lördag 6 juni 2020

Spara sig rik - Anledningen till att det inte fungerar!

Att spara sig rik är en omöjlighet enligt många och det enda sättet som fungerar är genom att bli tennisproffs, känd artist eller företagare. Jag har hört det här gång på gång och visst, det kanske stämmer utifrån den personens preferenser men i övrigt håller jag inte med alls.

Går det att spara sig rik? Ja, det går utan problem att spara sig rik. Det som avgör är helt och hållet vilka krav du har och vad det innebär att vara rik för dig. Det är ju trots allt du som ska bli rik och ingen annan så om du känner dig rik med 2 miljoner på kontot så spelar det ingen roll om någon annan säger att du behöver 10 miljoner.Innehåller affiliatelänkar

Hur lång tid tar det att bli rik?


Ok, först måste vi ju komma fram till vad rik innebär för dig, i mångas ögon är man rik när man är ekonomiskt oberoende. När du är ekonomiskt oberoende beror på dina utgifter och din avkastning. I det här blogginlägget hos Avanza kan du läsa om- och räkna ut hur mycket DU behöver för att bli ekonomiskt oberoende.

Jag kan av egen erfarenhet säga att vägen till ekonomisk frihet är allt annat än spikrak och vissa år kommer du att hålla ditt planerade sparande bättre än andra år. Däremot bör du hyffsat enkelt kunna räkna ut hur lång tid det kommer att ta.

Om du är beredd verkligen gå in för det så borde du med en vanlig lön kunna bli rik genom sparande på 10-20 år. För de flesta kommer det att ta längre tid men en del kommer att klara det på kortare tid än så.

Anledningen till att det inte går att spara sig rik!


Så, varför är det så många som säger att man inte kan bli rik genom att spara pengar? Jag vet inte det exakta svaret men jag kan tänka mig att det beror på att de flesta förknippar rikedom med materiell status och dyra inköp, resor etc. Alltså att man har ständigt ökade kostnader.

Problemet med det tänket är att man aldrig kommer att bli rik. Om man lever i en ständig livsstilsinflation så kommer pengarna aldrig att räcka till, oavsett hur mycket man har. Jag tror att vi måste hitta en ekonomisk balans i våra liv för att kunna uppnå rikedom, sen om det handlar om att leva på 10.000kr eller 100.000kr i månaden är upp till var och en.

Om vi kan undvika skenande kostnader så blir det ganska enkelt att räkna på när vi blir rika eller ekonomiskt oberoende. Genom att räkna på vår sparkvot så kan vi se hur lång tid det kommer att ta, vi kan även se att det är fullt möjligt att spara oss rika.

Ingen kan bestämma vad rikedom är för dig!


Något som är grymt viktigt tycker jag är själva grejen att vi får aldrig låta någon annan bestämma eller påverka vad som är rikedom för oss själva. Tänk efter en sekund så kommer du säkert på både en- och två gånger i livet när du påverkats till köp som egentligen inte höjer din livskvalitet, bara för att andra köper de sakerna.

Om du istället bara köper sånt du själv behöver för att vara lycklig, oberoende av vad andra gör så kommer du säkert att klara dig på mindre pengar. Då behöver du alltså inte så mycket pengar för att vara rik eftersom du inte ens behöver alla andra saker som många andra spenderar pengar på.

Det här gör ju att du inte ens behöver jämföra dig med- eller jämföra din ekonomi med andra eftersom deras liv- och konsumtionsvanor ser helt annorlunda ut. Om någon säger att du måste ha ett tråkigt liv bara för att du inte spenderar tillräckligt mycket pengar, ligger nog problemet hos personen som säger det och är inget du ens bör funderar över.


Bygg ett liv där varje sak har ett värde


Ok, jag är inte perfekt på något sätt men jobbar på att göra mitt liv enklare för varje dag. Något jag kommit fram till är att mer- eller dyrare saker sällan ger mer värde till mitt liv. Däremot finns det saker som ger värde till livet.

Det viktiga är att de saker jag skaffar, eller de resor jag åker på tillför något positivt till livet och ger mig något, inte tar. Att lägga pengar på saker jag vill göra och gör känns självklart, men det kommer en gräns där fler prylar eller fler resor kommer att ta tid och energi från det jag helst vill göra.

Vi har helt enkelt bara 24 timmar om dygnet och passerar vi gränsen där vi inte hinner med att använda våra saker eller där vi tvingas strunta i saker vi vill göra för att åka på andra resor så kommer det bara ta vår energi och glädje.
Vad är det rimligt att en sak kostar per användning?


Själv har jag börjat använda ett räknesätt för att hålla nere mina inköp, jag räknar på vad en sak kostar på gång jag använder det. Självklart får jag anpassa kostnaden till typ av sak och vad liknande skulle kosta att hyra etc. men i min värld kan en utrustning för en heldag vara värt 100kr per gång jag använder det.

Om jag t.ex. köper en mtb för 20.000kr så siktar jag på att åka med den minst 200 dagar för att känna mig nöjd som ett riktmärke.Om jag köper ett säsongskort för skidåkning så vill jag åka så många dagar att det med marginal blir billigare än att köpa dagskort.

Genom att räkna så här så blir det tydligt när saker inte är värda vad de kostar. Så blir5 det typiskt när jag inser att jag helt enkelt inte har tillräckligt med tid att använda sakerna tillräckligt mycket, då är det bättre att hyra.


De flesta har inte tid att använda sina saker


Trots att jag inte ens jobbar alls i dagsläget så kan jag känna att jag inte har tid att göra allt jag vill, jag skulle lätt kunna tänka mig 40 timmar per dygn. Då kan jag bara tänka mig hur det är med heltidsjobb, familj och villa.

Poängen jag vill komma fram till är att rikedom med mycket prylar ser fint ut i teorin men fungerar inte riktigt i verkligheten. Ingen har obegränsat med tid, hur rika vi än är. Det gör också möjligheten mycket större att bli rik genom att spara pengar från sitt vanliga jobb och t.ex. investera i aktier.

Eftersom vi alla har samma antal timmar per dygn så är vi jämlika där. Om du kan undvika att köpa saker du inte hinner använda så kommer du lättare att bli rik. Hittar du en optimal balans så kan du nå dit betydligt enklare än om du känner ett behov att alltid köpa nytt, dyrt eller mycket.

Håller du med? Är jag ute och cyklar? :)

9 kommentarer:

 1. Håller med! Jag har aldrig kommenterat på din blogg tidigare men jag vill säga att skriver superbra och inspirerande. Enkelt och lätt att förstå för den som är ny i FIRE-rörelsen. Så tacksam för din blogg.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Tja Anonym,

   Stort tack för de fina orden, det känns kul att det uppskattas :).

   Mvh / Frihetsmaskinen

   Radera
 2. Hallå FM, resonerar precis som du så tycker självklart att du har helt rätt!

  SvaraRadera
  Svar
  1. Tja Kalkyl,

   Härligt att höra :).

   Mvh / Frihetsmaskinen

   Radera
 3. Jag håller med! Vill man verkligen skrämma upp sig själv så kan man ju föreställa sig alla priser i förhållande till vad pengarna hade ökat till i värde på börsen på 20 års sikt. Alltså om man grovt sett tänker sig att en hundralapp på börsen ökar fyrfaldigt i värde på börsen så skulle exempelvis en ny mobil för 6000 kr kosta 24000 kr med det tankesättet. Då blir det enkelt att bara köpa det allra nödvändigaste :)

  SvaraRadera
 4. Intressant och så sant. Håller med :) Gillar själv att använda de prylar vi har ordentligt istället för att bara samla grejer på hög. Har åkt 6-7 veckor skidor per säsong senaste åren (inte i år på grund av Corona dock) och konstaterat att vi (min livskamrat & jag) nog lägger ungefär lika mycket på 6-7 veckor som många andra gör på en vecka :)
  Att vara ute och cykla är gött. Konstaterade i veckan att min VC (Vanliga Cykel) är 11 år gammal. I snitt har den nog använts två dagar på vecka minst. Borde bli strax under sex kronor per använd dag :) MTB'n ligger nog lite högre men det sjunker efterhand.

  SvaraRadera
 5. En intressant reflektion från mig som kanske ligger 3-5 år bort från FIRE är hur överens vi verkar vara hur viktig tiden är och prioriteringar i livet. Jag har familj, villa, Volvo och vovve och måste välja mer tillväxt än många av er andra utdelningsrävar. Men målet att äga sin tid är en enorm drivkraft för alla i familjen. Vad vill vi göra mer av? Åka skidor, skoter, fiska och cykla. Verkar vara intressen fler delar ;) Ha de gott så möts vi i pisten! Mvh Vätgaspionjären

  SvaraRadera
 6. Du skriver att vi alla har samma antal timmar. Jag märkte hur ofantligt mycket mer fritid jag fick när jag bytte jobb från ett där jag veckopendlade (eller hade restid på ca 90 minuter enkel väg) till ett på hemmaplan. Och när hämta-lämna-på-dagis-perioden försvann så fick jag ännu mer fritid (som i år bytts mot mycket hjälpa barnet med distansundervisning).

  Vi har arbeten där vi kan lägga upp vår egen tid själva, vilket gör att vi är långlediga hela familjen på sommaren. För oss är det mer värt än många statusprylar.
  Rikedom är inte bara pengar!

  Spargrisen

  SvaraRadera
 7. Gillar verkligen dina tankar om vad saker får kosta per användning. Känner att jag själv har köpt "billiga" saker som man knappt använt så det har blivit en dyr kostnad per gång. Samtidigt har vissa saker som är ganska dyra som man använt hur mycket som helst vilket innebär att kostnaden per gång blir låg.

  SvaraRadera