måndag 14 november 2016

Utdelningsaktie: Castellum (Cast)

Dags att gå igenom Castellum (Cast)- Jag fortsätter här att gå igenom mina portföljbolag som tillsammans ska ge mig en utdelning som jag kan leva på. Sist gick jag igenom Johnson & Johnson och tänkte from nu strukturera inläggen lite bättre. Läs mer om Castellum på Avanza här.Castellum är mitt näst största innehav och jag kan tänka mig att öka lite till. Fastighetsaktierna har dippat lite den senaste tiden och just nu handlas Castellum runt 115kr med en DA på 3,7%. Utdelningen har höjts varje år sedan 1997 och aktien klassas som en av stockholmsbörsens bästa utdelningshöjare.

Mina fakta - Castellum:

Viktning av portföljen: 8,8%
Antal aktier: 960st
Inköpspris: 108kr
Direktavkastning: 3,7%
Yield on cost: 3,92%
Utdelningstillväxt senaste 12 mån: 6,5%
Utveckling sedan köp: +6% (exkl. utdelningar)

Total utdelningstillväxt: (återinvesterad utdelning + höjning av utdelning) = 10,42%

När jag räknar på min YOC så kommer investeringen att kunna prestera runt 10% i årlig totalavkastning. Planen är ju att återinvestera utdelningarna och på så sätt bygga upp kapitalet. Jag ser inte att det borde förändras på sikt utan räknar med runt 10% även framöver.

(T)YOC10år = 10,56%
(Total YOC om 10 år när jag räknar in återinvesterade utdelningar)

Trots att många är skeptiska till fastighetsbolag så tror jag Castellum kommer att leverera stabila vinster och utdelningar. Jämför jag prognosen framåt så ligger den i nivå med Johnson & Johnson och 10% är helst en gräns jag inte vill gå under på (T)YOC10år.

Har ni Castellum i portföljen, eller planer på att plocka in den?

Läs även:
Påfyllning i utdelningsaristokraten Johnson & Johnson (JNJ)

6 kommentarer:

 1. Trevligt stycke om Castellum! Jag ökade faktiskt på med några aktier så sent som idag. Jag är egentligen allmänt orolig för bostadsmarknaden och Castellum är min enda position i fastigheter (ingen egen bostadsrätt) men känner mig relativt bekväm med bolaget. Kommer fortsatt fylla på i sakta takt om det är så att aktien fortsätter att tappa.

  Är du nöjd med din nuvarande viktning på 8,8%?

  //Humankapitalisten

  SvaraRadera
  Svar
  1. Tack! :) Jag håller med om att bostadsmarknaden känns riskabel för tillfället och det är mycket möjligt att vi kan få se en dipp.

   Jag har dock hört samma oro sen jag köpte min första lägenhet för över 10 år sen. Jag var med när räntorna höjdes under finanskrisen och det jag fått erfara är att staten är snabb att justera tillbaka räntorna om det börjar gå utför. Med det sagt kan vi mycket väl stå för en krasch i närtid, det är ingen som vet.

   Jag tror också att risken är att räntehöjningarna dröjer längre än vi räknat med och jag vet inte hur länge jag vill stå på sidlinjen. Alla tar sin egen risk och agerar därefter.

   Min vikning med castellum känns bra, jag skulle gärna ökat om det inte var för jag i övrigt är tungt viktad mot fastigheter genom i min portfölj. Köpte 16st till Castellum idag faktiskt :).

   Jag har även bostadsrätt men räknar inte den som en direkt investering då jag bor i den. Jag påverkas av dyrare boende då räntorna stiger. Som sagt frågan är när och hur mycket. Jag har gynnats av billigt boende längre än jag räknat med och om priserna droppar så kommer de troligtvis gå tillbaka igen som de alltid gjort. Eftersom jag heller inte planerar att sälja i närtid så spelar det mindre roll.

   Mvh / Frihetsmaskinen

   Radera
 2. Castellum är även mitt näst största innehav för närvarande men jag går faktiskt snarare i fundering att minska viktningen något. Själv har jag i motsats till humankapitalisten ovan både bostadsrätt samt en sommarstuga och känner att jag möjligtvis är lite för exponerad mot Ingves & co beslut. Riskmässigt inte optimalt när 3 personer på Riksbanken kan ta beslut som potentiellt kan få riktigt stora konsekvenser på ens ekonomi. Castellum är i och för sig ett av de fastighetsbolag som tar en räntehöjning bäst och på mycket lång sikt så är en liten räntehöjning inget större problem för bolaget. Castellum har hängt med länge dock så skall ta mig en funderare innan jag bestämmer mig, men får jag gissa kommer jag nog göra en mindre viktning neråt under hösten alternativt får det ligga kvar som det gör, ökning är f.n. inte aktuellt för mig.

  /M

  SvaraRadera
  Svar
  1. Hej M! Alltid intressant att höra andras tankar. Du kan se kommentaren ovan för en del svar. Jag har också bostadsrätt och gör lite skillnad på det, då mitt boende är just boende. Men självklart påverkas man en del av höjda räntor.

   Höjda räntor kommer att komma, frågan är när. Vad hade du tänkt göra med likviderna om du säljer?

   Mvh / Frihetsmaskinen

   Radera
 3. Hej! Det är väl det som är frågan, vart sugen på att öka i Autoliv länge men precis gjort det....kan väl snarare se det som OM jag blir riktigt sugen på något nytt så med dagens värderingar och utsikter så är nog en viktning nedåt på Castellum i min portfölj det som ligger närmast till hands.

  /M

  SvaraRadera
  Svar
  1. Ja det bästa är att göra det som känns bäst för en själv. Jag är lite hårdare viktad mot fastigheter än vad som kanske är optimalt. Men planen är att äga länge eller föralltid så för mim del behäller jag.

   Lycka till hur du än väljer att göra! Framtiden får visa vad som var rätt :).

   Mvh / Frihetsmaskinen

   Radera