalla de passiva direkt.

Bland dessa är det bland annat cashback och en hemsida jag startade i höstas. Hittills har jag dragit in drygt 12.000kr i det projektet och cashback står för den absolut största delen.

Läs mer i inlägget Vad är cashback!





Tjäna pengar utan att jobba, är det realistiskt?


Ja, det finns många som gör det så självklart är det realistiskt. Däremot krävs det som sagt väldigt mycket jobb för att komma dit. Sen kommer nog de flesta som tagit sig dit inte att sluta jobba helt, det är ju väldigt drivna personer i grunden.

Men med en bra riskspridning med några olika passiva inkomster så kan man med ett bra tålamod skapa sig ett liv utan att behöva jobba där pengarna kommer in ändå. Om inte annat så kan det lätt ge dig möjligheten att gå ner i arbetstid och få tid över till annat.


Flera inkomstkällor eller en stor inkomstkälla?


Ett vanligt problem jag tror många gör är att de endast tänker på en enda inkomstkälla när de ska dra igång med att tjäna pengar på nätet eller bygga upp sina passiva inkomster.

Man tänker att " - Fan, tjänar jag bara 1000kr i månaden så är det inte värt det". Jag tror att det är bättre att tänka på totalen. Om du får igång en inkomstström på 1000kr i månaden så kan du göra samma sak igen inom något annat, helt plötsligt har du 2000kr i månaden.

Genom att fortsätta så kommer det att bli större pengar på sikt men det kommer att ta tid. Därför tro jag också att det i grunden krävs ett driv, passion och intresse för det du gör eftersom du aldrig vet om du kommer att tjäna pengar på det förrän du lagt ner väldigt mycket tid på det.


Fördelar med passiva inkomster


Den uppenbara- och största fördelen med att tjäna pengar passivt är ju friheten det ger. Om du vet att det kommer in pengar oavsett vad du gör så behöver du aldrig säga nej till något du vill göra. Du behöver aldrig prioritera bort det du vill göra just nu.

Förutom friheten så ger det också en trygghet. Oavsett om du skadar dig, världen drabbas av Corona eller om du tröttnar på det du gör så kommer du att ha råd att leva det liv du lever just nu. Utan att behöva ändra på något.

Det ger alltså en frihet- och trygghet som jag tror är svår att få på något annat sätt. Oavsett hur mycket pengar man tjänar så är man alltid beroende av endra så länge pengarna kommer från en anställning eller ett företag som kräver aktivt arbete.

Jobba digitalt


Det som lockar de flesta egentligen är väl just möjligheten att jobba vart man vill, som en digital nomad. Den stora skillnaden är väl just att digitala jobb i sig inte behöver ge pengar utan jobb utan mer vara obundna till en plats.

Knaske kan man använda en liten del passiva inkomster för att ha som en grund att ta staget över till ett difitalt jobb? Vill man ut och resa så kan några tusenlappar som trillar in av sig själv varje månad göra beslutet lättare.

Genom att komplettera det med lite översättningjobb, skriva content, programmera eller göra något annat man är bra på kan nya möjligheter öppnas.





Vad du kan göra idag för att skapa passiva inkomster


Ok, du är taggad på att köra igång men vart ska man börja? Jag är verkligen ingen expert på det här men jag skulle säga att börja där du står just nu. Har du ett aktiesparande? Om inte, börja spara i aktier idag.

Har du några speciella kunskaper du kan utnyttja, kan du skriva en bok om det? Kanske en e-bok? Har du ett Instagramkonto med många följare, vill du tjäna pengar på det? Hur kan du göra det?

Har du ett för stort hus eller lägenhet? Kanske kan du hyra ut ett rum eller bygga en lägenhet av utrymmen som inte används?

Det är bara att sätta dig ner och börja brainstorma, men börja där du är och där du kan få resultat snabbast. Framförallt ska du börja med det du tycker är roligt.

Varför är det så svårt att få pengar utan att jobba?


Alla som har försökt att skapa kassaflöden som sköter sig själv och ger inkomster utan jobb har ju märkt att det inte är lätt. Det beror ju på att så många vill ha det som det skapar en stor konkurrens. Det krävs alltså i regel mer jobb att lyckas med passiva inkomster än att få ett vanligt jobb.

Det betyder att du måste vara beredd på att jobba stenhårt om du vill lyckas. Här vill jag återigen påpeka hur viktigt det är att du tycker att det är roligt, det kan handla om år av arbete innan du tjänar några direkta pengar.

Det är precis det här som gör att de flesta misslyckas. de har inte tålamodet som krävs och är inte beredda att lägga ner all den tid som krävs för att lyckas. Om du gör det så har du däremot stor chans att lyckas förr eller senare.


Hur mycket tjänar man?


Jag valde att klumpa ihop vad man tjänar på de olika passiva inkomsterna här eftersom det helt enkelt inte går att ge ett svar på det. Hur långt är ett snöre? I teorin kan du tjäna hur mycket som helst på alla saker jag har nämnt i det här inlägget.

Med det sagt så har nog medelsvensson störst chans att tjäna stora pengar på aktier, fastighet och olika former av företagande.

När det gäller sociala medier, hemsidor, böcker etc. så kommer tyvärr de flesta att inte tjäna stora pengar alls, om ens några. Många kommer inte tjäna några pengar och för många kommer det att stanna som ett litet extraknäck, några få kommer att tjäna stora pengar.

Om du jobbar hårt och har tålamod dubblas dina chanser att lyckas


Något som är säkert är i alla fall att om du bestämmer dig för att ge allt, jobba hårt och inte ge upp så kommer du med stor sannolikhet att tjäna pengar. Hur mycket är omöjligt att säga.

Om du däremot ger det ett halvhjärtat försök så kommer du troligtvis aldrig att tjäna några stora pengar på dina passiva idéer. Det gäller oavsett vad du väljer att göra. En hemsida kräver massa jobb, en aktieportfölj kräver massa sparande och tålamod.

Vad du än gör, välj rätt taktik och satsa allt du har för att lyckas.


Hur lång tid tar det innan man kan leva på sina passiva inkomster?


Som jag har skrivit om tidigare är det väldigt hård konkurrens om de pengarna man kan få att växa av sig själv, därför krävs det hårt jobb, ofta under en lång tid innan det ger resultat. Även om det inte är en direkt konkurrens för att leva på avkastningen från aktier så tar det lång tid.

Om man ska säga något generellt så skulle jag säga att räkna med ett år innan du ser några riktiga resultat. Sen kan det självklart variera stort och det här förutsätter att du ger allt och jobbar med det varje dag.

Resultatet växer exponentiellt



Min erfarenhet och när jag har pratat med andra är att resultatet växer exponentiellt efter det första året. Så om du lyckas tjäna 500kr i månaden efter 1 år så kanske du tjänar fyra eller fem gånger så mycket efter ytterligare ett år.

Det beror helt enkelt på att allt kräver en uppstartsfas där du inte kommer att tjäna några pengar alls. Det beror också på "ringar på vattnet-effekten". Oavsett vad du gör så kommer det att växa av sig själv om du gör det bra.

Utvecklar du en bra app som folk börjar använda så kommer dessa användare att på ett eller annat sätt generera nya användare. Detsamma gäller om du startar ett företag, en hemsida eller skriver en bok.

Däremot kommer den här effekten med största sannolikhet att klinga av om du inte kommer med uppdateringar eller underhåller dina passiva inkomster. Väldigt få klarar sig helt utan underhåll.





Om man ändå måste underhålla sina inkomster är de då verkligen passiva?


Nja, skulle man väl kunna säga. Jag tycker däremot att de flesta som jag har nämnt i det här blogginlägget platsar på listan över passiva inkomster. De slutar inte att generera pengar i den sekund du slutar att jobba, det är det viktigaste enligt mig och måste ju ses som passivt på något sätt.

Du kan t.ex. jobba hemifrån, inte jobba alls och resa i 4 veckor eller ta med dig jobbet och jobba remote/digitalt. Det kommer fortfarande att ramla in pengar på kontot så länge du underhåller dina inkomstkällor hyffsat regelbundet, men du behöver inte göra det varje vecka.

Låt någon annan göra jobbet åt dig


Sen kan du faktiskt leja ut den lilla del som inte sköter sig själv. Du skulle kunna låta någon annan sköta allt när det gäller dina fastigheter, låta någon uppdatera ditt Instagramkonto eller ha en support för dina onlinekurser.

Även om det inte skulle fungera i många fall så är det inte omöjligt. Sen tror jag att de flesta skulle nöja sig med och tycka att det var roligt att jobba lite då och då med underhåll. Du skulle ju lätt kunna köra 4-timmarsveckor och ändå få allt att fungera.


I en pengamaskin är det totalen som räknas


Något som kan vara bra att tänka på är att om du vill skapa en pengamaskin så är det ju totalen som räknas. Du behöver alltså inte tjäna mycket på varje sak du gör om de tillsammans genererar mycket pengar. Här nedanför har du ett exempel på hur det kan skilja sig.

Exempel 1:

  • 20.000kr/mån från Instagram

Exempel 2:

  • 5000kr/mån från Instagram
  • 5000kr/mån från aktier
  • 5000kr/mån från en hemsida
  • 5000kr/mån från att hyra ut rum i bostad

Sprid risken bland dina inkomstströmmar


Som du ser så har personen i exempel 1 bara en inkomstkälla från Instagram. Han/Hon sitter alltså helt i händerna på Instagram och om något skulle förändras med antingen plattformen eller förutsättningarna att tjäna pengar eller producera innehåll så skulle påverkan bli stor.

Om du tar personen i exempel 2 så får den pengar från fyra olika håll. Det skulle därför inte vara någon katastrof om t.ex. inkomsten från Instagram försvann helt, då den bara utgör 25% av totalen.

Så, ska man satsa på en eller flera olika inkomstkällor?


Nu kommer vi till ett jobbigt val, nämligen om det är bättre att satsa på bara en sak eller flera olika? Med tanke på vad jag skrev om risken innan så kanske det låter naturligt att köra på minst fyra olika saker för att sprida sina risker.

Det låter bra i teorin men kommer nog aldrig att fungera om du inte har möjlighet att köra heltid i ditt projekt, vilket de flesta inte har. Jag tycker att den smartaste idén är att få igång de saker som är enkla och inte kräver någon tid eller arbete först.


Börja med det enkla först


Bland de hittar vi framförallt aktier, så öppna ett aktiekonto och börja investera idag om du inte redan har gjort det. Har du möjlighet att hyra ut en sommarstuga eller ett rum och är villig att göra det så börja med det redan nu. 

De här sakerna kommer att ge effekt direkt och då har du minst en inkomst som inte kräver-/kräver lite tid. Efter det så kör du igång något du är så taggad på att du inte kan låta bli, kör enbart 100% på den saken tills du ser att den drar in pengar eller har potential för det innan du startar något annat.





Den stora skillnaden mellan passiva inkomster och ett vanligt jobb


Troligtvis har du redan förstått det nu men det finns en enorm skillnad mellan ett vanligt jobb och om du tjänar pengar på fastigheter, hemsidor eller Youtube.

Det är att som anställd får du betalt främst för den tid du lägger ner. Det gäller inte de sakerna jag nämnde ovanför, där får du betalt för arbetet du gjort och i slutändan resultatet det genererar.

Det här är extremt viktigt att förstå och något som många företagare har lätt för man många som jobbat som anställda i hela sitt liv kan ha svårare att se sambandet. Om du startar en Youtube kanal så handlar det inte t.ex. om att lägga ner 10 timmar varje dag i ett halvår, det handlar om att skapa resultat varje dag i ett halvår.

Det finns massor av undantag såklart!


Något jag måste nämna eftersom jag vet att jag kommer få det sagt till mig annars är att det finns massor av undantag från allt jag har skrivit. Vissa kommer att tjäna jättemycket pengar väldigt snabbt eftersom de haft tur, hittade någon unik idé eller för att de är exceptionellt grymma på det de gör.

Men sanningen är att de flesta inte kommer att ha tur, eller vara exceptionellt grymma eftersom vi konkurrerar med hela världen och väldigt många vill skapa passiva inkomstkällor. Det som brukar ge någon form av resultat är som sagt hårt arbete. Med hårt arbete är det nog omöjligt att misslyckas totalt.


Hoppas att du kunde få lite tips och idéer av det här blogginlägget! Har du några passiva inkomster? Berätta, vilka? :)


söndag 12 april 2020

Vad kostar det att ha bil? Att äga bil är dyrare än du tror!

Att ha en bil är en stor kostnad i vår privatekonomi och i många fall den största efter boende- och matkostnaderna. Jag äger själv en bil och funderar ständigt på om det är värt det, samtidigt har jag svårt att vara utan den.

Men, vad kostar det ha bil? Att äga och ha en mellanklassbil kostar drygt 4600kr i månaden om vi räknar in alla normala kostnader och värdeminskning. Det är räknat att vi kör 1500 mil varje år och inte räknar in oförutsedda utgifter och reparationer utanför det normala slitaget.


Innehåller affiliatelänkar


Kostnader för att ha en bil & totala utgifter


Att ha en bil kostar ofta mer än vad de flesta bilägarna tror, jag kan ärligt erkänna att jag platsar in där också. Vi vill helt enkelt inte inse hur mycket pengar vi spenderar på våra bilar och det finns en ännu större kostnad som säkert kommer chocka en del som jag tar upp längre ner i inlägget!

1. Värdeminskning


Värdeminskningen är i många fall den största enskilda kostnaden som bilägare. Den skiljer såklart stort beroende på vad bilen kostade ny och vilken bil du har. Ju mindre du använder den ju större andel av den totala kostnaden (i procent) utgör den.

Enligt Insplanet kostar det ungefär 4600kr i månaden att ha Volvo V60 med ett nyvärde på 134.000kr. Det känns som en ganska vanlig svenssonbil och alltså rimligt att ha som utgångspunkt när vi räknar på de normala bilkostnaderna.

Av de här 4600 kronorna står värdeminskningen för 2500kr, alltså mer än hälften av värdeminskningen av bilens värde. Det är mycket pengar, men vänta tills längre ner i inlägget så kommer du se att det egentligen är mycket mer än så.

2. Drivmedel - Bensin- & Dieselkostnad


Den näst största kostnaden förknippad med ett bilägande är drivmedlet, antingen bensin eller diesel (tar ej med elbilar i det här inlägget). I exemplet för den här bilen så kostar drivmedlet drygt 1100kr i månaden.

Det är beräknat på att man kör 1500 mil om året eller 125mil i månaden, en ganska rimlig beräkning alltså. 1100kr i månaden (via schablon milkostnad) kan låta ganska lite men vänta tills du ser hela beräkningen längre ner.

3. Service av bilen


Servicekostnaderna är oftast betydligt lägre än de två nämnda här ovanför men räkna ändå med 350-400kr i månaden om slår ut det månadsvis. Då handlar det om 4-4500kr om året vilket inte alls känns orimligt.

Många ignorerar säkert det här och visst, man kan skippa servicen av bilen några år men ofta slår det tillbaks och blir en stor kostnad senare.

4. Försäkring


Försäkringen av bilen kostar ungefär lika mycket som servicen men här finns det större chans att påverka hur mycket det kostar. Du kan själv välja att ha halvförsäkring eller t.o.m. trafikförsäkring men det bör övervägas mot riskerna och ställas i relation till vilken bil du har.

Genom att jämföra din bilförsäkring kan du snabbt få ner priset en del även om det kommer vara svårt att komma ifrån att det kostar flera tusenlappar varje år.

5. Skatt, tvätt, besiktning, däck, etc.


Bland de övriga kostnaderna hittar vi ofrånkomliga kostnader som skatt, besiktning, byte av däck samt tvätt av bilen etc. 

Visst kan du skippa att tvätta bilen, men det är knappast rimligt att räkna på det sättet och dessutom skulle det inte spara så mycket pengar av totalen. Skatt och besiktning är inget du kan påverka alls, det är vad de är.

Bilen kostar mycket mer än vad du tror!


Ok, nu kommer vi till det som de flesta inte tänker på, den jobbiga sanningen. Det är riktigt dyrt att ha bil! För att visa exakt vad jag menar så har jag gjort ett diagram här nedanför som visar exakt hur mycket pengar du kommer bränna på din bil om du har en likadan bil som i exemplet här.

Det här är alltså vad du hade haft om du skippat bilen och istället investerat dina pengar till en avkastning om 9%. Jag har räknat ut allt här om du vill kolla och räkna själv.

Diagrammet visar hur dina pengar hade växt år för år om du skippar bilen och fortsätter att investera pengarna istället. Vi pratar alltså om att du börjat spara och investera 4643kr i aktier eller fonder istället för att äga en bil.




Bilens kostnad under en livstid


Ofta räknar vi bilkostnaden under själva bilens livstid, men borde vi inte räkna den över vår egen livstid? Om vi skaffar en bil idag så kommer den troligtvis styra vår bilkostnad i resten av våra liv.

Du kan själv se vad en standard mellanklass bil kostar oss över en 20 årsperiod i tabellen ovanför och faktum är att vår månatliga bilkostnad ökar ju fler år vi är ägare av en bil eftersom vi kunde använt pengarna till annat, t.ex. investera i aktier.

Bilen kostar oss 3 miljoner under 20 års tid


Som du själv ser så kostar bilen i exemplet för det här inlägget oss nästan 3 miljoner kronor under en 20-års period. Det är väldigt mycket pengar, samma kapital investerat till en avkastning om 9% skulle ge oss en avkastning på 270.000kr om året eller 22.500kr i månaden!

Att skippa bilen under 20 år skulle alltså ge oss en extra månadslön utan att ens behöva jobba för det! Det här visar ganska tydligt hur lätt vi kan påverka vår ekonomi.

Bilen kostar oss 12.448kr i månaden efter 20 år


Om vi skulle sluta spara de pengar vi sparat på att inte ha bil efter 20 år så skulle det sparade kapitalet vi redan sparat in motsvara över 12.000kr i månaden ändå. Det eftersom avkastningen genererat massa pengar vi aldrig fått om vi lagt det på bilar- och bilkostnader istället.




Ett val som bestämmer hur vår ekonomi ser ut i livet


Faktum är att ofta kan vi se människor som kämpar med sin ekonomi och samtidigt äger en mellanklassbil trots att de egentligen inte "behöver det". Det är inte ovanligt att samma personer äger liknande bilar över en 20-års period genom livet.

Om de istället skulle ha skippat bilen skulle det med all sannolikhet innebära att de aldrig skulle behöva tänka på sin ekonomi eller kämpa med den. Om de hade varit bilfria sedan 20 år tillbaka är sannolikheten stor att de kunnat bo i ett obelånat boende eller ha en stor passiv inkomst utöver sin lön.

Ger bilen dig tillräckligt mycket värde för pengarna?


Jag har ju själv en bil och funderar ständigt på det här. Jag investerar mina pengar för att nå ekonomisk frihet och då är bilkostnaden egentligen väldigt dum. Samtidigt har jag svårt att göra mig av med den, den tar oss till skidbacken, fjällen, stränder och norska vattenfall.

I dagsläget tar jag kostnaden, men jag är medveten om den, det är ett medvetet val. Däremot tror jag att jag kommer att leva utan bil i framtiden. Jag försöker att utnyttja den nu och få så mycket värde jag kan.

Det går ju att dra ner på andra kostnader, alla kostnader har samma sorts påverkan på vår ekonomi. Om vi sparar en tusenlapp nu så är den rimligt investerad troligtvis värd 6000kr om 20 år. Samtidigt kan vi inte spara alla våra pengar, men vi kan vara medvetna om den egentliga kostnaden av våra val...

Har du en bil? Vad kostar din bil varje månad?

onsdag 8 april 2020

Den första miljonen är svårast men sen blir det lättare!

Du har säkert hört att den första miljonen är svårast och det kan verkligen kännas så när man inte nått den än. Det stämmer att den första millen är svårast att nå och det finns flera naturliga förklaringar till det.

För det första så har man inte upplevt hur det är att spara ihop och nå en miljon kronor tidigare, bara det gör det svårt. Sen blir allting mycket lättare när kapitalet har vuxit sig större. Det kommer alltså att vara lättare att nå miljon nummer två än ett och miljon nummer tre än två osv...



Innehåller afiliatelänkar



Varför är den första miljonen svårast?


Den bara är det, alla som har sparat ihop en miljon vet om det och säger samma sak. Jag tänkte berätta om min erfarenheter och varför det är så grymt svårt att lyckas spara ihop en miljon i praktiken.

Jag blev miljonär innan 30 år med ett par års marginal och det var egentligen slumpmässiga omständigheter att det blev så. Jag hamnade i ett läge som krävde ett hårt sparande och då öppnades mina ögon.

1. Du tror inte att det går


Min erfarenhet till att många inte ens försöker att spara ihop sin första miljon är för att de inte tror att det går. Om man har noll kronor i sparande så är det väldigt svårt att föreställa sig själv att spara så mycket pengar.

Ofta räknar man enligt mig på ett alldeles för lågt sparande och inser inte kraften i ränta på ränta. Du kanske tänker att visst, jag spara 2000kr i månaden, det blir 24.000kr om året, alltså kommer det att ta mig 42 år innan jag har en miljon. Ganska deprimerande.

Om du istället kavlar upp ärmarna, drar ner på kostnader, kanske fixar en liten extrainkomst och spara 5000kr varje månad så tar det istället 17 år innan du når miljonen.. men hey! Jag ska berätta en hemlighet...


2. Du vågar inte ta risk


Nu kommer vi som förklara att många väldigt duktiga sparare aldrig når sin miljon, de vågar inte ta någon risk med sina pengar. Börsen och aktier har historiskt gett en avkastning på 8-10%, om du istället investerar dina pengar till en avkastning om 9% så börjar det hända grejer på riktigt!

Med en avkastning från aktier på 9% och ett sparande på 5000kr i månaden så når du första miljonen om drygt 10 år. En ganska stor skillnad mot de 17 år det tagit om du inte investerat pengarna alls! Här har jag räknat ut avkastningen.

För min del var det här den avgörande faktorn!


3. Du tappar motivationen


Den sista anledningen till att många aldrig blir miljonärer är för att de tappar motivationen på vägen. Att spara ihop så mycket pengar tar för de flesta väldigt lång tid så du måste vara beredd på att vara motiverad i väldigt många år.

Det kan också hända saker längs vägen som slår undan benen på dig, det är i de lägena som det är extra viktigt att hålla motivationen uppe. För min egen del hade jag en enkel regel som gjorde att jag lyckades, jag fick aldrig ta ut från mitt sparande.

Med den regeln växte kapitalet månad för månad. Om du dessutom har dina pengar investerade så kommer de med största sannolikhet att växa även om du skulle förlora inkomst, missa att spara några månader etc. eftersom du ändå får avkastning på dina redan sparade pengar.

Att spara ihop en miljon utan risk är svårt


Jag kom ihåg när jag var liten, på den tiden var räntorna högre än idag och många snackade om drömmen att leva på ränta. Det är inte rimligt längre eftersom räntorna är så låga idag. Om du vill leva på ränta idag så kommer du egentligen att leva på sparade pengar.


Idag måste vi ta risk för att få någon direkt avkastning på våra pengar. Att ta risk ger oss pengar från våra pengar, så kallad ränta på ränta.

Om du har en avkastning på 9% så får du 9000kr för varje 100.000kr du investerat. Då förstår du ganska snabbt hur mycket hjälp man får av avkastningen för att nå miljonen. I det läget motsvarar avkastningen nästan 8000kr i månaden när man väl nått en miljon.







Varför är andra miljonen lättare?


Att tjäna pengar blir enklare ju mer pengar du har, att bli rikare är lätt när man redan är rik. Det beror helt enkelt på att du redan har ett kapital som ger avkastning då. Efter första miljonen blir det lättare.

Ta exemplet ovanför, när du väl har en miljon så får du med 9% avkastning nästan 8000kr i månaden genom avkastning på den första miljonen. Du får alltså pengar från dina pengar. Du får mer pengar varje månad från avkastning än vad du sparade varje månad för att få ihop samma summa pengar.

När du väl nått miljon nummer 1 så kommer det alltså att rulla på av sig själv. Bara för att se vad som händer så slår vi in att du fortsätter spara samma summa varje månad och ser när du når miljon nummer två.

Svaret blir att efter drygt 5 är till når du din andra miljon...




Tredje miljonen går av bara farten!


När du väl når den andra miljonen så har du verkligen satt snöbollen i rullning och nu genererar avkastningen (baserat på 9%) hela 180.000kr om året eller 15.000kr i månaden. Det är hela 3 gånger månadssparandet du haft för att spara ihop de här pengarna.

Det gör att efter bara ytterligare 3,5 år så når du den tredje miljonen. Den första tog 10 år med samma sparande men tack vare ränta-på-ränta så tar den tredje bara en tredjedel av tiden.

I det här läget kan du självklart välja att fortsätta sparandet, isfl lär du nå miljon nummer 4 efter ytterligare drygt 2 år baserat på samma avkastning, räkna själv här.





De som lyckas med den första når oftast den andra


Det är trots allt inte så stor procentuell andel av befolkningen som är miljonärer. Avanza som kanske har runt 1 miljon kunder hade när det här inlägget skrevs 50.000 miljonärer bland sina kunder.

Det bevisar ju att de flesta inte är beredda vad som krävs för att nå dit och de som är det troligtvis är beredda att göra det som krävs för att nå den andra millen.

Jag själv kämpade väldigt länge mot den första och den andra kom mycket lättare. Nu befinner jag mig ett läge där jag har valt att sluta jobba och delvis leva på mina pengar. Det gör att jag med stor sannolikhet nöjer mig här med miljon nummer 2.

Samtidigt så kommer jag troligtvis att nå både nummer 3 och 4 eftersom kapitalet inte lär sluta växa, men det lär ta längre tid eftersom jag inte sparar något och tar lite av avkastningen i dagsläget.

Ränta på ränta är nyckeln


Ok, jag har ju förklarat det innan men hela poängen med att utsätta sig själv för risk i sitt sparande är för att ta del av ränta på ränta. Det är alltså när du får avkastning på dina pengar och att avkastningen i sin tur sedan ger dig ännu mer avkastning.

Du får pengar för dina pengar och de pengarna du fått ger dig ännu mer pengar. Tänk dig en god spiral där allt rullar i rätt riktning.. eller nej. Tänk dig en snöboll som rullar ner för en oändlig backa med oändligt med snö. Den blir större och större och du behöver bara stå och titta på.

Fira första miljonen


Ok, det här var mina tankar om hur man når första millen och varför det kan vara svårt. Något jag vill nämna är bara att inte glömma att fira den första miljonen, hur du gör är upp till dig.

Mitt råd är att göra det på riktigt, alltså som en livsförändring. Det behöver inte vara något du gör nu men något mentalt. En miljon ger trots allt en grym frihet och trygghet. Med en miljon så är du aldrig fången i situationen, du bestämmer över ditt liv..

Med en miljon är du inte längre ekonomiskt beroende av någon på samma sätt...


Är du på våg mot din första miljon? Har du redan lyckats nå den? Var det svårt att få ihop den?

tisdag 7 april 2020

Få gratis frukost i resten av ditt liv!

Jag får ofta kommentarer om mina matkostnader, hur jag kan äta så billigt. Därför tänkte jag ge ett konkret exempel på hur jag tänker kring maten och hur du kan äta gratis frukost i resten av livet. Det här tänket är anledningen till friheten jag har idag.

De kommentarer jag får är ofta positiva, ofta lite nedlåtande. Många förstår inte hur en person kan klara sig på 1500kr i matkostnader varje månad och jag tänkte förklara varför. Det som är ännu mer intressant enligt mig är hur lite som krävs för att vi faktiskt ska kunna äta gratis i resten av livet!



Innehåller affiliatelänkar


Så här kan du äta gratis frukost i resten av ditt liv!


Många förknippar bra mat med dyra matkostnader och billig mat med dålig mat. Visst, det kan ibland ligga något i det, men långt ifrån alltid. Ta frukosten t.ex, jag vet att när jag åt mackor med pålägg, yoghurt etc. så blev det inte bara dyrare i sig utan det blev alltid mer svinn än vad jag har idag.

Genom att byta från ostmackan och yoghurt till havregrynsgröt och frukt kan du äta gratis frukost, äta nyttigare och slippa lägga massa tid på att handla saker. Det här hänger ihop med alla kostnader vi har, jag får ibland samma reaktion på övriga kostnader.

En enkel och billig frukost för 5kr


Så, vad äter jag idag, vad är en billig frukost? Jag har en standardfrukost som är havregrynsgröt med mjölk och en banan. Till det dricker jag en kopp kaffe och några glas vatten. Ibland kör jag något ägg till det, men långt ifrån alltid.

Så vad kostar den här frukosten?

  • 1,5 dl havregryn = 70 öre
  • 1 banan = 3kr
  • 1dl mjölk = 1kr
  • 1 kopp kaffe = 70 öre
Totalt = 5,40kr

Ok, jag räknade snabbt nu men det här borde stämma ganska bra. Min frukost kostar drygt 5kr om dagen vilket blir 150kr i månaden.


Så här skaffar du en passiv avkastning som täcker frukost-kostnaden


Ok, vi vet att vi behöver en passiv inkomst på i snitt 5kr om dagen för att täcka frukosten. Det betyder att vi måste få 150kr i månaden eller 1800kr om året. Det här kan vi fixa ganska enkelt genom att t.ex. investera i aktier.

Börsen har historiskt gett oss runt 8-9% i avkastning så om vi räknar bort inflation på 2% så får vi alltså 6-7% som kan betala vår frukost. Det gör alltså att vi slänger in 25-30.000kr i lite bra spridda fonder så kommer vi med stor sannolikhet att äta gratis frukost i hela vårat liv eftersom avkastningen kommer att betala den.






Dyr frukost kräver högre kapital & smittar av sig


Något som man ser tydligt här är att ju billigare vi äter på morgonen, snabbare går det att spara ihop ett kapital som täcker den kostnaden.

Om du istället hade ätit mackor med pålägg, yoghurt och juice så är det inte orimligt att det hade kostat 25kr per portion, det hade gjort att du behöver ett kapital på 125-150.000kr för att täcka frukostkostnaden.

Du kan äta gratis oavsett kostnad


Även om det går snabbare med lägre kostnader så betyder det däremot inte att det inte fungerar med högre kostnader. Du bestämmer själv vad du vill äta, att spara ihop 150.000kr tycker jag ändå inte är så farligt för att få gratis frukost resten av livet.

Plocka kostnad för kostnad och öka din ekonomiska frihet

Nu ska jag berätta om vad som för min del verkligen boostade min motivation för att bli ekonomisk fri. Det var helt enkelt att radera kostnad för kostnad i mitt liv. Om du börjar med frukosten, när du väl har fixat den så är din frukost "set for life".

Nu går du på nästa kostnad, ett tips är att börja med de enklaste. Kanske är det bilkostnaden? Kanske mobiltelefonen? Oavsett så ta de enklaste först, de lägsta kostnaderna. Kanske märker du att du har helt onödiga kostnader?

Om du har onödiga kostnader som abonnemang som inte används etc. så kan du redare de genom ett enkelt telefonsamtal. En elräkning kan sänkas genom en enkel jämförelse av elavtal etc. Jag har sänkt mina kostnader mycket på det här sättet.

Varför ska man radera sina lägsta kostnader först?


Ofta, men inte alltid så är många av de små fasta kostnaderna helt onödiga. Du kan alltså få bort dom bara genom en enkel uppsägning eller ett telefonsamtal.

Samtidigt stämmer inte det här eftersom de stora kostnaderna ofta kan sänkas och spara mer pengar. Bland de har vi framförallt bolånet, mat- och bilkostnader. De stora kostnaderna kräver i regel dock mer arbete men ger som sagt en enorm effekt på ekonomin.

Men det viktiga i det här är motivationen, jobba därför där du känner att det känns kul. Så länge du jobbar för att sänka dina kostnader så kommer du att få effekt. Gör en plan under några veckors tid, under den tiden borde du hinna med att gå igenom och (eventuellt) sänka alla dina kostnader.

Läs mer om hur du sparar pengar i mitt blogginlägg spara pengar snabbt.




Varför skriver jag det här inlägget?


Anledningen till att jag tar upp det här är som jag skrev i början av inlägget, många frågar mig hur jag kan leva så billigt. Många ifrågasätter också min livsstil som att jag skulle leva ett fattigt och dåligt liv.

Jag känner att de som tror de inte riktigt förstår skillnaden i att vara fattig och att ha låga kostnader. Att äta en billig frukost har ingenting med fattigdom att göra, att vara fattig är att inte ha råd med det man behöver eller vill ha.

En person som har kostnader på 20.000kr i månaden kan vara långt mer fattig än en person som har kostnader på 10.000kr i månaden. Det har både med passiva inkomster och passiva kostnader att göra. Kolla bara på exemplet nedanför:

Exempel 1:

  • Inkomst på 15.000kr efter skatt
  • Lägenhet med 2500kr i månadsavgift (värderad till 3,5 miljoner)
  • Lån på 1,5 miljoner kronor
  • Ingen bil
  • Matkostnad på 1500kr i månaden
  • Övriga kostnader på 3000kr i månaden

Summering:
  • Amortering = 0kr
  • Avgift = 3000kr
  • Räntekostnad = 1312kr (1,5% ränta, efter kvittning)
  • Bil = 0kr
  • Matkostnad = 1500kr
  • Övrigt = 3000kr
Totalt: 8.812kr

Kvar av lön: 6188kr

Exempel 2:

  • Inkomst på 25.000kr efter skatt
  • Hyresrätt med hyra på 12.000kr i månaden
  • Lån på 0 kronor
  • Bil + Garageplats
  • Matkostnad på 6000kr i månaden
  • Övriga kostnader på 6000kr i månaden

Summering:
  • Amortering = 0kr
  • Hyra = 12.000kr
  • Ränta = 0kr
  • Bil + Garageplats 5000kr i månaden
  • Matkostnad = 3000kr
  • Övrigt = 4000kr
Totalt: 24.000kr

Kvar av lön: 1000kr

Att äta gratis frukost kan vara skillnaden mellan en bra ekonomi eller att leva från lön till lön


Ta exemplet ovanför med en nypa salt, det finns tusen olika exempel och oftast är det aldrig svart eller vitt. Jag tycker dock att det kan vara bra att se vad våra vanor gör för vår ekonomi, det ena föder ofta det andra.

Sen tycker jag det är viktigt att veta om att våra kostnader påverkar vår ekonomi enormt mycket. Att jag t.ex. klarar mig väldigt bra på mindre än 10.000kr i månaden har ingenting med att jag lever extremt fattigt eller skulle offra massa saker.

Visst, jag prioriterar och tänker på hur jag spenderar mina pengar men som sagt, det finns folk där ute som har dubbla frukostkostnader, dubbel eller tredubbel boendekostnad, spenderar dubbelt så mycket på semestern etc. men som trots det varken bor bättre, äter bättre eller, reser mer än mig.

Det har inte med det att göra...


Vad säger ni, är jag ute och cyklar? Säg till om jag tänker fel, jag är alltid öppen för olika åsikter! :)


Börja med aktier?


Aktier är grymt kul och faktiskt väldigt enkelt. Jag köper fonder och aktier på Avanza och jobbar inte alls idag och inom något år ska jag leva helt på avkastningen från aktier. Om du är intresserad av att börja så rekommenderar jag att läsa deras aktieskola där du lär dig grunderna.

När du har fått lite mer koll så kan du bestämma om du antingen börjar med aktier direkt eller köra ett månadssparande i fonder. Alla är bra alternativ, det handlar bara om hur mycket tid du vill lägga på det.

Själv är jag grymt glad att jag hittade möjligheten med aktier och är tacksam för den frihet det har gett mig :).