måndag 12 augusti 2019

Hur fungerar Cashback? - Här får du svaren och kommer igång!Jag använder cashback regelbundet och sedan januari i år har jag plockat ut drygt 2000kr. I snitt tjänar jag kring 500kr i månaden och jag tänkte berätta mer om hur cashback egentligen fungerar i det här inlägget.

Så, hur fungerar cashback? Cashback betyder enkelt översatt "pengar tillbaka" och det fungerar som det låter att du helt enkelt får pengar tillbaka på de köp du gör på nätet. När du gör dina köp genom en cashbacksida registreras din bonus som du sedan kan ta ut i pengar. 

Hur cashback fungerar


För att kunna utnyttja cashback och få tillbaka pengar på de köpen du gör krävs det att du registrerar dig hos en cashbacksida på nätet. När du har registrerat dig gör du dina köp genom sidan och eftersom dina köp spåras så får du tillbaka en bonus. Storleken på bonusen beror på hur mycket du köpt för samt den procentuella bonus som cashbackföretaget erbjuder. Normalt ligger bonusbeloppet på 3-6%.Hur du börjar med cashback


För att komma igång med cashback krävs det som sagt att du har ett konto. Du registrerar enkelt ett konto med hjälp av din mailadress och kan komma igång direkt. Det finns massor av cashbacksidor att välja på och jag tycker det viktigaste är att välja en eller några som är lätta att handla genom. Jag själv använder Refunder och MyBonus. Båda fungerar riktigt bra och genom mina kompislänkar får du 50kr i startbonus på båda sidorna.Hur mycket man kan tjäna på cashback


Vad man tjänar på att använda cashback beror på hur mycket man handlar, hur bra man utnyttjar erbjudanden och hur många som använder ens kompislänk. Det är alltså tre saker som avgör hur mycket bonus du kommer att få tillbaka och i slutändan hur mycket pengar du får.
 • Bonus på köp - Normalt får man en bonus på 3-6%. Det betyder att om du gör ett köp på 1000kr så kommer du att få tillbaka 30-60kr beroende på bonusprocenten.
 • Erbjudanden - Det kommer ofta upp bra erbjudanden på cashbacksidorna och om du är bra på att utnyttja dom så kan du dra in några hundralappar här och där. Nyligen hade t.ex. Fortum där du fick 800kr om du bytte till dom. Enklaste sättet är att registrera ett konto och se vad som finns för erbjudanden för tillfället.
 • Värva andra - Det tredje sättet att tjäna pengar på cashback är att värva kompisar eller människor du känner till att börja med cashback. Varje gång någon registrerar sig via din länk till Refunder och handlar för minst 100kr får du en bonus på 50kr.
Det var alltså de tre sätten som det går att få tillbaka- eller tjäna pengar på cashback. Om du handlar mycket på nätet så finns det stor potential att spara mycket pengar samtidigt som du kan tjäna lite på att få andra att börja eller utnyttja erbjudanden.


Enkel utbetalning av pengarna


Något som jag tycker är viktigt är att det är lätt att få dina pengar till kontot och det är också en av anledningarna til att jag gillar Refunder och MyBonus. Båda har betalningsalternativet Trustly och vilket gör att pengarna förs över till ditt bankkonto i samma sekund som du trycker på utbetalning. Hos Refunder kan du även få pengarna utbetalda till ditt PayPal-konto.

Du väljer alltså bara hur mycket du vill ha utbetalt till ditt konto och i samma sekund som du trycker på överför så finns pengarna på ditt konto. Det fungerar både från hemsidan och appen.

Ladda ner appen - Enklaste sättet att använda cashback på


För att spara pengar så gäller det att man verkligen använder cashbacken när man köper saker. För min egen del betyder det att det ska vara så enkelt som möjligt att använda den. Det finns två sätt att fixa så det blir enklare och de ser du här nedanför.

 • 1. Ladda ner appen - Både Refunder och Mybonus har bra appar som gör det mycket enklare. Jag rekommenderar lätt att du ska ladda ner dom!
 • 2. Ladda ner knappen - Refunder har Refunder-knappen och MyBonus har Auto-bäring. Du laddar ner den till datorn och blir påmind om bonusen varje gång du besöker en butik som är kopplad till någon av cashbacksajterna.
Det går självklart att göra köpen genom hemsidan annars även om det blir ett extra steg som tar lite längre tid. Själv använder jag mest apparna och dt har lite att göra med att jag gör de flesat köpen från mobilen.

Så här mycket har jag tjänat på att använda cashback


Jag tänkte dela med mig av hur mycket jag själv har tjänat på att använda cashback och hur jag har gjort. Jag tog ut min första utbetalning nu i år (2019) och har sedan dess tagit ut pengar nästan varje månad. Jag har bara använt två cashbacksidor och det är Refunder och MyBonus. Totalt har jag plockat ut 3031kr och tillsammans med det jag har innestående har jag till dagens datum tjänat:

8 månader = 6484,43kr

Jag kommer löpande att uppdatera hur mycket jag har tjänat här så att ni kan följa hur det går.

Handla inte saker du inte behöver


Även om det går att spara pengar på cashback och bonusar så är det viktigt att inte handla saker bara för att få bonusen. utnyttja det när du ända har tänkt att köpa något som går att köpa genom t.ex. Refunder och MyBonus men se det som en extra besparing på något du ändå tänkt köpa.

Hur mycket bonus får man?


Bonusen kan variera lite men jag tänkte ta upp ett par exempel så att du kan få ett hum om hur mycket du kan spara genom att använda cashback. Här nedanför är Bonusen som gäller just nu när blogginlägget skrivs.

 • Hotels.com - Både Refunder och MyBonus har 6% bonus som standard men just nu har MyBonus en kampanj som ger 8% bonus. Det innebär att om du bokar en resa för 10.000kr så får du tillbaka 800kr i bonus.
 • Fortum- Förutom att du får 500kr i rabatt så får du tillbaka 400kr i bonus om du tecknar ett elavtal.
Det finn massor av butiker och erbjudanden att välja på så det bästa är helt enkelt att skapa ett konto och kolla själv. Det positiva är att det blir fler och fler butiker så jag tycker i alla fall att det är lätt att hitta butiker där man redan handlar från.Varför jag använder Cashback


Jag använder cashback för att jag tjänar och sparar pengar på det. Varje gång jag gör ett köp så får jag tillbaka kring 5% och det blir en del pengar i längden, speciellt för mig som gör de flesta köpen på nätet. Bara genom att boka boendet för resor för 15.000kr så ger det i dagsläget tillbaka 1200kr.

Att jag sen kan rekommendera det vidare så att fler kan få bonus och få 50kr för det är bara en win-win i mina ögon. Jag rekommenderar gärna saker jag tycker är bra men skulle aldrig rekommendera något jag inte gillar.

Se det i ett längre perspektiv så blir det verkligen cashback!


Ok, nu kör vi beräkningen på riktigt! Jag har hittills i år fått bonus på över 4000kr. Även om jag inte hunnit plocka ut allt än så lär ju det beloppet öka under året. Säg att jag skulle hamna på en bonus kring 5000kr per år och investerar bonusen i aktier. Jag fortsätter att investera min bonus från cashbacken varje år i 10 år och räknar med att börsen ger en avkastning på 10%.


Beräkningen är gjord i Sparkalkylator Basic hos z2036.blogspot.com


Efter 10 år skulle jag ha drygt 89.421kr efter skatt! Anledningen till att jag räknade på det var för att motivera både mig själv och andra till att se betydelsen i de små pengarna. Även om det kan kännas som småpengar så blir det stort på sikt. När man sen gör 4-5 till liknande saker så växer det på riktigt. Hitta 10 saker att spara in på så har man en extra mille om 10 år!

Något att tänka på är att 89.000kr med en direktavkastning på 5,61% ger exakt 5000kr om året i utdelning. Så i exemplet ovanför har man inte bara de årliga 5000kr i bonus vid det tionde året, man har även 5000kr per år från utdelningar. Tillsammans blir det nästan 1000kr i månaden.

Läs mer! Kom igång med ditt aktiesparande!


Se cashbacken som en bonus i livet


Som avslutning vill jag bara säga det som jag har sagt förut. Cashback är inget som kommer att göra dig rik eller ge enorma summor pengar utan se det istället för vad det är, en bonus. Du kommer spara lite pengar och kanske tjäna lite pengar på det men det viktiga är vad du gör av det. Om du tar pengar du får tillbaka i bonus och investerar och sparar lite extra på de köp du gör så kommer det att bli stora pengar med tiden. 

Sparande handlar om att vara uthållig. Att få det andra inte har handlar om att göra det inte andra gör. Jag får ofta frågan varför jag jagar småpengar och om det är värt det. Svaret på den frågan från min synvinkel är.. ja, det är värt det! Jag hade aldrig varit där jag är idag om det inte var för den inställningen jag haft till pengar och jag vet att många andra gått samma väg. 

Använder du cashback?

2 kommentarer:

 1. Hej har du provat på Fortum hos MyBonus? 400kr i återbäring om man byter till Fortum.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Tja Mike,

   Nej tyvärr har jag redan Fortum, bytte till dom för ett tag sen :).

   Mvh / Frihetsmaskinen

   Radera