torsdag 18 juli 2024

Mina rutiner som ekonomiskt fri (Allt blir inte bra för att man slutar jobba)

Hej på är igen, nytt inlägg, det trodde ni inte va? Idag tänkte jag prata lite om rutiner när man är ekonomiskt fri.

Det är ju lätt att tro att så fort man slutar jobba blir allting bra. Då ska man börja träna varje dag och man ska ta tag i allt det där man aldrig tar tag i. Men blir det så?

Många säger ju bestämt att om man slutar jobba så tappar man alla rutiner, man kommer inte göra någonting om dagarna.. och bli lat! Det ligger något i det, jag ska berätta hur det blev för mig, häng, med!


Inlägget innehåller reklam genom annonslänkar till Avanza

Hur mina rutiner förändrades

När jag slutade jobba hade jag så många saker jag ville göra att jag blev absolut inte passiv eller fastnade hemma om dagarna, mitt liv bestod av 8 timmar utomhusaktiviteter varje dag. Både själv, men också mycket med andra med samma intressen.

Det här var just då min stora drivkraft att sluta jobba, just för att få mer tid till det jag gillade att göra som mest om dagarna. Med andra ord blev jag absolut inte lat eller eller gjorde lite saker, men...

Visst, mina rutiner kanske inte blev de bästa. Dagarna såg inte alltid likadana ut, och jag körde varken yoga eller mindfulness på morgonen, jag summerade inte heller mina framsteg i ett litet block på kvällarna.

Med det fungerade bra för mig. Och jag rörde extremt mycket på mig så kroppen mådde extremt bra, även mentalt var det på topp.


Hur ser mina rutiner ut nu?

Just nu är jag inne i någon form av träningsfas så har riktigt bra rutiner, har nog aldrig haft bättre rutiner. Men det är egentligen pga. att jag tycker träningen är rolig för tillfället och den kräver rätt bra rutiner för att få resultat.

Jag kör periodisk fast vilket också gör matutinerna extremt enkla. Dricker ingen alkohol, vilket också underlättar.

Så här ser mina dagar ut jus nu:

  • Går upp vid 9-tiden, kör 50-100 armhävningar.
  • Sen dricker jag alltid 1 liter vatten och 2 stora koppar kaffe medan jag sitter med ett litet projekt jag håller på med just nu.
  • Klockan 13.00 äter jag frukost/lunch, oftast består den av kokt ägg, morötter, kvarg, havregryn och lite nötter.
  • Sen kör jag långpromenad, går minst 20.000 steg om dagen totalt.
  • Mellanmål, typ kvarg med havregryn och äpple eller bär
  • Gör något vadsomhelst, ofta en till promenad eller löpning (Börjat precis med det)
  • Middag klockan 20, stor middag typ 350g nötfärs, paprika, morötter, gurka, ärtor, blomkål, potatis. Alltid nyttig variant av efterrätt, typ bär och kvarg eller liknande.
  • Går och lägger mig olika beroende på vad jag känner för men ofta typ vid 12-tiden.
Men! Det här är hur det ser ut exakt nu, det kan se helt annorlunda ut om ett halvår. För ett tag sen reste jag runt på heltid och hade inte alls samma rutin då varje dag såg helt olika ut.

Så tro inte att jag har perfekta dagar och äter nyttigt hela tiden, det är bara så det ser ut just nu. Däremot är planen att hålla i det här.

Om man tar tiden de senaste 4 åren i frihet så har jag hunnit bo i fjällen och åkte skidor varje dag, bott på olika ställen i Sverige och bott utomlands.

Viktigt att tänka på

Något jag tror är viktigt att tänka på innan man slutar jobba är hur man är som person. Jag har älskat varje dag av friheten, men jag tror det är en viktig anledning till det.

Jag hittar alltid nya projekt och går in i det till 100%, jag blir aldrig uttråkad och känner alltid att tiden inte räcker för allt jag vill göra. Just nu är jag inne i ett träningsprojekt och älskar det! Jag ser resultat varje dag och motivationen är på topp.

Om några månader kommer jag säkert ha fokus på något nytt :)

Hur är du?

Så fråga dig, hur är du som person? Är du driven att skapa egna förändringar eller behöver du någon som utmanar dig? Kan du ha roligt om dagarna även om någon annan inte drar i dig?

Det är inte fel att vara på olika sätt, men jag tror vissa personligheter passar bättre i friheten än andra. Jag tror t.ex. de som kört eget har lättare för det eftersom man är van att vara tvungen att skapa sina ena dagar på ett annat sätt än om man varit anställd hela sitt liv.

Kan nog vara bra att tänka på.

Det negativa när man slutar jobba

Så när det gäller rutiner när man slutar jobba är det negativa att det krävs mycket av en själv för att få saker gjort. Ingen kommer och drar i dig. Det är något jag känt på under kortare perioder när jag inte haft samma motivation.

Skulle jag inte ständigt haft så mycket idéer för mig vet jag att det här troligtvis skulle vara ett problem. Man måste typ alltid vilja göra nya saker eller ha ett projekt igång, tror det är lätt att bli uttråkad annars.

Man måste ha starka intressen som drar ut en om dagarna, jag tror det är lätt att fastna i soffan annars.

Och för er som tror att t.ex. flytta utomlands skulle ända allt för "att vädret är bra" osv. Tyvärr, been there done that! Att slippa svenska vintern är grymt, och ja sol varje dag är grymt, och det gör det lättare att hålla rutiner.

Men i grunden måste du kunna leva ett bra liv utan allt det, man tröttnar på allt efter ett tag.

Det positiva med att sluta jobba

Det positiva är helt klart att man har tid att verkligen gå in för saker. Som nu när jag vill komma i grym form och röra mig mycket.

Jag kan gå upp och äta bra utan stress, göra mina armhävningar och även ha tid att gå mycket om dagarna och få in träning utan bortförklaringar. Det är faktiskt lättare än med ett jobb samtidigt, även om jag inte tyckte det var svårt när jag jobbade.

Detsamma när jag åkte skidor varje dag, det skulle aldrig fungerat med ett heltidsjobb. Eller att resa på heltid, även om det inte direkt gjorde mina rutiner bra ;).

Mina slutsats, bra eller dåligt?

Så för att sammanfatta, var det bra eller dåligt för mig att sluta jobba? För mig var det bra! Även om jag fortfarande inte har perfekta rutiner. Många skulle nog se mina rutiner som dåliga, men i jämförelse med när jag jobbade heltid är de mycket bättre, enligt mig...

Alltså, klart jag hade rutiner när jag jobbade, hade ju fasta tider, men allt det där andra jag ville göra, pressades ju in på kvällar, helger och lite så fort jag var ledig.. så totalen var inte världsklass. Tycker jag i alla fal och man ska se på det stora hela.

Många säger att man blir olycklig av att sluta jobba


Jaja, så här har det sett ut för mig sen jag slutade jobba. vet att det är mycket prat om det, men faktiskt inte så många som varit fria från jobb så här länge. Många säger att man blir olycklig av att sluta jobba.

För mig stämmer det inte, har aldrig varit så taggad på livet som när jag slutade jobba och är det fortfarande, kanske ännu mer nu än då! :)

Har du slutat jobba eller planerar du att göra det?


Det skulle vara kul att höra från fler som slutat jobba helt, dina tanka, skriv gärna en kommentar! Eller om du själv har planer på att sluta jobba? Har känner du inför det? Är du orolig att tappa dina rutiner? Kommentera! :)

Bygg en pengamaskin som ger dig lön och sluta jobba, läs mer hos Avanza.

4 kommentarer:

  1. Jag är på väg mot Fire nästa år (därav mitt bloggnamnnamn), och är just nu i en slags pre-Fire. Har skrivit en hel del om det innan i bloggen, så har du en ledig stund rekommenderar jag en genomläsning. :-)

    Har i stort samma upplägg som du (fast inga 100 armhävningar varje morgon, men väl långa och raska promenader), och i princip samma även erfarenheter, även om det i mitt fall inte är någon längre period jag varit arbetsbefriad.

    Under de månader jag testat Fire-livet tycker jag ändå att det mesta varit positivt, jag har så att säga hunnit ikapp mig själv efter ett alldeles för hektiskt arbetsliv som egenföretagare. Det enda som skaver lite är den där ständiga oron över att pengarna verkligen ska räcka så länge jag lever.

    SvaraRadera
  2. Jag har väl lite halvlångt gångna planer på att sluta jobba. Är just nu 41 och singel och inga barn så jag skulle ha maximal frihet att göra vad jag vill, och det lockar verkligen.

    Men eftersom jag aldrig varit fri tidigare, och inte riktigt vet hur det skulle gå med rutinerna och annat, så tänkte jag kalla det för ett sabbatsår, och sen se hur det utvecklas därifrån. Mest för att ha möjligheten att gå tillbaka till ett jobb utan att det skulle kännas som ett misslyckande.

    Kul att du är tillbaka för övrigt, jag minns att jag tyckte att du hade alldeles för lite pengar för att sluta. Men uppenbarligen hade jag fel =)

    SvaraRadera
  3. Jag valde att pensionera mig redan 2018 när jag var 52 år och jag älskar att njuta av livet med lata och lugna dagar och jag föredrar soffan framför promenader.I och för sig så promenerar jag men bara när jag känner för det inte som ett tvång varje dag även om jag är väl medveten om att det är nyttigt att röra på sig så varför tvinga mig själv till att göra sådant som jag inte vill göra just för stunden?!Jag älskar att göra så lite som möjligt och jag gillar att se filmer på tv:n och på Youtube på datorn.Mina investeringar på börsen kollar jag dagligen för att det är roligt att hänga med i vad som händer och läsa nyheter om både ekonomi och övriga nyheter om vad som händer i världen för att hålla igång huvudknoppen.Nu som pensionär gör jag vad jag vill, när jag vill och bara om jag vill förutom det jag måste göra som tvätta, diska och städa.Alla är vi olika och jag lever mitt liv precis som jag vill så får andra leva sina liv precis som de vill för det viktigaste är att man trivs med livet och mår bra varje dag.Mvh Peter Jansson

    SvaraRadera
  4. Så kul att du är tillbaka med bloggen! Måste säga att du är en inspiration som fått mig att köra stenhårt på utdelningsstrategi, och det har lönat sig! Har även rekommenderat vänner att läsa den här bloggen. Till skillnad från andra bloggare så tror jag att det är lättare att relatera till dig eftersom du började som oss vanliga knegare. Du hade inte 1 miljon som du hade ärvt :)

    SvaraRadera