tisdag 24 oktober 2017

Går det att leva utan smartphone?

Igår la min mobiltelefon av, det har varit en helt grym telefon som har hållit i 2,5 år trots otaliga asfaltstappningar och liknande. Jag har med andra ord inget att klaga på, även fast det är riktigt surt eftersom en ny mobiltelefon kostar pengar. Skulle jag köpa en ny likadan så kostar de runt 3000kr nya, jag vet inte om jag har lust att lägga det.

Ett alternativ är att ta en rätt bra mobil för 235kr/månad inkl. abonnemang. Det är 140kr mer än vad jag betalar idag, fast jag får ju dra av det på firman så merkostnaden blir väl egentligen runt 70kr. Ett annat alternativ är att köpa en ok enklare smartphone (ja, jag pratar smartphone nu, alla har väl det?) för 1500kr. Det sista alternativet är att ärva sambons gamla mobil, en väldigt enkel smartphone.Min första reaktion igår när mobilen var helt svart var att börja googla efter bra erbjudanden på nya telefoner. Jag tänkte mig nåt av det senaste till en bra deal, ungefär dom jag kört innan. Jag gillar att fota och använder telefonen till det mesta jag gör på nätet. Exakt i de tankarna dök även en annan tanke upp, att nu har jag chansen att bli av med det. Bli av med mobilen som tar upp alldeles för mycket tid och energi, bli av med informationstillgängligheten och att ständigt uppdatera sig på vad som händer. Kanske borde man köpa en gammal knapptelefon, indexfonder och lägga all tid på roligare saker, riktiga saker?

Jag sitter alltså här i valet och kvalet, vet inte vad jag ska göra men är sugen på att testa livet utan smartphone. Frågan är bara, är det ett dumsnålt beslut? En bra smartphone med en bra kamera är så bekvämt, speciellt när man reser och liknande. Samtidigt vet jag att tillgängligheten den erbjuder kommer göra att mer tid spenderas på slösurf. Jag är kluven.


Hur gör ni med mobiltelefon, tar den mycket av er tid?Läs även:

8 kommentarer:

 1. Det kostar ju inte mer än några hundringar att köpa en enkel Nokia 150 (349:- på Elgiganten men finns kanske billigare), så det är ju inget jättedyrt experiment, även om 349x7%x10år=687 kr haha ;-)

  Kanske går det att nöja sig? Själv har jag en gammal Nokia som kostade 500 :- för ett gäng år sedan. Funkar utmärkt, laddar snabbt och håller laddningen länge. Tar minimalt med plats, vilket jag uppskattar. Det ligger en "fådd" smartphone i byrålådan, men jag har gett mig fan på att använda den lille tills den vänder näsan i vädret!
  Abonnemang till denna lilla going kostar 99 kr/månad hos de uzbekiska sponsorerna ;-)

  Mvh
  Newman

  SvaraRadera
  Svar
  1. Nej precis, jag har faktiskt en sån knapptelefon från elgiganten som jag köpte för att ha medan jag väntade på en ny förra gången den pajade.

   Jag har kört på tjejens gamla i 1,5 dag nu och det sköna är att jag kollar mindre på mobilen eftersom det är så jobbigt. Skönt! Nackdelen är att jag inte kan ta bra bilder, inget problem just nu men om jag reser eller åker iväg så gillar jag att fota.

   Med vänlig hälsning / Frihetsmaskinen

   Radera
  2. Jag slarvläste och missade det där med att fota. Då kommer ju saken i ett annat läge, förstås.

   Mvh
   Newman

   Radera
  3. Ingen fara :) Ja precis, det är tråkigt när man verkligen tycker det är kul och jag orkar inte släpa systemkameran heller.

   Upptäckte idag att den gamla mobilen har ruskigt dåligt batteri, 30-40% går på en dag utan att jag använder den.

   Med vänlig hälsning / Frihetsmaskinen

   Radera
 2. Jag har ingen smartphone och min telefon tar ingen tid. Eller jo, jag måste ju ladda den någon gång varannan vecka, eller var tionde dag om jag pratat mycket.

  Huruvida jag har ett värdigt liv får väl andra bedöma :-).

  SvaraRadera
  Svar
  1. Haha, du är min idol! ;) Det låter otroligt skönt och jag funderar på varför jag ens funderar på det!

   Radera
 3. Hej, Jag har privat ingen smartphone - min gamla Nokia C7 (tror jag modellen heter) håller fin fint fortfarande. Jag har fått lägga till ett gummiband runt den då batteriluckan släpper annars men kalas bra i övrigt. Har även generationen äldre Nokia kvar ifall min nuvarande skulle lägga av. På jobb har jag haft och har smartphone HTC/iPhone/Huwaei men använder inte dem privat mer än att boka pass på gymmet.

  Jag tror det är en vanesak det där med smartphone eller inte. Naturligtvis uppmuntrar jag dig till att använda begagnad telefon som redan finns i hemmet.
  Lycka till!

  SvaraRadera
  Svar
  1. Grejen är att det här är min företagstelefon, jag kör eget. Så i realiteten skulle en ny smartphone kosta mig typ 70kr i månaden i jämförelse med den gamla.

   ja nu använder jag den gamla :).

   Med vänlig hälsning / Frihetsmaskinen

   Radera