måndag 13 januari 2020

Xact Högutdelande - Utdelning och innehav

Xact Högutdelande är en börshandlad fond (EFT) som består av 45 stycken nordiska bolag med en hög utdelning. Det är alltså aktierna som ingår i fonden som avspeglar sig i namnet. Den består av aktier med en hög direktavkastning.

Jag har själv Xact Högutdelande som ett av mina större innehav i aktieportföljen och tänkte i det här inlägget göra en liten sammanställning av den. Vad utdelningen är, vilka aktier som ingår och vad jag tycker om den...


Innehåller affiliatelänkar

Xact Högutdelande utdelning och utdelningsdatum


Förra året delade fonden ut 5,6kr och vad Xact Högutdelande har för utdelning i år kommer vi att meddelas om i början på maj. På Avanzas sida här kan du se utdelningen för Xact Högutdelande 2020, så fort de har meddelat detta.

Xact Högutdelande gav sin första utdelning i maj 2018 och sin andra förrå året. Så här har utdelningen sett ut sedan man startade den börshandlade fonden:
 • Utdelning 2018: 5kr per aktie
 • Utdelning 2019: 5,6kr per aktie
 • Utdelning 2020: Meddelas i maj

Efter en snabb titt kan vi se att den korta utdelningshistoriken som sinns det bra ut. De hade en utdelningshöjning på 12% efter första utdelningen, vilket är bra. Självklart kan vi inte basera framtiden på detta utan bör kolla på..

Vad som avgör vad utdelningen blir


För att få en uppfattning om hur det framtida utdelningen kan förväntas bli måste vi titta på vilka aktier som ingår i fonden. Det är ju trots allt de som avgör hur mycket pengar du kan få genom att äga Xact Högutdelande, även om utdelningen baseras på fondens värde.

Om vi tittar på vad fonden själva skriver om utdelningen så låter det så här: " - XACT Högutdelande lämnar normalt utdelning i maj varje år med målsättningen att dela ut omkring 4 procent av andelens värde. - Xact.

Samtidigt säger man att:

" - Fonden lämnar kontant utdelning med målsättning att spegla utdelningarna i underliggande bolag."

Jag tolkar det som att vi kan räkna med omkring 4% i utdelning av fondens värde och att innehaven har en direktavkastning och stabilitet som gör det möjligt.

När meddelar man om utdelningen?


Normalt brukar man meddela om vad utdelningen blir i början på maj. Så här såg det ut när man meddelade och delade ut förra året:
 • 2/5 Meddelar man om fastställd utdelning, direktavkastningen blev 4,51%
 • 22/5 Sista dag att handla fondandelar inklusive rätt till utdelning
 • 23/5 2019 Ex. dag - fonden handlas exklusive rätt till utdelning
 • 24/5 2019 Avstämningsdag
 • 29/5 2019 Likviddag

Utdelning varje halvår och varje kvartal


Under 2020 kommer fonden att börja ge utdelningen varje halvår är det sagt. 2021 så ska man börja med utdelning varje kvartal, precis som många amerikanska aktier och som preferensaktierna har.

Personligen gillar jag att bolagen ger utdelning ofta även om det inte har någon betydelse för avkastningen. Det är alltid kul med utdelningar och den dagen det är dags att leva på dom blir det ett skönt kassaflöde.


Sammanfattning av utdelningen i Xact Högutdelande


De delar alltså ut kring 45 av fondens värde i slutet på maj. Det avgörande är hur fonden har presterat eftersom de delar ut kring 4% av värdet. De i sin tur betyder att det avgörande är hur fondens aktieinnehav har presterat och är värderade.

Så trots att Xact Högutdelande är en ETF fokuserad på höga utdelningar, baseras alltså inte deras egna utdelning på vad de ingående aktierna delar ut. Den baseras på hur de värderas.
Vad är Xact Högudelande?


Xact Högutdelande är en börshandlad fond eller en så kallad ETF (Exchange Traded Fund). Enkelt förklarat kan man säga att det är en fond, men att den går att handla som en aktie.

Istället för att behöva vänta dagar på att din order går igenom så går den igenom direkt. Tänk dock på att du betalar courtage för dina köp om du inte har gratis courtage hos din bank.

Fonden följer Handelsbanken Nordic High Dividend Low Volatility Criteria Index. Det är ett index som består av 45 stycken stabila högutdelare. Fonden är en Smart-Beta fond vilket innebär att man satsar på en högre avkastning till en lägre volatilitet än vad generella indexfonder ger.
Vilka aktier ingår i Xact Högutdelande


Nu är det dags att gå in på det kanske mest intressanta, vilka aktier ingår i fonden? Vi vet redan att fonden satsar på hög utdelning och stabilitet, så vilka bolag ingår? Här nedanför får du svaret:

De 10 största innehaven i Xact Högutdelande

 • Sampo A
 • Tele2 A
 • Gjensidige Forsikring ASA
 • Resurs Holding
 • Telia
 • Telenor
 • Topdanmark
 • Tryg
 • Kone B
 • Kesko B

Samtliga 45 innehav i Xact högutdeande


Här nedanför har du den kompletta listan på alla innehav i fonden. Som du ser är det nordiska bolag och en perfekt mix om du vill exponera dig nordiskt och stabila utdelningar.


Vad är avgiften i Xact Högutdelande?


Avgiften för förvalningen av fonden är 0,30%. I den avgiften ingår löpande kostnader, marknadsföring etc. men inte courtagekostnader för handel.

Eftersom ETF:er handlas som aktier på börsen så är det inte bara avgiften i fonden du bör räkna in utan även courtagekostnaden för dina egna köp och sälj av fonden.
Månadsspara i Xact Högutdelande


Normalt sett förknippar vi fonder med månadssparande och när det gäller ETF:r blir det lite svårare. Det som är bra är att det går att månadsspara i Xact Högutdelande

Det fungerar inte att göra på Avanza men du kan göra det hos Nordnet. Om du inte har ett konto är det bara att öppna ett helt gratis och börja månadsspara. Det sköna är att du även kan välja att återinvestera utdelningen automatiskt.

Har du Xact Högutdelande i portföljen?

27 kommentarer:

 1. Precis en sån här ETF man vill kunna sätta automatiskt månadssparande i, och dessutom automatisera återinvestering av utdelning. Tycker det är dåligt att man inte kan göra det hos Avanza.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Tja Alexander,

   Ja precis det är perfekt att köra månadsparande i Xact Högutdelande. Ja det är synd, men är ju gratis med konto hos Nordnet så bara att köra hos båda :).

   Tack för kommentaren! Mvh / Frihetsmaskinen

   Radera
 2. hej, hej,
  Bra tipps. har inte haft så stort intresse av fonder överlag då de tar ut en avgift. Men tycker 0,3 % kan vara överskådligt, de andra gratisfonderna är ju också bra.
  helt klart ska jag testa lite på nordnet.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Tja investerarfar,

   Tack! Ja ibland kan det vara värt den lilla avgiften, själv gillar jag Xact Högutdelande och andra fonder som ett komplement till aktierna.

   Tack för kommentaren! :) Med vänlig hälsning / Frihetsmaskinen

   Radera
 3. Finns det någon studie som visar att High Dividend Low Volatility ger långsijtigt bättre avkastning än börsindex?

  SvaraRadera
  Svar
  1. Studie vet jag inte, men handelsbankens index som fonden följer överpresterar breda börsindex historiskt i alla fall.

   https://borsrum.handelsbanken.se/Handelsbankens-Index/Aktieindex/Nordic-High-Dividend-Low-Volatility-Criteria-Index1/

   Radera
 4. Visst har jag det! En ganska hög andel av min portfölj består av Xact Hög. Som sagt, synd att man inte kan månadsspara i den hos Avanza...men det kanske kan förändras.

  Bra inlägg!

  //Louise

  SvaraRadera
  Svar
  1. Tja Louise,

   Härligt! Ja det kan säkert ändras framöver, som sagt funkar att månadsspara i Xact Högutdelande hos Nordnet annars.

   tack! :) Med vänlig hälsning / Frihetsmaskinen

   Radera
 5. Halloj, hur ser du på att fonden numera ingår i Handelsbankens "värdegrund"? Vilket konkret innebär att fonden inte får investera i vissa sektorer som banken upplever som omoraliska men som kan vara lönsamma för oss som investerare.

  Är själv orolig för att en sådan strategi kan innebära att fonden tappar gentemot index, framförallt i ett längre perspektiv. Lägg därtill att fonden kostar 0,3 %, som visserligen inte är mycket, men kan göra att man tappar ytterligare mot ett vanligt indexsparande.

  Det kan bli många kronor som går förlorade efter 20 års-sparande bara för att man vill ha en fond med utdelning.

  Nu har jag några andelar i fonden själv men är kluven kring detta.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Finns det några "low volatility, high dividend" du tror skulle kvala in annars? Equinor (fd Statoil) kanske? De verkar tappat rätt mycket mot index det senaste året men de skulle kunna gå bättre i framtiden.

   Radera
  2. Har ingen som jag vet på rak arm. Jag betalar ju 0,3 % för att någon ordnar det åt mig ;)

   Jag är mer intresserad om man tycker det är ett problem både med fonden i sig och även mer generellt att det finns godtyckliga värdegrunder som kan sätta stopp för maximerad avkastning.

   Idag är det olja, gas, spel, tobak och alkohol. Om ett år är det skogsbolag, media eller något annat som någon (på handelsbanken i det här fallet) tycker är "fel" att investera i.

   Radera
 6. De två målsättningarna tillsammans går att tolka på två sätt.

  XACT Högutdelande lämnar normalt utdelning i maj varje år med målsättningen att dela ut omkring 4 procent av andelens värde.

  plus

  Fonden lämnar kontant utdelning med målsättning att spegla utdelningarna i underliggande bolag.

  Jag hoppas verkligen att de i första hand försöker spegla företagens utdelningar. Om inte så kan fonden dela ut mer än företagen gör i vinst och värdet kommer kontinuerligt urholkas tills det varken finns utdelningar eller aktier kvar.

  Sedan kan man göra en uppskattning att det normalt kommer motsvara 4% av fondens värde och ge den siffran när någon frågar hur stor utdelningsmålsättningen är.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Tja Daniel,

   Jag hoppas som du och tror de gör så. De delar ju omkring 4% vilket borde vara hållbart i längden och det kan ju dessutom justeras.

   Tack för kommentaren! Med vänlig hälsning / Frihetsmaskinen

   Radera
 7. Funkar utmärkt att göra så via Aktieinvest.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Tja wallis,

   Menar du att månadsspara i den?

   Med vänlig hälsning / Frihetsmaskinen

   Radera
 8. Det är faktiskt mitt största innehav och tanken är att det ska förbli så.

  Har vi någon mer information om ökade utdelningstillfällen? Blev det godkänt?

  // A

  SvaraRadera
  Svar
  1. Tja Utdelningsportföljen,

   Härligt, en stabil grund med utdelningar :).

   Har tyvärr inte hört något spikat än men målet är väl vad som är sagt med utdelningen, att det ska bli varje halvår sen varje kvartal vad jag hört.

   Med vänlig hälsning / Med vänlig hälsning / Frihetsmaskinen

   Radera
 9. Tack för ett bra inlägg, den är även ett av mina största innehav. Skrev ett inlägg om den på bloggen för några dagar sedan. Gillar verkligen riskspridningen och att de kommer börja med utdelning vid flera tillfällen

  SvaraRadera
  Svar
  1. Tja Pengabingen,

   Härligt! Jag det är alltid kul med fler utdelningar! Ska kolla in ditt inlägg :).

   Med vänlig hälsning / Frihetsmaskinen

   Radera
 10. Snygg blogg.

  Jag läste att dem skulle öka så det blir utdelning flera ggr per år.
  Bara bra.

  Hur gör man för att återinvestera automatiskt?

  Jag har köpt lite euro stox qulite div. Tic Xd3e
  Samma upplägg som Xact högutdelande men inriktning euro området istället.
  Den handlas också på Stockholmsbörsen, delar ut några ggr per år.
  Nån som har erfarenhet av denna fond?

  SvaraRadera
  Svar
  1. Tja Roadstar,

   Tack! :)

   Ja det blir nice med fler utdelningar :).

   Jag länkade längst ner i inlägget där det står hur du börjar månadsspara och återinvesterar utdelningen automatiskt hos Nordnet :).

   Har tyvärr ingen erfarenhet av den du nämner.

   Tack för kommentaren! Med vänlig hälsning / Frihetsmaskinen

   Radera
  2. Hittar fortfarande inte hur man återinvesterar utdelningen automatiskt hos Nordnet? Det nämns inget om det i din länk.

   Radera
 11. Ser nu att jag hade glömt lägga till dig bland de bloggar jag följer i listan på min blogg, gör det nu :) Du får gärna lägga till mig i din

  SvaraRadera
 12. Har funderat på denna. Men har också jämfört den med fonden Aktiespararna Direktavkastning. De har helt klart likheter, men också vissa skillnader. Men kan inte riktigt avgöra vilken jag tycker är bäst.
  Aktiespararna Direktavkastning:
  0.36% avgift
  Återinvesterar direktavkastningen.
  Har gått något bättre än XACT om man jämför sen XACT startade.
  Aktiespararna Direktavkastning är en passivt förvaltad svensk aktiefond som placerar i de 15 bolag som har högst direktavkastning bland de 40 mest omsatta aktierna på Stockholmsbörsen. Fondens mål är att så nära som möjligt följa SIX Sweden Dividend 15 Index (SIXDIV15SWGI). I mars varje år görs en revidering av indexets (och fondens) aktieinnehav. Vid revideringstillfället ges alla bolagen lika vikt, vilka sedan förändras löpande beroende på respektive akties utveckling fram tills nästa årliga revidering. Att investera i Aktiespararna Direktavkastning är ett enkelt sätt att få exponering mot de bolag på Stockholmsbörsen som har den högsta direktavkastningen, vilken över tid är en viktig del av den totala avkastningen på en aktieinvestering. Aktiespararna Direktavkastning tar också ett aktivt ägaransvar. Cicero Fonder har ett nära samarbete med Aktiespararna, som genom fullmakt kan rösta på bolagsstämmorna för fondens aktier

  Har du jämfört dem? Vad tror du?

  SvaraRadera
 13. Hej! Hur ser du på framtiden för Xact Högutdelande? Stannar du kvar o bidar tiden så att säga eller har du ändrat dig något?

  Vänligen Mona

  SvaraRadera
 14. "Så trots att Xact Högutdelande är en ETF fokuserad på höga utdelningar, baseras alltså inte deras egna utdelning på vad de ingående aktierna delar ut. Den baseras på hur de värderas"

  Trodde faktiskt att de delade ut motsvarande vad företagen delar ut. De kan alltså dela ut mindre om de vill.

  Jag hade ett mindre kapital i denna mest för att testa. Tyckte värdeutvecklingen var dålig i jämförelse med en vanlig svensk indexfond. Antar att man måste räkna på värdeökning plus utdelning. Tyckte det var svårt att jämföra.

  Eftersom de flesta av dessa företag ingår i index, så borde värdeökning plus utdelning motsvara tex värdeökningen för företagen när d ingår i en indexfond som återinvesterar den faktiska utdelningen automatiskt.

  Så om Xact inte speglar den faktiska utdelningen, hur vet man då att det inte är lika bra att ha sina pengar i en vanlig indexfond där den faktiska utdelningen återinvesteras?

  SvaraRadera