måndag 24 oktober 2016

Depån över 1,1 miljoner

Jag brukar inte titta så mycket på depåvärdet men idag steg det över 1,1 miljoner. På något sätt känns det som att miljonen är hyfsat säkrad för ett tag i alla fall.

Jag har inte gjort någon månadsrapport då min dator lagt av och därför skriver jag för tillfället inläggen från mobilen. Jag har köpt ganska mycket under september och utdelningskurvan pekar uppåt.

Jag kan tyvärr inte länka eftersom jag som sagt skriver från mobiltelefonen men jag rekommenderar att gå in och läsa slimis inlägg han gjorde idag. Där beskriver han något som jag också brukar göra med SEB men glömt bort lite den senaste tiden. Det handlar om att byta mellan A och B aktier beroende på vad priset står i.

Tack vare att jag blev påmind om det idag kunde jag byta 318st SHB A aktier mot 324st SHB B aktier, helt gratis. Därmed ökade jag min årliga utdelning med 27kr, bara genom att byta A mot B.

Har ni något tips på fler aktier som brukar diffa upp och ner mellan A och B?

15 kommentarer:

 1. Haha ja alla tips mellan oss ekonomibloggare är bra ;) Grattis till 1.1 miljon. Min portfölj har även den gått grymt och är upp till 1 160 000 i skrivande stund. Handelsbanken har gått bra sista månaderna samt att H&M hämtat sig lite. Bara köra på till 1.5 miljon nu ;) Fortsatt lycka till. Mvh Slimis

  SvaraRadera
  Svar
  1. Grattis! Ja jag misstänkte att du ligger bra till, du har ju verkligen prickat rätt med de innehaven som största! :) jag får se till att kämpa ikapp på något sätt ;).

   Radera
 2. Så imponerade av era summor på era portföljer. Själv är jag alldeles ny på detta. Och har köpt hus så har inte så mkt i sparat kapital :( Så det är bara att börja bygga upp en :)

  SvaraRadera
  Svar
  1. Så fort du kommer igång så kommer du märka att snöbollen sakta men säkert börjar rulla. Huset kommer säkerligen bevisa sig vara en bra investering längre fram så ge det lite tid nu i början. Det viktigaste är att du tagit steget att börja investera.

   Att du är sparsam är en grym boost och egentligen det svåraste, det är inte alla som klarar av det.

   Mvh / Frihetsmaskinen

   Radera
 3. Ett hus är ju också en investering som ökar i värde över tiden :) Sparande blir lättare med tiden. Bara man vänjer sig att spara undan en liten slant varje månad går det på rutin sen. Med tiden är det ju tänkt att pengarna ska jobba hårt och den som sparar kan ta det lugnare :) Kom ihåg att det är dom små utgifterna som gör stot skillnad i längden :) Fortsatt lycka till. Mvh Slimis

  SvaraRadera
  Svar
  1. Jag har alltid älskat spara pengar. Men har varit urdålig på att förvalta dem på ett bra sätt. Varje månad gör jag en budget för mig och min sambo, vad har vi för utgifter denna månaden och hur mkt kan vi spara. Och d är så mkt roligare denna månaden när vi ska se till placera vårt sparande någonstans :) Frågan är bara vart, eftersom vi har det kortsiktigt :)

   Radera
  2. Hur kortsiktigt menar du med kortsiktigt? Att placera pengarna i aktier är alltid en risk och det kan alltid gå minus, risken är betydligt större på kortare sikt.

   Du kanske kan sätta upp en smärtgräns på hur mycket minus du skulle klara av och på så sätt bara placera en del av pengarna, ev börja med en liten del i indexfonder för att få bra spridning och slippa courtage.

   Ev. Kanske du kan undvara en liten del helt till långsiktigt sparande, har du ett längre tidsperspektiv så är risken mindre.

   Mvh / Frihetsmaskinen

   Radera
  3. Som jag har skrivit innan så spar vi till bröllopet som är om 1,5 år. Sådärav kortsiktigt, men kan du tipsa om någon bra indexfond? Något speciellt som jag måste tänka på när jag köper fond via Avanza?

   Tack för alla värdefullatips som jag får via din blogg :)

   Radera
  4. Ok jag förstår! Då vill du nog inte ta för mycket risk antar jag. Börsen kan alltid gå ner och har man otur så går den ner mycket. När den väl går ner så drabbas de flesta aktieslag och fonder mer eller mindre.

   Det första jag skulke göra om jag var dig och du inte sparat på avanza innan är att byta till courtageklass start. Då får du gratis courtage på svenska aktieköp upp till 50000kr, efter det kör du på courtageklass mini om du inte tänkt köpa för väldigt stora sunmor varje gång.

   Tänk som sagt till vad du känner dig bekväm med att riskera. Om vi tar som exempel att du investerar 20% av det du sparar till brölloppet. Skulle du ha extrem otur och börsen backat 50% när du väl behöver pengarna så innebär det att du bara förlorat 10% av den totala summan mot 50% om du investerat allt. Investera inte mer än du kännerdig bekväm med att förlora. 1,5 år är ganska kort tid och börsen är inte billig just nu.

   Fonder jag gillar/har och med gratis eller låg avgift är:

   Avanza zero
   Länsförsäkringar europa indexnära
   Länsförsäkringar global indexnära
   Spiltan aktiefond investmentbolag

   När du köper fonder betalar du inget courtage utan bara en fast avgift, utom avanza zero som är gratis.

   Läs på andra ställen också och ta egna beslut som du känner dig trygg med, jag är inget proffs utan delar bara mina tankar.

   Mvh / Frihetsmaskinen

   Radera
  5. Jag uppskattar dina svar väldigt mkt, och du får igång mitt tänk, vilket är väldigt bra. jag ska verkligen sätta nig ner med sambon och så ska vi göra en plan och se vad vi är villiga att satsa.

   Ang fonderna så tacksam för dessa. Har flera fonder via banken men tycker inte om att förvaltningskostnaden ligger på 1,5% :( Måste ändra detta!
   betalar jag förvaltningsavgift per år eller månad? kan jag se den någonstans. :)

   Tack ännu en gång

   Radera
  6. Som jag uppfattar det och som jag sett på mina konton så bakas avgiften in i priset på fonden. Dvs du betalar avgiften/365 för den tid du äger fonden.

   Exempel Länsförsäkringar global indexnära med avgift på 0,20%. Avgiften är 0,20% per år men du betalar bara för tiden du äger fonden.

   Jag skulle också se till att köpa fonder och aktier i ISK istället för vanligt aktie/fondkonto. Du schablonbeskattas då (ca: 0,42%) på hela summan du köper för oavsett om du gör vinst eller förlust. Du slipper däremot att skatta helt på vinster och utdelningar när du plockar ut pengarna. Du slipper också hålla på och redovisa dina köp och försäljningar och allt krångel med det.

   Mvh / Frihetsmaskinen

   Radera
 4. Grattis, skrev precis samma inlägg i fredags :)

  SvaraRadera
  Svar
  1. Tack! :) Härligt! Ska kolla det inlägget :)

   Radera
 5. Grattis till 1,1 miljon. Det är en fin summa som jag inte räknar med att nå på många år. Men bättre sent än aldrig! ☺

  SvaraRadera
  Svar
  1. Tack! :) ja precis för eller senare når du dit :)

   Radera