måndag 6 januari 2020

Börsen 2019 - Mina aktier, fonder & utvecklingen på 600k!Nu är det dags att summera börsen 2019. Vi kan ju minst sagt säga att börsåret 2019 har haft en grym utveckling och min egna har följt index ganska exakt.

Jag kommer i det här inlägget summera hur min portfölj gått under 2019, hur mycket utdelningar jag fått och hur jag ligger till i mina planer i resan mot ekonomisk frihet. Jag går dessutom igenom vilka mina bästa aktier har varit och vilka som gett mig mest utdelning.

Jag har aldrig varit mer motiverad att uppnå friheten än nu och jag känner på mig att 2020 kommer att bli ett riktigt bra år! Läs vidare så kör vi lite grafer, siffror, mål och drömmar...


Inlägget innehåller affiliatelänkar

Börsen 2019 - Året då min portfölj gav en avkastning på över 600.000kr!


Ok, vi alla vet att 2019 var ett grymt börsår och jag är inte den enda som haft en bra utveckling. För min egen del gav min portfölj en totalavkastning på hela 602.514kr, eller drygt 50.000kr i månaden i snitt.

Det är grymt mycket pengar och faktiskt den bästa lönen jag har haft i hela mitt liv. Trots att det dessutom är en lön jag inte behövt jobba för alls. Den fina utvecklingen har ingenting med "skills" att göra utan enbart på grund av att jag vågat börja och vara fullinvesterad i börsen.

Btw, så är bilderna från Avanzas årssammanställning, riktigt grym funktion. Kolla hur dina siffror ser ut genom att logga in på ditt konto på hemsidan.

Mina bästa aktier 2019


Ok, låt oss gå på siffrorna och lite skärm dumpar från Avanza. Min helt klart bästa aktie om vi ser till mängden pengar den gav mig i avkastning under året är Castellum. Totalt ökade kapitalet i Castellum med 77.157kr.

Här nedanför är mina 3 bästa aktier om vi ser till ökning av kapital i portföljen. 
 1. Castellum
 2. Investor A
 3. Svolder B

Att de här aktierna gett mig mycket pengar under 2019 är inte så konstigt eftersom de är stora innehav i portföljen samtidigt som börsen gått riktigt bra.
Portföljutvecklingen månad för månad


Om vi tittar på vilka månader som var de starkaste för portföljens utveckling ser vi att januari gav en riktigt bra utveckling på 116.779kr och att maj var den enda minusmånaden.

I tabellen nedanför finns inte december med och den månaden var också riktigt stark med en avkastning på 109.142kr. Tillsammans gav januari och december en avkastning på en kvarts miljon!
Mina totala utdelningar 2019


Något som alltid är intressant och roligt att gå igenom är ju utdelningarna. 2019 var mitt bästa utdelnings-år hittills trots att jag har bytt ut en del utdelningsaktier mot fonder under året. Mitt huvudfokus är fortfarande att få utdelning från aktier att leva på men fonder är ganska bekvämt också.

Jag har därför valt att räkna alla utdelningar jag får in. Däremot som jag har skrivit innan så kommer jag även att räkna på ett uttag på 4% av fonderna i slutet av året. De totala utdelningarna 2019 blev 83.541kr.

 • Utdelningar från aktier: 69.910kr
 • 4% av fonderna: 13.631kr (340.768kr)

Totalt: 83.541kr

Som ni ser saknas december månad för utdelningsspecifikationen, den månaden var utdelningarna 1232kr. Den bästa utdelningsmånaden under 2019 var helt klart april och på andraplats kom maj.

Bland de bolag som delade ut mest hittar vi av förklarliga skäl mina större innehav i portföljen. Om du vill se alla mina innehav kan du kolla på min portföljssida där all information min portfölj finns.


Min populäraste aktier bland Avanzianer 2019


Ok, rubriken på den här blir lite fel eftersom det är en fond men i alla fall. Det innehav i min portfölj som jag delar med flest andra ägare hos Avanza var Avanza Zero. Det kanske inte är så konstigt eftersom Avanza Zero är en otroligt populär och gratis indexfond.

Avanza Zero är ett av mina större fondinnehav men det absolut största fondinnehavet i portföljen är Spiltan Aktiefond Investmentbolag.

Bästa börsmånaden 2019


Om vi tittar på de olika månaderna under året så var det faktiskt januari som levererade bäst, en bra start på året alltså. Det har egentligen en enkel förklaring och det var att vi hade en dipp i december som togs igen ganska mycket då.

En bra anledning att inte lyssna på alla olyckskorpar alltså och fortsätta hålla sig investerad. Det var ganska många som skrek sälj i början av året och det hade ju i efterhand varit ett riktigt dåligt beslut. Att tajma marknaden är alltid svårt.Stora diffar under börsens olika dagar


Som vi kan se så är det ganska stora rörelser från dag till dag. Det beror i mitt fall på att portföljen har börjat växa till sig rejält så i dagsläget betyder 1% upp eller ner över 20.000kr plus eller minus.

En dag som verkligen sticker ut är den 2:a oktober då min portfölj backade över 40.000kr. Om jag räknar om det i levnadskostnader så motsvarar det 6 månader av mina fasta kostnader, en ganska rejäl dipp alltså.

trots det kommer jag inte ens ihåg dagen idag så jag vet inte om jag bara förträngt den eller om jag helt enkelt missade den. Nu för tiden är jag inte jätteaktiv med att följa börsen dagligen och vissa veckor är jag helt frånkopplad.

Portföljens värde idag


tack vare att börsen gått bra under året så har portföljens värde ökat från 1.720.155kr till 2.341.459kr, trots att jag bara har sparat 18.800kr under 2019. Jag ligger alltså för mina mål enbart på grund av att börsen har gått så bra under året.

Börsen var grym 2019, vad händer 2020?


Vi kan ju som sagt konstatera att vi fått en stor avkastning under året. Index är upp över 30% och min egna portfölj avkastade lite drygt 35% och har gett mig mer pengar i snitt varje månad än vad jag någonsin fått på något jobb i hela mitt liv.

Det här gör att jag nästan räknar in en del av årets avkastning i nästa år. Det känns orimligt att vi kommer fortsätta få liknande ökningar även om 8-10% absolut inte är någon omöjlighet. Däremot är det inte omöjligt att vi backar 8-10% nästa år heller.

Jag vet som sagt inte vad som händer nästa år och kommer inte att försöka gissa heller. Jag fortsätter att vara fullinvesterad och räknar med en god avkastning på lång sikt precis som jag gjort sedan jag blev miljonär

Jag har inget annat val om jag vill att mitt kapital ska fortsätta att växa..

Grymt taggad för börsen 2020!


Ok, det var min sammanställning för 2019 och nu taggar vi till för 2020! Jag är som sagt riktigt taggad inför det här året av flera anledningar. Bland annat för att fortsätta bygga mina passiva inkomster från aktier men även för att öka mina extrainkomster.

Om ni känner någon som inte börjat med aktier än så se till att utbilda dom om ränta på ränta effekten. Jag är tacksam varje dag för att jag har lärt mig om aktier och på riktigt tagit tag i det. 

Hade jag inte gått den vägen jag gjort skulle mitt konto visat noll idag. det är både en grym frihet- och trygghet att ha passiva inkomster och ett kapital på kontot. 

Hoppas att ni också hade ett grymt börsår 2019 och är lika taggade som jag inför 2020!

13 kommentarer:

 1. Svar
  1. Tja Minimalistspararen,

   Ja, den var nice, tack! :)

   Mvh / Frihetsmaskinen

   Radera
 2. Hej Frihetsmaskinen!
  Fin värdeökning för portföljen.
  Att den kan öka 600 000kr trots att du bara spara 16 000kr. Det är inspirerande!

  Kul att fortsätta följa din resa!

  Pappa betalar? Bloggen om privatekonomi

  SvaraRadera
  Svar
  1. Tja PB,

   Stort tack och detsamma, vi fortsätter följa varann in i 2020! :)

   Mvh / Frihetsmaskinen

   Radera
 3. Grattis till den fina uppgången. Det har varit bra tryck i vissa reits som Omega och Realty samt fastighetsbolagen. Hatten av för väl valda investeringar!

  https://snalgrisen.blogspot.com/

  SvaraRadera
  Svar
  1. Tja Snålgrisen,

   Ja det mesta har varit bra i år, tack! Hoppas du också hade ett bra år! :)

   Mvh / Frihetsmaskinen

   Radera
 4. Svar
  1. Tja Två Månadslöner,

   Stort tack! :)

   Mvh / Frihetsmaskinen

   Radera
 5. Fin utveckling du haft i ditt sparande. Det måste vara en härlig känsla när ränta på ränta effekten gör jobbet.

  SvaraRadera
 6. Hej! Härlig utveckling! Snabb fråga trots den goda utveckling så är väl ditt fokus på utdelningarna och inte värdeökningarna? Tänker framförallt inför 2020 om börsen skulle drastiskt tappa så är det ju självklart trist men ditt mål är ändå att få utdelningarna och bibehålla de? Vill bara höra hur du känner inför det :) tack för en grym blogg!

  SvaraRadera
 7. investeramm@gmail.com9 januari 2020 kl. 08:58

  Mycket inspirerande, bra jobbat!

  SvaraRadera
 8. Häftigt år för oss båda tycks det som. Stort grattis, gillar hur du driver på mot friheten med ditt stora engagemang!

  mvh,
  10årsplanen
  https://10arsplanen.blogspot.com/

  SvaraRadera
 9. 2019 kommer med blandade känslor för min del. Sambon som är totalt ointresserad, följer min strategi, fick en uppgång på runt 30%, medan jag fick knappt 15%. Varför blir det så då? Jag trodde att börsen skulle krasha och höll en stor del av kapitalet i likvider. Så ännu än gång så har det visat sig att jag inte kan tajma marknaden och nu ger jag upp och tänker köra Lysa och spara majoriteten av sparandet. Lite på SAVR för att komma åt de aktivt förvaltade fonderna med lite rabatt. Kommer ha kvar en liten lekhink som jag kan använda för att "tajma" marknaden. =)

  SvaraRadera