fredag 28 juli 2017

Preffportföljen krossar index!

Tar lite paus i semestern och kollar till portföljen. Lite maxad rubrik men så är det, just nu krossar preffportföljen index med 0,01 procentenheter!. Hittils i år är den upp 8,84% medan SIXPRI bara är upp 8,83%.


Många dissar preferensaktier och jag håller med om att i längden borde de prestera sämre än index, men stabiliteten kan vara på sin plats i vissa portföljer. Preferensaktierna svajar inte lika mycket och spottar ut utdelningar varje kvartal som med återinvestering hjälper till att stabilisera ännu mer. Nedan är hur min preferensportfölj presterat sedan jag startade den:
 • I år: +8,84%
 • 1 år: +9,10%
 • Sedan start 2016-01: +18,85%

Ett vanligt argument mot att inte investera i preferensaktier är att index presterar bättre på sikt och att utdelningarna i preferensaktier inte växer. Båda argumenten stämmer väldigt bra men att utdelningarna inte växer är enkelt att fixa, så det argumentet tycker jag inte håller fullt ut. För att ta ett exempel så hade min prefferensportfölj en direktavkastning på 6,7% (Jag räknar start från 2016-01-01 då jag började investera 2015-09-14 och var fullinvesterad med 100.000kr 2016-04-04) vid start. I dagsläget är yoc 7,77% räknat med återinvesterade utdelningar, detta trots att jag sålt av högutdelande SAS Pref. Preferensaktier varierar i pris som aktier med de fladdrar inte lika mycket. Mitt mål och plan är att de kommer prestera enligt sin direktavkastning ungefär på sikt och tappa i takt med att räntan höjs. Jag tänkte nedanför lägga upp hur jag tänkt att min preferens portfölj kommer att överleva inflationen då det är dags att leva på den.
 • Direktavkastning: 6,6%
 • Uttag: 4%
 • Återinvestering = tillväxt: 2,6%
 • Har köpt vanliga aktier från utdelning som i dagsläget ger 0,9% tillväxt

Jag kommer alltså att plocka ut 4% av kapitalet årligen och återinvestera 2,6%., det bör kompensera ok för inflationen. Iom att jag kommer att återinvestera alla utdelningar fram till att jag slutar jobba om senast 6 år så kommer min yoc att vara närmre 12% då.


Har ni preffar i portföljen och vad är erat försvar till en långsiktigt dålig avkastning i jämförelse med index?


Läs liknande inlägg:

8 kommentarer:

 1. jag föredrar fastighetsaktier som Castellum, Hemfosa,Kallebäck och Saltängen framför pref, har dock någr pref som SAS och Tobin

  SvaraRadera
  Svar
  1. Tja Carl!

   Ja det är nog ett smart val, Castellum är mitt största innehav. Har även Hemfosa och Saltängen, även om jag ser sältängen mer som en preff utan tillväxt.

   Tack för kommentaren!

   Radera
 2. Jag har också en preferensportfölj, men den är relativt nystartad så jag har inte så stora utdelningar från den ännu. Har balanserat upp den med Castellum och Hemfosa.
  Tryggpension

  SvaraRadera
  Svar
  1. Smart att putta in lite naturlig tillväxt till den, jag kör på samma sätt med lite hemfosa, axfood och skanska.

   Radera
 3. Hej Frihetsmaskinen.

  Om du bara skulle fått äga en preferensaktie vilken hade du då valt och varför? Ser du dina preferensaktier som eviga innehav eller är tanken att sälja av något innehav i framtiden?

  Härligt att dina preferens aktier krossar index :-)

  Mvh Slimis

  SvaraRadera
  Svar
  1. Hej Slimis! Helst äger jag inte bara en preferensaktie eftersom jag ser det som att risken ökar betydligt då. Skulle kunna sträcka mig till en kombination av Akelius och K2A/Oscar då akelius är beydligt mer diversifierat och med lägre ridk medan Oscar harr lote högre da. Nu har jag sålt av mina SAS men skulle utan tvekan gå in vid 525kr eller lägre igen.

   Preffarna kommer nog att behållas om kag inye hittar bättre ställen att stoppa pengarna, men utdelningarna kommer nog att spenderas på större del stamaktier.

   Haha, ja med hela 0,01%!! ;)

   Radera
 4. Varför återinvesterar du inte utdelningarna i preffarna? Fördelar med preffar är att om man letar upp 3st olika så kan man få utdelningar varje månad. Vanliga fastighetsbolag som delar ut kvartalsvis är samma månad.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Självklart återinvesterar jag utdelningarna, hur menar du? :)

   Ja det ät kul med utdelningar varje månad, men iom att jag har då många andra innehav så får jag det ändå. Är man beredd att investera i USA tex är det riktigt lätt att fixa utdelning varje månad.

   Tack för kommentaren!

   Radera