fredag 16 oktober 2020

SEB A- eller C? - Vilken ska man köpa?

Jag fick en fråga som jag tänkte gå igenom lite snabbt, ska man köpa SEB A- eller SEB-C? Det finns två aktier i SEB och det är alltså en A-aktie och en C-aktie, SEB har ingen B-aktie vilket många andra aktier har. A- och C-aktien brukar diffa lite i pris och då är det såklart intressant att veta vilken man borde köpa och varför.

Det som skiljer mellan SEB-A och SEB-C är hur många röster varje aktie ger på bolagsstämmor etc. A-aktien ger en röst per aktie medan C-aktien ger 1/10 röst per aktie. A-aktien har även en större omsättning vilket kan ha betydelse om du handlar för väldigt stora belopp. Utöver det har båda aktierna rätt till samma utdelning så om du inte bryr dig om det ovanstående är det alltså bäst att köpa den som är billigast för stunden.


Innehåller affiliatelänkar


Senaste aktiekursen för SEB-A och C


Aktiekurserna för SEB:s aktier ändras ju hela tiden men den senaste tiden har faktiskt SEB-A varit dyrare medan C-aktien varit dyrare för ett tag sen. Det här kan skilja sig utan rimliga förklaringar så om du ser att den aktie du äger för tillfället är dyrare kan det löna sig att byta aktie.

Tänk bara på att räkna in courtagekostnaden för att sälja och köpa tillbaka aktien. Om jag själv handlar på Avanza mini så brukar jag inte göra ett byte om det skiljer mindre än 1% efterkom ett köp och sälj kostar 0,5% i courtage.

Kolla senaste aktiekurs för SEB-A här

Kolla senaste aktiekurs för SEB-C här


Arbitrage i SEB-A och C-aktie


Om du gör ett byte på det sättet jag skrivit om ovanför så kör du ett så kallat arbitrage eller aktiearbitrage. Enkelt förklarat kan man säga att du utnyttjar prisskillnaden som uppstår mellan A- och C-aktien för att göra en "riskfri" vinst genom att du byter till dig fler aktier.

Genom att du får fler aktier för samma pengar kommer du indirekt att få mer utdelning för samma investerade kapital och med stor sannolikhet att få en bättre totalavkastning i längden.Varför är SEB-A billigare än SEB-C?


Den här frågan och liknande får jag ganska ofta och egentligen har jag inget bra svar på det. Det kan gälla SEB, men även Investor och Handelsbanken. Det blir helt enkelt ofta så här och om du ser att det skiljer i pris så pass mycket att du tjänar på ett byte så är mitt råd att byta.

Om du inte bryr dig om rösträtt eller omsättning i aktien så kommer du att få mer utdelning med fler aktier och fallhöjden blir lägre eftersom du betalat mindre för dina aktier.

SEB A- och B-aktier


SEB har bara A- och C-aktier, inga B-aktier som många andra bolag. Här kan du läsa mitt inlägg om skillnaden mellan A- och B-aktier.

Högre utdelning genom att välja rätt aktie


Så, anledningen till att jag väljer den aktie som är billigast för tillfället är alltså egentligen för att den är just billigare. Om den har utdelning så får jag mer utdelning för pengarna och skillnaden blir ofta betydligt större än vad man först kan tro.

En skillnad på 0,5% i aktiekurs på SEB-A och C är inte ovanligt och om du då väljer den billigare får du inte 0,5% högre utdelning, utan 0,5 procentenheter högre utdelning. Det innebär att om direktavkastningen skulle ligga på 6% vid köpet så får du alltså 8% högre utdelning!

Andra aktier att ha koll på


Jag har som sagt kört arbitrage i bland annat SEB, Handelsbanken A- och B och Investor ganska flitigt tidigare men det har inte uppstått lika många bra lägen på senare tid. Kanske har många upptäckt samma sak vilket gör att kurserna inte skiftar på samma sätt längre?

Oavsett om du inte kör arbitrage så är mitt råd att alltid kolla om aktien finns i flera aktieslag innan du köper. Om den gör det och det finns en billigare så köper jag alltid den billigaste så länge det inte finns några villkor som gör den annorlunda, t.ex. preferensaktier etc.

Hur tänker du angående A-, B- och C-aktier?

5 kommentarer:

 1. Inget jag brukar reflektera över, köper den som är billigast.

  Har endast skiftat en gång för ett par år sedan i SHB, men sedan dess har a-aktien varit billigare.

  Förlorar man inte en hel del i avkastning om man skiftar för ofta?

  SvaraRadera
  Svar
  1. Tja Danne,

   Ja precis,SHB skiftade jag typ hela tiden tidigare men nu duggar den inte så mycket. Var liknande med SEB och Investor också.

   Hur 4änkerdu att man. Förlorar i avkastning? Man köper och säljer ju direkt :).

   Mvh / Frihetsmaskinen

   Radera
  2. Men om det aktieslaget du byter till fortsätter ner så förlorar man väl avkastning? Du får ju kupongen, men man vill väl även få avkastning på kursen. Eller tänker jag helt fel? :/

   Radera
  3. Alltså vi byter ju bara från typ a- till c-aktie, b- till a-aktie osv. om kursen går ner hade den gjort det ändå 🙂. För mig har det gett bra gratis pengar i t.ex. Handelsbanken och Investor tidigare.

   Radera
  4. Förstår du hur jag tänker. Det är inte rimligt att ena aktierna ska gå ner mer än den andra om det inte finns någon anledning till det? :)

   Radera