onsdag 24 juli 2024

Hur jag räknar ut min månadslön från aktieportföljen (28.000kr/mån)

Jag har fått flera frågor hur jag räknar ut lönen jag har att leva på från aktie portföljen. Vilken procent jag tar, om jag lever på utdelningar och hur jag gör uttagen.

För att slippa svara på samma fråga om och om igen tänkte jag att jag skriver ett inlägg om det, lets go! :)


Inlägget innehåller reklamlänkar till Avanza.

Jag räknar med 6% av portföljens värde

Jag räknar alltså med att kunna plocka 6% av portföljens värde över tid. De pengarna kan jag leva på. Eftersom min portfölj har ett värde på ungefär 5,5 miljoner i dagsläget är det vad jag räknar på.

Beräkningen ser ut så här: 5.500.000x0,06 = 330.000

Jag kan alltså plocka 330.000kr om året, vilket motsvarar 27.5000kr i månaden (330.000/12=27.500)

Avrundat blir det 28.000kr i månaden ;):

Jag räknar inte månad för månad

En viktig sak som jag tror många missar är att jag räknar att plocka det här i snitt per år, över tid.
Just det är viktigt för mig. Jag struntar i enskilda år, ser det mer över en 5-årsperiod.

Det finns flera anledningar till det:
  • Börsen går upp och ner - Ett år kanske upp 30%, ett annat år ner 20%, ett tredje år står den still. Men över en 5- årsperiod är sannolikheten väldigt stor att den ger de där 12-13% som jag har fått i snitt, och att den ska ge 10% över tid är rätt stor sannolikhet. Att då kolla år till år blir fel.
  • Mina kostnader varier stort - Någon månad kanske jag köper en cykel för 40.000kr, en annan månad bor jag i ett rum i Spanien och äter lokal mat från Mercadona. Att då kolla på en enskild månad är bara korkat.
  • Jag skulle investera sämre - Det här är inte säkert, men jag tror jag skulle investera sämre om jag bara fokuserade på att kunna täcka mina kostnader varje månad istället för över året på totalen, eller 3 år på totalen. Då skulle jag inte tillåta månader där jag ligger back, i utbyte mot att bara fokusera på kassaflöde här och nu = enbart utdelningsakter med hög utdelning. Generellt har de gett en lägre totaltavkastning. Det är inte fel, men jag väljet att inte göra så, tidigare fokuserade jag på utdelningar men har lämnat det och kört typ enbart indexfonder nu, kolla min nuvarande portfölj HÄR.
Så, jag ser det över år alltså, inte månad för månad. Över en 3 årsperiod är målet att jag inte ska överstiga 28.000kr i månaden i uttag, men på vägen kan vissa månader bli 20.000kr, någon 45.000kr och någon 10.000kr.

Så på 3 år kan jag alltså bränna 1 miljon i skattade pengar och min portfölj kommer fortfarande vara värd mer än i dagsläget, enligt min beräkning alltså. Du gör på ditt sätt! :)

28.000kr/månad efter skatt

Jag räknar den här summan som skattad och klar, så egentligen motsvarar den väl en lön på 35.000kr innan skatt. Eftersom jag snittat kring 12,5% i avkastning över tid låter jag överskottet betala skatten och stå får återinvesteringen.

Det betyder att drygt 5% av avkastningen kommer att återinvesteras så att portföljen växer (12,5-6=6,5).

I dagsläget gör det att portföljen växer med 302.500kr om året, efter att jag plockat ut 330.000kr varje år och räknat bort schablonskatt på 1%.

Visst börsen kan gå sämre framöver, men jag är inte personen som kör flytväst och säkerhetsbälte. Dessutom har jag redan en krockkudde i form av 5,5% marginal. Och ska vi räkna 2% för inflation så blir maginalen 3,5%.

Men samtidigt, jag kan ju börja leva på kapitalet ju äldre jag blir även om vanlig pensionsålder är väldigt, väldigt långt bort.

Varför inte 4%-regeln?

För jag gillar inte 4%-regeln, med 4% skulle jag bara kunna plocka 18.000kr i månaden, 28.000kr i månaden är bättre! ;)

Nej men seriöst. Jag känner mig trygg med 6% och jag är ingen feg person. Och jag gillar livet för mycket för att vänta på grund av trygghet.

När jag tog steget ut i friheten var det för att leva fullt ut, när jag var/är fortfarande ung. Det är värt mer än all trygghet i världen. Risken att det skiter sig på grund av att jag plockar 6% är väldigt liten.

Enligt mig, obefintlig. Och desutom kan jag bara fixa lite extrainkomst så löser det sig. Och om det mot all förmodan skiter sig ändå har det redan varit värt det! De här 4 åren har varit magiska! Att få göra det jag gjort i ung ålder kommer jag aldrig kunna ångra, jag rekommenderar det verkligen.

Som jag sagt tidigare. Jag tror inte ekonomisk frihet handlar om pengar, det handlar om mindset och att våga. Våga offra tryggheten för sina drömmar. Våga offra pengar för det som är viktigt, tid! ❤🙏😊

Hur tänker ni kring det? Skulle ni våga leva på 6% av erat kapital? Kommentera gärna! :)

4 kommentarer:

  1. Jag önskar att jag var lika modig. :-) Men med fru och barn kör jag 4 procent.
    Mvh Rikard

    SvaraRadera
  2. Intressant och tack för att du delar med dig. Jag är ännu fegare/försiktigare än kommentatorn ovan och räknar med magra 3% i min frihetskalkyl.

    Jag har dock (än så länge) inte bråttom med att sluta jobba, utan harvar på, även om det i vissa perioder lockar att sluta jobba.

    Med vänliga hälsningar

    Egon

    SvaraRadera
  3. Tror det är rätt lugnt. 4%-regeln är ju worst-case, alltså en lång, djup krasch i början. Och att man dessutom inte anpassar sig för det, utan fortsätter nalla från den sargade portföljen i samma takt.

    SvaraRadera
  4. 4%-regeln är väl ursprungligen en modell från USA där de inte har samma pensionssystem som här. Där vill de väl säkra upp att pengarna ska räcka livet ut. Jag räknar med att leva på sparpengar de första åren, sen ta ut pension och fylla ut med sparpengar.

    SvaraRadera