måndag 23 oktober 2017

Lägre pris på bostäder?

Man har kunnat se en avmattning på bostadspriserna den senaste tiden, vilket känns ganska rimligt då den varit överhet ganska länge nu. Det har vad jag kunnat sett inte varit några direkta prisnedgångar utan mer en avmattning och fler objekt till salu. jag tror absolut att det här kan vara en början på en nedgång likt 2008 (måttlig) men tror och att priserna kommer att återhämta sig. Den stora skillnaden nu är att räntorna redan är väldigt låga, därför tror jag inte vi kommer att få se några räntehöjningar likt finanskrisen utan en mer segdragen process.
Jag sitter själv som bostadsinnehavare av en dyr lägenhet och är beredd på en nedgång/stagnation. För egen del har det endast betydelse om jag ska sälja eller om räntorna går upp väldigt mycket. jag ser risken för kraftiga räntehöjningar som mindre eftersom det idag till skillnad mot 2008/2009 troligtvis skulle leda till än mycket värre situation. Jag tror politikerna är medvetna om det och kommer hålla räntorna låga ett tag till.

Eftersom jag är så tungt exponerad i min lägenhet har jag tidigare sålt av Större delen av Oscar Pref med vinst på 25-30% och en del Alm Pref med vinst motsvarande utdelningen. Jag kommer eventuellt att sälja av allt i dessa innehav för att hålla nere min totala risk och exponering mot bostäder.


Hur ser ni på bostadsmarknaden och lägre bostadspriser?

6 kommentarer:

 1. Det låter väl sunt att priserna går ner. Här i området har riktiga skithus gått för fantasibelopp. Hög tid att det normaliseras lite.

  Dock kommer det ju fortfarande att behövas bostäder, så jag har inte gjort någon större omfördelning av bostadspreffar. Ligger lång i t.ex. Alm och K2A pref.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Yes jag håller med och tror som jag skrivit om förut långsiktigt på bostäder i bra områden. Sålde nu då jag ligger så tung privat.

   Har sålt hela innehavet i Oscar Pref nu dock.

   Mvh / Frihetsmaskinen

   Radera
 2. Ja det är helt otroligt vilka prisuppgångar det har varit på bostäder överlag här i Sverige de senaste åren. Kul för de som äger sitt boende, men mindre kul för de som har svårt att komma in på bostadsmarknaden. Själv är jag inte oroad över prisutvecklingen då planen är att bo kvar i vår lägenhet ett bra tag till. Men ibland blir jag lite sugen på att sälja vår bostadsrätt. En granne 4 trappor längre bort lyckades få nästan 4 gånger mer för sin lägenhet än vår familj köpte vår lägenhet för 2014. Då var ändå denna lägenhet 6m2 mindre samt att deras förening har sämre ekonomi. Orsaken till den goda prisutvecklingen är att kommunen lyckats vända den negativa befolkningsutveckling som var för några år sedan. Från att tidigare vart en ort där folk har flyttat från till att idag locka till sig både nya företag och mer folk. Det har även byggts både nya bostad/hyresrätter. Senaste tiden har även kommunen fått hit KappAhl, Rusta, Burgerking och Subway för att nämna några företag. Närmaste åren kommer även Google och Biltema etableras här. Ska bli intressant att se hur priserna utvecklar sig framöver. Tycker det kan vara rätt att du minskar risken lite.

  Mvh Slimis

  SvaraRadera
 3. Grattis till ett bra köp! Jag funderar ständigt på att sälja men det är mest för att jag är sugenpå sikt aty flytta till småstad från storstad.

  Nu vet jag vilken stad du bor i! ;) Det är endå kul att det var enavstäderna jag tönkte på sist du nämnde priser etc. Den och två grannstäder. Städerna där uppåt en bit lockar lite faktiskt, fast vet ju inte hur det är att flytta dit som storstadsbo.

  Mvh / Frihetsmaskinen

  SvaraRadera
 4. Blev en liten ledtråd med Google ;) Jag trivs ganska bra här av flera orsaker. Dels att det är närma till flera lite större städer. Det är betydligt billigare att bo här än de större städerna och sist men inte minst har jag bra jobb möjligheter från där jag bor. Många i min ålder har sökt sig till bland annat Stockholm. Det finns ju helt klart ett bättre utbud på jobb där. Sen gillar ju många storstadsliv med allt vad det innebär. I jämförelse med Stockholm bor jag på landet, men har alltid trivs bra att bo på lite mindre orter. Jag tror definitivt det är roligare att bo i en större stad om man är van med det. Men är man van med en mindre ort är det svårt att istället ställa om sig till en större ort. Jag har ju själv vart i Bergen och jobbat i perioder och kan säga att jag inte skulle vilja bo där permanent. Det är helt enkelt för stort för min smak :-)

  Mvh Slimis

  SvaraRadera
  Svar
  1. J precis! :) Intressant att höra det från en annan synvinkel. Fördelen när man tagit sig till punkten då avkastningen täcker utgifterna är ju att man inte är lika beroende av jobb, så då spelar det mindre roll. Vi känner båda att vi kanske bränner mycket tid och lever i onödigt mycket stress den dagen vi inte behöver det.

   Med vänlig hälsning / Frihetsmaskinen

   Radera