fredag 23 augusti 2019

Hur får man utdelning på aktier?

Många som investerar vill ha utdelning på sina aktier medan andra bara bryr sig om den totala avkastningen de får. Det finns fördelar med utdelningsaktier men det gäller att välja rätt bolag att investera i.

För att få utdelning från dina aktier måste du investera i bolag som delar ut en del av sin vinst. Vissa aktier har högre utdelning än andra och det beror oftast på hur stor del av vinsten som ges i utdelning.

Jag ska förklara mer om utdelningen, hur man får den, hur det kan påverka bolagets tillväxt och vad det betyder för dig som investerar. Det här är en komplett guide om hur du kan tänka när det gäller utdelningsaktier så ladda kaffekoppen så kör vi!



Sidan innehåller affiliatelänkar, läs mer här

Hur får man utdelning på aktier?


Många har frågat mig hur man får utdelning den senaste veckan så jag tänkte att det var dags för ett inlägg om det. Som jag nämnde ovanför behöver du köpa aktier som delar ut en del av sin vinst för att få möjlighet att själv få utdelning. Oftast innebär det att du investerar i stabila bolag som funnits ett tag och gör en stadig vinst. Istället för att lägga alla pengar på tillväxt så får aktieägarna aktieutdelning.

Det här betyder ju ofta (men inte alltid) att företagen som ger utdelningen inte växer lika snabbt som tillväxtbolag som satsar alla sina pengar på att växa. Däremot betyder det att de ofta ( men inte alltid) har en väldigt stabil tillväxt och därmed utdelning.

Om du vill bygga upp en utdelningsportfölj så betyder det alltså att du sannolikt kommer att få en portfölj där det är en kompromiss mellan stabilitet och tillväxt. Typiska utdelningsbolag med en stabil tillväxt över tid är Castellum och Investor. Det är också de största bolagen i min portfölj. Här nedanför visar jag hur du köper utdelningsaktier hos Avanza.


Köp utdelningsaktier i 3 enkla steg

  • 2. Logga in på Avanza och klicka på sökrutan högst upp. Där skriver du in namnet på den aktier du vill köpa så kommer den upp.
  • 3. Klicka på aktien och sen på den blå köprutan. Skriv in antal du vill köpa och klicka på köp och sen bekräfta köp!

Ett praktiskt exempel på hur du köper aktier


Jag fick en förfrågan på att verkligen gå igenom hur man köper aktier så jag tänkte gå igenom steg för steg när jag gör ett aktieköp och bifoga skärmbilder på hela köpprocessen.

  • 1. Sök upp aktien du vill köpa i högra hörnet i sökrutan.


  •  2. Klicka på aktien du sökt på i sökrutan


  •  3. Klicka på den blå köpknappen och fyll i antal du vill köpa


  • 4. Bekräfta ditt köp genom att klicka på köp


  • 5. Klart! Du kan se dina orders om du scrollar längs ner




Vilka aktier ska jag köpa?


Jag kommer inte säga åt dig eller råda dig vilka aktier du ska köpa utan du får helt enkelt bilda dig en egen uppfattning om det. Däremot kan jag komma med rådet att satsa på stora bolag med en bra historik. Om du vill minska risken ännu mer så satsa på investmentbolag. Om du vill ha inspiration på aktier att köpa så kolla in Avanzas inspirationssida.

Var försiktig med att lyssna för mycket på andra. Inte för att de nödvändigtvis har fel utan för att det är viktigt att du själv vet varför du köper aktierna. Det är viktigt att du vet varför du äger aktierna och hur länge du vill äga dom. När det kommer en nedgång på börsen förstår man varför det är viktigt, man vill aldrig tvivla på sina köp i en nedgång.

Som ytterligare inspiration kan du kolla in min portfölj här. Men kom ihåg att det är du som gör valet om vilka aktier du ska köpa.

Inspiration och att hitta aktier


När jag själv började med aktier så startade jag med att köpa fonder. Jag kunde inte mycket alls då och med fonder är det faktiskt svårt att göra misstag. Men självklart vill man köpa aktier efter ett tag och då gjorde jag såklart lite misstag i början efter att jag gått på råd från Dagens Industri och liknande. Där jag hittade mest nyttig information var från bloggar och Avanza.

Den stora fördelen nu mot då är att det finns så mycket fler bloggar och Avanza och Nordenet har blivit mycket bättre. Det är mycket lättare att hitta hjälp och information.




Är årliga utdelningshöjningar viktiga?


Jag brukar själv vilja att mina bolag ska höja utdelningen varje år även om jag inte tycker att det är det viktigaste. Anledningen är för att det är ett tecken på att mycket går åt rätt håll och gör det enklare att göra ett urval av alla aktier. 

Det är däremot viktigare med en hållbar och ökande utdelning över tid. Jag ser alltså hellre att utdelningen har dubblats på 7 år än att den höjs med 2% per år varje år. Ett exempel på ett bolag med grym utdelningstillväxt men som inte höjt varje år är Latour. Läs mitt inlägg om Latours utdelningshistorik så förstår du varför.


Investera av olika anledningar


Det kan finnas lägen då en aktie med fokus på bra tillväxt är att föredra och så kan det finnas lägen där en aktie med högre utdelning är att föredra. En högre utdelning ger generellt sett ett säkrare kassaflöde till dig själv även om det såklart inte alltid är så.

Ett bolag som satsar på mer tillväxt borde teoretiskt växa mer på lång sikt, men det behöver som sagt inte vara så. Det jag väljer är att satsa på båda typerna av bolag för att ta del av både och. Jag har mer vikt mot bolag med en bra utdelning och det har lite att göra med att nästan hela mitt fria kapital finns på börsen.

Eftersom de mesta av mina pengar ligger i aktier eller fonder så väljer jag alltså att köpa bolag med mer fokus på utdelning då jag känner mig tryggare med det. Min portfölj har i snitt genererat kring 7-8% utdelningstillväxt varje år och kring 4% direktavkastning/utdelning. Det ser även ut att fortsätta ungefär så.


Aktier med hög utdelning behöver inte vara bra


Kom ihåg att investera för en bra avkastning på sikt och inte för at få utdelning. Med det menar jag att satsa inte enbart på aktier med hög utdelning bara för att utdelningen är hög. 

Du kommer snabbt att se att bolagen med den allra högsta utdelningen har det av en anledning. Vanligtvis är det för att risken är hög eller för att prognosen om framtida tillväxt är låg. Hittar du ett bolag med 7-10% direktavkastning (utdelning) så bör du alltså kolla varför det är så.

Ett bra riktmärke i dagens läge är aktier med en direktavkastning eller utdelning kring 2-4%. Då kan du få en stabil utdelning med tillväxt och en utdelning som är hållbar i längden.




Är utdelningen viktig?


Enligt mig är utdelningen ofta (inte alltid) ett bevis på att företaget tjänar pengar och i slutändan vill vi ägare få betalt för att äga aktier. Därför tycker jag att utdelningen självklart är betydande.

Visst är det totalavkastningen som är det viktiga. egentligen skulle vi bara kunna sälja av aktier för att få loss pengar. Jag tycker dock att utdelningar ingår i ett långsiktigt tänk i en kombination med tillväxt. Därför gillar jag bolag som växer lagom. ökar vinster och därmed höjer utdelningen.

När har aktierna utdelning?


De flesta svenska aktier hade till för ett par år sedan oftast utdelning på våren men nu har allt fler börjat dela ut både på hösten och våren. Bolag som delar ut två gånger per år är bland annat Castellum, Diös och Investor.

Det finns även bolaget som delar ut fyra gånger per år. Det gör t.ex. Hemfosa Fastigheter och du kan även få utdelning varje kvartal genom preferensaktier.

Amerikanska bolag delar oftast ut varje kvartal men det finns även flera aktier som delar ut varje månad. Bland månadsutdelarna hittar vi t.ex Realty Income. Om du vill veta mer hur jag kollar när bolagen har utdelning kan du läsa mitt inlägg: när är utdelningen.

Aktier med utdelning varje månad


Något som är populärt bland utdelningsinvesterare är att få utdelning ofta. Jag måste erkänna att det är rätt kul även om det egentligen spelar mindre roll. För att få utdelning varje månad kan du antingen köpa utländska aktier som amerikanska Realty Income som jag nämnde ovanför eller köpa flera olika svenska aktier och på så sätt fixa utdelningar varje månad.

Du skulle alltså kunna köpa aktier så att du alltid har ett bolag som delar ut varje månad. Du kommer snabbt märka att de blir svårare att fylla upp med utdelningar under sommarmånaderna och lättare under våren. Jag rekommenderar att strunta i när utdelningen är och istället fokusera på att köpa bra bolag, speciellt i början när man är ny.


Courtage på amerikanska och utländska aktier


När det gäller svenska aktier så är det riktigt billigt courtage, alltså avgiften för att köpa och sälja aktier är låg. Om du handlar via Avanza eller Nordnet så har man som helt ny kund gratis courtage på sina första 50.000kr och sen betalar man bara 1kr eller 0,25% per aktieaffär. Om du har en annan bank är det viktigt att kolla så du får rätt courtage. Om du har Avanza eller Nordnet så får du rätt automatiskt. 

När det gäller kostnaden för att köpa utländska aktier så är den högre än svenska aktier. Du betalar istället för 1kr som minsta courtage 1 dollar eller 1 euro som exempel. Därför måste du köpa för högre belopp om inte courtaget ska bli för stort i förhållande till själva köpet. Jag brukar sikta på att köpa för minst 4000kr per köp när det gäller amerikanska aktier t.ex. Du kan läsa mer om det här i mitt inlägg hur räknar man ut courtage.

Börja med svenska aktier


Jag rekommenderar att skippa utländska aktier om man är ny av två anledningar. Den första är att det krävs mer pengar vid varje köp. Det innebär att om man inte har ett lite större kapital kommer man få antingen en dyr courtagekostnad eller en dålig riskspridning i sin aktieportfölj.

Den andra anledningen är att det är mycket svårare att hitta information om utländska aktier. Svenska aktier däremot är det enkelt att hitta information på t.ex Avanzas hemsida eller svenska bloggar.




Preferensaktier - Utdelning utan tillväxt


Ett alternativ till vanliga utdelningsaktier är preferensaktier. Preferensaktier delar i regel ut mer pengar än vanliga stamaktier men det har sitt pris. När du köper en preferensaktie skulle man kunna säga att du "lånar ut pengar" till bolaget mot att du får en (ofta hög) ränta i form av utdelning. Ofta ligger utdelningen på 6-7%. Utdelningen på Preferensaktierna är fast, det vill säga den kommer inte att höjas om det går bättre för bolaget. 

Det är viktigt att veta varför bolagen ger ut preferensaktier och ha koll på att bolaget man köper preferensaktier i har en bra ekonomi i övrigt. Det finns både bra och dåliga preferensaktier och därför skulle jag inte rekommendera nybörja att köpa preferensaktier utan hålla sig till vanliga stamaktier.

Vad är en utdelningsbombmatta?


Många pratar om ordet utdelningsbombmatta. En utdelningsbombmatta är egentligen när du har byggt upp en aktieportfölj som ger utdelningar väldigt ofta, helst flera gånger i månaden. På engelska kallas det här dividend carpet bombing.

Anledningen till att göra så här kan vara för att det är roligt att se ett jämt kassaflöde från sina investeringar, om man har tänkt att leva på utdelningarna eller att man vill kunna återinvestera utan att skjuta till nya pengar.

Hur ser en bra utdelningsportfölj ut?


Svaret på hur en bra utdelningsportfölj ska se ut kommer att skilja beroende på vem du frågar så jag svarar hur en bra utdelningsportfölj ska se ut enligt mig.

Jag tycker att portföljen ska ha en bra riskspridning, gärna med ett par investmentbolag som grund. Den bör bestå av minst 10-15 olika aktier men gärna fler. Investmentbolagen hjälper till med spridningen här.

Sen vill jag gärna ha en kombination av utdelningstillväxt och utdelning. För att få det investerar jag antigen i bolag som har en kombination av både utdelning och utdelningstillväxt eller så investerar jag i både bolag med hög utdelning och bolag med lägre utdelning men med högre tillväxt.

Det viktigaste är att totalen blir en bra mix. Vi vill ju aldrig lägga alla ägg i samma korg så att bara satsa på hög utdelning eller bara satsa på hög tillväxt är inget jag själv skulle göra. Jag vill ha en liten mix av allt. Du kan läsa mer om hur man bygger en utdelningsportfölj på Nordnets hemsida.




Skatt på utdelningar -Vilket konto ska jag välja?


Nu kommer vi till det tråkiga, skatten på utdelningar. Jag kommer bara att gå igenom det här kort men ska försöka få med det viktigaste. Som tur är har vi faktiskt ganska låg skatt på aktieutdelningar i Sverige om vi väljer rätt konto. De kontona jag rekommenderar är ISK (Investeringssparkonto) och KF (Kapitalförsäkring).

Aktiekonto 


På ett aktiekonto kommer du att få betala 30% skatt på alla dina utdelningar. Om du får 1000kr i utdelning kommer du alltså att få betala 300kr i skatt om du inte kan kvitta något mot det.

När det gäller deklarationen så dras skatten direkt av banken vid utdelningstillfället så det är ganska enkelt. Om du däremot skulle sälja en aktie så måste du själv deklarera och spara köp och säljnotor. Ett vanligt aktiekonto blir krångligt först när du säljer en aktie kan man säga.

+ Du kan kvitta vinster mot förluster (30%) eller utdelningar (21%)

- Hög skatt (30%på utdelningar
- Krångligare deklaration

ISK/Kapitalförsäkring


Även om det skiljer lite så har jag valt att slå ihop de här två kontotyperna eftersom de ända är så lika skattemässigt. Om du investerar i denna typ av konto så kommer du att beskattas med ungefär 0,45% på ditt totala investerade kapital istället för vid varje utdelningstillfälle.

Det innebär att om du har 25.000kr investerat vilket ger 1000kr i utdelning per år (om bolaget har 4% direktavkastning/utdelning) kommer att ge en skatt på 112kr per år. Man kan förenklat säga att med ISK/KF skattar du kring 11% istället för 30% på dina utdelningar i ett vanligt aktiekonto.

+ Enkel deklaration, allt sköts automatiskt
+ Låg skatt på utdelningar

- Går ej att kvitta vinster och förluster mot varandra

Kapitalförsäkring bra för utländska aktier - Om du äger aktier vars utdelning beskattas med utländsk källskatt så är det enklare att ha dom i en Kapitalförsäkring i de flesta fall.



Ska jag ha ISK, KF eller aktiekonto?


Enligt mig är valet solklart. Jag väljer ISK för svenska aktier, KF för utländska aktier. Jag väljer att inte investera alls i ett vanligt aktiekonto helt enkelt för att det enligt mig är ett dåligt val skattemässigt.

jag är långsiktig och tror på att mina aktier kommer att öka utdelningarna, vinsterna och öka i värde på sikt. Därför väljer jag helt enkelt det alternativet som ger mig lägst skatt och i dagsläget ger ISK/KF definitivt det med min syn på framtida utveckling.

Om du tror att du kommer att få en avkastning högre än 1,53% så är ISK/KF det mest fördelaktiga alternativet just nu (2019). Om du vill läsa på mer om de olika kontoformerna och hur de beskattas så har Avanza en bra infosida för det.


Köp aldrig en aktie bara för utdelningen


Som avslutning på det här inlägget vill jag bara säga att du aldrig ska köpa en aktie bara för utdelningen. Utdelningen är som sagt en del av bolagets vinst och bara för att bolaget väljer att lämna utdelning gör det inte bolaget bättre. 

Så länge utdelningen är en rimlig nivå av den årliga vinsten så fungerar det bra men bolag kan i enstaka fall dela ut mer än hela årets vinst. Det finns alltså både bra och dåliga exempel med utdelningsaktier även om majoriteten av de stora bolagen är bra exempel. 

Satsa alltså på bolag med bra utsikter för att kunna fortsätta att höja sina vinster, höjda vinster kommer att ge dig höjda utdelningar. I grunden handlar det om att det finns pengar i kassan.

Hoppas att det här inlägget kunde hjälpa dig och ge svar på lite frågor! Fråga gärna om du undrar något och säg gärna till om jag missat något!

Vilken är din favoritaktie förresten? Ger den utdelning?

9 kommentarer:

  1. Vilken bra och informativ text, tack!
    Flera aktiefavoriter finns hos mig bl.a. Nibe, på grund av produktkännedom och skånskt företag. Inte så hög utdelning, men fin tillväxt./Horsewood9

    SvaraRadera
    Svar
    1. Tja Horsewood,

      Tack, kul att den uppskattas, tid lite tid att skriva! :)

      Härligt, Nibe är populärt bland många!

      Tack för kommentaren! Mvh / Frihetsmaskinen

      Radera
  2. Hejsan jag har 2 isk konto på avanza och undrar om jag kan överföra pengar från det ena kontot till det andra utan att det blir dubbel skatt eller kostar nånting ? Har 100k på ena och 0 på den andra så vill skicka över 50k till den andra isk konto nu

    SvaraRadera
    Svar
    1. Tja Alex,

      Inga problem, du kan föra över pengar från ett ISK på Avanza till ett annat ISK på Avanza utan att det beskattas.
      Du kan läsa om det på Avanzas hemsida här. Hoppas att det var till hjälp! :)

      Med vänlig hälsning / Frihetsmaskinen

      Hoppas att det var till hjälp! :)

      Med vänlig hälsning / Frihetsmaskinen

      Radera
  3. Tja Alex,

    Inga problem, du kan föra över pengar från ett ISK på Avanza till ett annat ISK på Avanza utan att det beskattas. Du kan läsa om det på Avanzas hemsida här. Hoppas att det var till hjälp! :)

    Med vänlig hälsning / Frihetsmaskinen

    SvaraRadera
  4. Hej Frihetsmaskinen.
    Seriöst inlägg, som vanligt! Tummen upp.

    En fråga... hur ställer du dig i frågan aktiekonto / ISK när man redan sedan länge har ett aktiekonto?

    Jag har på grund av boende i utlandet inte kunna ha annat än aktiekonto och hela mitt aktiekapital ligger således på ett sådant. Det betyder att jag betalar 30% skatt på utdelningar, vilket är dyrt. Dock behöver jag inte skatta för aktierna då jag aldrig säljer dom.

    Om jag däremot skulle vilja flytta dessa aktier till ett ISK så räknas detta av skatteverket som en försäljning (även om aktierna i själva verket inte säljs) och jag skulle få betala 30% skatt på vinsten. Det vill jag inte vara med om.

    Så... vad göra?

    Har du (eller andra läsare) något bra förslag för att spara in så mycket skatt som möjligt så uppskattas det verkligen.

    Mvh / K

    SvaraRadera
    Svar
    1. Tja Koll på kontot,

      Tack, kul att du gillar det! :)

      Hmm, bra fråga. Det är om du kan kvitta det mot något men är nog svårt att lösa annars. Beror ju också kanske på om du tänkt sluta jobba inom snar framtid mm? Har du bostadslån etc?

      Med vänlig hälsning / Frihetsmaskinen

      Radera
    2. Hej igen.
      Jag har inte tänkt sluta jobba inom någon snar framtid. Jag är nog den typ av person som kommer att vilja fortsätta producera hela livet ut, med det menar jag dock inte att jag vill vara löneanställd:)

      Jag har inga lån, är skuldfri.

      Jag tänker att jag kanske skulle öppna ett nytt ISK och från och med nu sätta in alla nya pengar där och samtidigt behålla mitt gamla aktiekonto och köra dessa parallellt?
      Dessutom är jag inte helt övertygad att ISK är bättre än ett aktiekonto på riktigt lång sikt, det beror ju mycket på statslåneräntan... just nu är det väldigt förmånligt. I början på 90-talet låg SLR på kring 13% och vid något tillfälle så högt som 19% om jag inte missminner mig. Då är det kanske inte lika populärt med ISK längre. Vad är dina tankar kring det?

      Som vanligt, bra blogg och keep up the good work:)

      /K

      Radera
    3. Tja,

      Ok, förstår precis. Att ha friheten är grymt och jag kommer inte heller att sluta göra saker, bara att man inte behöver bry sig om de ger pengar eller inte :).

      Det låter som en bra ide tycker jag, jag skulle köra på det. att köpa allt i isk från och med nu och behålla det andra kontot och kanske kvitta ut vinster när möjlighet ges?

      Med vänlig hälsning / Frihetsmaskinen

      Radera