onsdag 9 januari 2019

Hur blir man digital nomad?

Efter mitt förra inlägg om att jobba och resa samtidigt blev det en ganska livlig diskussion på Twitter. Det intressanta var att ena sidan ansåg att hela grejen med att bli digital nomad var svår och att nästan ingen kan lyckas med det. Själv är jag övertygad om att det går att leva som digital nomad och blev väldigt glad när jag fick svar från flera som idag lever i princip så eller skulle kunna göra det om de ville.
Hur man blir en digital nomad


Att bli en digital nomad kräver enligt den inputen jag fått från andra att man gör något som det finns en efterfrågan på och som man kan ta betalt för. Det underlättar om det är någon unik nisch där man har en fördel i form av kunskap eller ett starkt intresse. Det måste vara något som man kan göra i princip var som helst på jorden och det enda som egentligen krävs för att utföra arbetet är att man har tillgång till el och internet. Med den utveckling som skett i världen betyder det här att man kan jobba som digital nomad från i princip vilken plats som helst bara man har fungerande internet och el.

Vad som krävs av själva personen för att bli en digital nomad är en förmåga att hitta inkomster i saker som inte är platsbundna. Här sållas nog agnarna från vetet och kreativa personer har nog lättare att jobba digitalt. Även om det underlättar att hitta kreativa lösningar för att tjäna pengar så verkar det som en viss typ av jobb är vanligare än andra.


Jobb man kan göra som digital nomad


 • Systemutvecklare/programmerare - Här verkar det vara allt ifrån att skapa egna webbsidor och appar till att jobba som konsult mot kunder i eget företag eller som anställd på distans. Det verkar finnas mycket jobb för rätt personer och bra betalt då man kan jobba för svensk lön och bo i ett billigare land. 
 • Contentwriter - Fick förslag på det här från en som jobbade med att skriva content till hemsidor. Det verkar oftast handla om SEO-anpassade texter för kunden som ger uppdraget. Ger tydligen mellan 50-100kr/h ungefär beroende på hur snabb man är. Jobb går att hitta på topcontent.com.
 • Översättare - Här finns det jobb genom att översätta olika texter till företags webbsidor etc. Man bör ju vara ganska vass på språket man jobbar med.
 • Redovisningskonsult - Kan t.ex. hjälpa till med redovisning och bokföring för företag på distans.
 • Marknadsföring - Jobba med marknadsföring inom allt från sociala medier till design av marknadsföringsmaterial.
 • Jobba med affiliate - Det här tipset fick jag från en person som idag jobbar med att utveckla affiliatesidor vid sidan om. Man bygger sidor nischade kring olika områden och tjänar pengar genom att köra affiliatemarknadsföring på dessa. 
 • Blogga - Att blogga kan ge pengar för de som är duktiga och lyckas bra. Själv vet jag vilket hårt jobb det är och skulle inte ens i närheten kunna leva på det här men det ger varje månad en liten extrapeng och anledningen till att jag bloggar är i första hand för att det är roligt så pengarna har mindre betydelse. 
 • Youtube - Det verkar som en del personer kan leva på sina Youtube-kanaler även om de flesta precis som med bloggar har det som en rolig hobby.
 • Panelundersökningar - Det här ger en riktigt kass timlön men det är ett sätt som fungerar att dra in pengar på. 500kr i månaden är inga problem vilket jag själv gjort och skrivit om i inlägget: Kan man tjäna pengar på paneler?
 • Säljjobb - Vissa typer av säljjobb verkar gå att köra på distans.
 • Författare - Väldigt svårt att lyckas med men många bäckar små. Kan du lyckas med en bok som drar in någon tusenlapp i månaden så har du en del av kakan där.
 • Aktieinvesteringar - Många inklusive mig själv investerar nog främst i aktier som en möjlighet till passiva inkomster men det går också att tjäna pengar på att aktivt handla med aktier. Ett alternativ är att kombinera aktieutdelningar och en liten del digitalt arbete för att få in den inkomst man behöver. Här kan du läsa mitt inlägg om hur du kommer igång med aktier.
 • Onlineutbildningar - Om man har bra kunskap inom ett visst område så kan man köra utbildningar online. Antigen direkt till kunder eller genom t.ex Youtube och tjäna pengar på reklam.
 • SEO - Man kan hjälpa kunder med sökmotoroptimering av deras hemsidor och produkter.
 • Webbshop - Man kan driva en webbshop med droppshipping vilket gör att man själv bara sköter försäljning och slipper sitta på lager och skicka paket.

Hemsidor att hitta digitala jobb på är bland annat: Elance, Ework, RemoteOk, TopContentAtt leva som digital nomad?


Den avgörande frågan för om det går att leva som digital nomad eller inte är nog kostnaderna. Många som jobba digitalt verkar ändå tjäna ganska bra men om man skulle utgå från att man har låga kostnader så borde det egentligen vara möjligt för de flesta att bli en digital nomad. Jag kollade upp sidan nomadlist efter ett tips från AutonomInkomst i min tråd på Twitter. Det fanns riktigt mycket intressant att läsa där, bland annat levnadskostnaderna för olika ställen.


Bilden är en screenshot från nomadlist.com


Om man skulle flytta till Portugal så har nomadlist satt en levnadskostnad på 1962$ i månaden vilket motsvarar drygt 17 000kr. Självklart skiljer det här mellan olika personer men beräkningen d gör är att man är där själv och bor på billigt hotell mitt i stan under en kortare period (3 mån) och äter ute 3 gånger om dagen. Det finns alltså stor besparingspotential i den beräkningen.

Om vi stället tittar efter det billigaste länderna att leva i så hittar vi Indien, Kina och Pakistan i topp. De verkar dock vara mindre populära om man tittar på betygen som satts. Det absolut populäraste stället att leva som digital nomad på är Bali tätt följt av Chiang Mai i Thailand. Båda ställena är dessutom relativt billiga och man verkar klara sig på runt 10 000kr i månaden för hotell och mat ute varje dag.Bilden är en screenshot från nomadlist.com

Budget för att leva som digital nomad


Med hjälp av siffrorna ovanför skulle man ju kunna räkna fram en budget för vad man behöver ha in varje månad. Jag tänkte köra ett exempel för min egen del så kan man ju räkna själv hur det skulle se ut genom att kolla vilka länder man skulle vilja vara i etc. Min budget för ett liv med digitalt jobb skulle kunna se ut så här:

 • Boende och mat på Bali eller Thailand - 10 000kr i månaden. Jag skulle dock kunna tänka mig att laga mat hemma om jag hade tillgång till kök så kanske skulle jag klara mig på 8000kr per månad. 
 • Flygresor - 11 000kr totalt
 • Övrig transport 2000kr

Totalt: 37 000kr eller 12 000kr i månaden


Jag har ju faktiskt ingen aning om de här kostnaderna skulle stämma men jag tycker att det verkar vara rimligt. Jag skulle alltså behöva 13 000kr i månaden för att leva som digital nomad enbart för kostnaderna som är relaterade till resandet. Sen är det möjligt att jag behöver någon tilläggsförsäkring om jag inte vill chansa. Med mina fasta kostnader hemma också ser det tufft ut att klara av det om jag inte lyckas fixa ett bra betalt distansjobb.


Det jag skulle kunna göra för att trimma ner mina kostnader är bland annat:

 • Resa med en kompis eller sambo och minska min boendekostnad och laga mat tillsammans. Det här skulle troligtvis minska boendekostnaden ganska rejält och göra det lättare att inte äta ute. Sparpotentialen borde rimligtvis vara 20-30%?
 • Hyra ut min lägenhet medan jag är bortrest. Genom att hyra ut lägenheten så borde kostnaderna förknippade med den täckas helt vilket gör att jag inte skulle ha några fasta kostnader att betala under reseperioden.
 • Skala bort alla abonnemang och prylinköp som jag vanligtvis har för ett liv i Sverige. Om jag nu ska resa största delen av året så borde man kunna leva betydligt mer minimalistiskt.  

Med ovanstående justeringar skulle jag kunna trimma budgeten så att det helt plötsligt hamnar inom räckhåll. Mina digitala "muskler" är ganska svaga för tillfället men med hjälp av utdelningarna skulle jag kanske få ihop det. Det som skulle ligga närmast för min egen del när det gäller jobb är nog att lära mig bygga enklare hemsidor och därifrån köra affiliate. Kombinerat med lite panelundersökningar och att eventuellt skriva lite texter skulle jag nog kunna dra in några tusenlappar varje månad.

Jag har som sagt ingen egen erfarenhet av det här och heller inte det som plan så kom gärna med input och rättelser till inlägget, det uppskattas verkligen! Jag vill mest få igång en diskussion där vi alla som någon gång funderat på det här kan hitta inspiration och få bra tips som leder till möjligheter till oss alla som skulle kunna tänka oss att jobba digital och fritt, på våra egna villkor.


Har du jobbat- eller jobbar du som digital nomad? Vad skulle du jobba med om du var digital nomad? 

Fyll gärna på med förslag som man kan jobba med så uppdaterar jag inlägget löpande :). Jag kommer även att läsa på mer och göra löpande uppdateringar av inlägget under veckan som går.

20 kommentarer:

 1. Du har inte med investera på heltid som digital nomad kategori? Men du kanske menar i första hand att få in försörjning genom förvärvsinkomst?

  Jag tycker jag kan kalla mig digital nomad i det att jag är 100% fri att jobba när jag vill, med vad jag vill och varifrån jag vill. Och då jobbar jag alltså med egna investeringar på heltid. El och Internet enda som krävs. Och inte ens det är ett krav på daglig basis, mer på veckobasis..

  SvaraRadera
  Svar
  1. Tja Signs,

   Bra poäng! Jag tog inte med det eftersom jag tänkte mest på det som att leva på kapitalet isfl och det kändes som att man då inte behövde jobba. Men du menar att man jobbar upp avkastningen aktivt med investeringarna? Det borde ju faktiskt vara med då som du säger. Sen har jag svårare att avgöra hur t.ex. utdelningsinvestering med halvaktiv portfölj borde klassas? Eller om man kombinerar båda. Hur ser du på det?

   Du jobbar alltså med dina investeringar på heltid? Skulle du kunna leva på portföljen om den var passiv, t.ex genom 4% regeln?

   Tack för en grym kommentar! :) Mvh / Frihetsmaskinen

   Radera
  2. Jag är nog att betrakta som just 4% are. Jag lever for det mesta i hua hin , thailand

   Radera
 2. Min erfarenhet är att många av oss som lever på kapitalet fortfarande är aktiva, men med en mkt högre frihetsgrad än vid förvärvsarbete. Få lägger sig på soffan och slutar jobba.

  Det var många år sedan jag slutade förvärvsarbeta. Jag har en del utdelningsinvesterande som mer eller mindre passivt täcker alla kostnader för familjen, i kombination med aktivt investerande i mindre bolag och onoterat där resultatet givetvis måste vara högre än vad indexfonder presterar för att det ska vara värt nedlagda timmar. Det är den onoterade delen som i perioder kan "tvinga" mig att vara mindre fri, men jag ser till att styra det så friheten går alltid först.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Tja,

   Det låter ju vettigt! >Jag ska lägga till investeringar som en typ av "jobb" man kan göra som digital nomad. Sen kanske det beror lite på hur man utnyttjar den möjligheten.

   I ditt fall låter det helt klart som ett fritt jobb du har med tanke på att du aktivt förvaltar en stor del av portföljen. För mig själv har jag som mål att det ska vara passivt men som du säger så lär det alltid vara lite aktivt jobb att sköta portföljen men väldigt fritt! :)

   Med vänlig hälsning / Frihetsmaskinen

   Radera
 3. Är utvecklare på ett mindre produktbolag och samtliga av de anställda jobbar hemifrån åtminstone 1 gång i veckan. Vi har en tjej som jobbar på distans 1 vecka, sen på plats 1 vecka. Leva som digital nomad är inga större problem om man är utvecklare. En annan på jobbet arbetade från Dubai i 2 år. Hon är dock marknadsförare mer eller mindre.

  Spelstudion Frictional Games har inte ens ett huvudkontor, alla de anställda arbetar från sina respektive hem.

  Men om vi tittar på utvecklare rent generellt så kan man som konsult, med rätt uppdrag, debitera allt från 400-1000kr/h exkl moms. Blir en rätt saftig lön även efter svenska skatter. Dock gäller det att man har 100% beläggning och det är inte lika lätt som frilans vad jag märkt i alla fall. Är också ett ständigt jagande efter nya kunder och projekt vilket kan vara svårt att göra från utlandet om man vill arbeta mot svenska kunder.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Tja CodNCrayons,

   Intressant, även om jag inte jobbar i den branschen eller digitalt själv så misstänkte jag och har hört att det ofta är så. Och det verkar mer gå över till den möjligheten vad jag förstår det som?

   Ja, det förstår jag. Samtidigt så lär man ju inte behöva full beläggning. Speciellt inte om man jobbar som digital nomad från ett billigare land med betydligt lägre levnadskostnader. Hur ser konkurrensen om jobben ut?

   Tack för kommentaren! :) Mvh / Frihetsmaskinen

   Radera
 4. Kolla in denna sidan med, hon reser jorden runt. Här är lägre kostnader för Chiang mai: https://alittleadrift (punkt)com/living-costs-chiang-mai-thailand/

  Läst om andra som verkar klara sig som par på ca 10-11.000 där. Riktigt fint bodde de med fast de lade ned sin blogg tror jag. Med fint menar jag fräsch liten pyttelgh, stor pool, gym. Inget ruckel. Fast man får nog leta lite men du verkar redan duktig på det. Andra som lever som digitala nomader är gocurrycracker och millennial-revolution.
  Var millennial-revolution som bla fick mig att börja spara. Bara älskade deras sparhistoria på bloggen som jag läste om och om och om igen. Var helt ny värld. De specificerar även många levnadskostnader olika länder, klart värt att prenumerera på deras blogg. Samt hon tjejen som skriver så kaxigt skönt :)

  Kan ni inte hyra ut lgh för högre summa då? Är det inom Sthlms området? Ni kan börja plugga nånstans på distans, sen får ni hyra ut tror jag. En 1:a inom tullarna är ju 15 000, 2:a 25 000 osv. Närförort liknande priser beroende på fräschhet. Bara kolla Airbnb o konkurrensen..

  Jag vet inte riktigt var vi vill vara sen på vinterhalvåret men Asien lockar väldigt just för att det är billigt, thaimassage, god billig fräsch mat, o s v. Träffade några där som hyrde jättestort hus x antal år sen för 3000 månaden!
  Lär väl inte hitta själv, men är nog riktigt billigt om man ger sig sjutton på att leta upp de bra priserna.
  Fast internet viktigt om man ska jobba digitalt, vet inte var det är bäst, men annars är jag rätt sugen på Costa Rica med. Tydligen extremt fint, inga farliga djur, fortfarande billig, o s v. Mexico lite nyfiken på med. Tror det var Currycracker som tyckte San Miguel de Allende var så otroligt fint. Ett ställe de övervägde flytta till.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Tja Mrs Doubtfire,

   Grymt, ska kolla in hennes sida! Kul! :)

   Ok, intressant 10000kr i månaden för ett par är ju riktigt bra, synd att de lagt ner bloggen. Tack för alla tips, det blir läsning till helgen! :)

   Jo vi skulle kunna hyra ut lägenheten dyrare än vad den kostar varje månad. Vi skulle lätt kunna få 10-12k eller mer varje månad tror jag men hyr hellre ut för mindre till någon bekants bekant så man vet att den är ok när man kommer hem ;).

   Kolla nomadlist.com som jag länkar i inlägget. Där finns massa recensioner om många ställen och internetuppkoppling mm.

   Jag ska läsa på lite på alla tips du gett under helgen och kom med mer om du har det, sånt här ät grymt roligt att läsa om! :)

   Tack för alla tips! :) Med vänlig hälsning / Frihetsmaskinen

   Radera
 5. Vet inte riktigt hur jag själv tänker sen. Har jag nuvarande jobb kvar om kanske 4-6 år kommer jag nog försöka ta med det för att hålla nere kostnaderna ett tag. Nåt ska vi väl lyckas kunna hitta på o småjobba med, annars kommer vi ha trist efter några veckor tror jag. Tycker väl en kombo av 2-3 inkomster bla utdelningar är bra mix:) Sen jobbar vi hemma sommarhalvåret då det är varmt och skönt, men först måste vi ju ut och resa lite, se vad vi gillar. Min parter blir uttråkad efter en vecka nu om vi är borta, jag känner ju också vill vara kreativ nerven dra in pengar drar i mig (vi är nog söndermanglade av jobbmentalitet, svårt att koppla av,bara vara), men de resor där vi lekt äventyrare o backpackat runt har vi tyckt varit roligt o spännande.
  Se massa saker, nya ställen var o varannan dag, därför vi ska bo på fyra olika ställen resan som kommer. Blir lite äventyr iaf..

  SvaraRadera
  Svar
  1. Tja igen,

   Ja om du kan ta med jobbet du har och köra det som typ digital nomad så är det grymt ju! :) Att ha flera inkomster är nog smart oavsett, iaf för tryggheten även om vissa är små. Även om de är små så gör ju alla skillnad.

   Kul! Hoppas att ni får det grymt bra på resan och du får uppdatera oss sen hur det var! :)

   Med vänlig hälsning / Frihetsmaskinen

   Radera
 6. Snabb kommentar att i Bali och Chiang Mai och liknande städer i utvecklingsländer så är det ungefär samma kostnad att äta (billigt) ute som att laga mat hemma.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Tja Anonym,

   Bra kommentar jag tänkte nog inte riktigt på hur billigt det faktiskt är när jag skrev det sen vägde jag nog in att det lättare blir någon öl/glas vin ute på kvällen och kanske dyrare mat då än om man kör på rena rutiner. Ska försöka justera det i inlägget, tack för kommentaren! :)

   Mvh / Frihetsmaskinen

   Radera
 7. 13.000 kr i månaden är mer än jag gör av med i Sverige :)
  Flygbiljett t/r till thailand går att få runt 4-5.000 kr, och om man åker runt med buss i sydostasien så går det att resa runt väldigt billigt. Det som kan kosta lite är boende, men det går lätt att äta ute jämt för runt 2.000 kr i månaden där. Så förutsatt att man hittar relativt billigt boende så går det nog att klara sig på runt 5.000 kr i månaden i större delar av sydostasien.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Tja Minimalistspararen,

   Ja jag har räknat riktigt i överkant, hade faktiskt en annan diskussion om det idag och vi kom fram till 5000kr också exklusive flyget ;).

   Jag ska göra ett till exempel om jag skulle leva på en snålare budget och lägga till i inlägget! Tack för att du påpekade det och flikade in! :)

   Med vänlig hälsning / Frihetsmaskinen

   Radera
 8. Kolla in Camilla Lebert Hirvis sociala medier och hemsida. Hon är en digital nomad som levt växelvis i Thailand, Grekland och lite i Sverige i 17 år. Hon har olika inkomstben och har bara en devis, att äga så lite som möjligt och vara helt skuldfri.
  Man kan följa hennes spännande liv och hon delar med sig av sina framgångar.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Tja Unknown,

   Stort tack för tipset! Jag ska kolla in hennes sidor under helgen, ska bli kul! :)

   Med vänlig hälsning / Frihetsmaskinen

   Radera
 9. Oerhört spännande.
  Önskar jag hade andra kompetenser. Mina gör sig bäst i direktkontakt med människor.

  Men det är ju aldrig försent att bygga nya kompetenser.
  Vet dock inte om det du skriver om i detta inlägg är något jag längtar efter. Men rent spontant känner jag att det hade varit grymt att göra när barnen flyttat hemifrån och kanske under ett år eller så.

  Vem vet :)

  Spännande inlägg och tanke iaf.

  Mvh PB?

  SvaraRadera
  Svar
  1. Tja PB,

   Ja, så är det lite för mig med men man kan ju alltid lära sig nya saker som du säger! :)

   Nej jag vet inte heller om det skulle passa. Ig men i en kombination med utdelningar tror jag det skulle vara helt ok. Då har man inte samma press att fixa jobb utan kan köra det som är kul! :)

   Tack för kommentaren! Mvh / Frihetsmaskinen

   Radera
 10. Vi behöver bara 2 njurdonor omgående.
  varje njurdonat kommer att få $ 500,000.00 USD, klicka på länken nedan och whatsApp oss nu
  www.skylinehealthinc.com/
  email: dr.hosaynkhaleeli.md@gmail.com

  SvaraRadera