söndag 16 februari 2020

Jobb utan utbildning - 10 jobb som inte kräver någon utbildning

Går det att få jobb utan utbildning? Självklart kan man få jobb som inte kräver någon utbildning, det gäller bara att hitta dom. Det skadar ju inte att ha en bra utbildning, men om vi inte har det finns det flera alternativ.

Jag har själv ingen utbildning men har trots det alltid haft jobb. Visst, inte alltid de bästa jobben men jag har haft så att jag har klarat mig och kunnat spara mig till att snart vara ekonomiskt fri. Utbildningen är alltså inte det avgörande.

Läs vidare så ger jag tips om 10 jobb som inte kräver att du har gått en speciell utbildning eller högskola i listan nedanför...
10 jobb utan utbildning


1. Investera i aktier


Självklart måste jag ju börja med det absolut bästa jobbet enligt mig, att investera i aktier. Det här är ju en långsiktig process som inte ger stora resultat på en gång. Men när du väl fått snurr på det så kommer det att ramla in passiva inkomster och portföljen jobbar även när du sover.

Jag ser det här som något alla borde starta igång som en sidoinkomst som med tiden kan täcka större och större del av kostnaderna. Om du är ute efter passiva inkomster är aktier det jag rekommenderar högst. En stor fördel är att du absolut inte behöver någon utbildning utan det fungerar även om du är nybörjare på aktier.

2. IT-konsult


Jobb inom it är väldigt varierande. Vissa kan kräva en viss form av utbildning men det finns många olika IT-jobb du kan ha som du inte behöver ha gått en utbildning för. Om du jobbar som egen företagare öppnas det ännu fler dörrar.
Jag har ingen personlig erfarenhet av att jobba med it men känner flera kompisar som startat eget inom det och tjänat bra med pengar, helt utan utbildning. De har haft ett driv, hittat sin nisch och lärt sig själva, det verkar fungera bra för dom. Ett jobb som kan ge en bra lön helt enkelt!

3. Byggarbetare


Inom bygg finns det ofta en stor efterfrågan på arbetskraft och ofta behöver du inte ha en utbildningen för att få ett jobb. Självklart måste du vara beredd på att hugga i och slita hårt men med tiden finns det stora möjligheter att jobba upp dig och få en bra lön och position.

Jag vet att det finns stora möjligheter inom bygg och jag vet också att det är väldigt hårt jobb. Har du ingen utbildning är det alltså en stor möjlighet att ändå få en helt ok lön. Du kommer även att lära dig mycket och knyta kontakter som öppnar ytterligare möjligheter. Med tiden kan du även starta eget om du vill det.

4. Lagerarbetare


Lagerarbetare jobbar ofta obekväma arbetstider och det är ett fysiskt jobb vilket kan ge dig en helt ok lön utan utbildning. Vissa moment kräver kortare utbildningar som du ofta kan få gratis, t.ex. truckförare.
Om du vill ha ett jobb med en lön som ofta kan bli ganska bra kanske lagerarbete kan vara ett alternativ? Jag skulle lätt kunna tänka mig att det passar yngre personer med bra driv under ett par år för att bygga upp ekonomin. Fördelen är att det även finns bra möjligheter att jobba upp sig och få en riktigt bra lön på sikt.

4. Budbilsschafför


Jag känner några kompisar som jobbat som budbilsschafförer och de har inte behövt någon utbildning för de jobben eller så har de fått en kortare utbildning i samband med att de fått jobbet.

Lönerna har varit delvis provisionsbaserade vilket både skapat möjligheter och stress. I längden verkar det som de här jobben kan bli riktigt stressiga och främst på grund av att lönen kopplas till hur du presterar och vilka jobb du får.

En fördel med yrket är att det finns möjligheter att starta eget om man vill det och med några års erfarenhet behöver det inte vara ett överdrivet stort steg då du ofta jobbar i "franchise-form".

5. Säljare


Ok, säljare är ett väldigt speciellt jobb. Jag har själv jobbat som det under en kort period när jag var yngre och skulle ha svårt att jobba med det igen, jag är helt enkelt inte rätt person för det.

Om du gillar jobbet däremot så finns det enorma möjligheter att tjäna bra eftersom det ofta är prestationsbaserad lön med en grundlön. Du får oftast en gratis utbildning när du börjar och jobbet är dessutom ofta väldigt fritt.

Mycket tid kan spenderas med att jobba hemifrån eller på resande fot. Det ger ju en stor frihet men också ett stort ansvar och krav på självdisciplin.

6. Brevbärare


Jag vet att bland många budbildförare så är brevbäraryrket eftertraktat. Det beror egentligen på två saker av vad jag hört, det är stressfritt och du slutar ofta tidigt om dagarna.

Det är inget du blir rik på men det kompenseras ju av att du slipper stressen och att det är väldigt enkelt och förutsägbart. Ofta har du samma område och bra rutiner på dina arbetsdagar.

7. Jobba inom restaurang


Restaurangyrket är något jag själv har ganska bra erfarenhet från efter min yngre dagar. Det är förhållandevis lätt att få jobb utan någon speciell utbildning men du får också oftast en låg lön. Till och med utbildade kockar tjänar i många fall sämre än vad de borde göra.

Något att vara medveten om är att du ofta börjar tidigt på morgonen eller jobbar senare kvällar. Fördelen är att du ofta får stora delar av matkostnaderna lösta och det är ofta bra och stabila rutiner om du jobbar dagtid.

8. Contentwriter


Jag har under senare tid sett flera nämna yrket contentwriter. Det innebär enkelt förklarat att du skriver texter åt andra, vad för texter beror på vad kunden efterfrågar.

Det kan vara produkttexter, artiklar på hemsidor, företagspresentationer etc. Den stora fördelen med det har arbetet är ju såklart friheten. Ofta jobbar du som egen på projektbasis eller enstaka uppdrag, du kan med andra ord jobba från vart du vill bara du har en dator och fungerande internet.

9. Transkribering


Transkribering är ytterligare ett yrke jag sett den senaste tiden. Där jobbar du med att överföra ljud- /bildinspelningar till text. Du sitter alltså och lyssnar på inspelningar och skriver ner allt åt kunden.

Här är det stora krav på kvalitén i det du skriver och du måste ha lätt för det för att komma upp i en ok lön. Om det är din grej så ger det ju såklart en hel del frihet.

10. Digital nomad


Som avslutning nämner jag en yrkesgrupp som växer allt mer ju mer digitala vi blir och det är digital nomad. De två jobben jag nämnde ovanför skulle kunna läggas in här och det finns massor av fler jobb du kan göra som digital nomad.

Enligt mig så kräver en väldigt stor del av de här jobben ingen utbildning och det handlar mer om personligt driv, målmedvetenhet och disciplin för att få det att fungera. Samtidigt kanske det är en fördel om du prioriterar frihet före pengar.

Läs mer i mitt inlägg hur man blir digital nomad.
Måste man gå på en skola eller högskola för att utbilda sig?


Nej, men en stor fördel med att utbilda dig på en statliga skola eller högskola är att det är gratis och att du får en bra utbildning. Att skaffa en hög utbildning är alltså inte dåligt men det är ingen förutsättning för att du ska få ett jobb överhuvudtaget.

Vissa jobb kan du bara få genom en gedigen utbildning men det finns massor av jobb som du kan skaffa utbildningen som krävs på annat håll.

Google och Youtube öppnar dörrarna


Tack vare all gratis information som finns på nätet är det fullt möjligt att sadla om och lära sig nya saker ganska enkelt. All information finns genom lite sökningar på Google eller Youtube men självklart krävs det ansträngning.

På samma sätt som du får lägga ner tid och mycket pluggande i skolan så kommer du att få spendera lika mycket tid på nätet för att lära dig något nytt. När du väl lär dig att använda resurserna som finns gratis på nätet däremot, då öppnas massa nya dörrar.

Bara som en inflik så startade jag mitt egna företag inom något jag inte jobbat med innan. Hur jag gjorde? Jag läste allt jag hittade på nätet och det har gått strålande!

Kan man starta eget företag utan utbildning


Om du läste stycket innan så vet du svaret på den här frågan, ja det går utmärkt att starta eget utan utbildning. Det viktigaste är att du har ett driv och är målmedveten.

Jag tror personligen att vi kan lyckas med det mesta så länge vi inte ger upp. Om du är intresserad av att starta eget kan du läsa mer på Verksamt.se.

Vad är ett jobb?


Något vi kanske borde fundera på är, vad är egentligen ett jobb? De flesta kopplar ett jobb till en anställning medan det enligt mig är något vi gör för att få en inkomst så länge vi är beroende av inkomsten.

Den dagen vi inte längre gör det för att klara oss anser inte jag att det är ett jobb längre. Samtidigt ser jag inte att vi måste låsa oss vid en anställning utan kan lika gärna ha flera inkomstkällor som tillsammans ger oss en bra inkomst.

Passiva och aktiva inkomster


En till sak att fundera på är hur vi värdesätter aktiva- och passiva inkomster. Genom att skapa större passiva inkomster genom t.ex. aktier så kan vi på sikt gå ner i arbetstid och frigöra tid för andra saker.

Att inte ha en utbildning kan på ett sätt vara en fördel här, så om du ser det som en svaghet försök att vända på det. Utan utbildning har du inte investerat massa tid, det blir då lättare att testa nya saker och ta nya steg. Du har mindre att förlora.

Har du några bra förslag på jobb utan utbildning?

16 kommentarer:

 1. Som personlig assistent eller inom hemtjänsten finns möjlighet till jobb utan utbildning, dock inte inom kommunen. Men det finns även privata företag och brukarkooperativ inom den här sektorn. Personliga egenskaper och lämplighet är förstås extra viktigt utan utbildning. Det är dessutom ofta brist på manliga sökande.

  Mvh I-US

  SvaraRadera
  Svar
  1. Tja Investeringsundersköterskan,

   Ok, tack för bra tips. Får ta med det nr jag kompletterar listan! :)

   Med vänlig hälsning / Frihetsmaskinen

   Radera
  2. Hej! Om man har körkort för automat kan det går oxå med egen bil att jobba med eller ??

   Radera
 2. Personlig assistent är ett exempel på arbete som inte kräver utbildning, lönen är inte bra och arbetsförhållandena kan vara riktigt dåliga (och märkliga) har jag hört från flera kollegor. Men min erfarenhet är enbart av godo.

  Vänligen Annelie

  SvaraRadera
  Svar
  1. Tja Annelie,

   Tack för bra tips, uppdaterar med det sen! :)

   Med vänlig hälsning / Frihetsmaskinen

   Radera
 3. Utbildning idag är väl i mer än hälften av fallen en arbetsmarknadspolitisk åtgärd där man egentligen inte behöver examen för yrket man sedan utövar. Börjar man arbeta när man är 20 kommer man ändå få en bra livslön och pension även utan utbildning eftersom man vinner åtminstone 5 år på att inte studera och ha sig.

  Brevbärare är inte stressfritt. Arbetade extra som det under studieåren. Trevligt yrke där man får motion och som du säger slutar man i regel ganska tidigt. Men det har försämrats med åren och man kan få väldigt mycket och tungt de veckor det är högsäsong.

  SvaraRadera
 4. I min mening tror jag mer på kompetens och viljan att lära sig än utbildning. Bara för att man har ett diplom betyder det inte att man är kompetent nog för ett yrke. Inget illa mot alla som väljer att utbilda sig, men arbetsgivare går miste om kompetens om man enbart stirrar sig blinda på utbildning.

  Ta tex dig själv eller många andra ekonomibloggare. Jag tror er kompetens inom ekonomi är mycket bättre än de damer och herrar som jag stöter på i receptionen hos min bank.

  SvaraRadera
 5. Svar
  1. Tja BankAnakonda,

   Bra tips, får lägga till det sen! :)

   Med vänlig hälsning / Frihetsmaskinen

   Radera
 6. Fast som budbilsförare så behöver man ju utbildningen "körkort B", vilket ett cykelbud slipper :-)

  Jag blev lite nyfiken på vilka IT-jobb som inte kräver någon utbildning alls. Nånting måste man ju ha lärt sig någonstans, även om det inte är en officiell kurs med diplom (som ofta bara är ett bevis på att man suttit av tiden i tre dar).
  Fast det kansle är det som är grejen, jag anser att all kompetens man har inom vilket område som helst har man fått genom någon sorts utbildning. En IT-konsult är kanske självlärd, men kan ha lärt sig genom övning och egna misstag. Samtidigt måste de följa regler och riktlinjer om de ska koda, det funkar inte om de ska köra efter eget huvud.

  SvaraRadera
 7. På vilken byggarbetsplats anställer man någon utan någon som helst utbildning? Okej att utbildning inte är akademisk utan mer praktisk men ingen börjar jobba på ett bygge utan att kunna det dom gör. Inte att jämföra med varken brevbärare eller bud etc

  SvaraRadera
  Svar
  1. Tja Anonym,

   Ok, har du själv erfarenhet av det? Jag kan säga att det är väldigt många som anställs utan utbildning och får det internt. Det finns en stor del mindre byggföretag där du börjar som en typ av "lärling" utan utbildning och i vissa arbetsgrupper behöver du inte utbildning för att bidra med ett bra jobb. Med tiden lär du dig.

   Med vänlig hälsning / Frihetsmaskinen

   Radera
  2. Ja precis, du får utbildningar internt eller börjar som lärling och får då din utbildning, inte alls samma sak som att bara komma in och börja jobba, vilket man kan tro när man läser texten när det jämförs med bud och liknande. Dom enda outbildade jag sett på byggen är typ dom som går och städar.
   Med det sagt så finns det dock möjligheter för folk som är händiga och självlärda att komma in ganska så snabbt, erfarenhet och kunnande väger tyngre än utbildning på papper.
   Jag har arbetat inom bygg och fastighet i 10 år nu

   Radera
 8. Gruvarbetare i tex Kiruna behöver inte mycket utbildning och tjänar väldigt bra (tex ca 600 000 kr/år).

  SvaraRadera
 9. Måste protestera när du kallar brevbärare för stressfritt. Jag jobbade under några år som brevbärare för det som då hette Bring Citymail. Det var det stressigaste jobbet jag haft. Att kunna gå upp och ner i trapporna istället för att springa eller att anpassa hastigheten efter väglaget på vintervägar med bilen var bara avlägsna fantasier, det fanns det inte tid till. Kollegorna på PostNord hade det lite lugnare men fler och fler av de kollegor jag stötte ihop med på rundorna vittnade om att visst var det hyfsat stressfritt för dem på 90-talet men numera tightare och tightare tidsramar för rundorna och en ökad stress inom det företaget med. Dessutom var iallafall lönen då riktigt usel, runt 16tkr brutto per månad hade jag 2011. Har dock aldrig haft så bra kondition som jag fick som brevbärare!

  SvaraRadera
 10. Det är väl det som är problemet med Sverige. Att man kan få lika hög lön i Sverige utan utbildning. Att folk sätter av 3-4 år på att studera och tar lån och ändå tjänar mindre än en som inte har någon utbildning. Är fördjävligt och helt jävla snett i Sverige att de som väljer att utbilda sig inte tjänar mer. Jag anklagar facken som bovarna. Facken har för mycket makt och har drivit upp lönerna för icke utbildade för mycket. Det är också därför det är kännbart för svenska företag att bedriva verksamhet i Sverige. Alla har ett val och kan välja att utbilda sig och då ska det också löna sig. Det finns inge värre än räkmackor och folk som inte förtjänar det som de har.

  SvaraRadera