torsdag 24 november 2016

Avkastning i år

Min aktieportföljs avkastning i år ligger på +13,44%. Min portfölj är ju uppdelad i 3 delar. Svenska aktier (+10,78%) utländska aktier (+17,01%) och preferensaktier (+13,75%). Den del som presterat bäst är den utländska portföljen som ligger +17,01%, mycket tack vare en stark dollar.SIX Portfolio Return Index ligger +6,39% i år. Anledningen till att jag presterat drygt dubbel avkastning mot index har inte att göra med att jag är en bra investerare. Jag har valt att köpa bolag jag tror på, helst när de haft tillfälliga dippar. Men jag har även köpt bolag när de har ansetts dyra.

Jag tror att anledningen till att jag haft ett hyffsat resultat är lite tur blandat med en tydlig strategi. Min strategi har från början varit att köpa - behålla - inkassera utdelning - köpa mer. Det har gjort att snittpriserna blivit helt ok. Hade jag sålt eller ändrat strategi under året hade jag troligen underpresterat index. Detta kommer ju självklart att variera över tid och nästa år kanske jag får betydligt sämre avkastning än index. Det viktiga för mig är att utdelningarna rullar in, vilket förbättrar mina odds enormt.

Trots att min strategi är tydlig (jag ska köpa aktier - behålla dom - inkassera utdelningen - köpa mer aktier) så har den höga dollarn börjat få mig att fundera. Inte fundera på bolagen i sig, dom känner jag mig trygga med. Det som fått mig att fundera är min viktning mot amerikanska aktier. I och med att dollarn och kurserna gått upp så har jag i dagsläget runt 25% investerat i dollar. Skulle dollarn gå tillbaka till mer normala nivåer så blir ju många av mina amerikanska innehav billigare. Då kommer jag att vilja köpa mer i dom. Problemet är att min exponering mot dollarn då blir ännu större. Samtidigt kan många av mina amerikanska innehav gynnas av en svagare dollar. Det kan då kompensera genom starkare tillväxt och marginaler. Men trots allt leder en svagare dollar till lägre utdelningar i kronor.

Det är många tankar i huvudet nu. Jag har bra direktavkastning på mina amerikanska aktier och borde egentligen inte bry mig. Problemet ligger som sagt i att jag redan är tyngre viktad mot dollar än vad jag planerat. Då blir det jobbigt om jag hamnar i ett läge där jag vill köpa mer vid en dipp.

Hur tänker ni i såna här lägen? Ska jag sälja av en del av de amerikanska aktierna till en nivå jag är tryggare med att öka i vid läge?


Läs även:

6 kommentarer:

 1. Vet hur du funderar. Jag sålde på sensommaren och ångrar mig nu. Jag gjorde mig en rejäl hacka men hade tjänat mer om jag behållit. Så mitt råd är behåll och var glad att det gått/går bra.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Tack för kommentaren!

   Det du säger är klokt och lite det jag görsöker intala mig. Jag köpte för direktavkastningen så jag har en rätt ok marginal. Det är lätt att bli girig :).

   Mvh / Frihetsmaskinen

   Radera
 2. Fint resultat :) Jag försöker köpa och behålla nu. För mycket köp och sälj drar ofta ner resultatet. Risken är stor att man säljer vinnarna och sitter kvar med förlorarna. Samt kostar det mycket i courtage. För dig och mig är det nog bättre att fortsätta den strategi du kör. Inkassera utdelningar samt investera dom i bra rimligt värderade aktier. Tycker själv det kan vara bra att få utdelning i lite olika månader. Plötsligt dyker ett bra köpläge upp och då är det perfekt att få en utdelning just då som man kan återinvestera. Bästa läget att sälja en aktie är om den är kraftigt övervärderad eller att bolagets utsikter förändrats sen man gjorde investeringen. När man fått en skaplig portfölj tycker jag man kan välja lite säkrare aktier. Viktigast är att pengarna fortsätter växa och att man inte gör någon stor förlust i någon chans aktie. Förlorar man massor av pengar tar det tid att ta ikapp förlusten. Mvh Slimis

  SvaraRadera
  Svar
  1. Bra tankar!

   Ja precis, en större förlust är det värsta. Jag är bara rädd för att dollarn preasar ner mina utdelningar framöver. Men o andra sidan så kan det ju ta tid och då hinner bolagen höja utdelningarna i samma takt. Plus att jag kan snitta ner mig. Haha, mycket matematik och i slutändan känns det som svaret alltid blir: köp och behåll! ;)

   Mvh / Frihetsmaskinen

   Radera
 3. Jag försöker att aldrig tajma marknaden eller vad man säger. Jag tror helt enkelt att när jag försöker anpassa min portfölj efter olika valutauppgångar så hade jag nog underpresterat ganska kraftigt. Jag kommer iallafall hålla hårt i mina VISA och Starbucks :)

  SvaraRadera
  Svar
  1. Tack för kommentaren AktieHedonist!

   Det låter klokt och du gör mig än säkrare på att jag ska hålla mig till min strategi.

   Mvh / Frihetsmaskinen

   Radera