torsdag 4 juni 2020

Hur klarar man sig utan jobb? - 3 månader som arbetslös

Många undrar säkert hur man klarar sig utan jobb även om vi i kretsarna kring ekonomisk frihet förstår det lite lättare. Det är ändå lite kul att jag har varit utan jobb i 3 månader nu och kan på så sätt svara på frågorna med "egen erfarenhet" och ju längre tiden går, ju mer bevis får jag på att livet i friheten fungerar.

Att klara sig utan jobb kräver ju att jag har passiva inkomster eftersom det är endast de som kan försörja mig. Mina passiva inkomster kommer från utdelningarna jag får eller avkastningen från mina aktier. Det är en enkel matematik men det svåra är inte att få det att gå ihop, det svåra är att våga ta steget och lita på att det fungerar.
Hur klarar man sig utan jobb & pengar?


Många skulle aldrig förstå hur jag klarar mig om jag sa att jag inte jobbade alls. Många förstår inte hur passiva inkomster fungerar och i deras värld är ett liv utan jobb lika med ett liv utan pengar. Ett tråkigt liv, utan saker att göra, utan att köpa saker.

Grejen är ju att även om jag är ekonomisk och kanske inte köper lika mycket saker som alla andra så gör jag ändå saker, köper saker, reser etc. Jag kanske tänker på hur jag spenderar mina pengar lite mer men framförallt så har jag sett till att mitt liv betalas av mina investeringar, genom att jag började med aktier.

Jag valde att gå ut i friheten mitt i Coronakrisen och jag har faktiskt spenderat mer pengar än normalt sedan dess. Jag kommer framöver gå igenom hur mycket jag har tagit ut hittills från aktiekontot men jag känner mig trygg trots allt som händer.

Vad ska man göra när man är arbetslös?


Många vill säkert knäppa mig på fingrarna och se att jag inte har råd att göra saker men tyvärr så har det inte blivit så än och kommer högst sannolikt inte att bli så framöver heller. Timingen för att inte jobba är perfekt, vädret börjar bli varmare och snart drar jag iväg på en månads semester.

Jag lever mitt liv precis som jag brukar göra helt enkelt. Eftersom jag för ganska längesen valt att gå ner i arbetstid och tidigare bara jobbat deltid så har jag haft stor frihet och möjlighet att göra vad jag vill om dagarna, men självklart är det ännu bättre när man inte är låst alls i sin tid.

Den här sommaren blir ju lite speciell på grund av Corona men det passar perfekt då det ändå fanns planer på vandring och cykling i de Svenska fjällen, samt lite andra äventyr i Sverige.
Låga fasta kostnader är min nyckel till friheten


Återigen så måste jag komma tillbaka till hur stor betydelse de fasta kostnaderna har om man vill uppnå ekonomisk frihet. Att trimma sina kostnader och ha låga fasta kostnader skapar förutsättningarna och avgör hur stort kapital du behöver för att bli ekonomiskt oberoende.

Med låga fasta kostnader kan du hålla en högre sparkvot och du kommer att kunna bli ekonomisk oberoende snabbare och resan blir enklare. Jag vet att jag ofta tjatar om det här och att många tycker att man "inte ska snåla" etc. men det handlar inte om det.

Om du vill bli ekonomiskt fri så måste du kompromissa. Det enklaste sättet för mig har varit genom att dra ner mina fasta kostnader så gott det går och sen genom att hålla mig till "en hobby" åt gången. D.v.s. jag gör inte allt jag vill göra på samma gång eftersom jag ändå inte kommer ha tid till det. Då blir det bara massa dyra inköp som inte utnyttjas. Genom att göra en sak i taget och utnyttja sakerna man köper kan man köpa dyra saker men leva ett billigt liv.

Tryck ner dina fasta kostnader i botten


Det är väldigt enkelt att sänka dina fasta kostnader om du bara vill, jag har tre enkla knep för det:

 • Ha få räkningar - Ta bort alla onödiga abonnemang och räkningar, ju färre ju lägre kostnader.
 • Ha billiga räkningar - De räkningar du har bör du se till att de är så billiga som möjligt. De återkommer månad efter månad så förhandla, jämför och sänk dom.
 • Bo inte större än nödvändigt - Utnyttja hela din boyta, all onödig yta kommer du att betala för månad efter månad.
Anledningen till att jag klarar mig utan jobb


Själva anledningen till att jag klarar mig utan att jobba är alltså ganska simpel. Jag har skapat passiva inkomster från ett ganska litet kapital genom att investera i aktier. Eftersom jag har så låga fasta kostnader så behöver jag inte hög avkastning eller ett stort kapital för att klara mig på min aktieportfölj.

Mina fasta kostnader ligger i dagsläget kring 6500kr i månaden. Det inkluderar boende, mat, räkningar, el, försäkring och bil. Utöver det behöver jag pengar till resor, nöjen, prylar etc. men det är inga livsnödvändiga kostnader och de kan justeras när som helst. Dessutom, ju lägre fasta kostnader du har ju mer kan du bränna på roliga saker!

Eftersom jag vet att jag klarar mig på den här summan så känner jag mig trygg med att hoppa av ekorrhjulet så här tidigt och matematiskt och statistisk så borde min portfölj öka i värde ju längre tiden går.

Vi får se fram över om det blir möjligheter att knäppa mig på fingrarna. I dagsläget prioriterar jag friheten högt och tar den risken ;). Vad tycker ni, rätt eller fel? 

8 kommentarer:

 1. SÅ HIMLA RÄTT! :-)

  Mvh Louise

  SvaraRadera
  Svar
  1. Tja Louise,

   Tack för peppen! :)

   Mvh / Frihetsmaskinen

   Radera
 2. Kan inte säga om det är rätt eller fel. Hoppas det går bra.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Tja Investerarfarfar,

   Tack! Det visar sig :).

   Mvh / Frihetsmaskinen

   Radera
 3. Lycka till! Avundsjuk, men jag jobbar sakta men säkert mot det!
  Trevlig helg

  SvaraRadera
  Svar
  1. Tack! Du kommer dit så länge du jobbar mot det, detsamma till dig! :)

   Mvh / Frihetsmaskinen

   Radera
 4. Hej Frihetsmaskinen!

  Med ditt mindset så tvivlar jag inte en sekund på att du klarar det!

  Kul att du vågat ta steget. Hoppas du kan njuta av det!

  Pappa betalar? - Bloggen om privatekonomi

  SvaraRadera
  Svar
  1. Tja PB,

   Tack! Jag gör mitt bästa för att njuta av friheten :).

   Mvh / Frihetsmaskinen

   Radera