torsdag 25 juni 2020

Låna pengar till aktier och investeringar, ska man det?

Jag vet att många lånar pengar till aktier och investeringar och i grunden tycker jag idén är bra. Just nu är räntorna låga och på en historisk beräkning borde det vara ett grymt sätt att tjäna pengar på pengar som inte är ens egna. Man kan alltså investera pengar som man inte behövt jobba ihop.

Lånar jag själv pengar till aktier? Nej. Jag har aldrig lånat pengar för att köpa aktier eller fonder och har inga planer på att göra det heller. Det kanske kan låta lite motsägelsefullt att jag säger att jag tycker att det är en bra idé samtidigt som jag inte gör det själv. Läs vidare så ska jag förklara varför...
Innehåller affiliatelänkar


Varför jag tycker det är bra att låna till att köpa aktier


Ok, först tänkte jag förklara varför jag tycker det kan vara vettigt att ta lån till investeringar. I grunden tycker jag att det är genialt eftersom vi enligt teorin kommer att tjäna pengar på pengar vi inte har.

Vi kan ofta låna extremt billigt samtidigt som vi kan förvänta oss en ok avkastning genom att t.ex. köpa aktier eller fonder. Säg att du kan låna pengar till 2% ränta och investera de till en förväntad avkastning om 8%, då har du kvar 6% avkastning. På ett kapital som inte ens är ditt eget.

En annan marknad där man gynnats av lån är bostadsmarknaden även om den fungerar helt annorlunda och inte alls har samma förutbestämda förväntade avkastning som börsen. Börsen används generellt av många för att generera passiva inkomster på ett enkelt sätt genom aktieinnehaven.

Superlånet hos Avanza eller öka bolånet


För mig finns det egentligen två klockrena alternativ om jag skulle vilja låna lite pengar för att investera. Antingen via Superlånet hos Avanza där man kan låna 50.000kr helt gratis eller att öka upp mitt bolån via min bank.

Jag ser båda alternativen som väldigt förmånliga men det finns några anledningar till att jag inte utnyttjar möjligheten. Jag kommer att förklara det här nedanför i grunden har det lite med att jag har slutat jobba och inte har någon inkomst längre.
Varför jag inte lånar till aktier och fonder


Den främsta anledningen till att jag inte har någon belåning i min portfölj är för att jag inte har någon inkomst. Jag har slutat jobba och det gör helt enkelt att jag inte har samma kassaflöde som tidigare. Jag har också jobbat deltid innan det sedan 8 år tillbaka och aldrig riktigt haft kassaflödet för att våga ta risken med belåning.

Om jag hade jobbat fulltid, tjänat bra med pengar och haft en säker inkomst så hade jag troligtvis kört med lite lån på mina investeringar. Inte mycket men lite grann. Det viktiga är att man snabbt kan betala av det om det skulle behövas och att man sover gott om natten.

Jag har ett bolån


En annan stor anledning till att jag inte vill belåna min portfölj är för att jag har ett bolån. Bolånet är inte jättestort egentligen men jag har som sagt ingen inkomst från arbete just nu så då känns det mer än tillräckligt.

Eftersom jag väljer att investera mina pengar istället för att betala av på lånet så kan man ju säga att jag raden använder lånade pengar för att köpa aktier i dagsläget. Bolånet känns dock tryggare än ren aktiebelåning eftersom jag aldrig kommer att bli tvungen att betala av på det så länge jag betalar räntan.

Om börsen kraschar kan du tvingas sälja aktier


En sak jag inte gillar med aktiebelåning är att den ofta är knuten till aktiernas värdering. Ofta är räntorna på lånen styrda till en viss procent av värdet på din portfölj. Det gör att du i värsta fall kan tvingas sälja av aktier i en börskrasch eller dipp för att lösa dina lån.

För att undvika det är det bra att ha god marginal så att det inte spelar någon större roll vad som händer med marknaden. Läs villkoren för Avanzas Superlån här för att se vad som gäller om dina atier minskar i värde etc.

Låna pengar för att spara?


Det låter säkert helkonstigt att låna pengar för att spara i mångas ögon men om du kollar runt lite så ser du snabbt att många har gjort så för att bli rika. Eller de har lånat pengar för att investera egentligen. Nästan alla större företag gör så. Nästan alla rika personer gör så.

Jag har tidigare skrivit om att tjäna pengar på CSN i mitt inlägg få bättre ekonomi. Längs ner i inlägget kan du läsa om hur grymt stora summor man faktiskt kan tjäna genom helt lånade pengar. CSN-lånet är förresten det absolut förmånligaste lånet vi kan ta eftersom den tar så mycket hänsyn till vår livssituation i övrigt vilket andra lån inte gör.

Ditt kassaflöde är avgörande för din belåning


Som jag tog upp innan så tycker jag att kassaflödet i vår ekonomi är väldigt avgörande för hur mycket lån vi ska våga ta. Det kan vara inkomster från anställning, eget företag, extrainkomster eller från annat håll.

Det känns viktigt att avgöra hur säker inkomsten är och hur stor den är i förhållande till lånet. Kan du förlora hela din inkomst genom att bli av med jobbet bör du vara mer försiktig. Kan du genom flera inkomstkällor betala av hela skulden på en månad eller två bör du rimligtvis våga ta lite mer risk.

Du avgör risken du är villig att ta


I slutändan är det bara du själv som kan avgöra hur mycket risk du är beredd att ta i dina investeringar. Jag själv skulle aldrig ta för hög risk eftersom det verkligen kan ruinera ekonomin om det går fel. Det finns trots allt vissa risker med aktier.

Så, var smart. Investera klokt och chansa inte med dina pengar. Var långsiktig så kommer du att bli en vinnare. Belåning är inte till för de som vill göra snabba vinster, belåning är ett verktyg för att skapa mer avkastning på lång sikt.

Har du belånat din aktieportfölj?


Läs mer på bloggen:
Avanza Superlånet - Villkor, återbetalning och förmåner

12 kommentarer:

 1. Jag har lånat sedan 2008-09 och har varit lyckat för dragit upp portföljen bra.
  Och om du som jag har som mål på max 20% så i detta ras i Mars, då aktierna dök så blev lånet 32% dvs långt till 70-80% man kan komma till innan du måste sälja.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Tja Nyttboende,

   Det låter som en vettig belåning och att du kunnat utnyttja det bra utan för hög risk :).

   Med vänlig hälsning / Frihetsmaskinen

   Radera
 2. Jag lånar tre gånger månadssparande framåt i tiden. Vilket är mest en praktiskt sak eftersom jag då kan göra större aktieinköp var tredje månad istället för att jag måste köpa varje månad.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Tja Sparslösarn,

   Ok, det låter praktiskt upplagt. Lånar du framåt i tiden, alltså att du lånar och sen betalar tillbaka eller har du ett stående lån på 3 månadsspar?

   Med vänlig hälsning / Frihetsmaskinen

   Radera
  2. Jag lånar och betalar tillbaka så det är noll efter 3 månader.

   Radera
 3. Hej Frihetsmaskinen!
  Låter som vettiga tankar. Tror att en liten belåningen gör gott för portföljen eftersom börsen historiskt sett alltid går uppåt.

  Jag håller just nu på med en bolåneportfölj. Har fått amorteringsfritt på bolånet och lägger de pengarna i en portfölj med preffar. Känns som en lagom risk.

  Har skrivit lite om det här:
  Bolåneportföljen

  Mvh PB?

  SvaraRadera
  Svar
  1. Tja PB,

   Yes, tror so du där. Kul med bolåneportföljen! 🙂

   Mvh / Frihetsmaskinen

   Radera
 4. Nej, hittills har jag inte gjort det. Tror dock inte det kommer bli aktuellt heller.

  Är överlag känslig mot att låna pengar och att låna från banken för husköp var ganska jobbigt. Sen byggs den känslan på då frugan och jag har olika syn på belåning och hur mycket som behövs i buffert.

  Men även att vara skyldig en vän pengar är jobbigt och olustigt. Oavsett summa. Minns när en vän till mig lånade en ansenlig summa av mig och sedan tog det två år innan man fick tillbaka dem. Kan vara grunden till att jag inte gillar att låna/ låna ut pengar.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Tja Danne,

   Jag förstår hur du tänker och det låter sunt. Jag har själv upplevt det där med att låna ut pengar och gör inte heller det längre. Jag kan tänka mig att man är villig att ta mer risk när man var yngre och att riskviljan minskar lite med tiden. Jag känner lite så själv iaf :).

   Med vänlig hälsning / Frihetsmaskinen

   Radera
 5. Flesta som har studerat detta statistiskt verkar rekomendera en belåning på kring 10-15% på längre sikt.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Tja Finansvalpen,

   Yes, det låter rimligt! :)

   Med vänlig hälsning / Frihetsmaskinen

   Radera